Vizita.si

živilo

Prehrana 22. 11. 2025 03.30

10 zdravih ogljikovih hidratov, ki jih potrebujete v svoji prehrani

Ogljikove hidrate mnogo ljudi uvršča med slabo hrano, velikokrat po krivici. Niso si vsi ogljikovi hidrati med seboj enaki.

Prehrana 20. 11. 2025 03.23

Najboljša živila za krepitev kosti: Viri kalcija, ki niso mlečni izdelki

Ne uživate mlečnih izdelkov? Brez skrbi, za zdrave in močne kosti lahko poskrbite z drugimi živili. Spoznajte 8 rastlinskih in drugih ne-mlečnih virov kalcija, ki bodo vašemu telesu zagotovili potrebne hranilne snovi za preprečevanje bolezni kosti.

Prebava 19. 11. 2025 03.55

7 živil, ki vam lahko pomagajo pri odvajanju blata

Odvajate blato manj kot trikrat na teden? Imate suho, trdo ali grudasto blato? Za zaprtjem črevesja in nezmožnostjo odvajanja blata, tako kot bi bilo potrebno, stojijo različni razlogi – od pomanjkanja vlaknin, potovanja, zdravil, hormonskih sprememb in podobnega. Obstajajo pa tudi rešitve in določena živila, ki nam pri tem lahko pomagajo.

Novice 10. 11. 2025 05.00

Med – naravni čudež, ki ga ustvari na tisoče kril

Pravi domači med ni le sladilo. Je živa snov, polna energije, encimov in topline narave.

Prehrana 31. 10. 2025 03.35

7 živil, ki lahko podaljšujejo mladost

Zdrava prehrana je ključna za ohranjanje mladostnega videza in dobrega počutja. Poglejmo si sedem živil, ki lahko "podaljšujejo" mladost oziroma nam, z drugimi besedami, lahko pomagajo do zdrave starosti.

Prehrana 22. 10. 2025 03.54

Najbolj podcenjeno živilo za vaše zdravje

Sardine so morda podcenjene, a izjemno koristne za naše zdravje! Bogate z beljakovinami, kalcijem, vitaminom D, železom in omega-3 maščobnimi kislinami, sardine podpirajo zdravje kosti, srca in možganov. Z nizko vsebnostjo živega srebra so odlična izbira za vse, ki želijo uživati v okusnem in zdravem obroku.

Žensko zdravje 13. 10. 2025 11.41

Onkologinja pozvala ženske, starejše od 50 let, naj pogosteje jedo eno živilo

Onkologinja dr. Bhavana Pathak poudarja pomen brokolija za ženske, starejše od 50 let, saj naj bi to živilo vsebovalo sulforafan, ki bi lahko pomagal pri preprečevanju raka dojke. Poleg vlaknin in beljakovin nudi tudi druge koristne snovi za zdravje črevesja, pomaga pa tudi pri zmanjšanju vnetij in krepitvi imunskega sistema ter obrambi celic.

Zdravje 11. 10. 2025 03.00

Tri živila, ki krepijo zdravje jeter

Ohranite zdrava jetra z izbiro pravih živil! Odkrijte tri živila, ki jih priporoča zdravnica dr. Janine Bowring, in ki vam lahko pomagajo podpirati delovanje tega ključnega organa. Izognite se sladkorju in nasičenim maščobam ter uživajte v pozitivnih učinkih olivnega olja, radiča in jajc za boljše počutje.

Prehrana 08. 10. 2025 03.00

Se počutite utrujeni? Preverite, kako dvigniti raven železa

Ko smo utrujeni in brez energije ali pa se počutimo šibko, navadno najprej pomislimo na raven železa v krvi. Tudi zdravniki sami navadno posumijo na pomanjkanje železa v krvi. Slednje lahko vodi do anemije in drugih težav. Na srečo pa obstaja veliko živil z visoko vsebnostjo železa, ki jih lahko preprosto dodate k svoji prehrani. Vseeno pa opozarjamo, da se je v primeru simptomov treba oglasiti pri zdravniku in najprej opraviti krvne teste!

Prehrana 02. 10. 2025 03.39

Če želite zdrave arterije in izboljšano prekrvavitev, jejte ta živila

Sedeči način življenja in neprimerne prehranjevalne navade predstavljajo pomemben dejavnik tveganja za razvoj različnih zdravstvenih težav, ki neposredno vplivajo na zdravje srca in ožilja. Zato - bodite pozorni na prehrano, ki jo uživate.

Zdravje 29. 09. 2025 03.42

Zakaj je pomembno okrepiti imunski sistem?

Sezona prehladov prinaša več virusov v obtoku, manj sončne svetlobe, več časa, preživetega v zaprtih prostorih, pogosto stres in bolj neurejen ritem dneva. Imunski sistem se ne obnaša sam po sebi – odzivnost je odvisna od številnih dejavnikov: prehrane, spanja, gibanja, stresa in prehranskih pomanjkljivosti.

Prehrana 15. 09. 2025 03.08

5 živil za odličen vid in zdravje oči

Uravnotežena prehrana je ključnega pomena za zdravje oči. Določena hranila, kot sta lutein in zeaksantin, moramo pridobiti s hrano. Odkrijte, katera živila, kot so ribe, jajca, mandlji in ohrovt, pomagajo zaščititi vaš vid in preprečevati očesne bolezni.

Prehrana 12. 09. 2025 03.39

Chia semena: zakladnica hranil, a napačna priprava lahko povzroča težave

Chia semena so prehransko bogata, a napačna priprava lahko povzroči resne težave. Suha semena namočite vsaj 10–15 minut v tekočini, preden jih zaužijete, da preprečite blokado požiralnika in prebavnega trakta, kot kažejo izkušnje in medicinski primeri.

Vitamini in minerali 10. 09. 2025 03.41

Katera hrana povzroča zaprtje in kako se mu izogniti?

Spoznajte glavna živila in dejavnike življenjskega sloga, ki lahko povzročijo ali poslabšajo zaprtje. Odkrijte, kako lahko s preprostimi spremembami v prehrani, hidraciji in gibanju izboljšate svojo prebavo in kdaj je čas za obisk zdravnika.

Prehrana 09. 09. 2025 03.12

Pet bistvenih živil za podporo vašemu vidu po mnenju strokovnjakov

Analiza opozarja na podhranjenost oči v populaciji, kljub razpoložljivosti vitalnih hranil. Poudarjena je vloga luteina, omega-3, cinka in vitaminov za makulo ter nujnost prehranskega vnosa teh elementov za preprečevanje degenerativnih procesov.

Prehrana 07. 09. 2025 03.01

To živilo jeste vsak dan, a lahko povzroča tiha vnetja v telesu

V sodobni prehrani je sladkor pogosto prisoten v različnih oblikah, od očitnih sladic do skritih sestavin v predelanih živilih. Čeprav je sladkor vir energije, njegovo prekomerno uživanje lahko vodi do tihega vnetja v telesu, ki je povezano s številnimi kroničnimi boleznimi.

Prehrana 30. 08. 2025 03.05

5 ultra predelanih živil, ki so morda celo zdrava

Ultra procesirana oziroma predelana hrana je resna nevarnost za naše zdravje. Ampak, ali je vedno tako oziroma velja to za vsako živilo?

Prehrana 29. 08. 2025 03.02

To živilo vsak dan jemo brez pomisleka – a strokovnjaki opozarjajo, da lahko moti hormone

Rastlinska olja, kot so sončnično, koruzno, sojino in repično olje, so postala stalnica v sodobni prehrani. Uporabljamo jih za kuhanje, pečenje in kot sestavine v številnih predelanih živilih. Vendar pa strokovnjaki opozarjajo, da lahko prekomerno uživanje teh olj vpliva na hormonsko ravnovesje v telesu.

Zdravje 24. 08. 2025 03.56

Kaj se dogaja z našim krvnim sladkorjem, ko jemo bel riž?

Kakšen je vpliv uživanja belega riža na naš organizem? Ta osnovna živilska komponenta lahko povzroči dvig ravni krvnega sladkorja, kar posledično sproži izločanje inzulina. Z uživanjem v kombinaciji z beljakovinami, maščobami in vlakninami lahko znatno zmanjšate ta učinek.

Prehrana 21. 08. 2025 03.10

Želite spodbuditi možgane in krepiti spomin? Jejte ta živila

Vaši možgani so zelo pomembni. Prehrana, ki vključuje veliko svežih in zdravih živil, pa jim lahko pomaga pri boljšem delovanju!

Prehrana 20. 08. 2025 03.06

Katero vrsto sadja lahko jemo pred spanjem?

Se spopadate z nespečnostjo? Kivi, češnje in ananas so lahko odlična izbira za večerni prigrizek.

Vitamini in minerali 06. 08. 2025 03.36

Tako se boste preprosto rešili zaprtja

Potovanja s seboj prinašajo številne radosti, mnogi pa se na žalost ravno zaradi potovanj, pred, med ali po, soočajo s prebavnimi težavami. Poglejmo si, kako se spopasti z zaprtjem, ki se pojavi pred dopustom.

Zdravje 04. 08. 2025 11.20

Kaj resnično zvišuje holesterol v zajtrku? Niso jajca

Ste vedno mislili, da so jajca sovražnik holesterola? Razmislite znova! Raziskave so pokazale, da niso jajca tista, ki vam mašijo žile, ampak sočne klobase in slanina. Prehranjujte se pametno, vaše srce vam bo hvaležno.

Prehrana 03. 08. 2025 03.37

Nevarni zajtrki: živila, ki lahko drastično dvignejo krvni sladkor

Obstaja veliko dejavnikov, ki lahko povzročijo povišanje sladkorja v krvi, kot so prehrana, stres, spanje, visokointenzivna vadba in zdravila. Normalno je, da sladkor začasno poskoči. Običajno se krvni sladkor dvigne in kmalu zatem se vrne v normalno območje. Težava nastane, ko se krvni sladkor ne zniža.

Žensko zdravje 01. 08. 2025 03.28

Nevarna živila po 50.: Čemu se morate ženske izogibati za boljše zdravje?

Raziskave kažejo, da je zmanjšanje vnosa določene hrane po 50. letu ključno za ohranjanje zdravja žensk. Med drugim se priporoča izogibanje živilom, bogatim z nasičenimi maščobami, kot so rdeče meso, pomfrit, sladoled in polnomastni mlečni izdelki, ki lahko povečajo tveganje za sladkorno bolezen tipa 2. Preberite si, kako te izbire vplivajo na vaše zdravje in kako se jim izogniti.

Vitamini in minerali 28. 07. 2025 03.53

Poletna moč na krožniku: 7 živil za zdravje in dolgoživost

Poletna sezona ima daljše dneve, višje temperature in večjo verjetnost dehidracije, utrujenosti in oslabljene imunosti. Zdrava poletna prehrana je bistvenega pomena za ohranjanje energije in zaščito telesa pred sezonskimi boleznimi. Tudi in predvsem poleti

Prehrana 14. 07. 2025 03.51

Brusnice: živilo, ki lahko pomaga pri okužbah sečil

Uživanje brusnic naj bi bilo že več kot 100 let povezano s preprečevanjem okužb sečil. Toda ali je to zgolj splošno prepričanje, mit ali znanstveno dejstvo?

Prehrana 04. 07. 2025 03.52

Dodajanje ene zelene zelenjave v vašo prehrano bi lahko zmanjšalo tveganje za bolezni

Raziskave kažejo, da lahko vključitev japonske ogrščice v vašo prehrano zmanjša tveganje za nastanek raka in sladkorne bolezni. Ta listnata zelenjava, znana po svoji grenkobi, vsebuje veliko vitamina A in glukozinolatov, ki imajo pomembno vlogo pri preprečevanju bolezni.

Prebava 04. 07. 2025 03.31

Poletna prebava: 7 živil za lažji trebuh

Poletje s seboj prinaša visoke temperature, drugačen prehranski ritem in pogosteje tudi prebavne težave – napenjanje, počasno prebavo ali občutek teže v trebuhu.

Srčno žilne bolezni 02. 07. 2025 03.54

Če želite zmanjšati tveganje za srčno bolezen, se je dobro izogniti določeni hrani

Kardiologinja pravi, da se je treba 'izogniti' eni določeni hrani, da zmanjšate tveganje za smrtonosno srčno bolezen.

ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 1331