antocianini

Štiri vrste sadja z več antioksidanti kot borovnice
Raziskave nutricionistov kažejo, da so poleg borovnic tudi druge vrste sadja bogate z antocianini. Antocianini, močni antioksidanti, ki se borijo proti vnetjem in krepijo zdravje srca, so prisotni v robidah, črnem ribezu, češnjah in bezgu. Izkoristite prednosti tega zdravega sadja.

Kako barva hrane vpliva na vašo prebavo?
Napihnjenost, neprijetno tiščanje v predelu trebuha, redko in oteženo odvajanje majhnih količin blata – to so izjemno pogoste prebavne tegobe, s katerimi se občasno sreča vsak med nami. Lahko so simptomi ali posledice kakšne bolezni, še pogosteje pa nastanejo zaradi neustrezne prehrane, stresa in pomanjkanja gibanja. Prav zato ni nujno, da nemudoma posežete po zdravilih. Pogosto so dovolj že manjše prilagoditve življenjskega sloga in naravni pripravki iz domače lekarne.

10 zdravih živil, ki vsebujejo veliko vlaknin
Zdaj že vemo, da so vlaknine eno najpomembnejših hranil za naše zdravje. Toda kljub temu dejstvu raziskave še vedno kažejo, da povprečna oseba ne zaužije dovolj vlaknin.

To so najbolj hranljive zelenjadnice
Listnata zelena zelenjava je ena od najbolj zdravih skupin živil, ki jih lahko uživamo.

Živila, ki lahko zmanjšujejo možnost vnetja
Bi lahko dodajanje 'protivnetnih živil' pomagalo v boju z vnetji v telesu? Poglejmo, katera živila naj bi dejansko pomagala.

10 živil, ki nam lahko pomagajo v boju proti vnetjem v telesu
Vnetja v telesu se pojavijo kot naravni odziv na različne dražljaje, ki vključujejo okužbe, poškodbe, alergije in druge dejavnike.

Vse prednosti uživanja koruze
Koruza je vsestransko in osnovno živilo, ki ponuja vrsto koristi za zdravje. Kakšno hranilno vrednost ima, kakšne potencialne koristi za zdravje in navsezadnje, kako jo lahko vključimo v prehrano?

Poletno sadje, ki ga vsi obožujemo, je odlično za naše zdravje
Že dolgo vemo, da češnje in drugo koščičasto sadje zagotavljajo vrsto osnovnih vitaminov in mineralov. Toda tu je še nekaj razlogov, da poskrbite, da so na vašem jedilniku.

Polni so hranil in antioksidantov, ki pomembno koristijo našemu zdravju
Ste vedeli, da so jajčevci polni hranil in antioksidantov, ki lahko koristijo vašemu zdravju?

Poznate vse koristi češenj?
Češnje (Prunus avium) predstavljajo pomembno sadno vrsto z razširjenostjo po vsem svetu. Njihova biološka in fiziološka kompleksnost, ki sega onstran zgolj okusnih lastnosti, privlači tako botanike in nutricioniste kot tudi kulinarične strokovnjake. Čeprav so bile že stoletja del kmetijskih praks in prehranske kulture, so češnje še vedno predmet številnih raziskav zaradi svojih zdravstvenih koristi in raznolikosti sort.

Katere čaje bi morali piti za znižanje visokega pritiska?
Ste vedeli, da morda lahko nekateri čaji pomagajo znižati krvni tlak in so zelo zdravi za zdravje srca in ožilja?

Kakšna mora biti prehrana pri aterosklerozi?
Bolezni srca in ožilja so splošna težava sodobne družbe. Ateroskleroza je glavni vzrok za srčno-žilna obolenja, ki povzroča visoko stopnjo umrljivosti prebivalstva.

12 najboljših živil, ki jih morate to poletje vključiti v svoj jedilnik
Poleti skoraj vsi raje posegamo po bolj lahkotni hrani, ki nam daje več energije, nas ohladi in napolni naš dan z občutkom svežine. Če pozimi raje posegamo po bolj 'težki' hrani, imamo poleti radi lahka živila. Poglejmo si nekaj najboljših in najbolj zdravih, ki jih moramo letos preprosto vključiti v svoj jedilnik.

So polne vitamina C, mangana, kalcija in tudi vitamina K
Maline lahko uživamo vse leto, sveže ali zamrznjene, samostojno ali v različnih sokovih. Niso le okusne in vsestranske, temveč imajo tudi zdravstvene prednosti. Poglejmo si, kaj je o njih znano.

Če jih še niste, je skrajni čas, da jih naberete
Vas zanima, zakaj so šparglji tako priljubljeni? Poleg tega, da so izjemno okusni, če jih le znamo pripraviti, so tudi izjemna zakladnica zdravja!

Močan antioksidant, ki varuje pred številnimi boleznimi
Maline so izjemno bogate z antioksidanti, zaradi česar so ne samo okusen, ampak tudi zelo zdrav sadež. Poleg tega so bogate še z elaginsko kislino – fenolno spojino, ki varuje pred rakom in preprečuje razrast rakavih celic. Tu je 6 pozitivnih učinkov malin na naše zdravje, ki jih morate poznati.

Večina jih izpljune, a ravno v njih je največ koristnih sestavin
Grozdje zori od konca avgusta do oktobra – odvisno pač od sorte in pokrajine, kjer raste. Jemo ga lahko svežega ali posušenega, iz grozdja pridobivajo tudi sokove, olje in celo kreme. To sladko sadje je namreč še kako koristno, tako za naše zdravje kot tudi za lepoto.

To je živilo z največ antioksidanti! In ne gre za borovnice
Antioksidanti so snovi, ki varujejo naše telo pred škodljivimi prostimi radikali, ki povzročajo oksidativni stres in povečajo tveganje za bolezni srca in ožilja, raka, sladkorno bolezen tipa 2 in kronične bolezni. A k sreči prehrana, bogata z antioksidanti, nevtralizira proste radikale in zmanjša tveganje za te bolezni. Tu so živila, ki imajo največ antioksidantov.

Rešitev, kako izgubiti 16 kilogramov do poletja
Poletje je pred vrati, z njim tudi sezona kopalk. Da bi bili letos na plaži bolj samozavestni, si lahko pomagate s prehranskim dodatkom AdipoSlim. Ta vsebuje ekstrakt soka rdečih pomaranč in druge snovi, ki pospešujejo kurjenje maščob, še posebej na trebuhu.

S tem boste preprosto za 50 % zmanjšali trebušno maščobo
Klinična raziskava, objavljena v prestižni reviji International Journal of Obesity, je pokazala, da ekstrakt soka rdečih pomaranč po 12 tednih do 50 % zmanjša trebušno maščobo. Če temu dodate učinkovino kapsaicin v redečem čiliju in vitamin B6, dobite popoln shujševalni recept, ki vam bo pomagal do sanjske postave še pred poletjem.

To je hrana, ki zniža krvni tlak
Previsok krvni tlak lahko povzroči tudi napačno prehranjevanje. Zbrali smo nekaj živil, ki pomagajo doseči nasprotno. Še posebej blagodejna so tista, ki vsebujejo kalij, kalcij in magnezij. Pretiravati pa ni dobro z natrijem.

Zakaj so borovnice najboljše živilo za vaše zdravje?
Zadnja ameriška raziskava, ki je primerjala 40 različnih oblik sadja in zelenjave, je borovnice uvrstila na sam vrh najbolj zdravilnih živil. Vsebujejo namreč izjemno veliko antioksidantov in zmanjšujejo gube, preprečujejo vnetja, tveganje za srčno-žilne bolezni in celo Alzheimerjevo bolezen.

Privoščite si ga!
Jesen prinaša nove dobrote, med njimi tudi sladko grozdje, ki je dobro poznano po tem, da čisti telo in izboljšuje prebavo. Poleg tega pa ima še mnoge druge pozitivne učinke na telo.

Zaščitite se pred zimskimi nevšečnostmi
Najpogostejša grožnja našemu imunskemu sistemu v zimskem obdobju so različni virusi, še posebno virusi gripe in prehlada.

S čudežno perujsko rastlino nad kilograme
Ste nezadovoljni s svojo postavo in se nikakor ne morete znebiti tistih nekaj odvečnih kilogramov? Potem vam je lahko v veliko pomoč čudežna perujska rastlina – škrlatna koruza, ki bo zavrla vaš apetit in vam pomagala izgubiti odvečne kilograme. Preverite, kako deluje.

Njena visokost, purpurna koruza
Purpurna koruza je še ena super hrana iz biološko bogatega Peruja, ki je svoj osvajalski pohod po Evropi pričela šele 600 let za svojo rumeno sestrično.

S suhim sadjem nad vsakodnevne tegobe
Suho sadje je odličen prigrizek za hitro malico, hkrati pa lahko nevede odpravi tudi mnoge tegobe, s katerimi se srečujemo vsak dan. Ali poznate njegove zdravilne učinke?

Anja prisega na flavonoide
Anja Križnik Tomažin se dobro zaveda pomena zdravega prehranjevanja in rednega gibanja, ki pripomoreta tudi k močnejšemu imunskemu sistemu. Tega Anja v zadnjih letih krepi tako, da zaužije dovolj flavonoidov, ki jih najdemo v temni čokoladi, rdečem vinu, temnem sadju.