žito

10 živil, ki preprečujejo lakoto in vas ohranjajo site
Nas lahko določena živila nasitijo bolj kot druga in nas dlje časa ohranjajo site? Vsekakor!

Živila, ki vsebujejo več beljakovin kot jajce
Ko razmišljamo o beljakovinah, velikokrat pomislimo zgolj na jajce, meso in mesne izdelke. Pa ni nujno, da samo ti vsebujejo največ beljakovin! Poglejmo si nekaj živil, ki morebiti vsebujejo še več beljakovin kot denimo jajca.

7 živil, ki vam lahko pomagajo pri odvajanju blata
Odvajate blato manj kot trikrat na teden? Imate suho, trdo ali grudasto blato? Za zaprtjem črevesja in nezmožnostjo odvajanja blata, tako kot bi bilo potrebno, stojijo različni razlogi – od pomanjkanja vlaknin, potovanja, zdravil, hormonskih sprememb in podobnega. Obstajajo pa tudi rešitve in določena živila, ki nam pri tem lahko pomagajo.

10 zdravih ogljikovih hidratov, ki jih potrebujete v svoji prehrani
Ogljikove hidrate mnogo ljudi uvršča med slabo hrano, velikokrat po krivici. Niso si vsi ogljikovi hidrati med seboj enaki.

Odlična ideja za zdrav zajtrk
Zakaj si ne bi zajtrka pripravili iz prosene kaše? Proso je odličen vir mineralov, kot so magnezij, baker, mangan in fosfor. Vsi imajo zelo koristne učinke. Magnezij denimo nujno potrebujemo za normalno odvijanje več kot 300 procesov, ki potekajo v telesu. Sodeluje tako pri presnavljanju hrane kot pri delovanju živčevja.

10 načinov za spomladansko 'čiščenje' prehrane
Navadno govorimo o spomladanskem čiščenju stanovanja, morda pa je prišel čas, da spregovorimo tudi o 'čiščenju', bolje rečeno, spremembi naše prehrane. Zima se počasi končuje, zato bi bilo dobro, da tudi prehrano prilagodimo letnemu času.

5 stvari, ki se zgodijo, če vsak dan jeste kosmiče
So kosmiči zdravi ali bi morebiti morali za zajtrk ali malico izbrati kaj drugega?

Pozabljeno žito, ki lahko zmanjša apetit in spodbudi presnovo
Že uživate ječmen? Kar malo pozabljeno žito ni le zelo zdravo. Študija, ki so jo objavili v British Journal of Nutrition (Britanski zbornik nutricistike), pravi, da lahko uživanje ječmena pripomore k bolj uspešnemu hujšanju. Ker uravnava raven krvnega sladkorja, je odlična izbira tudi za sladkorne bolnike.

12 najboljših živil, ki jih morate to poletje vključiti v svoj jedilnik
Poleti skoraj vsi raje posegamo po bolj lahkotni hrani, ki nam daje več energije, nas ohladi in napolni naš dan z občutkom svežine. Če pozimi raje posegamo po bolj 'težki' hrani, imamo poleti radi lahka živila. Poglejmo si nekaj najboljših in najbolj zdravih, ki jih moramo letos preprosto vključiti v svoj jedilnik.

Bulgur – zdravo žito, ki ga je enostavno pripraviti
Ste že slišali za bulgur? Je neverjetno vsestransko polnozrnato žito, ki ima svoje korenine v vzhodni, sredozemski in zahodnoazijski kuhinji.

Poznate žita brez glutena?
Vedno več ljudi, bodisi zaradi modnih smernic, drugi pa zaradi zdravstvenih težav, išče prehrano brez glutena. K slednji spadajo tudi in predvsem žita.

Ne marate mleka? Obstajajo živila, ki vsebujejo še večje količine kalcija
Marsikateri 'moderni' prehrani in dieti v današnjem času primanjkuje kalcija. Mastna hrana ovira absorpcijo kalcija, natrij (sol), kofein in fosfati iz gaziranih pijač pa še dodatno povečajo izločanje kalcija iz telesa. Edini način vnosa kalcija v telo je z zdravo hrano.

Nasveti prehranske strokovnjakinje, ki zmanjšajo tveganje za sladkorno bolezen
S prehransko strokovnjakinjo Andrejo Širca Čampa smo se pogovarjali, kakšni so napotki za prehranjevanje, ki bi se jih morali držati sladkorni bolniki. Treba se je zavedati, da so isti napotki tudi preventiva. Če jih upoštevamo, bomo zmanjšali tveganje za nastanek sladkorne bolezni tipa dva. Eden od nasvetov, ki bi se ga morali držati vsi, je denimo, da ogljikovi hidrati zavzemajo le četrtino krožnika.

Pomemben napotek v vročih dneh
"Pijmo veliko vode, tudi če nismo žejni. Tako se bomo lahko dovolj potili in tako zniževali telesno temperaturo." Tako zapiše na spletni strani Zdravstvenega doma Ljubljana Milan Žnidaršič, dr. med., spec. spl. in urg. med. Če se vam zdi, da se veliko potite, priporoča, da vodi dodate malo limoninega soka in soli. Izogibajte pa se alkoholu, vročim in sladkim pijačam. Pomembno je, da ne dehidrirate.

Mnogo dilem
Pozdravljeni! Imam par specifičnih vprašanj, ki jim nikakor ne najdem odgovora. Zato se obračam na vas in upam, da mi boste lahko pomagali. Prvič-zanima me ali so bakrene posode varne za uporabo? Imam...

Alergija na pšenico
Spoštovani!Najlepša hvala za vaš odgovor glede mojega vprašanja ali je uživanje pire pri intoleranci na pšenico dovoljeno. Sedaj me pa zanima še naslednje, in sicer so med testiranimi živili pšenica (...

Hujšanje
Radabi, da bi mi svetovali kako shujšati.Stara sem 40 let visoka 175 in imam 90 kg. Do svojega 26 letasem imela med 60 in 63 kg. Potem so se kilogrami začeli nabirati, rodila sem pri 27 letih.Prehranj...

Veliko ljudi ne ve, da tudi ta živila vsebujejo kalcij
Naše telo potrebuje kalcij za zdrave kosti in zobe, pa tudi za to, da naše mišice, celice in živčevje delujejo, kot je treba. V našem telesu je več kalcija kot katerega koli drugega minerala, zato je za naše zdravje zelo pomemben.

To se zgodi vašemu telesu, če jeste ovseno kašo vsak dan
Zajtrk je pomemben obrok, in če si zjutraj privoščite ovseno kašo, boste naredili veliko zase. Imeli boste več energije, poskrbeli boste za zdravo postavo, zmanjšali boste tveganje za kardiovaskularne bolezni, izboljšali svojo prebavo in okrepili imunski sistem.

Imate povišan holesterol? Ti ukrepi vam lahko pomagajo!
Ste ugotovili, da imate povišan holesterol? Niste edini. Povišano raven holesterola v krvi ima več kot 66 odstotkov Slovencev v starosti od 35 do 70 let (Slovenski Forum za preventivo srca in ožilja, Zbornik prispevkov 2012). Visoka raven holesterola je eden izmed dejavnikov tveganja za razvoj bolezni srca in ožilja. Prav zato je pomembno, da raven holesterola redno nadziramo.

Preverite, kako znižati raven holesterola
Več kot 66 odstotkov Slovencev starih od 35 do 70 let se spopada s povišanim holesterolom, ki je eden izmed dejavnikov tveganja za razvoj bolezni srca in ožilja (Slovenski Forum za preventivo srca in ožilja, Zbornik prispevkov 2012).

5 razlogov, zakaj je to najbolj zdrav zajtrk
Britanska nutricistka Cassandra Barns je pojasnila, zakaj natanko je ovsena kaša dobra za vas. Tu je 5 dobrobiti ovesa, ki vas morda prepričajo, da ga vključite v svoj jedilnik.

3 živila, ki v resnici niso nezdrava in si jih lahko privoščite brez slabe vesti
The New York Times, priznan ameriški časopis, je vrsto običajnih Američanov vprašal, katera živila imajo za nezdrava. Nato je za mnenje prosil še nutriciste. Izkazalo se je, da obstajajo tri živila, ki jih ima večina ljudi za nezdrava, čeprav v resnici niso.

Končno na voljo rešitev za težave s kandido
Kandida je glivica, ki je prisotna v telesu vsakega izmed nas in se pri kar 70 odstotkih ljudi zaradi različnih dejavnikov začne prekomerno razmnoževati ter povzročati težave, kot so prebavne motnje, napihnjenost in utrujenost. Na srečo je odslej na trgu nova rešitev!

Kako škodljiv je gluten v resnici?
Pšenica, ječemen in rž, ki vsebujejo gluten, so še vedno ena najpogostejših oblik prehrane v številnih državah. Zakaj je torej na policah trgovinskih centrov eden najbolj priljubljenih napisov na izdelkih ''brez glutena''? Kako škodljiv je gluten v resnici?

Spoznajte resnico o kruhu
Kruhu pogosto delamo krivico, saj so se mu mnogi pričeli izogibati v velikem loku. A ob pravilni izbiri in količini je kruh v resnici lahko zdrav del naše prehrane. Preverite, na kaj je treba paziti.

Zaužijete dovolj vlaknin?
Vlaknine so izjemnega pomena za naše zdravje, a na žalost se prehrana spreminja tako, da zaužijemo vse več hrane, ki vsebuje nizko vsebnost vlaknin. Veste, kako zaužiti več vlaknin?

Res danes jemo strupeno pšenico?
Sodobna spremenjena pšenica je "popoln kronični strup", trdi ameriški kardiolog dr. William Davis, ki je izdal knjigo Wheat belly in z njo v ZDA dvignil veliko prahu. V njej pojasnjuje, zakaj bi se ljudje morali izogibati pšenici, o tem pa je spregovoril tudi na ameriški televiziji CBS.

Si Pamela to še lahko privošči?
Leta in leta je veljala za eno najbolj zapeljivih lepotic, zato je razumljivo, da je Pamela Anderson tudi pri 40 še vedno navajena naokoli hoditi precej razgaljena. Ji to še pristoji?

Ste že preizkusili kamut?
Že poznate kamut? Bližnji sorodnik pšenice je polnozrnato žito, ki je ponavadi pridelano povsem organsko ter vsebuje kopico zdravih hranil.