Vizita.si

živila za zdravo srce

Prebava 14. 08. 2025 03.21

Vpliv avgustovske vročine na črevesno floro in odpornost: kaj pravi znanost?

Avgust je pogosto najtoplejši mesec v letu, ko visoke temperature in spremembe življenjskega ritma vplivajo ne le na naše počutje, temveč tudi na notranje procese v telesu.

Prehrana 03. 08. 2025 03.37

Nevarni zajtrki: živila, ki lahko drastično dvignejo krvni sladkor

Obstaja veliko dejavnikov, ki lahko povzročijo povišanje sladkorja v krvi, kot so prehrana, stres, spanje, visokointenzivna vadba in zdravila. Normalno je, da sladkor začasno poskoči. Običajno se krvni sladkor dvigne in kmalu zatem se vrne v normalno območje. Težava nastane, ko se krvni sladkor ne zniža.

Srčno žilne bolezni 29. 07. 2025 03.55

Kardiolog opozarja: Po kosilu se izognite eni vrsti pijače

Imate navado, da po kosilu za dvig energije posežete po energijski pijači? Premislite še enkrat. Kardiolog opozarja, da je to nespametna navada.

Zdravje 22. 07. 2025 19.00

Predelano meso dokazano zvišuje holesterol – izločite ga pravočasno

Visok holesterol povečuje tveganje za bolezni srca. Nutricionisti priporočajo omejitev predelanega mesa, saj vsebuje veliko nasičenih maščob, ki zvišujejo LDL holesterol. Poleg tega vpliva na črevesni mikrobiom in vsebuje veliko natrija, kar dodatno obremenjuje srce.

Srčno žilne bolezni 11. 07. 2025 03.03

Živila za zdravo srce: kaj jesti, da zmanjšate tveganje za srčno-žilne bolezni

Po navedbah kardiologa Joela K. Kahna naj bi določena hrana pripomogla k boljšemu zdravju srca in ožilja.

Zdravje 10. 07. 2025 03.27

Kako znižati visok pritisk: Naravne rešitve za zdravje srca

Visok krvni tlak ali hipertenzija je tiha, a izjemno nevarna težava sodobnega časa. Pogosto ne povzroča nobenih očitnih simptomov, a dolgoročno močno poveča tveganje za srčni infarkt, možgansko kap, odpoved ledvic in druge zaplete.

Vitamini in minerali 09. 07. 2025 03.57

Omega-3 in zdravje srca: Zakaj jih vaše telo nujno potrebuje

Omega-3 maščobne kisline so esencialne maščobe, ki so ključnega pomena za zdravje srca in ožilja. Gre za skupino večkrat nenasičenih maščobnih kislin, ki vključujejo EPA (eikozapentaenojsko kislino), DHA (dokozaheksaenojsko kislino) in ALA (alfa-linolensko kislino). Te maščobe, ki jih telo ne more proizvesti samo, moramo pridobivati s prehrano, zato so omega-3 maščobne kisline pogosto označene kot esencialne. Zakaj so tako pomembne za zdravje srca?

Srčno žilne bolezni 02. 07. 2025 03.54

Če želite zmanjšati tveganje za srčno bolezen, se je dobro izogniti določeni hrani

Kardiologinja pravi, da se je treba 'izogniti' eni določeni hrani, da zmanjšate tveganje za smrtonosno srčno bolezen.

Zdravje 10. 06. 2025 03.56

Niste utrujeni brez razloga – to je lahko prvi znak, da vam holesterol že dela škodo

Za zniževanje holesterola obstajajo različni pristopi. Medtem ko lahko statini močno znižajo raven LDL holesterola, lahko pozitivno vplivajo tudi spremembe v prehrani in redna telesna aktivnost. Kako kombinacija teh strategij in individualna ocena s strani zdravnika zagotavljajo optimalno zdravje?

Bolezni 03. 06. 2025 03.20

Bolezni ščitnice: Vzroki, simptomi in možnosti zdravljenja

Bolezen ščitnice je obsežen izraz, ki zajema različna zdravstvena stanja, ki neposredno vplivajo na pravilno delovanje ščitnice, majhne žleze v obliki metulja, ki se nahaja v sprednjem delu vratu.

Rakave bolezni 20. 05. 2025 03.23

Strokovnjaki opozarjajo: majhne navade, ki lahko pomenijo razliko med zdravjem in boleznijo

Rak ni ena bolezen, ampak skupek več kot sto različnih bolezni, ki lahko prizadenejo skoraj vsak del telesa. In čeprav vzroki za nastanek mnogih oblik raka ostajajo deloma neznani, raziskave kažejo, da lahko številne primere raka preprečimo z življenjskim slogom.

Prehrana 19. 05. 2025 03.24

Najboljša prehrana za zdravo srce po 60. letu

Po 60. letu se začne srce odzivati na kumulativne vplive, ki so se gradili desetletja – prehrana, stres, gibanje in dednost. Starost prinaša večje tveganje za srčno-žilne bolezni, visok krvni tlak, povišan holesterol in aterosklerozo.

Preventiva 12. 05. 2025 03.50

Onkologinja o zajtrku za zdravo življenje

Onkologinja razkriva, da je ključ do preprečevanja raka v vsakodnevnem hranljivem zajtrku. Strokovnjakinja priporoča ovseno kašo z jagodičevjem in oreščki, saj kombinacija sestavin podpira splošno zdravje in zmanjšuje vnetja. Spoznajte pomembnost prehrane in njenega vpliva na razvoj bolezni.

Prehrana 16. 04. 2025 18.37

Prehrana, ki lahko zavira staranje: 10 ključnih živil po 40. letu

Po 40. letu se v telesu začnejo kopičiti spremembe, ki so del naravnega staranja: upad mišične mase, hormonska nihanja, oksidativni stres, počasnejša regeneracija in večja dovzetnost za kronične bolezni.

Srčno žilne bolezni 15. 03. 2025 03.38

8 preprostih načinov, kako zmanjšati tveganje za bolezni srca

Bolezni srca so eden najpogostejših vzrokov smrti po vsem svetu, vendar jih lahko z ustreznimi spremembami v življenjskem slogu močno zmanjšamo. Kljub temu da so nekatere dejavnike tveganja, kot sta genetika ali starost, težko spremeniti, lahko na številne druge vplivamo z zdravimi navadami.

Prehrana 07. 02. 2025 04.58

10 zdravih živil, ki vsebujejo veliko vlaknin

Zdaj že vemo, da so vlaknine eno najpomembnejših hranil za naše zdravje. Toda kljub temu dejstvu raziskave še vedno kažejo, da povprečna oseba ne zaužije dovolj vlaknin.

Zlata leta 03. 12. 2024 04.35

Tako boste ohranili zdravo srce po 50. letu

Srce je osrednji organ našega telesa, ki nenehno deluje, da bi ohranilo našo vitalnost. S staranjem se povečuje tveganje za srčno-žilne bolezni, saj srce in ožilje doživljata naravne spremembe. Po 50. letu postane skrb za zdravje srca še pomembnejša, saj se s staranjem zmanjšuje elastičnost krvnih žil, povečuje pa se tveganje za visok krvni tlak, aterosklerozo, srčni infarkt in druge težave. Dobra novica je, da lahko z zdravimi življenjskimi navadami in ustrezno nego svoje srce ohranite močno in zdravo.

Zlata leta 14. 11. 2024 03.11

9 prehranskih nasvetov za ohranjanje zdravja kosti

Zdrave kosti so ključnega pomena za naše splošno zdravje in mobilnost. Ko so kosti močne, omogočajo telesu podporo in zaščito notranjih organov ter gibanje. Kljub temu pa je pomembno, da kosti prejemajo ustrezne hranilne snovi skozi vse življenje, saj lahko s staranjem postanejo bolj dovzetne za bolezni, kot sta osteoporoza ali artritis. Dobra novica je, da lahko z nekaj enostavnimi prehranskimi spremembami močno pripomorete k zdravju svojih kosti.

Prehrana 17. 09. 2024 04.13

Najboljša hrana za vsako desetletje življenja

Najboljša prehrana je takšna, ki stremi k zmernosti in ravnovesju. Ničemer se ne bi potrebovali izogibati, dokler nam določena živila ne škodujejo, vsekakor pa je priporočljivo, da prilagodimo prehrano glede na leta.

Prehrana 20. 07. 2024 04.20

Živila, ki pomagajo proti utrujenosti

Vemo, da lahko prehrana in določena živila vplivajo na izboljšanje naše koncentracije ali pa tudi nasprotno – po določenih živilih smo lahko zelo zaspani. (Zdrava) prehrana je bistvenega pomena ne le za premagovanje utrujenosti, temveč tudi za celotno optimalno počutje.

Zdravje 21. 05. 2024 04.25

Navade, ki škodujejo našim kostem

Na zdravje kosti verjetno sploh ne pomislimo, dokler ne pridemo v bolj zrela leta in se začnejo pojavljati določene težave. A preventiva je, kot pri vseh drugih stvareh, tudi tukaj ključnega pomena in ogromno lahko naredimo z zdravimi navadami.

Prehrana 16. 04. 2024 04.31

Najboljša sadje in zelenjava, ki sta polna antioksidantov

Živila, bogata z antioksidanti, so ključne sestavine zdrave prehrane. Antioksidanti, ki jih najdemo predvsem v rastlinski hrani, pomagajo nevtralizirati oksidativni stres in nudijo zaščito pred poškodbami celic, ki jih povzročajo prosti radikali.

Aktivno življenje 03. 04. 2024 12.33

Temu je spomladi težko ubežati

V teh dneh so mnogi začeli z deli na vrtu in okrog hiše, vse več je opaziti tudi sprehajalcev, tekačev ter kolesarjev. Nasploh se zdi, da s prihodom pomladi postanemo spet bolj živahni, kot da bi se prebudili iz zimskega spanja. A povečana aktivnost (sploh, če se pozimi nismo kaj preveč gibali) lahko s seboj prinese kar nekaj nevšečnosti: razbolele mišice, krče, nemirne noge, migrene. Kako se učinkovito spopasti s tovrstnimi tegobami?

Prehrana 26. 12. 2023 05.00

Idealna hrana za ta letni čas

Fermentirana živila bi lahko označili za idealno zimsko hrano. Najbolj poznamo kislo zelje in repo. Toda fermentiranih živil je še veliko več, tako da lahko res prav vsak najde tista, ki so po njegovem okusu. Z nutricistko smo se pogovarjali, kakšni so pozitivni učinki rednega uživanja takšne hrane.

Prehrana 18. 06. 2023 05.00

Živila, ki so bogata z omega 3 maščobnimi kislinami

Ne uživate radi rib in morske hrane? Pomembne omega 3 maščobne kisline lahko v telo pridobite tudi z naslednjimi živili, a stroka pri tem jasno poudarja – največ omenjenih maščobnih kislin najdemo prav v ribah in ribjem olju.

Prehrana 05. 06. 2023 05.00

12 najboljših živil, ki jih morate to poletje vključiti v svoj jedilnik

Poleti skoraj vsi raje posegamo po bolj lahkotni hrani, ki nam daje več energije, nas ohladi in napolni naš dan z občutkom svežine. Če pozimi raje posegamo po bolj 'težki' hrani, imamo poleti radi lahka živila. Poglejmo si nekaj najboljših in najbolj zdravih, ki jih moramo letos preprosto vključiti v svoj jedilnik.

Simptomi in bolezni 05. 03. 2023 05.00

Eden glavnih vzrokov neplodnosti

Do endometrioze pride, ko endometrij, tkivo, ki običajno obdaja notranjost maternice, raste zunaj nje.

Koža 13. 02. 2023 05.00

Kako lahko podpremo naš največji organ telesa?

Ko pomislimo na organe, nam najhitreje pridejo na misel srce, pljuča, ledvice, jetra in podobno. Premalokrat pa pomislimo na naš največji in najbolj viden organ telesa – našo kožo.

Dieta 26. 01. 2023 05.00

Se vam kljub hujšanju nabirajo kilogrami? To so potencialni razlogi

Telovadite in pazite, da se prehranjujete zdravo, omejili ste vnos kalorij, številne na tehtnici pa vseeno kažejo enako stanje ali pa se celo soočate z nabiranjem kilogramov? Naslednji razlogi in določena bolezenska stanja so lahko razlog, da vam kljub vsemu trudu ne uspe izgubiti kilogramov.

Prehrana 16. 10. 2022 05.00

Hrana, ki jo je dobro jesti v 20, 30, 40 letih ...

V najstniških letih potrebujemo več kalcija, da si izgradimo močne kosti, v 30 letih več energije, ker imamo številne obveznosti z družino in službo, v 40 se presnova upočasni in moramo znova prilagoditi prehrano. Preverite, kaj je dobro jesti v različnih življenjskih obdobjih.

ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 1106