gensko spremenjeni organizmi

Kako nevarna je gensko spremenjena hrana?
Gensko spremenjeni organizmi (GSO) predstavljajo žive organizme, razen ljudi, in mikroorganizme, kot so bakterije, glive in virusi, katerih genski material je bil umetno spremenjen, ne da bi to potekalo naravno s križanjem ali naravno rekombinacijo. V Evropski uniji obstaja skupna zakonodaja, ki ureja pravila za pridobitev dovoljenj in trženje teh organizmov.

So gensko spremenjeni organizmi zdravju škodljivi?
Postopek genskega spreminjanja naj bi povečal odpornost organizmov na herbicide, jim izboljšal prehransko vrednost ter odpornost proti boleznim, mrazu, suši, mrčesu in transportu. Pa je to prijazno tudi do našega zdravja?

Veste, da uživate gensko spremenjeno hrano?
Ne glede na teorije, da naj bi bili gensko spremenjeni organizmi zdravju in okolju škodljivi, je razvoj bioznanosti in biotehnologije postal eden ključnih mejnikov 21. stoletja, gensko spremenjena hrana pa sestavni del našega jedilnika.

Gensko spremenjena hrana povečuje tveganje za razvoj raka
Po nekaterih teorijah gensko spremenjena hrana povečuje tveganje za razvoj raka, pripisujejo ji krivdo za povečano pojavnost alergijskih bolezni in tudi slabljenje imunskega sistema.