čokolada

Potencialni sprožilci migrene
Razlogi za migreno za najrazličnejši in individualni, pri različnih ljudeh jo sprožijo različne stvari. Vodenje dnevnika vam lahko v prvi vrsti pomaga prepoznati lastne sprožilce.

Ali imate zamašene arterije, ne da bi vedeli? Znaki in preventivni ukrepi za ohranjanje zdravih žil
Zamašene arterije pogosto ostanejo neopažene, dokler ne povzročijo resnih zdravstvenih zapletov, kot sta srčni napad ali možganska kap. Ateroskleroza, proces kopičenja maščobnih oblog v arterijah, se razvija počasi in pogosto brez očitnih simptomov, dokler ne doseže kritične točke. Razumevanje zgodnjih opozorilnih znakov in sprejetje preventivnih ukrepov lahko bistveno zmanjša tveganje za resne bolezni srca in ožilja.

Dieta pri gastroezofagealni refluksni bolezni: živila, ki pomagajo pri refluksu kisline
Nič nenavadnega ni, če se občasno pojavi refluks kisline (zgaga), vendar nekateri ljudje trpijo zaradi pekočega občutka, napihnjenosti in riganja skoraj vsakič, ko jedo. Približno 20 % prebivalstva ima gastroezofagealno refluksno bolezen (GERB), kronično stanje refluksa kisline, ki ga diagnosticira zdravnik.

Pogosti simptomi nezdravega črevesja – kako si lahko pomagamo?
Mislite, da poznate simptome nezdravega črevesja?

7 najpomembnejših živil za zdravje vaših možganov
Zdravje naših možganov je ključno za ohranjanje telesne in duševne energije, sposobnosti za učenje, spomin, osredotočenost in splošno počutje. Medtem ko na možgane vplivajo tudi drugi dejavniki, kot so genetika, spanec in telesna dejavnost, ima prehrana močan vpliv na delovanje možganov. S pravilnimi živili lahko izboljšamo kognitivne sposobnosti, upočasnimo upadanje duševnih funkcij in zmanjšamo tveganje za nevrološke bolezni.

8 presenetljivih prednosti rednega pitja vročih napitkov za vaše zdravje
Topli napitki, kot so čaj, kava, vroča čokolada ali tople juhe, so že dolgo del našega vsakdana. Pogosto jih povezujemo s sprostitvijo, tolažbo ali preprostim užitkom, a njihova vrednost sega daleč onkraj trenutkov udobja. Redno uživanje vročih napitkov lahko namreč ponudi številne zdravstvene koristi, ki segajo od izboljšanja prebave do krepitve imunskega sistema. Tukaj so najpomembnejše.

Kdo bi moral jemati dodatke magnezija?
Magnezij je mineral, ki je potreben za ohranjanje zdravih mišic, živcev, kosti in srca. Kdaj in kdo bi moral razmisliti o dodatkih magnezija?

Kaj vse lahko povzroča zgago?
Kaj povzroča vračanje želodčne kisline v požiralnik? Preverite v nadaljevanju.

Prehrana kot ključni dejavnik pri preprečevanju zimskih bolezni
Ko se temperature spustijo in dnevi postanejo krajši, se naše telo sooča z večjo izpostavljenostjo virusom in okužbam. Zimski meseci so sinonim za prehlade, gripo in oslabljeno imunost. A pravo orožje proti tem težavam morda ne leži zgolj v zdravilih, temveč tudi na vašem krožniku.

Živila in navade za hitrejše okrevanje po okužbi
Okrevanje po okužbi, bodisi virusni bodisi bakterijski, je čas, ko telo potrebuje dodatno podporo za obnovo energije, krepitev imunskega sistema in povrnitev ravnovesja. Medtem ko počitek in ustrezno zdravljenje igrata ključno vlogo, lahko k hitrejšemu okrevanju pomembno prispevajo tudi prehrana in vsakodnevne navade.

7 stvari, ki lahko pomagajo uravnavati visok krvni tlak
Če se soočamo s težavami z visokim krvnim tlakom, je v prvi vrsti pomembno, da se izogibamo slani hrani in sami soli. Pomagajo pa tudi naslednje stvari.

Kofein, energijske pijače in študentsko življenje
Študentsko obdobje prinaša številne izzive. Dnevi so dolgi, noči naporne in namenjene učenju, prisoten je stres zaradi izpitov. Mnogo študentov se obrne h kofeinu in energijskim pijačam za povečanje energije in izboljšanje osredotočenosti. Ali te pijače res zagotavljajo boljši fokus ali prinašajo več težav kot koristi?

5 živil, ki lahko sprožijo migreno
Najboljši način, da ugotovite, katera hrana povzroča vaše migrene, je, da skrbno spremljate, kaj jeste. Samo zato, ker ste hrano zaužili tik pred napadom migrene, še ne pomeni nujno, da je bila tudi (neposreden) vzrok. Pomembno je videti vzorec. Poglejmo pa si, katera živila najpogosteje povezujemo z napadi migrene.

Ko je govora o zdravju mehurja, še vedno radi verjamemo v mite
O mehurju in njegovemu zdravju še vedno obstajajo miti, v katere je čas, da prenehamo verjeti.

Jesenska živila, ki bi jih morali uživati za boljši imunski sistem
Dnevi postopoma ponovno postajajo krajši, narava pa se pripravlja na jesen. Jesen je letni čas, ko se poveča tveganje za prehlad, gripo in druge okužbe dihal. Poleg splošnih priporočil, ki zajemajo skrb zase, redno gibanje in dobro higieno, je pomembno, da uživamo tudi prava živila, ki so bogata z vitamini, minerali in antioksidanti.

10 živil, ki se jim je dobro izogibati, če imate Crohnovo bolezen
Ko gre za Crohnovo bolezen, vsa živila ne vplivajo na ljudi na enak način. Tukaj je seznam 10 vrst hrane, ki bi lahko pri tej vrsti bolnikov predstavljale težavo.

8 načinov, kako se počutiti sito, medtem ko jeste manj
Če poskušate shujšati, verjetno veste, da morate bodisi zmanjšati vnos kalorij ali pa povečati telesno aktivnost. Prvo je za mnoge ljudi precej težavno, saj se lahko počutijo lačne.

Kaj se zgodi, če redno uživamo jogurt?
Jogurt je mlečni izdelek, ki je priljubljen po vsem svetu zaradi svojega okusa in številnih zdravstvenih koristi. To osvežujoče živilo je bogato z beljakovinami, vitamini, minerali in probiotiki, ki pozitivno vplivajo na naše telo.

8 načinov, kako lahko dvignete raven dopamina in izboljšate razpoloženje
Ko je v naših možganih več dopamina, smo boljše volje, imamo več energije, smo bolj osredotočeni na to, kar delamo, imamo več motivacije, lažje razmišljamo in imamo več domišljije. Obstajajo načini, kako lahko to dosežemo in s tem izboljšamo svoje življenje.

10 živil, ki so odličen vir magnezija
Magnezij je ključen mineral, ki igra pomembno vlogo pri ohranjanju zdravja telesa. Sodeluje pri več kot 300 biokemičnih procesih, vključno z mišično funkcijo, srčnim ritmom, živčnim sistemom.

Kdaj so glavoboli lahko nevarni?
Za različnimi oblikami glavobolov v Evropi vsake toliko časa trpi najmanj 65 milijonov ljudi, številka pa se vsako leto veča. A vzroki za glavobol so najrazličnejši. Preverite, kateri so najpogostejši in kdaj je treba takoj k zdravniku.

Katera živila lahko pomagajo prebavi?
Naš prebavni sistem samodejno razgrajuje hrano na hranila in energijo, ki jo telo porablja. Določena živila pa lahko pri tem pomagajo in celo pospešijo ta proces.

Miti o seksu, v katere še vedno verjamemo
Nekateri menijo, da bi bilo spolno vzgojo smiselno uvesti že v osnovno šolo, nekateri v srednjo, spet tretji menijo, da to ni smiselno. A če pogledamo mite o seksu, ki se tega še vedno držijo, bi bila to precej racionalna odločitev. V nadaljevanju vam predstavljamo najpogostejše mite o seksu, v katere morda še vedno verjamete.

'Slaba hrana ne obstaja!'
Zagotovo ste že slišali za 'kulturo diet' in njene škodljive posledice. Verjetno tudi veste, da popolno odpovedovanje eni hrani, enemu živilu ali skupini živil navadno vodi v ekstremna vedenja, ko pač enkrat posežemo po tovrstni hrani. O tem, zakaj ni nobeno pretiravanje dobro, še manj ekstremizem, zakaj se moramo enkrat za vselej odreči kulturi diet in zakaj slaba hrana sploh ne obstaja, je spregovorila tudi Stefani Sassos, ki je za Good Housekeeping napisala čudovito besedilo, ki ga povzemamo v nadaljevanju.

Prehrana pri povišanem holesterolu – na kaj paziti, čemu se izogibati?
Povišan holesterol je ena od najpogostejših težav v sodobni družbi, ki lahko vodi do srčnih bolezni, ateroskleroze in drugih resnih zdravstvenih težav. Vendar pa lahko z uravnoteženo prehrano in spremembo življenjskega sloga zmanjšamo tveganje za bolezni.

Katera so ključna hranila za ohranjanje dobrega vida?
Zagotovo so vas v otroštvu večkrat spodbujali, da jejte korenje, saj boste potem bolje videli. Ta nasvet v resnici ni čisto iz trte izvit. Korenje je namreč bogat vir beta-karotena, ki se v telesu lahko spremeni v vitamin A, če ga telo potrebuje. Ravno vitamin A pa je eno od pomembnejših hranil, ki vpliva na zdravje naših oči. Seveda pa za zdrave oči in ohranjanje kakovosti vida še zdaleč ni dovolj le uživanje korenja ...

Enostavni triki za lažje in hitrejše učenje
Vemo, iščeš 'stran poti' in hitrejše poti za pomnjenje in učenje, kot so jih vsi pred teboj. Verjemi, četudi ti starejši govorijo drugače, vsi smo to delali. In na tvojo srečo obstaja nekaj preverjenih in zanesljivih metod, s katerimi si dejansko lahko pomagaš, da se boš hitreje in bolje naučil snov!

Vpliv bolezni GERB na celotno prebavo
Gastroezofagealna refluksna bolezen (v nadaljevanju GERB) je kronično stanje, za katero je značilno vračanje želodčne kisline v požiralnik.

V tem primeru ne bi smeli jesti čokolade
Čokolada je sladka razvada, ki je priljubljena po vsem svetu. Njena edinstvena aroma in okus nas pogosto vabita k uživanju. Vendar pa obstajajo nekateri ljudje, ki bi se morali izogibati uživanju čokolade iz zdravstvenih razlogov.

Antioksidanti in njihov pomen za zdravje
Antioksidanti imajo sposobnost, da preprečijo ali upočasnijo poškodbe celic, ki jih povzročajo prosti radikali. Kaj sploh so antioksidanti, kaj so prosti radikali, kako delujejo eni in drugi ter kje in kako jih najdemo, si poglejmo v nadaljevanju.