encimi

Poletna prebava: 7 živil za lažji trebuh
Poletje s seboj prinaša visoke temperature, drugačen prehranski ritem in pogosteje tudi prebavne težave – napenjanje, počasno prebavo ali občutek teže v trebuhu.

To živilo velja za zdravo – a lahko, če pretiravate, sproži vnetje trebušne slinavke
Živila, ki jih pogosto štejemo med zdrava, niso vedno primerna za vsakogar – še posebej ne za ljudi z določenimi zdravstvenimi težavami. Ena takšnih skritih nevarnosti je povezava med pretiranim uživanjem nekaterih zdravih maščob in razvojem vnetja trebušne slinavke (pankreatitisa), kar potrjujejo tudi številni medicinski viri.

To živilo je v vsakem hladilniku – a lahko ogroža vaša jetra
Jetra so eden najpomembnejših, a tudi najbolj obremenjenih organov v telesu. Čistijo kri, presnavljajo zdravila, shranjujejo hranila, urejajo raven sladkorja in odstranjujejo toksine.

Znaki, da vaše telo ne presnavlja hrane pravilno (in kaj to pomeni za zdravje)
Presnova je temelj našega preživetja – gre za niz kemičnih procesov, s katerimi telo pretvarja zaužito hrano v energijo. Ko ta proces deluje pravilno, se počutimo energični, prebava je urejena, telesna teža stabilna, mišice se obnavljajo in imunski sistem deluje brezhibno. A ko telo hrane ne presnavlja pravilno, se začnejo kazati številni subtilni, a pomembni opozorilni znaki, ki jih pogosto spregledamo.

Zamaščena jetra: zgodnji simptomi zamaščenosti jeter
Jetra so eden najpomembnejših organov v telesu – filtrirajo kri, razgrajujejo toksine, presnavljajo maščobe in igrajo ključno vlogo pri uravnavanju sladkorja v krvi. Ko se v njih začne kopičiti maščoba, govorimo o zamaščenosti jeter ali steatozi jeter. Gre za tiho stanje, ki pogosto dolgo poteka brez simptomov, a lahko sčasoma vodi v resno poškodbo jeter. Zgodnje prepoznavanje znakov je ključno za preprečevanje nadaljnjih zapletov.

14-dnevni izziv, v katerem se boste naučili uravnotežiti svoje obroke
Vas daje pomladna utrujenost? Čutite, da vam primanjkuje energije in ste nasploh brezvoljni? Bi želeli izgubiti tistih nekaj kilogramov, ki so se nabrali prek zime, pa vam kljub strogi dieti in redni vadbi nikakor ne uspe? Potem imate zelo verjetno težave z neravnovesjem v črevesju. Kako jih premagati? S povsem brezplačnim izzivom, skozi katerega se boste v 14-dneh naučili uravnotežiti svoje obroke in črevesju zagotoviti optimalno podporo.

Zamaščena jetra: Tiha epidemija sodobnega življenjskega sloga
Zamaščena jetra, znana tudi kot nealkoholna zamaščenost jeter, postajajo ena najpogostejših presnovnih bolezni sodobnega časa.

7 pokazateljev, da imate zdravo prebavo in uravnoteženo črevesje
Zdrava prebava je več kot redno izločanje – je znak uravnovešenega mikrobioma, dobre absorpcije hranil in učinkovite presnove. Črevesje ni le prebavni organ, temveč pomemben imunski, nevrološki in hormonski center. Kot piše Mayo Clinic, stanje črevesja vpliva tudi na razpoloženje, težo in celo kognitivne funkcije.

Kaj se zgodi z vašim telesom po smrti?
Smrt prinaša vrsto nenavadnih sprememb v človeškem telesu. Koža spreminja barvo, lahko se pojavijo zvoki zaradi gibanja zraka, gube izginejo zaradi sprostitve mišic. Čeprav se zdi, da lasje in nohti rastejo, je to iluzija. Notranji organi se začnejo razgrajevati, sproščajo neprijetne vonjave in encimi in bakterije razjedajo tkiva.

Previdno pri hujšanju: Dva prehranska dodatka, ki škodujeta jetrom
Strokovnjaki opozarjajo na potencialne nevarnosti nekaterih priljubljenih prehranskih dodatkov za hujšanje. V želji po hitri izgubi telesne teže se pogosto posega po tabletah, ki pa lahko skrivajo resna tveganja za zdravje, še posebej za jetra.

Kaj je SIBO?
SIBO (small intestine bacterial overgrowth) je okrajšava, ki v prevodu pomeni "prekomerno razraščanje bakterij v tankem črevesu".

Kaj pomeni, če boli desna stran trebuha?
Bolečine na desnem predelu trebuha so lahko različnega izvora. Da bi zdravniku kar se da najbolje opisali svoje tegobe, nam lahko pomaga poznavanje organov, ki se tam nahajajo.

Genetska motnja, ki lahko poškoduje organe
Cistinoza je redka genetska motnja, za katero je značilno kopičenje aminokisline, imenovane cistin, v različnih tkivih in organih telesa, vključno z ledvicami, očmi, mišicami, jetri, trebušno slinavko in možgani.

Zakaj pride do obstrukcije žolčevodov?
Obstrukciji žolčevodov pravijo tudi biliarna obstrukcija. Do slednjega stanja pride, ko se žolčni kanal zamaši. Slednje lahko vodi do resnih zapletov, če se bolezni ne zdravi.

Je kruh iz kislega testa zdrav ali je le trend?
Zagotovo ste v trgovinah z zdravo hrano, navadnih trgovinah, na tržnici ali v kakšnem supermarketu že videli kruh iz kislega testa. Morda ste o njem zgolj brali. Ne glede na to, ali ste ljubitelj kruha ali ne, je dobro, da veste, kaj je kruh iz kislega testa.

6 znakov, da vam primanjkuje cinka
Ti znaki pomanjkanja cinka so lahko razlog, da vaši lasje niso tako gosti, kot so bili včasih, lahko pa so tudi razlog za tiste lise na nohtih ali obrazu.

Zakaj pride do laktozne intolerance?
S staranjem se postopno slabšajo fiziološke funkcije organizma, s tem pa tudi vzdrževanje ravnovesja v telesu. Kar zadeva prebavo, se pojavijo pomembne strukturne spremembe organov oziroma žlez, ki proizvajajo prebavne sokove, kot so želodčna kislina, bikarbonat, encimi in slina. Pri encimih velja še posebej izpostaviti laktozno intoleranco, ki velja za najbolj znano in eno najpogostejših s starostjo povezanih prebavnih težav. Žal, ni edina!

Zakaj se staramo?
Vsi vemo, kako si sledijo obdobja v našem življenju od otroštva do starosti in smrti. Staranje je normalen in popolnoma običajen del življenja. Toda ste se kdaj vprašali, zakaj konkretno se staramo? Zakaj se stara naše telo, naša koža in vsi procesi v našem telesu? S tem vprašanjem si stoletja belijo glavo tudi znanstveniki. Poglejmo si, kaj so zapisali na theconversation.

Kako zdrava je mikrozelenjava?
Ste že slišali za mikrozelenjavo? Poznate njeno sestavo, hranila in kaj vse vsebuje? Poglejmo si bolj podrobno, predvsem pa, kako zdrava je ta vrsta zelenjave.

Zakaj pride do neprebavljene hrana v iztrebku?
Včasih lahko v našem blatu opazimo neprebavljene delce hrane. Običajno gre za rastlinske snovi, ki vsebujejo veliko vlaknin, ki se navadno ne razgradijo in se absorbirajo v našem prebavnem traku. Neprebavljena hrana pa je lahko tudi znak slabega prežvekovanja hrane, hitrega hranjenja ali pa so v ozadju določena stanja. Poglejmo si bolj podrobno.

Kdaj bi morali razmisliti o dodatkih k prebavnim encimom?
Prebavni encimski dodatki so postali priljubljeni zaradi trditev o zdravljenju pogostih oblik draženja črevesja, zgage in drugih bolezni. Toda kako delujejo prebavni encimi in kdo jih resnično mora dodati svoji prehrani?

Kje se začne prebava?
Prebavni sistem je eden najbolj osupljivih in kompleksnih sistemov v našem telesu, ki omogoča razgradnjo hrane v hranila, potrebna za delovanje našega telesa in celic. Od trenutka, ko hrano zaužijemo, do trenutka, ko se preostanki izločijo iz telesa, prebavni sistem izvaja številne natančno usklajene mehanizme.

Kako nastane kislo zelje in zakaj je koristno?
Kislo zelje, klasična jed mnogih kuhinj po vsem svetu, ima globoko zakoreninjeno zgodovino in raznovrstno uporabnost v prehrani. Njegova priljubljenost ni le posledica izjemnega okusa in teksture, temveč tudi številnih koristi za zdravje, ki jih prinaša. Razumevanje procesa, skozi katerega nastane kislo zelje, in njegove biokemične sestave omogoča boljše razumevanje njegovih prehranskih lastnosti in koristi za zdravje.

Veste, kako dejansko deluje prebava?
Vsi že vemo, kako pomembna je zdrava in urejena prebava. Pa vemo, kako dejansko deluje? Kaj je prebavni sistem, kje se začne in kje konča prebava? Zakaj so pomembni prebavni encimi, zakaj potrebujemo probiotike? Poglejmo si vse, kar moramo vedeti o prebavi.

10 nasvetov za prehrano, če vas muči refluks
Refluksna bolezen ali gastroezofagealna refluksna bolezen (GERB) je stanje, pri katerem se želodčna vsebina vrača v požiralnik, kar povzroča neprijetne simptome, kot so zgaga, pekoč občutek v prsnem košu, kisli okus v ustih in težave z zaužitjem hrane. Kako konkretno vam lahko pomaga prilagoditev prehrane?

Zato bi morali po teh živilih posegati pogosteje
Prebava ima izjemno pomembno vlogo v našem telesu. Vpliva na absorpcijo hranil v krvni obtok in na raven energije v telesu. Zanemariti ne gre niti vpliva na imunsko odpornost, miselne procese ter splošno zdravje. Glede na to, da prebavnih procesov ne vidimo s prostim očesom, lahko vplivamo samo na vstopno točko hrane v telo, kar pomeni, da lahko s pravilno izbiro živil do neke mere vplivamo tudi na to, kako hitro se bo hrana prebavila.

Pomanjkanje magnezija lahko povzroči te težave
Magnezij je esencialen mineral, ki ima v našem telesu številne pomembne funkcije. Zakaj je pomemben za naše telo in kakšni so znaki pomanjkanja? Navsezadnje pa, kakšne težave povzroči pomanjkanje tega minerala?

Kako nevarna je gensko spremenjena hrana?
Gensko spremenjeni organizmi (GSO) predstavljajo žive organizme, razen ljudi, in mikroorganizme, kot so bakterije, glive in virusi, katerih genski material je bil umetno spremenjen, ne da bi to potekalo naravno s križanjem ali naravno rekombinacijo. V Evropski uniji obstaja skupna zakonodaja, ki ureja pravila za pridobitev dovoljenj in trženje teh organizmov.

Kako lahko zdravje naših zob in ustne votline vpliva na naše splošno zdravje?
Zdravi zobje in obzobna tkiva niso pomembni le za zdrav in samozavesten nasmeh, temveč tudi pomembno vplivajo na splošno zdravje telesa. Večina ljudi se tega ne zaveda, a zdravje ustne votline je med drugim povezano z zdravjem srca, dihal in prebavnega sistema. Ravno tako pa določene bolezni oziroma stanja vplivajo na zdravje zob in obzobnih tkiv.

Preproste navade za naravno krepitev imunosti
Predstavljamo vam nekaj trikov, ki bodo okrepili vašo imunost in s tem telesu omogočili lažji boj proti različnim virusom.