živila z vlakninami

6 razlogov za boleče menstruacije
Menstruacija lahko variira v svoji intenzivnosti, trajanju in bolečini iz meseca v mesec. Obstaja več dejavnikov, ki lahko vplivajo na to, zakaj je menstruacija v nekem mesecu lahko bolj boleča kot v drugem. Poglejmo si razloge in načine, kako si lahko pomagamo.

Kako nastane kislo zelje in zakaj je koristno?
Kislo zelje, klasična jed mnogih kuhinj po vsem svetu, ima globoko zakoreninjeno zgodovino in raznovrstno uporabnost v prehrani. Njegova priljubljenost ni le posledica izjemnega okusa in teksture, temveč tudi številnih koristi za zdravje, ki jih prinaša. Razumevanje procesa, skozi katerega nastane kislo zelje, in njegove biokemične sestave omogoča boljše razumevanje njegovih prehranskih lastnosti in koristi za zdravje.

Najboljša sadje in zelenjava, ki sta polna antioksidantov
Živila, bogata z antioksidanti, so ključne sestavine zdrave prehrane. Antioksidanti, ki jih najdemo predvsem v rastlinski hrani, pomagajo nevtralizirati oksidativni stres in nudijo zaščito pred poškodbami celic, ki jih povzročajo prosti radikali.

5 spregledanih živil, ki so polna vitaminov
Ko govorimo o uravnoteženi prehrani, se pogosto osredotočamo na že dobro znana živila, kot so sadje, zelenjava in oreščki. Kaj pa ostala živila, ki mnogokrat ostajajo spregledana?

10 načinov za spomladansko 'čiščenje' prehrane
Navadno govorimo o spomladanskem čiščenju stanovanja, morda pa je prišel čas, da spregovorimo tudi o 'čiščenju', bolje rečeno, spremembi naše prehrane. Zima se počasi končuje, zato bi bilo dobro, da tudi prehrano prilagodimo letnemu času.

Zakaj bi morali za hujšanje jesti živila, ki imajo veliko 'volumna'?
Uživanje živil, ki imajo veliko 'volumna', pomeni uživanje več zdravih živil, hitrejšo sitost in več zdravja!

7 znakov pomanjkanja kalija
Kalij je eden najpomembnejših mineralov, ki jih naše telo nujno potrebuje za pravilno delovanje. Ohranja ravnovesje tekočin in elektrolitov v telesu, izjemno pomemben pa je tudi za zdravo delovanje našega srca, ledvic, možganov in mišic.

Katera živila lahko pomagajo prebavi?
Naš prebavni sistem samodejno razgrajuje hrano na hranila in energijo, ki jo telo porablja. Določena živila pa lahko pri tem pomagajo in celo pospešijo ta proces.

Kako se spopasti z napihnjenostjo in vetrovi?
Ste si zaradi nabreklega trebuha in neprijetnega tiščanja, pritiska in polnosti v predelu črevesja že kdaj morali odpeti pas in hlače? Potem zagotovo veste, kako neprijetna tegoba je napihnjenost. Res je, da običajno popusti še isti dan, a če se ves čas ponavlja, je pametno, da poiščete vzrok te prebavne tegobe in jo z ustreznimi ukrepi poskušate omiliti oziroma se ji izogniti. Toda, kako ugotoviti, zakaj ste napihnjeni?

To se zgodi, če jemo preveč mastne hrane
Naše telo potrebuje (zdrave!) maščobe za pravilno in optimalno delovanje. A govora je o zdravih maščobah v normalnih mejah.

6 razlogov, zakaj je zajtrk najpomembnejši obrok dneva
Zakaj zajtrk imenujemo 'najpomembnejši obrok dneva'? Kot bomo lahko videli, obstaja precej dober razlog.

Se zavedate, kako zelo črevesje vpliva na fizično in psihično zdravje?
Črevesje vpliva na naše počutje, razpoloženje, navsezadnje pa na celotno fizično zdravje. Zakaj je pomembno, da skrbimo za zdravo prebavo in kako to narediti?

5 načinov, kako se soočiti s hemeroidi
Iščete učinkovite načine, kako se znebiti bolečih hemoroidov? Predstavljamo najpreprostejše in najučinkovitejše načine.

5 nasvetov za prehrano, če ste se med prazniki preveč najedli
Po praznikih mnogo ljudi išče načine, kako se po obdobju prenajedanja vrniti k zdravi prehrani. Če ste med prazniki uživali obilne obroke in sladkarije ter bi radi spet vzpostavili zdravo ravnovesje, lahko z naslednjimi petimi koraki uspešno nadaljujete s svojimi zdravimi prehranjevalnimi navadami.

Kako 'razstrupljanje' črevesja opraviti na naraven način?
'Razstrupljanje' črevesja lahko pomaga izboljšati vaše prebavno zdravje in je lahko popolnoma varno, če z njim ne pretiravate.

7 živil, ki spodbujajo prebavo
Zdrava prebava je ključnega pomena za splošno dobro počutje in zdravje. Dobra prebava omogoča telesu, da učinkovito absorbira hranila iz hrane, izloča odpadne snovi ter ohranja uravnoteženo prebavno funkcijo. Dodajanje naslednjih živil v prehrano lahko pomaga še dodatno spodbuditi prebavo in izboljšati zdravje prebavnega sistema.

Hrana, ki je dobra za prebavo
S pravo izbiro hrane in živil lahko pomagamo naši prebavi, da deluje in opravlja svoje delo nemoteno in brez 'zastojev'.

Zakaj je bučna juha izvrstno živilo v tem času?
Jesen ponuja raznorazne barve v naravi, v domovih, predvsem pa na naših krožnikih. Med različnimi okusi, ki jih ponuja jesen, je bučna juha nedvomno ena izmed najbolj priljubljenih. Poglejmo si, zakaj.

Veste vse o nosečniški slabosti?
Nosečnost je čudovito in posebno obdobje za vsako žensko, vendar pa se lahko pojavijo tudi nekateri neprijetni simptomi, med njimi tudi nosečniška slabost.

Vpliv prehrane na sladkorno bolezen in nadzor krvnega sladkorja
Sladkorna bolezen, znana tudi kot diabetes, je kronična bolezen, ki vpliva na način, kako telo obdeluje glukozo (sladkor). Ena izmed ključnih komponent uspešnega upravljanja sladkorne bolezni je pravilna prehrana.

Kakšni so razlogi za zaprtje in kako si lahko pomagamo?
Zaprtje je pogosta prebavna težava, ki se kaže kot težava ali redkost pri odvajanju blata. Pri zaprtju se blato v črevesju premika počasneje ali ima težave pri prehodu skozi črevesje.

To so najpogostejše dopustniške napake
V času dopusta je dobro vsaj za nekaj dni zamenjati domače okolje, se sprostiti ter spočiti telo in duha. A tudi med brezskrbnim počitnikovanjem lahko pride do raznih nepredvidenih situacij, na katere niste pripravljeni in nanje med načrtovanjem morda niti ne pomislite. Še posebej pogoste so prebavne težave, ki so lahko posledica različnih 'počitniških' dejavnikov. Razloga za paniko ni, dobro pa je vedeti, kako v takih primerih poskrbeti za čimprejšnje olajšanje.

Zakaj bi morali jesti več lanenih semen?
Že uživate lanena semena? Če še ne, je morda čas, da jih začnete. Poglejmo si prednosti.

Kako se spreminjajo prehranske potrebe skozi starost in na kaj paziti?
Prehranske potrebe različnih starostnih skupin predstavljajo ključen vidik zagotavljanja optimalne prehrane in zdravja skozi celotno življenje. Od obdobja dojenčkov do starostnikov se naše prehranjevalne potrebe spreminjajo glede na stopnjo rasti, razvoja in starostnih sprememb, ki se dogajajo v telesu. Razumevanje teh sprememb in prilagajanje prehrane ustrezni starostni skupini je ključnega pomena za ohranjanje zdravja in dobro počutje posameznika.

Živila, ki so bogata z omega 3 maščobnimi kislinami
Ne uživate radi rib in morske hrane? Pomembne omega 3 maščobne kisline lahko v telo pridobite tudi z naslednjimi živili, a stroka pri tem jasno poudarja – največ omenjenih maščobnih kislin najdemo prav v ribah in ribjem olju.

Odličen vir vlaknin, ki ga najdemo v vsaki kuhinji
Splošno zdravje današnje populacije je vse slabše. Deloma k temu vsekakor prispeva sodobni hektični življenjski slog, veliko vlogo pa igra tudi prehrana. Uživamo preveč hitro pripravljene, mastne hrane, hranilna vrednost živil je zaradi sodobne pridelave in obdelave vse slabša. Strokovnjaki v zadnjem času opozarjajo predvsem na pomanjkanje vlaknin v naši prehrani, kar ima lahko dolgoročno resne posledice za naše zdravje. Katera živila bi se torej morala večkrat znajti na naših krožnikih?

Znaki, ki kažejo, da bi morali uživati več vlaknin
Prehranske vlaknine so odgovorne za zdravo prebavo in imajo preventivni učinek na pojav bolezni žilnega in prebavnega sistema, vendar različne raziskave kažejo, da jih ne jemo dovolj. Na srečo lahko pomanjkanje vlaknin zlahka prepoznamo, to pa so glavni simptomi.

Zakaj je dobro jesti bučna semena?
Uživate bučna semena? Že majhne količine zaužitih semen lahko telesu zagotovijo znatne količine zdravih maščob, magnezija in cinka, zato jih je enostavno vključiti v vsakodnevno prehrano.

Kako hitro lahko shujšamo?
Nemalo ljudi gre od silnega prenajedanja na strogo dieto, kar ni niti pametno niti zdravo.

Kako lahko podpremo naš največji organ telesa?
Ko pomislimo na organe, nam najhitreje pridejo na misel srce, pljuča, ledvice, jetra in podobno. Premalokrat pa pomislimo na naš največji in najbolj viden organ telesa – našo kožo.