Vizita.si

encimi

Prebava 16. 08. 2025 03.14

Hladne pijače in sladoledi: kako poleti vplivajo na prebavo in zdravje črevesja?

Poletje in vročina pogosto vabita k osvežitvi s hladnimi pijačami in sladoledi. Čeprav ti prigrizki prinašajo trenutek ugodja, pa številne raziskave kažejo, da lahko izrazito hladna hrana in pijača vplivata na delovanje prebavnega sistema.

Zlata leta 15. 08. 2025 03.38

Želite doživeti sto let? Te krvne vrednosti vam lahko pomagajo

Znanstveniki so odkrili, da krvni testi, ki kažejo na dobro presnovo, zdrave ledvice in nizko stopnjo vnetja, napovedujejo dolgo življenje. Študija poudarja pomen preventivnih pregledov za odkrivanje teh kazalnikov.

Prebava 07. 08. 2025 03.41

Kri v blatu: Zakaj se pojavi in kdaj k zdravniku?

Kri v blatu lahko nakazuje na prehodno stanje ali resnejše bolezni prebavil, tudi določena hrana lahko povzroči lažno pozitivne znake. Pomembno je prepoznati znake in vedeti, kdaj je čas za zdravniško pomoč ter kakšni so naravni pristopi.

Bolezni 02. 08. 2025 03.07

Presnovni sindrom: nevarna in tiha diagnoza, ki lahko vodi v sladkorno bolezen in srčno kap

Presnovni sindrom je skupek presnovnih motenj, ki se pogosto pojavijo skupaj in znatno povečajo tveganje za srčno-žilne bolezni, možgansko kap in sladkorno bolezen tipa 2.

Vitamini in minerali 28. 07. 2025 03.53

Poletna moč na krožniku: 7 živil za zdravje in dolgoživost

Poletna sezona ima daljše dneve, višje temperature in večjo verjetnost dehidracije, utrujenosti in oslabljene imunosti. Zdrava poletna prehrana je bistvenega pomena za ohranjanje energije in zaščito telesa pred sezonskimi boleznimi. Tudi in predvsem poleti

Vitamini in minerali 16. 07. 2025 03.38

Vitamini skupine B: najboljša naravna hrana za možgane in živčni sistem

Ob pravilni prehrani je pomembno jemanje vitaminov, ki pomagajo ohraniti zdravje možganov in preprečiti kognitivni upad.

Simptomi in bolezni 14. 07. 2025 03.55

Rana na želodcu: simptomi, ki jih ne smete spregledati

Rana na želodcu ali želodčna razjeda je odprta poškodba na notranji steni želodca, ki nastane zaradi porušenega ravnovesja med želodčno kislino in zaščitno sluznico.

Prebava 04. 07. 2025 03.31

Poletna prebava: 7 živil za lažji trebuh

Poletje s seboj prinaša visoke temperature, drugačen prehranski ritem in pogosteje tudi prebavne težave – napenjanje, počasno prebavo ali občutek teže v trebuhu.

Preventiva 10. 06. 2025 03.45

To živilo velja za zdravo – a lahko, če pretiravate, sproži vnetje trebušne slinavke

Živila, ki jih pogosto štejemo med zdrava, niso vedno primerna za vsakogar – še posebej ne za ljudi z določenimi zdravstvenimi težavami. Ena takšnih skritih nevarnosti je povezava med pretiranim uživanjem nekaterih zdravih maščob in razvojem vnetja trebušne slinavke (pankreatitisa), kar potrjujejo tudi številni medicinski viri.

Prehrana 04. 06. 2025 03.48

To živilo je v vsakem hladilniku – a lahko ogroža vaša jetra

Jetra so eden najpomembnejših, a tudi najbolj obremenjenih organov v telesu. Čistijo kri, presnavljajo zdravila, shranjujejo hranila, urejajo raven sladkorja in odstranjujejo toksine.

Prebava 28. 05. 2025 03.07

Znaki, da vaše telo ne presnavlja hrane pravilno (in kaj to pomeni za zdravje)

Presnova je temelj našega preživetja – gre za niz kemičnih procesov, s katerimi telo pretvarja zaužito hrano v energijo. Ko ta proces deluje pravilno, se počutimo energični, prebava je urejena, telesna teža stabilna, mišice se obnavljajo in imunski sistem deluje brezhibno. A ko telo hrane ne presnavlja pravilno, se začnejo kazati številni subtilni, a pomembni opozorilni znaki, ki jih pogosto spregledamo.

Simptomi in bolezni 24. 05. 2025 03.41

Zamaščena jetra: zgodnji simptomi zamaščenosti jeter

Jetra so eden najpomembnejših organov v telesu – filtrirajo kri, razgrajujejo toksine, presnavljajo maščobe in igrajo ključno vlogo pri uravnavanju sladkorja v krvi. Ko se v njih začne kopičiti maščoba, govorimo o zamaščenosti jeter ali steatozi jeter. Gre za tiho stanje, ki pogosto dolgo poteka brez simptomov, a lahko sčasoma vodi v resno poškodbo jeter. Zgodnje prepoznavanje znakov je ključno za preprečevanje nadaljnjih zapletov.

Prebava 20. 05. 2025 11.00

14-dnevni izziv, v katerem se boste naučili uravnotežiti svoje obroke

Vas daje pomladna utrujenost? Čutite, da vam primanjkuje energije in ste nasploh brezvoljni? Bi želeli izgubiti tistih nekaj kilogramov, ki so se nabrali prek zime, pa vam kljub strogi dieti in redni vadbi nikakor ne uspe? Potem imate zelo verjetno težave z neravnovesjem v črevesju. Kako jih premagati? S povsem brezplačnim izzivom, skozi katerega se boste v 14-dneh naučili uravnotežiti svoje obroke in črevesju zagotoviti optimalno podporo.

Bolezni 15. 05. 2025 12.20

Zamaščena jetra: Tiha epidemija sodobnega življenjskega sloga

Zamaščena jetra, znana tudi kot nealkoholna zamaščenost jeter, postajajo ena najpogostejših presnovnih bolezni sodobnega časa.

Prebava 03. 05. 2025 03.57

7 pokazateljev, da imate zdravo prebavo in uravnoteženo črevesje

Zdrava prebava je več kot redno izločanje – je znak uravnovešenega mikrobioma, dobre absorpcije hranil in učinkovite presnove. Črevesje ni le prebavni organ, temveč pomemben imunski, nevrološki in hormonski center. Kot piše Mayo Clinic, stanje črevesja vpliva tudi na razpoloženje, težo in celo kognitivne funkcije.

Novice 27. 04. 2025 03.26

Kaj se zgodi z vašim telesom po smrti?

Smrt prinaša vrsto nenavadnih sprememb v človeškem telesu. Koža spreminja barvo, lahko se pojavijo zvoki zaradi gibanja zraka, gube izginejo zaradi sprostitve mišic. Čeprav se zdi, da lasje in nohti rastejo, je to iluzija. Notranji organi se začnejo razgrajevati, sproščajo neprijetne vonjave in encimi in bakterije razjedajo tkiva.

Zdravje 12. 04. 2025 03.54

Previdno pri hujšanju: Dva prehranska dodatka, ki škodujeta jetrom

Strokovnjaki opozarjajo na potencialne nevarnosti nekaterih priljubljenih prehranskih dodatkov za hujšanje. V želji po hitri izgubi telesne teže se pogosto posega po tabletah, ki pa lahko skrivajo resna tveganja za zdravje, še posebej za jetra.

Prebava 26. 03. 2025 03.10

Kaj je SIBO?

SIBO (small intestine bacterial overgrowth) je okrajšava, ki v prevodu pomeni "prekomerno razraščanje bakterij v tankem črevesu".

Zdravje 09. 03. 2025 04.20

Kaj pomeni, če boli desna stran trebuha?

Bolečine na desnem predelu trebuha so lahko različnega izvora. Da bi zdravniku kar se da najbolje opisali svoje tegobe, nam lahko pomaga poznavanje organov, ki se tam nahajajo.

Bolezni 31. 01. 2025 04.22

Genetska motnja, ki lahko poškoduje organe

Cistinoza je redka genetska motnja, za katero je značilno kopičenje aminokisline, imenovane cistin, v različnih tkivih in organih telesa, vključno z ledvicami, očmi, mišicami, jetri, trebušno slinavko in možgani.

Simptomi in bolezni 12. 12. 2024 04.15

Zakaj pride do obstrukcije žolčevodov?

Obstrukciji žolčevodov pravijo tudi biliarna obstrukcija. Do slednjega stanja pride, ko se žolčni kanal zamaši. Slednje lahko vodi do resnih zapletov, če se bolezni ne zdravi.

Prehrana 17. 10. 2024 04.18

Je kruh iz kislega testa zdrav ali je le trend?

Zagotovo ste v trgovinah z zdravo hrano, navadnih trgovinah, na tržnici ali v kakšnem supermarketu že videli kruh iz kislega testa. Morda ste o njem zgolj brali. Ne glede na to, ali ste ljubitelj kruha ali ne, je dobro, da veste, kaj je kruh iz kislega testa.

Simptomi in bolezni 13. 09. 2024 04.09

6 znakov, da vam primanjkuje cinka

Ti znaki pomanjkanja cinka so lahko razlog, da vaši lasje niso tako gosti, kot so bili včasih, lahko pa so tudi razlog za tiste lise na nohtih ali obrazu.

Prebava 13. 08. 2024 09.07

Zakaj pride do laktozne intolerance?

S staranjem se postopno slabšajo fiziološke funkcije organizma, s tem pa tudi vzdrževanje ravnovesja v telesu. Kar zadeva prebavo, se pojavijo pomembne strukturne spremembe organov oziroma žlez, ki proizvajajo prebavne sokove, kot so želodčna kislina, bikarbonat, encimi in slina. Pri encimih velja še posebej izpostaviti laktozno intoleranco, ki velja za najbolj znano in eno najpogostejših s starostjo povezanih prebavnih težav. Žal, ni edina!

Zdravje 26. 07. 2024 04.40

Zakaj se staramo?

Vsi vemo, kako si sledijo obdobja v našem življenju od otroštva do starosti in smrti. Staranje je normalen in popolnoma običajen del življenja. Toda ste se kdaj vprašali, zakaj konkretno se staramo? Zakaj se stara naše telo, naša koža in vsi procesi v našem telesu? S tem vprašanjem si stoletja belijo glavo tudi znanstveniki. Poglejmo si, kaj so zapisali na theconversation.

Prehrana 01. 07. 2024 04.55

Kako zdrava je mikrozelenjava?

Ste že slišali za mikrozelenjavo? Poznate njeno sestavo, hranila in kaj vse vsebuje? Poglejmo si bolj podrobno, predvsem pa, kako zdrava je ta vrsta zelenjave.

Prebava 15. 06. 2024 04.29

Zakaj pride do neprebavljene hrana v iztrebku?

Včasih lahko v našem blatu opazimo neprebavljene delce hrane. Običajno gre za rastlinske snovi, ki vsebujejo veliko vlaknin, ki se navadno ne razgradijo in se absorbirajo v našem prebavnem traku. Neprebavljena hrana pa je lahko tudi znak slabega prežvekovanja hrane, hitrega hranjenja ali pa so v ozadju določena stanja. Poglejmo si bolj podrobno.

Prebava 10. 06. 2024 04.46

Kdaj bi morali razmisliti o dodatkih k prebavnim encimom?

Prebavni encimski dodatki so postali priljubljeni zaradi trditev o zdravljenju pogostih oblik draženja črevesja, zgage in drugih bolezni. Toda kako delujejo prebavni encimi in kdo jih resnično mora dodati svoji prehrani?

Prebava 02. 05. 2024 04.00

Kje se začne prebava?

Prebavni sistem je eden najbolj osupljivih in kompleksnih sistemov v našem telesu, ki omogoča razgradnjo hrane v hranila, potrebna za delovanje našega telesa in celic. Od trenutka, ko hrano zaužijemo, do trenutka, ko se preostanki izločijo iz telesa, prebavni sistem izvaja številne natančno usklajene mehanizme.

Prehrana 25. 04. 2024 04.56

Kako nastane kislo zelje in zakaj je koristno?

Kislo zelje, klasična jed mnogih kuhinj po vsem svetu, ima globoko zakoreninjeno zgodovino in raznovrstno uporabnost v prehrani. Njegova priljubljenost ni le posledica izjemnega okusa in teksture, temveč tudi številnih koristi za zdravje, ki jih prinaša. Razumevanje procesa, skozi katerega nastane kislo zelje, in njegove biokemične sestave omogoča boljše razumevanje njegovih prehranskih lastnosti in koristi za zdravje.

ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 1080