živila proti vnetju

Kako prilagoditi prehrano pri kroničnih vnetjih: ključne smernice za vsakdanjo prakso
Kronična vnetja so pogosto tihi spremljevalec številnih bolezni, od avtoimunskih motenj in srčno-žilnih težav do presnovnih sindromov. Čeprav jih ne občutimo vedno neposredno, sčasoma povzročajo znatno škodo tkivom in organom. Ključni sprožilci teh vnetij vključujejo stres, premalo gibanja, onesnažen zrak ter – kar je najpomembneje – prehrano. Prilagoditev jedilnika je ena najbolj dostopnih in učinkovitih poti za blaženje vnetnih odzivov telesa.

Preverjeni načini za boj proti vnetjem v telesu
Načini za boj proti vnetjem v telesu vključujejo tako fizično kot psihično komponento. Poglejmo si nekoliko bolj podrobno, kaj lahko naredimo za preventivo.

Kakšna mora biti prehrana pri lupusu?
Nobena hrana ne povzroča lupusa, niti ga ne more pozdraviti. Vsekakor pa lahko uravnotežena in zdrava prehrana pomaga pri celovitem načrtu zdravljenja in obvladovanja bolezni.

Kaj pravi znanost o tako imenovani protivnetni dieti?
Kronično vnetje je povezano s povečanim tveganjem za kronične bolezni, kot so diabetes in bolezni srca. Živila, ki so bogata z antioksidanti ali omega-3 maščobnimi kislinami, naj bi bila protivnetna. Kaj je torej res in kaj ni pri tako imenovani protivnetni dieti?

6 stvari, ki se zgodijo, če in ko omejimo sladkor
Za začetek naj povemo, da je pri sladkorju kot pri vseh drugih stvareh v življenju – nič ni nujno slabo, če uživamo v mejah normale. Seveda je govora o zdravem sladkorju, ne toliko o dodanem in umetnem. Kaj se torej zgodi, če tovrstnega sladkorja uživamo preveč, in kaj, ko ga prenehamo uživati?

Kaj se zgodi, če krvavijo dlesni?
Krvaveče dlesni so težava, s katero se vsaj enkrat v življenju srečamo vsi. Lahko se pojavijo med ščetkanjem zob, med uporabo zobne nitke ali medzobnih ščetk ali pa celo spontano. Običajno je stanje povezano z vnetjem dlesni, strokovno poimenovanim gingivitis, ki je prva stopnja parodontalne bolezni oziroma bolezni obzobnih tkiv. Lahko pa je krvavitev prisotna tudi iz drugih razlogov.

Kakšno hrano bi morali za dobro zdravje jesti pozimi?
Pozimi je dobro jesti kuhano, saj tako ogrejemo ne le telo, temveč tudi duha. Nizke zimske temperature, krajša dnevna svetloba in hiter tempo življenja so dejavniki, ki vzpodbudijo naše veselje in notrenji mir, ko se vsi zberemo za jedilno mizo ob topli jedi. Katera pa so tista živila, s katerimi se je priporočljivo pozimi okrepčati?

Kaj vse je lahko razlog za slabost?
S slabostjo smo se vsi že srečali vsaj enkrat v življenju. A to je le simptom, ki ga lahko povzroči marsikaj. Vas zanima, kaj so možni vzroki za slabost?

Kako lahko zmanjšamo vnetja v telesu?
Ugotovitve, da je vnetje ena izmed skupnih značilnosti praktično vseh nalezljivih in nenalezljivih bolezni, so v zadnjih dveh desetletjih prinesle pravo malo renesanso na področju raziskav v biomedicinskih znanostih.

20 (ne)zdravih stvari za našo ustno votlino
Poleg tega da se z uživanjem različnih živil hranimo, hranimo tudi bakterije v ustih. Ne pravijo brez razloga, da smo to, kar jemo, najboljši način, da to preverimo, pa je pogled v naša usta. Katera so zdrava oz. nezdrava živila za naše zobe?

Kronični gastritis in prehrana
Imam težave z želodcem povezane z preveč kilsine gastritisom in zanima me kakšna naj bo v resnici dijeta Najbol pisamo pravilo je da ješ tisto kar ti ne škoda sam problem je ker jaz ne morem ugotovit ...

S prehrano se zavarujte pred rakom
Vodilni britanski medicinski znanstvenik dr. Richard Doll je prepričan, da je večina vrst raka posledica zunanjih vplivov, kot so nepravilna prehrana, onesnažena voda in zrak. Da bi te vplive ublažili, moramo po njegovem mnenju uživati živila, ki nas ščitijo pred rakom.

Imate radi začimbe?
Začimbe so zelišča, ki rastejo divje v naravi, lahko pa jih gojimo tudi doma. Sedaj ko se približuje jesen, si jih lahko posadite v lične posode in postavite na okensko polico. Hkrati vam bodo v okras in dodatek jedem.