brezglutenska dieta

Kdo dejansko potrebuje brezglutensko dieto?
Gluten je beljakovina, ki se nahaja v pšenici, ječmenu, rži in nekaterih drugih žitaricah. V zadnjih letih je brezglutenska dieta postala izjemno priljubljena, predvsem zaradi trenda zdravega prehranjevanja. A čeprav mnogi verjamejo, da je ta dieta koristna za vse, v resnici jo potrebujejo le nekateri posamezniki.

Jesenski 'čudež' narave, ki ga ne smete zamuditi
Kmalu bo čas, da ga bodisi skuhamo ali spečemo, poleg izvrstnega okusa, pa prinaša tudi številne dobre plati za naše zdravje!

Najpogostejše prebavne motnje, preventiva in pomoč
Kdaj so želodčne težave premostljive narave in kdaj so morda posledica prebavnih motenj? Zakaj se le-te ponavljajo in kako si lahko pomagamo? V prvi vrsti je pomembna zmernost.

Če ste zdravi, je lahko brezglutenska dieta za vas škodljiva
Danes imajo ljudje z alergijo, intoleranco na hrano in podobnimi zadevami mnogo več rešitev in ponujenih izbir, kot so jih imele generacije pred nami. A na žalost je prišlo tudi veliko 'modnih trendov', kjer v želji po vitki postavi, doseganju takšnih in drugačnih idealov iščemo rešitve tam, kjer jih morda za nas ni.

Recept zavidljive postave Sharon Stone
Igralka Sharon Stone si je mesto v Hollywoodu utrdila s filmskimi vlogami, občinstvo navdušila s svojim naravnim talentom, oboževalce pa velikokrat prestrašila tudi s številnimi zdravstvenimi težavami.

Primer dneva uravnoteženega prehranjevanja
Uravnotežena prehrana je ključnega pomena za ohranjanje zdravja in dobrega počutja. Kombinacija pravilnih hranil, ustrezne hidracije in raznolike prehrane lahko pomaga telesu zagotoviti vse potrebne snovi, ki jih potrebuje za pravilno delovanje.

To so najpogostejši miti o zdravem načinu življenja
Ko odraščamo, slišimo od okolice, pa tudi od svojih staršev in starih staršev, veliko nasvetov, ki niso najboljši. Vsi vemo, da moramo skrbeti zase, za zdravo prehrano in se redno gibati. A v naši družbi še vedno obstaja nekaj najpogostejših mitov, ko beseda nanese na zdrav način življenja.

Kaj je celiakija?
Celiakija ni 'smer prehranjevanja', še manj pa, kot poudarja Jana Ačko iz Komisije za prehrano Slovenskega društva za celiakijo, zgolj in samo 'občutljivost na gluten'. Gre za kronično avtoimuno bolezen, ki tudi v sodobni medicini velja za neozdravljivo.

Brezglutenska dieta – da ali ne?
Brezglutenska prehrana je v zadnjem času še posebej priljubljena, saj vse več ljudi izloča gluten iz svoje prehrane, toda, ali je resnično škodljiv?

Zlati nasveti za bolnike s celiakijo
Brezglutenska dieta predstavlja velik izziv in zahteva marsikatero prilagoditev. Z upoštevanjem nekaterih nasvetov bo vaše življenje s celiakijo veliko lažje in predvsem bolj kakovostno.

Živeti brez glutena
Celiakija je bolezen, ki se lahko nenadoma in nevidno priplazi, s svojimi kasnejšimi zapleti pa lahko hudo poškoduje naše zdravje. Sprva je veljala za bolezen otrok, kasneje pa so ugotovili, da pesti tudi čedalje več odraslih. Kako se spopasti s to boleznijo?

ČREVESNA DIETA
Imam težave s črevesjem in moram imeti črevesno dieto, pa nikjer ne najdem receptov za pripravo hrane, kakšno in kako se pripravi.Hvala za odgovor in lep sončen pozdrav Doris

Celiakija in nerazvitost
Spoštovani! Stara sem 24 let. Pred dvema letoma so mi diagnosticirali celiakijo. Od takrat se diete strogo držim. Težave zaradi celiakije so se pojavljale že v osnovni šoli (imela sem zelo slabo kri)....

To lahko ublaži dolgotrajne bolečine, ki so povezane z živci
Izguba občutka, mravljinčenje, odrevenelost in bolečine v rokah in nogah so izjemno neprijetne posledice težav povezanih z živci. Pojavi se lahko tudi bolečina v hrbtu, vratu, obrazu. A zadnja študija Univerze Sheffield je pokazala, da bi te težave lahko ublažili z brezglutensko dieto.

Vse več ljudi se glutenu odreka povsem po nepotrebnem
Ameriška študija je pokazala, da se vse več ljudi odloča za dieto brez glutena. Obenem ostaja odstotek ljudi, ki imajo res intoleranco na gluten, bolj ali manj enak. Če nimamo celiakije, odrekanje glutenu ne pomeni avtomatično bolj zdravega načina življenja, pravijo raziskovalci.

Blogerka razkriva, kako do zdravega odnosa s hrano
''Vsakič, ko sem sedla pred krožnik, sem pomislila:Želim biti suha ali debela,'' prizna priljubljena avstralska blogerka Jessica Sepel, ki se danes zaveda, da je bil nekoč njen odnos do hrane popolnoma nezdrav. 26-letnica je nekoč jedla, da bi bila suha in ne, da bi se počutila dobro. Danes se prehranjuje povsem drugače, s svojimi nasveti pa pomaga drugim.