Vizita.si

žito

Zdravje 15. 02. 2025 04.37

10 živil, ki preprečujejo lakoto in vas ohranjajo site

Nas lahko določena živila nasitijo bolj kot druga in nas dlje časa ohranjajo site? Vsekakor!

Prehrana 06. 02. 2025 04.37

Živila, ki vsebujejo več beljakovin kot jajce

Ko razmišljamo o beljakovinah, velikokrat pomislimo zgolj na jajce, meso in mesne izdelke. Pa ni nujno, da samo ti vsebujejo največ beljakovin! Poglejmo si nekaj živil, ki morebiti vsebujejo še več beljakovin kot denimo jajca.

Prebava 27. 11. 2024 04.40

7 živil, ki vam lahko pomagajo pri odvajanju blata

Odvajate blato manj kot trikrat na teden? Imate suho, trdo ali grudasto blato? Za zaprtjem črevesja in nezmožnostjo odvajanja blata, tako kot bi bilo potrebno, stojijo različni razlogi – od pomanjkanja vlaknin, potovanja, zdravil, hormonskih sprememb in podobnega. Obstajajo pa tudi rešitve in določena živila, ki nam pri tem lahko pomagajo.

Prehrana 03. 11. 2024 04.03

10 zdravih ogljikovih hidratov, ki jih potrebujete v svoji prehrani

Ogljikove hidrate mnogo ljudi uvršča med slabo hrano, velikokrat po krivici. Niso si vsi ogljikovi hidrati med seboj enaki.

Prehrana 05. 06. 2024 04.29

Odlična ideja za zdrav zajtrk

Zakaj si ne bi zajtrka pripravili iz prosene kaše? Proso je odličen vir mineralov, kot so magnezij, baker, mangan in fosfor. Vsi imajo zelo koristne učinke. Magnezij denimo nujno potrebujemo za normalno odvijanje več kot 300 procesov, ki potekajo v telesu. Sodeluje tako pri presnavljanju hrane kot pri delovanju živčevja.

Prehrana 25. 03. 2024 04.50

10 načinov za spomladansko 'čiščenje' prehrane

Navadno govorimo o spomladanskem čiščenju stanovanja, morda pa je prišel čas, da spregovorimo tudi o 'čiščenju', bolje rečeno, spremembi naše prehrane. Zima se počasi končuje, zato bi bilo dobro, da tudi prehrano prilagodimo letnemu času.

Prehrana 27. 01. 2024 04.06

5 stvari, ki se zgodijo, če vsak dan jeste kosmiče

So kosmiči zdravi ali bi morebiti morali za zajtrk ali malico izbrati kaj drugega?

Prehrana 04. 07. 2023 05.00

Pozabljeno žito, ki lahko zmanjša apetit in spodbudi presnovo

Že uživate ječmen? Kar malo pozabljeno žito ni le zelo zdravo. Študija, ki so jo objavili v British Journal of Nutrition (Britanski zbornik nutricistike), pravi, da lahko uživanje ječmena pripomore k bolj uspešnemu hujšanju. Ker uravnava raven krvnega sladkorja, je odlična izbira tudi za sladkorne bolnike.

Prehrana 05. 06. 2023 05.00

12 najboljših živil, ki jih morate to poletje vključiti v svoj jedilnik

Poleti skoraj vsi raje posegamo po bolj lahkotni hrani, ki nam daje več energije, nas ohladi in napolni naš dan z občutkom svežine. Če pozimi raje posegamo po bolj 'težki' hrani, imamo poleti radi lahka živila. Poglejmo si nekaj najboljših in najbolj zdravih, ki jih moramo letos preprosto vključiti v svoj jedilnik.

Prehrana 13. 04. 2022 05.00

Bulgur – zdravo žito, ki ga je enostavno pripraviti

Ste že slišali za bulgur? Je neverjetno vsestransko polnozrnato žito, ki ima svoje korenine v vzhodni, sredozemski in zahodnoazijski kuhinji.

Prehrana 14. 02. 2022 05.00

Poznate žita brez glutena?

Vedno več ljudi, bodisi zaradi modnih smernic, drugi pa zaradi zdravstvenih težav, išče prehrano brez glutena. K slednji spadajo tudi in predvsem žita.

Prehrana 26. 01. 2022 05.00

Ne marate mleka? Obstajajo živila, ki vsebujejo še večje količine kalcija

Marsikateri 'moderni' prehrani in dieti v današnjem času primanjkuje kalcija. Mastna hrana ovira absorpcijo kalcija, natrij (sol), kofein in fosfati iz gaziranih pijač pa še dodatno povečajo izločanje kalcija iz telesa. Edini način vnosa kalcija v telo je z zdravo hrano.

Zdravje 14. 02. 2020 13.28

Nasveti prehranske strokovnjakinje, ki zmanjšajo tveganje za sladkorno bolezen

S prehransko strokovnjakinjo Andrejo Širca Čampa smo se pogovarjali, kakšni so napotki za prehranjevanje, ki bi se jih morali držati sladkorni bolniki. Treba se je zavedati, da so isti napotki tudi preventiva. Če jih upoštevamo, bomo zmanjšali tveganje za nastanek sladkorne bolezni tipa dva. Eden od nasvetov, ki bi se ga morali držati vsi, je denimo, da ogljikovi hidrati zavzemajo le četrtino krožnika.

Zdravje 28. 06. 2019 11.56

Pomemben napotek v vročih dneh

"Pijmo veliko vode, tudi če nismo žejni. Tako se bomo lahko dovolj potili in tako zniževali telesno temperaturo." Tako zapiše na spletni strani Zdravstvenega doma Ljubljana Milan Žnidaršič, dr. med., spec. spl. in urg. med. Če se vam zdi, da se veliko potite, priporoča, da vodi dodate malo limoninega soka in soli. Izogibajte pa se alkoholu, vročim in sladkim pijačam. Pomembno je, da ne dehidrirate.

POPovi zdravniki 21. 03. 2012 10.27

Mnogo dilem

Pozdravljeni! Imam par specifičnih vprašanj, ki jim nikakor ne najdem odgovora. Zato se obračam na vas in upam, da mi boste lahko pomagali. Prvič-zanima me ali so bakrene posode varne za uporabo? Imam...

POPovi zdravniki 28. 03. 2011 19.25

Alergija na pšenico

Spoštovani!Najlepša hvala za vaš odgovor glede mojega vprašanja ali je uživanje pire pri intoleranci na pšenico dovoljeno. Sedaj me pa zanima še naslednje, in sicer so med testiranimi živili pšenica (...

POPovi zdravniki 12. 11. 2002 12.19

Hujšanje

Radabi, da bi mi svetovali kako shujšati.Stara sem 40 let visoka 175 in imam 90 kg. Do svojega 26 letasem imela med 60 in 63 kg. Potem so se kilogrami začeli nabirati, rodila sem pri 27 letih.Prehranj...

Prehrana 24. 03. 2017 08.17

Veliko ljudi ne ve, da tudi ta živila vsebujejo kalcij

Naše telo potrebuje kalcij za zdrave kosti in zobe, pa tudi za to, da naše mišice, celice in živčevje delujejo, kot je treba. V našem telesu je več kalcija kot katerega koli drugega minerala, zato je za naše zdravje zelo pomemben.

Prehrana 15. 04. 2020 10.35

To se zgodi vašemu telesu, če jeste ovseno kašo vsak dan

Zajtrk je pomemben obrok, in če si zjutraj privoščite ovseno kašo, boste naredili veliko zase. Imeli boste več energije, poskrbeli boste za zdravo postavo, zmanjšali boste tveganje za kardiovaskularne bolezni, izboljšali svojo prebavo in okrepili imunski sistem.

Zdravje 03. 11. 2016 15.53

Imate povišan holesterol? Ti ukrepi vam lahko pomagajo!

Ste ugotovili, da imate povišan holesterol? Niste edini. Povišano raven holesterola v krvi ima več kot 66 odstotkov Slovencev v starosti od 35 do 70 let (Slovenski Forum za preventivo srca in ožilja, Zbornik prispevkov 2012). Visoka raven holesterola je eden izmed dejavnikov tveganja za razvoj bolezni srca in ožilja. Prav zato je pomembno, da raven holesterola redno nadziramo.

Novice 24. 10. 2016 08.06

Preverite, kako znižati raven holesterola

Več kot 66 odstotkov Slovencev starih od 35 do 70 let se spopada s povišanim holesterolom, ki je eden izmed dejavnikov tveganja za razvoj bolezni srca in ožilja (Slovenski Forum za preventivo srca in ožilja, Zbornik prispevkov 2012).

Zdravje 14. 10. 2016 08.05

5 razlogov, zakaj je to najbolj zdrav zajtrk

Britanska nutricistka Cassandra Barns je pojasnila, zakaj natanko je ovsena kaša dobra za vas. Tu je 5 dobrobiti ovesa, ki vas morda prepričajo, da ga vključite v svoj jedilnik.

Prehrana 15. 07. 2016 10.30

3 živila, ki v resnici niso nezdrava in si jih lahko privoščite brez slabe vesti

The New York Times, priznan ameriški časopis, je vrsto običajnih Američanov vprašal, katera živila imajo za nezdrava. Nato je za mnenje prosil še nutriciste. Izkazalo se je, da obstajajo tri živila, ki jih ima večina ljudi za nezdrava, čeprav v resnici niso.

Kandida 26. 05. 2014 08.09

Končno na voljo rešitev za težave s kandido

Kandida je glivica, ki je prisotna v telesu vsakega izmed nas in se pri kar 70 odstotkih ljudi zaradi različnih dejavnikov začne prekomerno razmnoževati ter povzročati težave, kot so prebavne motnje, napihnjenost in utrujenost. Na srečo je odslej na trgu nova rešitev!

Zdravje 24. 04. 2014 08.10

Kako škodljiv je gluten v resnici?

Pšenica, ječemen in rž, ki vsebujejo gluten, so še vedno ena najpogostejših oblik prehrane v številnih državah. Zakaj je torej na policah trgovinskih centrov eden najbolj priljubljenih napisov na izdelkih ''brez glutena''? Kako škodljiv je gluten v resnici?

Zdravje 04. 02. 2014 08.08

Spoznajte resnico o kruhu

Kruhu pogosto delamo krivico, saj so se mu mnogi pričeli izogibati v velikem loku. A ob pravilni izbiri in količini je kruh v resnici lahko zdrav del naše prehrane. Preverite, na kaj je treba paziti.

Zdravje 28. 10. 2013 10.16

Zaužijete dovolj vlaknin?

Vlaknine so izjemnega pomena za naše zdravje, a na žalost se prehrana spreminja tako, da zaužijemo vse več hrane, ki vsebuje nizko vsebnost vlaknin. Veste, kako zaužiti več vlaknin?

Zdravje 05. 12. 2012 11.35

Res danes jemo strupeno pšenico?

Sodobna spremenjena pšenica je "popoln kronični strup", trdi ameriški kardiolog dr. William Davis, ki je izdal knjigo Wheat belly in z njo v ZDA dvignil veliko prahu. V njej pojasnjuje, zakaj bi se ljudje morali izogibati pšenici, o tem pa je spregovoril tudi na ameriški televiziji CBS.

Novice 14. 09. 2012 08.02

Si Pamela to še lahko privošči?

Leta in leta je veljala za eno najbolj zapeljivih lepotic, zato je razumljivo, da je Pamela Anderson tudi pri 40 še vedno navajena naokoli hoditi precej razgaljena. Ji to še pristoji?

Zdravje 29. 03. 2012 14.44

Ste že preizkusili kamut?

Že poznate kamut? Bližnji sorodnik pšenice je polnozrnato žito, ki je ponavadi pridelano povsem organsko ter vsebuje kopico zdravih hranil.

ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 859