Vizita.si

škodljiva hrana

Bolezni 16. 03. 2025 04.43

Najslabša hrana za vaša jetra – kaj lahko povzroča največ škode?

Jetra so ključni organ, ki filtrira toksine, presnavlja hranila in uravnava energijsko ravnovesje telesa. Vendar pa nezdrava prehrana lahko vodi v resne poškodbe jeter, vključno z zamaščenimi jetri, vnetjem in celo cirozo.

Zdravje 13. 03. 2025 04.00

Marija Lucija Antolič: Kronične bolezni so postale epidemija'

Večina bolezni, ki skrajšujejo življenje in zmanjšujejo njegovo kakovost, se ne pojavi nenadoma, temveč se razvijajo desetletja v ozadju, ne da bi jih pravočasno opazili. Srčno-žilne bolezni, presnovne motnje, rak in demenca so pogosto posledica dolgoročnih življenjskih navad, na katere bi lahko vplivali že veliko prej. Kljub številnim znanstvenim dokazom o pomenu preventive še vedno čakamo na prvi alarm, preden se odločimo za spremembe. Zakaj je preventiva tako pogosto spregledana in kako lahko spremenimo ta miselni vzorec? Pogovarjala sem se z Marijo Lucijo Antolič, dr. med., spec. medicine dela, prometa in športa, ki v in pri svojem delu glavni poudarek daje dolgoživosti in preventivi, ki je ključnega pomena.

Prehrana 12. 02. 2025 04.57

Kaj so ultra procesirana živila in kako se jim lahko izognemo?

Kaj so ultra procesirana živila? Kako jih opazimo in kako se jim lahko izognemo? Kako zelo lahko škodujejo telesu in zakaj bi se jim pravzaprav morali izogibati?

Prehrana 11. 02. 2025 04.34

Teh živil ne bi smeli jesti po 40. letu

Nezdrava hrana lahko s staranjem povzroči škodo vašemu telesu. Vsekakor je dejstvo tudi to, da s staranjem določena živila in hrano ne prenašamo tako dobro, kot smo jo včasih.

Odnosi in spolnost 14. 01. 2025 04.31

5 najhujših stvari, ki jih ljudje delamo drug drugemu

Ljudje smo socialna bitja. Med potrebami, ki jih imamo, niso zgolj fiziološke potrebe, kot sta voda in hrana, temveč imamo vsekakor tudi psihološke potrebe, med katere spada socializacija. Brez dvoma potrebujemo družbo, ljudi, s katerimi se podpiramo in jih imamo radi, oni pa nas, a hkrati smo v odnosih sposobni delati tudi manj prijetne stvari.

Alergije 20. 09. 2024 04.19

Življenjsko nevarna alergijska reakcija

Anafilaksija je življenjsko nevarna alergijska reakcija, ki se pojavi zelo hitro. Lahko jo povzročijo hrana, zdravila ali piki žuželk. Pokličite 112, če mislite, da imate vi ali kdo drug anafilaktično reakcijo.

Prehrana 03. 09. 2024 04.36

To se zgodi, če jeste zažgano hrano

Kako škodljiva je zažgana hrana v resnici za zdravje? Posledice uživanja takšne hrane nikakor niso optimalne. Znanstveniki opozarjajo, da je zažgana hrana škodljiva našemu zdravju iz več razlogov.

Prehrana 01. 07. 2024 04.20

Kaj se zgodi, če vsak dan jemo sladoled?

Tudi vi obožujete sladoled? Kaj se zgodi, če ga jemo vsak dan?

Zdravje 29. 06. 2023 05.00

Kaj se zgodi, če vsak dan pijemo gazirano vodo?

Veliko ljudi raje kot po navadni vodi posega po vodi z okusom ali gazirani vodi. Slednja naj bi prispevala k boljši prebavi in zdravju črevesja, vendar je to res? Kot vsaka stvar ima tudi gazirana voda svoje dobre in slabe plati. Na tem mestu poudarjamo, da je govora o gazirani vodi in ne mineralni.

Dieta 22. 05. 2023 05.00

6 nasvetov za lajšanje prebavnih težav

Ste vedeli, da črevesju pogovorno pravimo drugi možgani? Črevesje vpliva na številne dele telesa, na našo imunost, navsezadnje pa tudi na naše duševno zdravje. Najpogostejše težave, ki se pojavijo v povezavi s črevesjem, so napihnjenost, napenjanje in driska ali zaprtje. Če se pogosto soočate s prebavnimi težavami, si lahko pomagate na naslednje načine.

Prehrana 03. 04. 2023 05.00

Prehranjevanje v času praznikov - bodite zmerni

Velikonočni prazniki imajo svoj pomen, večinoma pa jih povezujemo tudi z določenimi specialitetami in z okusno hrano – od šunke in jajc, pa vse do peciva. A prenajedanje, ki pride navadno skupaj z določenimi prazniki, tudi velikonočnimi, ima svojo ceno. Kako lahko brezskrbno in brez slabe vesti uživamo, hkrati pa še vseeno pazimo na 'zdravo mero'?

Preventiva 24. 01. 2023 05.00

Preproste stvari, ki jih lahko storite, da zmanjšate tveganje za razvoj sladkorne bolezni

Sladkorna bolezen je kronična bolezen, ki jo je treba nadzorovati vse življenje: z jemanjem različnih vrst tablet, jemanjem inzulina ali drugih injekcijskih terapij, redno telesno aktivnostjo, spremljanjem ravni sladkorja v krvi in zdravo prehrano.

Zlata leta 28. 10. 2022 05.00

Kaj se zgodi, če redno uživamo ribe?

Redno uživate ribe? Sploh v tem letnem času in sploh če ste na počitnicah ob morju? Kitajska raziskava je pokazala, da nas ščitijo pred prezgodnjo smrtjo. In sicer se ob rednem uživanju rib tveganje zmanjša tudi za skoraj 40 odstotkov.

Prehrana 16. 06. 2022 05.00

Kako lahko ponotranjimo zdrav vzorec prehranjevanja?

Večina od nas se zaveda, da je veliko lažje narediti načrt zdrave prehrane, kot pa ga dejansko uresničiti.V današnjem dinamičnem in hitrem svetu je namreč zelo težko vzdržati zdrav vzorec prehranjevanja.

Nasmeh zdravju 12. 05. 2022 05.00

Imeli boste manj maščobe na trebuhu in tudi več energije

Če se boste odrekli uživanju sladkorja, boste kmalu občutili vrsto pozitivnih učinkov, pravi Samantha Coogan, prehranska strokovnjakinja z univerze v Nevadi, Las Vegas, na njihovi spletni strani. Sčasoma boste imeli manj odvečne maščobe na trebuhu, občutili pa boste tudi več energije. Med drugim zato, ker boste bolje spali.

Zdravje 23. 04. 2022 05.00

Je to razlog, da ne izgubite maščobe na trebuhu?

Odvečno maščobo na trebuhu je dobro izgubiti tudi zaradi zdravja. Ta maščoba namreč obdaja organe, ki so v trebušni votlini. Zaradi tega ti ne morejo delati optimalno, kar povečuje tveganje za številne bolezni, tudi bolezni srca. Ste že poskušali to maščobo izgubiti, a ni šlo? Preverite, ali delate katero od naslednjih napak.

Prehrana 01. 02. 2022 05.00

Ali lahko s prehrano vplivamo na kronične bolezni?

Napredek v medicini, znanosti in tehnologiji danes omogoča, da ljudje živijo dlje in število starostnikov v praktično vsaki državi na svetu se povečuje tako na absolutni kot tudi relativni skali. Po napovedih se bo delež svetovne populacije, ki je starejša od 60 let, v letih med 2015 in 2050 podvojil in presegel 20 odstotkov. Po drugi strani pa s porastom starostnikov narašča tudi število kroničnih bolezni in ena od treh odraslih oseb ima diagnosticirano vsaj eno, pogosto pa več kroničnih obolenj.

Prehrana 20. 10. 2021 05.00

Tako nevarna je lahko hitra hrana za naše telo

Pogosto uživanje hitre hrane, ki ji pogovorno rečemo tudi 'junk food', naj bi izzvalo podobno reakcijo našega imunskega sistema, kot če bi telo napadal kakšen povzročitelj bolezni.

Zdrav Lajf 30. 04. 2021 06.00

To so najpogostejši miti o zdravem načinu življenja

Ko odraščamo, slišimo od okolice, pa tudi od svojih staršev in starih staršev, veliko nasvetov, ki niso najboljši. Vsi vemo, da moramo skrbeti zase, za zdravo prehrano in se redno gibati. A v naši družbi še vedno obstaja nekaj najpogostejših mitov, ko beseda nanese na zdrav način življenja.

Prehrana 12. 02. 2021 06.00

Protivnetna živila, ki jih je dobro vnesti v svojo prehrano

Vnetja so imunski odziv našega telesa, ki kaže, da nekaj ni popolnoma v redu. Če ga pravočasno in ustrezno ne zdravimo, lahko vnetje privede tudi do drugih zdravstvenih težav, vključno s srčno-žilnimi boleznimi in rakom.

Dieta 05. 01. 2021 06.00

Katera od 10 najbolj priljubljenih diet je primerna za vas?

Preverite 10 diet, ki so se v svetu izkazale za najučinkovitejše. Med njimi boste zagotovo našli takšno, ki ustreza vam. Če je med vašimi novoletnimi zaobljubami tudi izguba odvečnih kilogramov, pa se ravnajte po tisti, ki najbolj ustreza vašemu tipu postave in načinu življenja.

Prehrana 04. 11. 2020 06.00

Neustrezna prehrana lahko vodi v prebavne motenje

Bolečino ali neprijeten občutek v zgornjem delu trebuha, ki se pojavi po hranjenju, običajno označujemo za prebavne motnje, strokovni izraz zanje pa je dispepsija. Dejavniki tveganja so stres, debelost, kajenje in seveda predvsem neustrezna prehrana.

Prehrana 29. 07. 2020 05.15

Na takšen način lahko pretentate možgane

Če se pogosto znajde na našem jedilniku, procesirana hitra hrana ni škodljiva le naši postavi, temveč ogroža tudi in predvsem naše zdravje. Zakaj se jo naše telo tako hitro navadi, zakaj hrepenimo po njej in navsezadnje, kako lahko svoje možgane 'pretentamo', da po njej ne posegamo?

POPovi zdravniki 28. 08. 2015 09.50

Aluminijasta posoda

Spoštovani! Imam eno vprašanje, vendar nisem 100% siguren da ste pravi naslov. Zanima me namreč ali je hrana, ki je pripravljena v aluminijasti posodi zdravju škodljiva? Zanima me, ker je toliko naspr...

POPovi zdravniki 08. 12. 2011 12.36

Gerb malo drugače

Spoštovani! Po daljšem iskanju odgovorov na internetu, sem naletela na stran, kjer svetujejo, naj se obrnem na Vas. In sicer, imam problem z refluksom in imam potrjen gastritis. Zdravim se z Ultopom....

POPovi zdravniki 02. 04. 2011 17.31

Mikrovalovka

Ali je res, da je hrana, ki je pripravljena v mikrovalovni pečici, posebej škodljiva - saj naj bi bila "popolnoma mrtva". Namesto da bi prinašala energijo, jo telo celo porablja za razgradnjo mrtve hr...

POPovi zdravniki 04. 01. 2011 21.37

Dileme zdravega prehranjevanja

Pozdravljeni! Imam kar nekaj vprašanj in upam, da mi boste znali pomagati. Starost: 17 Že kakšen mesec nazaj sem se trdno odločila, da bom jedla bolj zdravo hrano in v svoje življenjske navade vkl...

POPovi zdravniki 12. 09. 2006 19.17

Sirotka v prahu in umetna sladila

Pozdravljeni! Mene pa zanima ali je sirotka v prahu naravna hrana in so umetna sladila s katerimi je slajena škodljiva za organizem.Prebral sem, da aspartam povzroča alzharmerjevo bolezen, ker je ume...

POPovi zdravniki 17. 08. 2006 19.28

Oksalna kislina

Pozdravljeni, zanima me, če je oksalna kislina, ki je prisotna v rdeči pesi, špinači, blitvi, petršilju škodljiva za uporabo pri kuhi za osemmesečnega dojenčka, oz. nosečo mamico.

POPovi zdravniki 08. 09. 2005 13.56

Prehrana

Pozdravljeni! Zanima me razlaga o pogrevanju krompirja in sicer: ali se krompir (kot prilogo in kot sestavljeno jed, npr. v musaki, zelenjavni juhi) lahko pogreje naslednji dan? Ali je to škodljivo...

ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 859