Vizita.si

Mojca Cepuš

Prehrana 26. 12. 2023 05.00

Idealna hrana za ta letni čas

Fermentirana živila bi lahko označili za idealno zimsko hrano. Najbolj poznamo kislo zelje in repo. Toda fermentiranih živil je še veliko več, tako da lahko res prav vsak najde tista, ki so po njegovem okusu. Z nutricistko smo se pogovarjali, kakšni so pozitivni učinki rednega uživanja takšne hrane.

Vitamini in minerali 02. 06. 2023 05.00

Slive – vijoličasti dar antioksidantov

Slive morda niso najbolj priljubljeno sadje. V to kategorijo bi v tem letnem času morda prej lahko uvrstili lubenico, melono, breskve ... Toda ko boste prebrali, kako zdrave so tudi slive, jih na tržnici več ne boste spregledali. Dokazano je, da so slive zelo antioksidanten sadež. Veliko vsebujejo tudi vitamina C.

Prehrana 22. 04. 2022 05.00

Napitek, ki lahko pomaga razstrupiti jetra

Ta recept temelji na načelih ajurvede in kitajske medicine, pa tudi sodobne znanosti. Ta recept je primeren za čiščenje in razstrupljanje jeter ali preprosto za podporo delovanja jeter in žolčnika ter splošno zdravje.

Nasmeh zdravju 30. 04. 2021 06.00

Obstaja hrana, ki resnično povečuje spolno poželenje?

Od nekdaj je veljalo, da naj bi določena hrana povečevala spolno poželenje, a kot poudarja tudi nutricionistka v nadaljevanju, je dejstvo, da nobeno živilo samo po sebi tega ni zmožno storiti.

Prehrana 11. 01. 2021 08.17

Res znate nadomestiti meso?

Meso je pomemben vir beljakovin, zato je v primeru, da ga v prehrani ne uživate dovolj, ključno, da se ga naučite pravilno nadomestiti. Za nasvet smo povprašali nutricistko Mojco Cepuš.

Prehrana 06. 10. 2020 12.48

Živilo, ki lahko zmanjša tveganje za enega najpogostejših rakov

Redno uživanje rib zmanjša tveganje za raka na debelem črevesu in danki, je pokazala študija, ki jo je vodila Mednarodna agencija za raziskave raka. Vzeli so podatke 476.160 ljudi, ki so jih spremljali 15 let. Menijo, da je zmanjšano tveganje posledica delovanja omega-3 maščobnih kislin, ki jih ribe vsebujejo.

Prehrana 01. 09. 2020 06.00

'Ljudje se pogosto zatekamo k ideji "čudežne tabletke" ...'

V sodobnem svetu je zdrava prehrana vse pogostejša tema pogovorov. A kdaj nam razmislek o zdravi prehrani lahko škodi? Kot pravi nutricistka Mojca Cepuš, v ekstremnih primerih, ko z njim rešujemo tudi druge težave, kar lahko vodi v ortoreksijo. Kljub vsemu pa večina ljudi ne gre v ta ekstrem. Za večino je premislek o tem, kaj vnesejo v svoje telo, še vedno priporočljiv. Preverite, zakaj.

Prehrana 11. 08. 2020 08.13

To je velika zabloda, ki jo imamo o sadju

Ena največjih napak, ki jih ljudje delajo danes pri prehranjevanju, je, da se bojijo sadja, pravi nutricionistka Mojca Cepuš. Napačno mislijo, da so polna sladkorja in da jim fruktoza, ki jo vsebujejo, lahko škodi. V resnici je sadje priporočljivo uživati tudi, če moramo izgubiti odvečne kilograme.

Dieta 07. 06. 2020 19.45

Koliko ogljikovih hidratov morate zaužiti, če hujšate?

Kaj vam najprej pride na misel, ko razmišljate o hujšanju? Verjetno ste pomislili na ogljikove hidrate in kako ste jih izločili iz svoje prehrane z namenom, da shujšate. Ogljikovi hidrati niso nič slabega, dokler niso v škatli, vrečki, ovitku ... Torej niso v obliki procesirane hrane.

Prehrana 05. 06. 2020 07.59

Katero zelenjavo je bolj zdravo jesti skuhano?

Je zelenjavo res v vsakem primeru bolj zdravo pojesti surovo? Včasih da, včasih pa dobimo celo več prednosti, če jo toplotno obdelamo, odgovori prehranska strokovnjakinja Mojca Cepuš. Nikakor torej ni treba jesti le surove hrane. Še posebej v hladnejšem delu leta še kako prija kaj skuhanega.

Zdravje 29. 05. 2020 10.30

Mislite, da je bolj zdravo, a ni

Tako se prehranjujete v dobri veri, da delate nekaj dobrega zase. A v resnici vaša izbira morda sploh ni zdrava. Kaj so zmote o zdravi prehrani, smo se pogovarjali s prehransko strokovnjakinjo Mojco Cepuš.

Prehrana 18. 05. 2020 07.15

Zamrznjeno sadje in zelenjava: kako zdravo je?

V tem delu leta, ko je na voljo manj lokalnega svežega sadja in zelenjave, je bolj zdravo poseči po zamrznjenem kot pa po tistem, ki so ga svežega pripeljali iz oddaljenih krajev, pravi prehranska strokovnjakinja Mojca Cepuš. Zamrznjeno sadje in zelenjava ima veliko več vitaminov in mineralov kot sveže, a nesezonsko, ki je prepotovalo mnogo kilometrov.

Prehrana 14. 05. 2020 10.30

Tega o soli mogoče še ne veste

Škodi nam več kot 5 gramov soli na dan. A tudi, če je zaužijemo manj kot 1,4 grama. Pa je bolje poseči po nerafinirani? Ali je povsem zdrava tudi rafinirana? Vse dileme o soli sta nam razrešili dve prehranski strokovnjakinji.

Prehrana 11. 05. 2020 07.30

Ste vedeli, da lahko jeste tudi cvetove rož?

Ne le zelenjava in zelišča, užitno je tudi marsikatero cvetje, pove prehranska strokovnjakinja Mojca Cepuš. Sama s pisanimi cvetovi popestri solato, uporablja pa jih tudi kot bolj zdravo dekoracijo sladic, juh in celo mesa.

Prehrana 03. 05. 2020 20.15

Sadje: ga zvečer res ne smemo jesti?

Eden od precej razširjenih mitov o zdravi hrani je, da zvečer ni čas za sadje. "Toda sama ne vidim razloga, zakaj ga ne bi smeli jesti tudi zvečer," pravi prehranska strokovnjakinja Mojca Cepuš. "Drugače je edino, če ima oseba sladkorno bolezen, kakšne ledvične bolezni in podobno." Sicer pa Cepuševa meni, da si lahko sadje brez slabe vesti privoščimo tudi še uro pred spanjem.

Prehrana 03. 05. 2020 20.15

Kaj pa, če tako priljubljen smuti v resnici ni zdrav?

V mešalnik vržemo kar nekaj sadja in zelenjave pa še kakšne oreščke in semena ter imamo občutek, da smo za svoje zdravje kar nekaj naredili. Pa je smuti res zdrav? Sadje in zelenjava in semena in oreščki so vsekakor živila, ki nam izredno koristijo. Toda bi bilo morda bolje pojesti cele? To smo vprašali prehransko strokovnjakinjo Mojco Cepuš.

Zdravje 23. 04. 2020 08.21

S hrano proti napihnjenosti pa tudi depresiji, alergijam …

Vse več raziskav se po svetu ukvarja s tem, ali ima črevesje v našem telesu pomembnejšo vlogo, kot smo do sedaj mislili. V njem seveda potekata zapletena procesa prebave in presnove. Toda raziskovalci se ukvarjajo tudi s hipotezo, da lahko stanje v našem črevesju vpliva še na kaj drugega, denimo na naše počutje ali pojav avtoimunskih bolezni.

Zdravje 10. 04. 2020 08.00

Kako preprečiti zgago in napihnjenost?

Praznični dnevi bi morali predstavljati prijetno popestritev. Toda marsikdo si jih žal zapomni po prebavnih težavah, ki jim sledijo. Prehransko strokovnjakinjo Mojco Cepuš smo povprašali, kako praznovati, ne da bi nas kasneje mučila zgaga ali bi se počutili napihnjeni. Nasvet, ki ga je vedno dobro upoštevati, je, da ne pretiravamo.

Zdravje 20. 02. 2020 07.44

Kako je tudi sladica lahko del zdrave prehrane?

Trenutno se police šibijo pod težo pustnih krofov. Pa tudi sicer imamo čez vse leto ogromno izbiro slastnih sladic. Vsaj kdaj si jih želimo privoščiti. Hkrati se želimo prehranjevati zdravo. Prehransko strokovnjakinjo Mojco Cepuš smo vprašali, ali lahko na čim bolj zdrav način v svojo prehrano vključimo tudi male pregrehe.

Prehrana 24. 12. 2019 11.03

Rdeče meso: zdravo ali ne?

Kako je torej z rdečim mesom? Si ga smemo kdaj privoščiti ali bi se mu morali povsem odreči? "Povsem odreči se mu ni treba," odgovori prehranska strokovnjakinja Mojca Cepuš. "Svetujejo pa vse največje svetovne organizacije, da se v popolnosti izognemo predelanim mesninam, kot so salame, klobase, hrenovke in podobno." Nepredelano rdeče meso pa lahko uživamo v zmernih količinah.

Prehrana 15. 10. 2019 13.16

Se boste zaradi krompirja res zredili?

"To, da se med hujšanjem ne sme jesti krompirja, je neumnost," takoj jasno pove prehranska strokovnjakinja Mojca Cepuš, ki vsakodnevno ljudem pomaga do bolj zdrave teže. Preberite si, zakaj si ga lahko tudi, ko se trudite izgubiti odvečne kilograme, privoščite brez slabe vesti in z veliko užitka.

Prehrana 15. 10. 2019 13.15

Kakšna je resnica o zloglasnem glutenu?

Obstaja celiakija. Avtoimunska bolezen, ki prizadene celo telo, je pa posledica preobčutljivosti na gluten. Bolniki se morajo celo življenje držati stroge brezglutenske diete. "A če celiakije nimate, vam odrekanje glutenu najverjetneje ne koristi," pravi prehranska strokovnjakinja Mojca Cepuš. Zakaj je torej gluten postal nekaj, česar se mnogi bojijo tako kot nasičenih maščob in sladkorja?

Dieta 15. 10. 2019 13.12

Res krompirja in mesa ne smemo jesti skupaj?

Moramo živila res ločevati? Res ne smemo uživati hkrati mesa in krompirja? Resnica je prav nasprotna, pravi prehranska strokovnjakinja Mojca Cepuš. Meso in krompir je celo priporočljivo uživati skupaj. Namesto da pazimo na to, da hrano ločujemo, pa je bolje, da pazimo, da ne uživamo prevelikih porcij.

Razstrupljanje 23. 04. 2019 07.22

Razstrupljanje lahko traja od dva do tri dni

Med prazniki se lahko brez slabe vesti prehranjujemo praznično. S tem ni nič narobe, če so ostale dni naši obroki zdravi in uravnoteženi, pravi prehranska strokovnjakinja Mojca Cepuš. Lahko pa od dva do tri dni po praznikih namenimo postu in telesu pomagamo, da se bolje razstrupi.

Lepota 14. 06. 2019 14.40

'Krivec je tudi hrana, ki je prazna.'

Poletje je čas, ko skočimo v kopalke, pa tudi, ko si zaželimo, da bi to lahko storili brez celulita. Kako se te nadloge znebiti, smo se pogovarjali z nutricistko Mojco Cepuš, ki pravi, da lahko to dosežemo tudi z malo drugačno prehrano.

Zdravje 12. 06. 2019 07.53

Oreščke lahko uživate tudi, če hujšate

Kdor si želi izgubiti odvečne kilograme, se oreščkov pogosto boji, saj so mastna hrana z visoko energijsko vrednostjo. Toda prehranska strokovnjakinja Mojca Cepuš pravi, da je strah odveč. Med hujšanjem si lahko privoščite tudi različne oreščke, vendar v primernih količinah. Poleg tega jih je priporočljivo kombinirati z zelenjavo ali sadjem.

Zdravje 04. 01. 2019 08.08

Razkrivamo, ali ogljikovi hidrati res redijo

Bi se morali, če vas mučijo odvečni kilogrami, res odreči ogljikovim hidratom? Kar nekakšno splošno prepričanje se je razširilo, da ti redijo. Pa je to res? Ali s prstom kažemo na napačnega krivca? Za odgovor smo prosili prehransko strokovnjakinjo Mojco Cepuš, ki redno pomaga mnogim, ki želijo shujšati. Zato ima veliko izkušenj.

Zdravje 08. 01. 2018 15.33

Miti in resnice o hujšanju, ki jih morate poznati

Kaj je zdravo hujšanje? Katero vprašanje si morate zastaviti, preden se odločite za dieto? Kaj je res in kaj ne? Prehranska strokovnjakinja nam je razkrila tudi dva največja mita o hujšanju. To morate vedeti, preden se odločite, da boste poskušali izgubiti odvečne kilograme.

Zdravje 12. 01. 2016 11.05

Nuška Drašček izgubila kar 17 kilogramov. Preverite, kako ji je uspelo

Pred dvema letoma se je pevka Nuška Drašček odločila za spremembo življenjskega stila. V samo nekaj mesecih ji je uspelo izgubiti kar 17 kilogramov, zdravo telesno težo pa je obdržala vse do danes. V času, ko mnogi razmišljajo, da bi se tudi sami lotili spremembe nekaterih nezdravih navad, nam je zaupala svoj recept za uspeh.

Zdravje 22. 07. 2015 11.29

Koliko si ga lahko privoščite brez slabe vesti?

Poleti se mnogi najraje shladijo tako, da si privoščijo za ta letni čas najbolj priljubljeno poslastico – sladoled. Ta je vsekakor zelo osvežujoč; nas pa je zanimalo, če je tudi vsaj malo zdrav.

ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 859