alergija ali intoleranca na gluten

Najpogostejši simptomi intolerance na gluten (in kako jih ločiti od drugih težav)
V svetu, kjer je vse več poudarka na prehrani brez glutena, je pomembno ločiti modni trend od dejanske zdravstvene potrebe. Intoleranca na gluten je resnično stanje, ki lahko pomembno vpliva na kakovost življenja – a pogosto ostane spregledano ali napačno diagnosticirano.

7 razlogov za smrdeče blato
Normalno je, da naše blato ne diši po vrtnicah. Določene vonjave, predvsem tiste, ki močno zaudarjajo, pa vsekakor niso normalne, posebej, če se pojavljajo pogosto.

Najpogostejši znaki intolerance na gluten
Intoleranca na gluten je dokaj pogosto stanje. Zanjo so značilne neželene reakcije na gluten, beljakovino, ki jo najdemo v pšenici, ječmenu in rižu.

Kateri alergeni so najpogostejši krivci za alergije?
Burne reakcije telesa na snov, torej alergije, so v tem letnem času največkrat povezane z vdihavanjem alergenov. Hkrati pa se lahko pojavijo tudi alergije na različna živila.

Kakšna je razlika med alergijo na hrano in intoleranco?
V družbi se pogosto zamenjujeta izraza 'alergija na hrano' in 'intoleranca na določeno živilo'. Gre za popolnoma različni bolezni.

8 znakov, da ne prenašate glutena
Glutenska preobčutljivost ali intoleranca pomenita, da posameznik po zaužitju glutena, beljakovine, ki je v pšenici, ječmenu in ržu, občuti neprijetne simptome. Lahko gre za prebavne težave, utrujenost, imunsko reakcijo in še bi lahko naštevali.

Dejstva o alergijah na hrano, ki jih je dobro poznati
Alergije na hrano so vse pogostejša težava sodobnega sveta, kjer se pri odraslih, po podatkih Društva pljučnih in alergijskih bolnikov Slovenije, z alergijami na hrano spopada okoli 3–4 odstotke ljudi, z nealergijskimi motnjami, ki zbujajo sum na alergijo na hrano, pa kar 20 odstotkov ljudi.