Kaj pomeni, če boli desna stran trebuha?

ZDRAVJE

Kaj pomeni, če boli desna stran trebuha?

Vizita.si
17.08.2023, 5:00
0

Bolečine na desnem predelu trebuha so lahko različnega izvora. Da bi zdravniku kar se da najbolje opisali svoje tegobe, nam lahko pomaga poznavanje organov, ki se tam nahajajo.

Vzrok abdominalne bolečine se ponavadi določa glede na to, kje točno bolečino občutimo. Ta se lahko nahaja na levi ali desni strani ter na zgornjem ali spodnjem predelu trebušne votline. Vzrok bolečine na desni strani trebuha, ki je lahko dolgotrajna in blaga ali pa nenadna in zbadajoča, je včasih težje izluščiti, saj se tam nahaja večje število organov. Pri zdravniku je zato treba omeniti vse možne dejavnike, od trajanja ter stopnje bolečine, točne lokacije bolečine, pa do možnih spremljajočih simptomov, kot so bruhanje ali izguba apetita.

Pri ženskah so vzrok bolečin na spodnjem desnem predelu trebuha velikokrat ginekološke težave.
Pri ženskah so vzrok bolečin na spodnjem desnem predelu trebuha velikokrat ginekološke težave. / FOTO: iStockphoto

Vzroki bolečine na zgornjem desnem predelu trebušne votline

- Pljuča: Bolečino v zgornjem desnem predelu abdomna lahko v redkih primerih povzročajo težave s pljuči ali pljučnim tkivom. Lahko gre za posledico pljučnice ali pa vnetja pljučne membrane (plevritis). Znaki in simptomi ponavadi vključujejo oteženo dihanje in kašelj.

- Jetra: Jetra so organ, ki ima ključno vlogo v presnovi in opravlja tudi različne druge funkcije, kar pomeni, da so izpostavljena različnim motnjam delovanja. Obolenja jeter, za katere največji krivec še vedno ostaja pretirano uživanje alkohola, običajno spremljajo simptomi, kot so zaprtost, zlatenica, vročina, slabost in izčrpanost.

- Žolčnik: Bolečina v zgornjem delu trebušne votline, tik pod rebri, je lahko tudi posledica žolčnih kamnov ali vnetja žolčnika. V takem primeru bolečino občutimo v valovih in ponavadi po obroku. Med spremljajočimi simptomi je praviloma bruhanje.

- Dvanajsternik: Dvanajsternik je prvi in najkrajši del tankega črevesa, v katerega preide zaužita hrana, ki se pomeša z žolčno kislino ter prebavnimi encimi trebušne slinavke. Bolečina, ki se ponavadi pojavi po obedovanju, je najpogosteje posledica razjede ali vnetja dvanajsternika, med simptomi pa sta poleg bolečine običajno tudi spahovanje in občutek napihnjenosti.

- Ledvice: Kadar so vzrok za težave v trebušni votlini ledvice, se bolečina občuti v zgornjem delu in ob pritisku ali rahlem udarcu po hrbtu potuje proti genitalijam. V takšnem primeru gre lahko za ledvične kamne ali pa za vnetje sečil, ki je od mehurja napredovalo proti ledvicam, kar se kaže tudi v pogostem, oteženem in pekočem izločanju urina, v katerem se lahko nahaja kri. Pogost simptom vnetja ledvic je tudi napihnjenost v spodnjem delu trebuha.

Vzroki bolečine na spodnjem desnem predelu trebušne votline

- Slepič: Slepič se nahaja na prehodu iz tankega v debelo črevesje. Do vnetja pride, kadar v njem nastane zapora, kar povzroči zastoj sluzi, ki jo bakterije spremenijo v gnoj. Zaradi motenega pretoka lahko pride do delnega odmrtja stene, kar povzroči, da slepič poči in se vsebina razlije po trebušni votlini, kar utegne biti življenjsko nevarno in prav zato je ključnega pomena, da vnetje pravočasno prepoznamo. Pri vnetju slepiča se bolečina najprej občuti pri popku in nato napreduje proti spodnjemu desnemu delu trebuha. Vnetje slepiča prepoznate tudi po simptomih, kot so povišana telesna temperatura, bruhanje, slabost, pomanjkanje apetita in zaprtje ali driska.

Vzrok abdominalne bolečine se ponavadi določa glede na to, kje točno bolečino občutimo.
Vzrok abdominalne bolečine se ponavadi določa glede na to, kje točno bolečino občutimo. / FOTO: iStockphoto

- Ženski reproduktivni organi: Zelo pogost vzrok bolečine v spodnjem desnem predelu trebuha so pri ženskah ginekološkega izvora. Treba je ločiti, kdaj gre za že poznane bolečine ob menstruaciji ali ovulaciji in kdaj obstaja sum na resnejše ginekološke težave, med katere sodi zasuk jajčnika, razpoka ciste, endometrioza, sindrom policističnih jajčnikov, vnetje rodil ali zunajmaternična nosečnost. V slednjih primerih je nujen takojšen pregled pri ginekologu.

Drugi vzroki bolečine na desni strani trebušne votline

Poleg že omenjenih vzrokov lahko bolečine na desnem predelu trebuha povzročijo tudi težave s tankim ali debelim črevesjem, zastrupitev s hrano, kila, nategnjena mišica ali vetrovi. V vsakem primeru čim hitreje obiščite zdravnika.

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke