živila za starejše

Zdravnik razkriva presenetljivo hrano, ki bi lahko povečala tveganje za izjemno smrtonosnega raka trebušne slinavke
Najbolj omembe vredna je nevarnost uživanja zoglenele ali zažgane hrane, ki vsebuje strupene spojine, ki lahko povečajo možnosti za nastanek raka prostate, črevesja in ultra smrtonosnega raka trebušne slinavke.

Teh živil ne bi smeli jesti po 40. letu
Nezdrava hrana lahko s staranjem povzroči škodo vašemu telesu. Vsekakor je dejstvo tudi to, da s staranjem določena živila in hrano ne prenašamo tako dobro, kot smo jo včasih.

Redka dedna bolezen, ki povzroča kopičenje bakra v jetrih
Ste že slišali za Wilsonovo bolezen? Je redka dedna bolezen, ki povzroča kopičenje bakra v jetrih, možganih in drugih vitalnih organih. Poglejmo si, kaj to sploh pomeni.

Zakaj je štetje kalorij lahko nevarno?
Je štetje kalorij nujno ali je nepotrebno breme, ki povzroča stres? Nekateri strokovnjaki štetje kalorij močno priporočajo, drugi ga močno odsvetujejo. Kdaj je takšno početje morda pametno, kdaj se ga odsvetuje?

Neprijetna tegoba, ki smo ji z leti vse bolj izpostavljeni
Staranje je naravni proces, ki mu žal ne moremo ubežati. Zunanje znake z uporabo različnih preparatov in tretmajev še nekako uspemo prikriti in upočasniti, a telo se stara tudi navznoter, tam pa ne pridejo v poštev niti kreme in barve niti razni posegi, s katerimi bi ustavili čas. Na katere organe pa ima staranje največji vpliv?

Kakšna prehrana je najboljša za starejše?
Nova študija je pokazala, da lahko dieta, ki je bogata z beljakovinami in ima nizko vsebnost kalorij, pomaga starejšim odraslim z debelostjo izgubiti več teže, hkrati pa ohraniti mišično maso in izboljšati gostoto kosti.

Vse, kar morate vedeti o razstrupljanju
Razstrupljevalne diete res delujejo? So dobre za naš organizem? Kaj sploh je razstrupljanje? Kako, če že, se sploh lotevati razstrupljanja? V tem članku predstavljamo vse, kar morate vedeti o razstrupljanju.

Prehranska dopolnila – kdaj so smiselna, kdaj ne?
Prehranska dopolnila so izdelki, ki vsebujejo hranilne snovi, kot so vitamini, minerali, aminokisline, rastlinski izvlečki, encimi in druge snovi. Namen teh dopolnil je dopolnjevanje prehrane posameznika s specifičnimi hranilnimi sestavinami, ki jih morda ne zaužije v zadostnih količinah skozi običajno prehrano.

Kakšni so simptomi okužbe z listerijo?
Okužba z listerijo je bakterijska bolezen, ki se prenaša s hrano in je lahko zelo resna za nosečnice, osebe, starejše od 65 let, in osebe z oslabljenim imunskim sistemom. Najpogosteje jo povzroči uživanje nepravilno predelanega mesa in nepasteriziranih mlečnih izdelkov.

Kaj storiti z živili, ki so prišla v stik s poplavno vodo?
Glede na razmere v preteklih dneh, ki so prizadele mnogo ljudi, se poraja nemalo vprašanj. Med drugim tudi, kaj storiti z živili, ki so prišla v stik s poplavno vodo. Zelo kratek odgovor je, da moramo takšna živila, žal, zavreči.

Kako se spreminjajo prehranske potrebe skozi starost in na kaj paziti?
Prehranske potrebe različnih starostnih skupin predstavljajo ključen vidik zagotavljanja optimalne prehrane in zdravja skozi celotno življenje. Od obdobja dojenčkov do starostnikov se naše prehranjevalne potrebe spreminjajo glede na stopnjo rasti, razvoja in starostnih sprememb, ki se dogajajo v telesu. Razumevanje teh sprememb in prilagajanje prehrane ustrezni starostni skupini je ključnega pomena za ohranjanje zdravja in dobro počutje posameznika.

Najboljša živila za starejše od 50 let
Uravnotežena prehrana je po mnenju Health in Human Research najboljša preventiva za varovanje zdravja in dolgoživost. Obstajajo živila, ki so na splošno dobra ne glede na našo starost, obstajajo pa tudi tista, ki imajo posebne koristi za ljudi, ki so starejši od 50 let.

10 najboljših živil za ženske v srednjih letih
S staranjem se naš metabolizem upočasni, začnemo izgubljati mišično maso, prav tako pa se spreminja raven hormonov, kar povečuje naše možnosti za kopičenje maščob na trebuhu. Uživanje hrane, bogate z antioksidanti, vam lahko poleg redne vadbe pomaga pri zatiranju lakote in hrepenenja po sladkem, hkrati pa izboljša vaše splošno zdravje. Dr. Sarah Mirkin, pisateljica, ki se ukvarja z dietami in prehrano za ženske v srednjih letih, je za preventivo navedla svoja najljubša živila za ženske, starejše od 40 let.

Čedalje več starejših ocenjuje svoje zdravstveno stanje kot dobro
Prvi oktober je mednarodni dan starejših.

Najboljša živila za starejše od 50 let
Z leti začne naše telo počasneje delovati. Določene dejavnosti, v katerih smo nekoč lahko uživali, lahko postanejo prezahtevne, nekatera najljubša živila pa v zrelejših letih naš metabolizem zavrača. Obstaja pa nekaj takih, s katerimi si lahko pomagate pri upočasnitvi procesa staranja vašega telesa.

10 korakov v boju proti koronavirusu
V uredništvo smo prejeli pismo Darka Siuka, dr. med., ki ga trenutna situacija v državi zelo skrbi, saj bo po ocenah pri nas do več kot 5 primerov smrti dnevno zaradi covid-19 prišlo čez 14 dni, do številke 20 do 40 smrti dnevno pa čez štiri tedne. Zato želi opozoriti čim širšo javnost z enostavnimi napotki in koraki, kako znižati tveganje okužbe. Delite besedilo med prijatelje in opozorite čim večje množične slovenskega prebivalstva, saj trenutno vedenje ljudi ne daje vtisa, da so kakorkoli pripravljeni. Opozorite pa tudi svoje svojce, starejše in tiste iz rizičnih skupin (sladkorni bolniki, bolniki s krvnim tlakom, onkološki bolniki, bolniki na biološkem ali sistemskem zdravljenju s kemoterapijo itd.). V celoti objavljamo njegove napotke.

Najboljša živila za ženske, starejše od 40 let
Z leti telo upočasnjuje proizvajanje določenih hormonov, vitaminov, mineralov in beljakovin. Med drugim se začne spreminjati menstrualni ciklus, pojavi se lahko nočno potenje, slabši spomin, težje je izgubiti odvečne kilograme, gostota kosti začne upadati, libido pa se lahko poveča.