aminokisline

Jajca vsak dan: navada, ki koristi ali škoduje vašemu zdravju?
Že vrsto let strokovnjaki na področju nutricionizma razpravljajo o jajcih, predvsem zaradi prisotnosti holesterola v rumenjaku. Vendar pa novejše raziskave kažejo, da so jajca koristna za zdravje, zlasti v uravnoteženi prehrani.

Pomanjkanje beljakovin: Znaki, simptomi in kako ga prepoznati
Želite vedeti, ali vnašate dovolj beljakovin? Dietetičarka opozarja na sedem znakov, ki kažejo na pomanjkanje. Pomanjkanje beljakovin se lahko kaže na različne načine, od utrujenosti in šibkosti do težav s kožo, lasmi in nohti.

Kaj se zgodi, če v kavo dodate kolagen? Rezultati vas lahko presenetijo
Ste slišali za čudežno sestavino, ki vas lahko pomladi? Nevroznanstvenik priporoča dodajanje kolagena v jutranjo kavo za bolj zdravo kožo, močnejše kosti in mišice. Kolagen, protein, ki se s staranjem zmanjšuje, lahko pomaga zmanjšati gube in ohranjati mladosten videz, hkrati pa izboljša tudi zdravje. Kaj stoji v ozadju?

Imate povišan holesterol in uživate jajca?
V svetu prehranskih nasvetov se že desetletja govori o povezavi med uživanjem jajc in povišanim holesterolom. Pa so jajca res glavni krivec za visoke ravni holesterola v našem telesu?

Pomen magnezija: Katera živila so bogata z magnezijem in zakaj ga potrebujete?
Magnezij je ključni mineral, potreben za delovanje številnih procesov v telesu, od sproščanja energije iz hrane do ohranjanja zdravih kosti in mišic. Kako lahko magnezij pridobimo s prehrano in zakaj je včasih potrebna dodatna podpora s prehranskimi dopolnili?

Znaki, da morda ne bi smeli jesti jajc
Jajca so prehransko bogata in vsestransko uporabna hrana, ki jo številni vključujejo v svojo prehrano iz več razlogov. Kot pri vsaki drugi hrani pa obstajajo tudi morebitne negativne plati uživanja jajc.

7 zelišč, živil in trikov za takojšnjo pomiritev
Morda se z občutki anksioznosti borite nenehno ali le občasno potrebujete način, da bi se čimprej pomirili. Pomagate si lahko z določenimi zelišči pa tudi s telovadbo ter uživanjem živil, ki vsebujejo omega-3 maščobne kisline.

Kaj se zgodi, če uživate preveč soli?
Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje odrasli prebivalci Slovenije z našim načinom prehranjevanja še vedno presegamo varno dnevno količino zaužite soli in to za dobrih 130 %. Prekomerno uživanje soli v prehrani pa lahko vodi do nastanka kroničnih bolezni in predstavlja precej resno grožnjo za naše zdravje.

9 bistvenih aminokislin, ki jih potrebuje naše telo
Zakaj so pomembne aminokisline, kaj počnejo v našem telesu, zakaj jih potrebujemo in v kateri hrani jih najdemo?

10 zdravih živil, ki vsebujejo veliko vlaknin
Zdaj že vemo, da so vlaknine eno najpomembnejših hranil za naše zdravje. Toda kljub temu dejstvu raziskave še vedno kažejo, da povprečna oseba ne zaužije dovolj vlaknin.

Genetska motnja, ki lahko poškoduje organe
Cistinoza je redka genetska motnja, za katero je značilno kopičenje aminokisline, imenovane cistin, v različnih tkivih in organih telesa, vključno z ledvicami, očmi, mišicami, jetri, trebušno slinavko in možgani.

7 znakov, da morda beljakovin ne prebavljate 'pravilno'
Krhki nohti in lasje? Se počutite zabuhlo in napihnjeno? Naturopatinja Leyla Moudden razkriva sedem znakov, da morda beljakovin ne prebavljate pravilno.

Skupina simptomov, ki nakazuje na Fanconijev sindrom
Fanconijev sindrom je stanje, ki vpliva na to, kako ledvice reabsorbirajo določene bistvene snovi.

Kaj je prehranska koma?
Ste po hrani velikokrat zaspani? Tako zelo zaspani, da komaj ohranjate odprte oči in bi šli najraje spat?

Ali lahko prehrana izboljša duševno zdravje?
Prehrana je temeljni del našega vsakdanjega življenja, saj vpliva na fizično zdravje, energijo in splošno počutje. V zadnjih letih pa postaja vse bolj jasno, da ima prehrana tudi pomembno vlogo pri duševnem zdravju. Raziskave kažejo, da obstaja neposredna povezava med tem, kaj jemo, in tem, kako se počutimo. Pravilno izbrana živila lahko izboljšajo razpoloženje, zmanjšajo tveganje za duševne motnje, kot sta depresija in anksioznost, ter celo povečajo odpornost na stres.

Živila in navade za hitrejše okrevanje po okužbi
Okrevanje po okužbi, bodisi virusni bodisi bakterijski, je čas, ko telo potrebuje dodatno podporo za obnovo energije, krepitev imunskega sistema in povrnitev ravnovesja. Medtem ko počitek in ustrezno zdravljenje igrata ključno vlogo, lahko k hitrejšemu okrevanju pomembno prispevajo tudi prehrana in vsakodnevne navade.

Kaj ima več beljakovin – jajce ali piščanec?
Katero živilo je bolj koncentriran vir beljakovin?

Kaj je hipopigmentacija?
Hipopigmentacija je izguba barve kože zaradi genetike, zdravstvenega stanja ali travme. Lahko prizadene ljudi od rojstva ali se razvije pozneje v življenju.

Najboljše živilo, če želite izgubiti kak kilogram
Stročnice so zelo zdravo živilo. Idealno bi bilo, če bi jih prav vsi vključili v svojo vsakodnevno prehrano. Vse vrste stročnic so tudi idealno živilo, če morate izgubiti odvečne kilograme. Težko jih je pojesti preveč. Čeprav jih naenkrat ni mogoče pojesti veliko, vas za dolgo zasitijo. Imajo nizko energijsko vrednost, a obenem z njimi zaužijete veliko vitaminov in mineralov, ki jih telo potrebuje.

9 znakov, da vam primanjkuje beljakovin
Naše mišice, notranji organi in tkiva so sestavljene iz beljakovin. Beljakovine so tako ene najpomembnejših sestavin našega telesa. Gre za dolgoverižne aminokisline, ki so pomembne za rast, razvoj in ohranjanje telesnih funkcij. Preverite, ali vam jih primanjkuje.

Kje se začne prebava?
Prebavni sistem je eden najbolj osupljivih in kompleksnih sistemov v našem telesu, ki omogoča razgradnjo hrane v hranila, potrebna za delovanje našega telesa in celic. Od trenutka, ko hrano zaužijemo, do trenutka, ko se preostanki izločijo iz telesa, prebavni sistem izvaja številne natančno usklajene mehanizme.

5 pijač, s katerimi boste premagali željo po sladkem
Sladkorja ne vnašamo v svoje telo zgolj s prehrano, ampak velikokrat tudi s sladkimi, zelo sladkimi pijačami. Le-te pa niso najbolj zdrave za naše telo, če z njimi pretiravamo. Vsekakor pa si lahko zadovoljimo svojo željo po sladkih pijačah z nekaj preprostimi triki.

Temu je spomladi težko ubežati
V teh dneh so mnogi začeli z deli na vrtu in okrog hiše, vse več je opaziti tudi sprehajalcev, tekačev ter kolesarjev. Nasploh se zdi, da s prihodom pomladi postanemo spet bolj živahni, kot da bi se prebudili iz zimskega spanja. A povečana aktivnost (sploh, če se pozimi nismo kaj preveč gibali) lahko s seboj prinese kar nekaj nevšečnosti: razbolele mišice, krče, nemirne noge, migrene. Kako se učinkovito spopasti s tovrstnimi tegobami?

14 najboljših živil za zdrave lase
Genetika, starost, stres in prehrana so nekateri dejavniki, ki vplivajo na rast las. Čeprav je težko (ali naravnost nemogoče) spremeniti številne krivce na tem seznamu, lahko vsekakor spremenite, kar jeste, in pomagate svojim lasem.

5 najbolj zdravih semen, ki jih lahko dodamo v prehrano
Vključevanje semen v prehrano je odličen način, kako povečati vnos hranil, kot so beljakovine, vitamini, minerali in zdrave maščobe. Poleg tega so semena pogosto polna antioksidantov in vlaknin, kar prispeva k splošnemu zdravju.

Hitra pomoč pri okužbah zgornjih dihal
Zamašen nos, smrkanje, kihanje, boleče grlo, kašelj, povišana telesna temperatura in splošno slabo počutje so najpogostejši znaki, ki nakazujejo, da se nas nekaj loteva. Običajno ravno takrat, ko si najmanj želimo. Vam je znano? V nadaljevanju preverite, kako si lahko na naraven način pomagate pri blaženju simptomov sezonskih viroz ter kaj vam lahko učinkovito pomaga pri krepitvi imunskega sistema, da boste lahko predvsem hladnejše mesece preživeli brez skrbi.

Najboljši viri beljakovin za vegetarijance
Beljakovine so ključne hranilne snovi za ohranjanje zdravega telesa, saj igrajo vlogo pri rasti in obnovi tkiv ter delovanju imunskega sistema.

10 nasvetov za 'razstrupljanje' brez večjih omejitev in stradanja
'Razstrupljanja' se mnogokrat lotimo kot poprave za 'grehe' po praznični hrani ali pa po daljšem obdobju nezdravega prehranjevanja. Že nekaj časa je izjemno priljubljen koncept 'čiščenja' telesa, mnogokrat pa se ga lotevamo na napačen način.

Prehranska dopolnila – kdaj so smiselna, kdaj ne?
Prehranska dopolnila so izdelki, ki vsebujejo hranilne snovi, kot so vitamini, minerali, aminokisline, rastlinski izvlečki, encimi in druge snovi. Namen teh dopolnil je dopolnjevanje prehrane posameznika s specifičnimi hranilnimi sestavinami, ki jih morda ne zaužije v zadostnih količinah skozi običajno prehrano.

7 znakov, da vam primanjkuje beljakovin
Beljakovine so eno od treh glavnih makrohranil, vendar jih veliko ljudi zaužije premalo. Spodaj so navedeni simptomi, ki kažejo, da potrebujete več beljakovin na svojem jedilniku.