Ločite boleče grlo od bakterijskega vnetja?

IMUNSKI SISTEM

Ločite boleče grlo od bakterijskega vnetja?

K.P.
28.10.2019, 14:54
0

Ko nas boli grlo, to po navadi občutimo z neprijetnim, pekočim in srbečim občutkom, zaradi česar tudi težje požiramo. Podobne simptome ima tudi bakterijsko vnetje, ki lahko, če ga ne zdravimo, povzroči nadaljnje zdravstvene zaplete.

Zlasti v zimskem času imamo pogosto težave z bolečim grlom, ki jih lahko odpravimo z domačo lekarno. Kadar gre za bakterijsko vnetje, pa obolenje zdravimo z antibiotiki.
Zlasti v zimskem času imamo pogosto težave z bolečim grlom, ki jih lahko odpravimo z domačo lekarno. Kadar gre za bakterijsko vnetje, pa obolenje zdravimo z antibiotiki. / FOTO: iStockphoto

Zlasti v zimskem času se velikokrat srečujemo z bolečim grlom, najsi gre le za posledico suhega zimskega zraka, sezonskih alergij ali pa prve znake prehlada. Pomagamo si lahko s čaji, zelišči, medom, uživanjem vitamina C in vdihavanjem pare. Kadar bolečina nikakor ne pojenja in se poleg nje pokažejo še drugi simptomi (močno povišana telesna temperatura, bolečine v sklepih, bruhanje, gnojne obloge na močno pordelih in povečanih mandljih ...), pa gre lahko za bakterijsko vnetje žrela oziroma za streptokokno angino, pri kateri potrebujemo zdravniško pomoč. Običajno se pojavi od 4. do 14. leta starosti, vendar to še zdaleč ni pravilo.

Katere so glavne razlike med bolečim grlom in streptokoknim vnetjem žrela?

1. Streptokokno vnetje žrela lahko prepoznamo po belih "otočkih", ki se pojavijo na mandljih in na steni žrela. Gre za gnojne obloge, ki so posledica okužbe z bakterijo streptokok in so (ob dodatnih simptomih) najočitnejši znak, da ne gre le za nedolžen prehlad, temveč za angino, pri kateri je potrebna zdravniška oskrba.

2. Kadar gre za prve znake prehlada, se po vsej verjetnosti skorajda istočasno z bolečim grlom pojavi tudi kašelj in curek iz nosa, kar je le redkokdaj simptom streptokokne angine. V primeru angine ima oboleli poleg bolečin v grlu tudi močno povišano telesno temperaturo, običajno nad 38 stopinj Celzija (pogosto tudi tresavico), glavobol, občuti tudi siljenje na bruhanje in bolečine v sklepih ter mišicah.

3. Ob streptokoknem vnetju žrela bezgavke na vratu postanejo otečene in občutljive. To je vidno že s prostim očesom, otečene bezgavke pa lahko tudi zatipamo.

4. Vneto grlo je boleče, ob bakterijskem vnetju pa je bolečina še toliko bolj intenzivna. Je tako močna, da je požiranje skorajda nemogoče, zato v nekaterih primerih streptokokno vnetje žrela povzroči tudi telesno slabost in izgubo apetita.

5. Kadar se ob simptomih streptokokne angine na vratu in prsih pojavi še izpuščaj, ki se postopoma razširi, lahko govorimo o škrlatinki. Gre za otroško bolezen, ki jo načeloma prebolimo enkrat.

6. Boleče grlo običajno povzroči virus, streptokokno angino pa bakterija (streptokoki skupine A). Pri prvem si lahko pomagamo tudi z domačo lekarno, pri streptokokni angini pa je potrebno zdravljenje z antibiotiki, da se preprečijo nadaljnje komplikacije (vnetje srednjega ušesa, vnetje ledvic, vnetje spolovil pri deklicah …).

Kadar gre za prve znake prehlada, se običajno pojavita tudi kašelj in curek iz nosa. Pri streptokokni angini teh simptomov ni.
Kadar gre za prve znake prehlada, se običajno pojavita tudi kašelj in curek iz nosa. Pri streptokokni angini teh simptomov ni. / FOTO: iStockphoto

Zdravljenje streptokokne angine

Če gre za streptokokno vnetje, bo zdravnik predpisal antibiotike. Bolečina bi morala po dveh ali treh dneh jemanja antibiotikov pojenjati, kljub izboljšanju pa je nujno, da cikel zdravljenja z antibiotiki v celoti končate, saj bi v nasprotnem primeru nekaj bakterij utegnilo preživeti in povzročati nadaljnje zaplete. Po zdravljenju z antibiotiki je priporočljivo zamenjati zobno krtačko. Testiranje z odvzemom brisa žrela je za zdaj glavni način odkrivanja streptokoknega vnetja. Nekateri ljudje so k streptokoknem vnetju žrela bolj nagnjeni kot drugi, v primeru pogostih vnetij (tri do štirikrat letno) pa se nekateri odločijo tudi za poseg odstranitve mandljev.