Vizita.si

bakterije v mleku

Zdravje 30. 11. 2025 03.43

Zakaj je lahko pitje surovega mleka škodljivo za zdravje?

Surovo mleko je lahko nevarno, ker vsebuje bakterije, ki lahko povzročijo hude okužbe.

Preventiva 24. 09. 2025 03.50

Po 30. letu večina žensk dela te napake – preverite, ali jih delate tudi vi

Avstralska strokovnjakinja Rachael Attard svetuje, da lahko nekatere običajne zdravstvene navade škodujejo ženskam, še posebej po 30. letu. Mnoge te prakse veljajo za zdrave, vendar delujejo proti ženskemu telesu.

Prebava 27. 06. 2025 03.26

Poletje in zastrupitve s hrano: to morate vedeti, preden jeste zunaj ali na pikniku

Poletje je čas piknikov, druženj na prostem in spontanih obrokov pod soncem. A visoke temperature, daljše izpostavljanje hrane na zraku in pomanjkljiva higiena lahko hitro pripeljejo do ene najpogostejših poletnih nevšečnosti – zastrupitve s hrano.

Simptomi in bolezni 25. 02. 2025 04.58

Dieta pri gastroezofagealni refluksni bolezni: živila, ki pomagajo pri refluksu kisline

Nič nenavadnega ni, če se občasno pojavi refluks kisline (zgaga), vendar nekateri ljudje trpijo zaradi pekočega občutka, napihnjenosti in riganja skoraj vsakič, ko jedo. Približno 20 % prebivalstva ima gastroezofagealno refluksno bolezen (GERB), kronično stanje refluksa kisline, ki ga diagnosticira zdravnik.

Prebava 15. 02. 2025 04.42

8 stvari, ki jih vaši vetrovi razkrivajo o vašem zdravju

Ste vedeli, da povprečna oseba spušča vetrove kar 20-krat na dan in da je to popolnoma normalno? Seveda, če izpustimo nekaj komponent. Če in ko vaši vetrovi postanejo pogostejši, zaudarjajo do neznosne mere in podobno, lahko to nakazuje na določena stanja. Poglejmo si bolj podrobno, zakaj in kdaj lahko pride do tega.

Prebava 13. 08. 2024 09.07

Zakaj pride do laktozne intolerance?

S staranjem se postopno slabšajo fiziološke funkcije organizma, s tem pa tudi vzdrževanje ravnovesja v telesu. Kar zadeva prebavo, se pojavijo pomembne strukturne spremembe organov oziroma žlez, ki proizvajajo prebavne sokove, kot so želodčna kislina, bikarbonat, encimi in slina. Pri encimih velja še posebej izpostaviti laktozno intoleranco, ki velja za najbolj znano in eno najpogostejših s starostjo povezanih prebavnih težav. Žal, ni edina!

Prebava 07. 08. 2024 04.50

Nalezljive črevesne bolezni, ki nam pretijo poleti

Črevesne nalezljive bolezni so najpogostejše nalezljive bolezni na svetu. Skupno jim je, da se prenašajo po fekalno-oralni poti, kar pomeni, da se povzročitelji izločajo z blatom, v telo pa vstopajo skozi usta. Pomembno vlogo pri prenosu, piše Kreni Zdravo, imajo umazane roke in hrana živalskega izvora. Za črevesnimi boleznimi pogosteje zbolevamo poleti, saj visoke temperature spodbujajo razmnoževanje patogenov.

Prehrana 25. 07. 2024 04.14

Vohanje ni vedno zanesljiv test za preverjanje varnosti hrane

Ste med tistimi, ki vonjajo hrano, da preverijo, če je ta še vedno užitna oz. varna za uživanje? Poglejmo si, zakaj ta 'test' ni zanesljiv.

Prebava 10. 06. 2024 04.46

Kdaj bi morali razmisliti o dodatkih k prebavnim encimom?

Prebavni encimski dodatki so postali priljubljeni zaradi trditev o zdravljenju pogostih oblik draženja črevesja, zgage in drugih bolezni. Toda kako delujejo prebavni encimi in kdo jih resnično mora dodati svoji prehrani?

Prehrana 05. 06. 2024 04.29

Odlična ideja za zdrav zajtrk

Zakaj si ne bi zajtrka pripravili iz prosene kaše? Proso je odličen vir mineralov, kot so magnezij, baker, mangan in fosfor. Vsi imajo zelo koristne učinke. Magnezij denimo nujno potrebujemo za normalno odvijanje več kot 300 procesov, ki potekajo v telesu. Sodeluje tako pri presnavljanju hrane kot pri delovanju živčevja.

Prebava 30. 11. 2023 05.00

Hrana, ki je dobra za prebavo

S pravo izbiro hrane in živil lahko pomagamo naši prebavi, da deluje in opravlja svoje delo nemoteno in brez 'zastojev'.

Zdravje 06. 06. 2023 05.00

Živila, ki jih je dobro uživati, če se spopadate z drisko

O driski govorimo, ko je izločanje blata pogosto, večkrat na dan, blato pa je mehko in tekoče. Z drisko se včasih spopademo preprosto, ker smo kaj napačnega pojedli, včasih pa ker smo se okužili s bakterijami. Odrasli sli lahko sami ob driski pomagate dva dni, če traja dlje časa, je treba obiskati zdravnika, saj je lahko izguba vode prevelika in pride do močne dehidracije.

Prehrana 22. 03. 2023 11.10

Če delate to, razmislite še enkrat

Vsi vemo, da je mleko izvrsten naravni vir kalcija, vendar se njegove koristi ne končajo pri tem mineralu. Ta vsebuje tudi beljakovine, obogatene vitamine in druge koristne snovi za naš organizem. V uravnotežene in raznovrstne obroke pa je dobro vključevati tudi druge mlečne izdelke, pri čemer naj bodo prva izbira lokalni in domači proizvodi.

Prebava 10. 02. 2023 05.00

Kaj so prebavni encimi?

Naravni prebavni encimi so beljakovine, ki jih vaše telo tvori za razgradnjo hrane in pomoč pri prebavi. Prebava je proces uporabe hranil, ki jih najdemo v hrani, da vašemu telesu dajo energijo, mu pomagajo pri rasti in opravljanju vitalnih funkcij.

Prehrana 15. 10. 2022 05.00

Krepi odpornost, odpravlja glavobol, nespečnost, uravnava holesterol ...

Ste že slišali za vodni kefir? Gre za doma pripravljen probiotični napitek, ki skrbi za zdravo črevesno floro, pomlajuje naše telo, krepi odpornost, odpravlja glavobole, nespečnost, uravnava holesterol in še bi lahko naštevali. Pozitivnih učinkov je mnogo, vodni kefir pa si lahko pripravite kar sami doma.

Okužbe in zastrupitve 17. 03. 2022 04.45

Glivična okužba nožnice. Kako si pomagati?

Glivične okužbe nožnice so pogosta težava odraslih žensk pred menopavzo. Nadležna srbečica nožnice, voden in bel izcedek brez vonja, pekoč občutek med uriniranjem so simptomi, ki kažejo na glivično okužbo nožnice. Preverite, kako si pomagati.

Bolezni 17. 05. 2021 06.00

Ste že slišali za sindrom prepuščajočega črevesja?

Že Hipokrat, eden najbolj znanih zdravnikov vseh časov, je trdil, da smrt sedi v črevesju. Je črevesje res izvor številnih bolezenskih težav? Znanstveniki danes črevesje označujejo za naše druge možgane.

Zdravje 05. 03. 2021 06.00

5 stvari, ki jih vetrovi lahko razkrijejo o vašem zdravju

Občasni vetrovi niso nič takšnega, a če se njihova količina poveča, dodatno pa jih spremlja smrad, je čas, da se zazremo v naslednje stvari, ki so morda razlog za vetrove, navsezadnje pa tudi napihnjenost, ki jih navadno spremlja.

Koža 04. 12. 2020 05.12

Suha in razpokana koža zaradi umivanja in razkužil – kako si lahko pomagamo?

Zaradi novega koronavirusa smo vsi (vsaj upajmo) postali pozornejši na higieno. K njej spadata predvsem pogosto umivanje in razkuževanje rok, ti pa lahko velikokrat poslabšata nekatere težave s kožo, posebej za tiste, ki imajo z njo že na splošno težave. Kako si lahko pomagamo, če imamo bolj občutljivo kožo?

Prehrana 02. 12. 2020 07.16

Kaj bi morali decembra vključiti v svojo prehrano?

Občasna pregreha vam zagotovo še ne bo pokvarila prebave (morda vas bo le nekaj časa bolel želodec), zato pa vam jo bodo določena živila zagotovo pomagala izboljšati. December je idealen mesec, da jih vključite v prehrano.

Bolezni 13. 02. 2020 09.11

Tegoba, ki pesti mnoge ženske, pa tega sploh ne vedo

Bakterijska vaginoza je manj znana ženska tegoba. In mnoge jo zamenjajo za glivično okužbo in posledično napačno zdravijo. Posledice so lahko hude: neplodnost, pri nosečnicah splav ali prezgoden porod. Preberite si, kako razlikovati ti dve pogosti okužbi in kaj lahko pomaga.

Prehrana 31. 01. 2020 12.57

Kaj izboljša prebavo?

Občasna pregreha vam zagotovo še ne bo pokvarila prebave (morda vas bo le nekaj časa bolel želodec), zato pa vam bodo določena živila to zagotovo izboljšala.

Prehrana 11. 03. 2019 07.46

Koliko mleka lahko spijemo na dan?

Na dan je priporočljivo spiti od 4 do 6 decilitrov mleka, pove Živa Lavriša, raziskovalka na Inštitutu za nutricionistiko. Seveda lahko del tega mleka zaužijemo tudi z mlečnimi izdelki. Izogibati se mu morajo le ljudje z laktozno intoleranco ali alergijo na mleko. A pri alergiji ne pomaga uživanje mleka brez laktoze, saj težave povzročajo mlečne beljakovine.

Prehrana 08. 08. 2019 08.15

Nadvse okusen napitek, ki skrbi za dobro prebavo 

Vsi že dobro poznamo riževo, ovseno ali mandljevo mleko. Zadnji hit med nadomestki mleka pa je mleko narejeno iz tigrovih oreščkov. A še preden se razburite, naj opozorimo, da pri tem ni bil poškodovan noben tiger. Oreščki, ki uspevajo v Afriki in Španiji, so ime po največjem predstavniku mačk dobili zaradi svojih prog na površini.

Bolezni 01. 07. 2019 10.21

Nikar ne plavajte v bazenu, če se spopadate z drisko

V teh vročih dneh se radi ohladimo v bazenu, a nikar se ne podajte na bazen, če imate drisko. Fekalni paraziti lahko v bazenih povzročijo hude težave, saj jih klor ne uniči takoj. Ameriški center za nadzor bolezni je izdal celo poročilo o raziskavi, ki je spremljala bolezni, povezane z uporabo bazenov od leta 2009 do leta 2017 in izkazalo se je, da nas lahko plavanje v okuženih bazenih stane zdravja.

POPovi zdravniki 26. 03. 2011 15.47

Laktozna intoleranca pri celiakiji

Pozdravljeni, decembra sem dobila diagnozo celiakijo. Kot sem seznanjena, pa tudi tukaj sem precej stvari prebrala, se pogosto celiakiji pridruži laktozna intoleranca. Jaz je sicer osebno nisem do...

POPovi zdravniki 08. 03. 2010 18.35

Kolitis po jemanju antibiotikov

Pozdravljeni! Lepo prosim, če mi lahko karkoli poveste o tem izvidu s kolonoskopije: Sluznica debelega črevesa. Blago, ponekod zmerno enostavno kronično vnetje. Limfatični folikli. Blaga fibroza, povr...

POPovi zdravniki 14. 05. 2009 14.18

Laktozna intoleranca ali alergija?

Spoštovani, imam vprašanje glede laktoze intolenace, na katerega še nisem zasledila odgovora. Strokovnjaki pravijo, da lahko vsi tisti, ki imamo intoleranco na laktozo, uživamo mleko in mlečne bre...

POPovi zdravniki 23. 08. 2006 21.55

Strjevanje krvi in prehrana

Pozdravljeni, star sem 22 let in se mi kri (relativno) slabo strjuje. Zanima me kakšno hrano naj uživam, da se bo to popravilo. Hvala in LP

POPovi zdravniki 26. 11. 2002 22.08

Vegetarijanstvo in nosečnost

Pozdravljeni! Stara sem 20 let in že 4 leta vegeterijanka zaradi etičnih razlogov. Rada bi Vaš nasvet o prehrani in kako naj telesu zagotovim vse potrebne snovi. V prehrani se odrekam le mesu in riba...

ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 1331