šparglji vitamin K

Šparglji: zakaj je ta pomladna zelenjava naravni ščit za zdravje
Šparglji (Asparagus officinalis) so več kot le priljubljena spomladanska poslastica – so prava zakladnica hranil in zaščitnih snovi, ki blagodejno vplivajo na številne telesne funkcije.

Živila, ki vas napolnijo z energijo. Kaj jesti spomladi za dobro počutje?
Za več energije in boljšo odpornost je ključna sezonska prehrana. Ta članek raziskuje osem najboljših spomladanskih živil, ki so idealna za april. Osredotoča se na šparglje, špinačo, redkvice, jagode, grah, regratove liste, artičoke in mladi korenček. Poudarja njihovo bogato vsebnost vitaminov, mineralov in antioksidantov ter pojasnjuje, kako ta živila podpirajo imunski sistem, izboljšujejo prebavo in povečujejo raven energije.

Kakšni so razlogi, da ima urin čuden vonj?
Velikokrat je za 'čuden' vonj urina kriva hrana, ki jo uživamo, včasih pa se lahko v ozadju skrivajo tudi določena stanja ali bolezni. Kdaj bi morali k zdravniku?

Najboljši vitamini za boj proti vnetjem
Zdrava in uravnotežena prehrana je ključna, ko se pogovarjamo o boju proti vnetjem v telesu. Sem seveda sodijo tudi vitamini, ki so ključni tudi za normalno delovanje našega telesa. Poglejmo si, o katerih vitaminih je govora.

Kako učinkovito obvladovati moderno 'bolezen' današnjega časa?
Zahteve po vedno boljših delovnih rezultatih, usklajevanje poslovnega in zasebnega življenja, stremljenje k pogosto previsoko zastavljenim ciljem, navsezadnje tudi jutranje prometne konice, ko bijemo borbo s časom – to so tipične vsakodnevne stresne situacije sodobnega človeka, ki na dolgi rok lahko predstavljajo velik izziv za naše zdravje. Da se lahko učinkovito spopademo s stresom, je treba v prvi vrsti razumeti, kako vpliva na naše telo, zato vam v nadaljevanju predstavljamo nekaj zanimivih dejstev in ponujamo nabor ukrepov za obvladovanje te moderne bolezni' današnjega časa.

Če jih še niste, je skrajni čas, da jih naberete
Vas zanima, zakaj so šparglji tako priljubljeni? Poleg tega, da so izjemno okusni, če jih le znamo pripraviti, so tudi izjemna zakladnica zdravja!

3 spomladanska živila, ki očistijo jetra in pospešijo prebavo
Pomlad je pred nami, z njo pa tudi priložnost, da iz telesa izločimo toksine, ki so se nabrali med dolgo in hladno zimo. Hrana, ki prinaša prve sončne žarke, je bogata z barvami, a tudi s pomembnimi hranili, ki blagodejno vplivajo na jetra, glavni razstrupljevalni organ. Brez obotavljanja posezite po špargljih, artičokah in mladi špinači.

Katero zelenjavo je bolj zdravo jesti skuhano?
Je zelenjavo res v vsakem primeru bolj zdravo pojesti surovo? Včasih da, včasih pa dobimo celo več prednosti, če jo toplotno obdelamo, odgovori prehranska strokovnjakinja Mojca Cepuš. Nikakor torej ni treba jesti le surove hrane. Še posebej v hladnejšem delu leta še kako prija kaj skuhanega.

Antikoagulantna terapija
Moja žena je decembra dobila GVT, kar je privedlo do pljučne embolije (PE). No sedaj je na antikoagulativnem zdravljenju in ima mejno objočje INR med 2 in 3. Prvih 14 dni je imela INR >3,0 (za silve...

Prehrana ob antiokoagulacijski terapiji
Zdravnik mi je predpisal zdravila za redčenje krvi Marevan 3 mg tablete. Koagulacija je 1.3. Slišal in prebral sem več o hrani, ki naj bi mi bila sedaj prepovedana: zelje, solata, brstični ohrovt, rad...

Prečistite sečila z divjimi šparglji
Začela se je sezona nabiranja divjih špargljev. Divji špargelj, po domače "šparoga", je značilna sredozemska rastlina. Ti v Sloveniji rastejo predvsem ob obali in v slovenski Istri, najdemo pa jih tudi na Krasu ter v Vipavski dolini.