glutamat

Kaj sploh so aditivi, zloglasni E-ji v živilih?
Aditivi predstavljajo snovi ali mešanice snovi, ki niso samostojna živila, ampak se dodajajo živilom med predelavo, transportom ali hrambo, da bi izboljšali njihovo varnost in kakovost.

7 živil, ki lahko povečajo možnost za napad migrene
Nekatera živila naj bi dokazano povzročala večjo možnost za napad migrene. Poglejmo si nekaj takšnih živil.

Že poznate te uničujoče učinke na telo
Poraba alkohola se v zimskem času poveča za 40 odstotkov, a strokovnjaki opozarjajo, da ima alkohol na telo uničujoče učinke. Če ste v veselem decembru prevečkrat globoko pogledali v kozarec, se v tem mesecu za nekaj časa raje odpovejte alkoholu.

Tako se lahko izognete migreni!
Migrenski glavoboli, ki jih pogosto spremljajo slabost, občutljivost na zvok in svetlobo, prizadenejo približno od 10 do 20 odstotkov ljudi. Ker so ti glavoboli izjemno onesposabljajoči, je dobro vedeti, kako jih lahko preprečite.

Hrana, po kateri boste še bolj lačni
Dejstvo je, da nam nekatera živila že v majhnih količinah pričarajo tako prijeten občutek sitosti, druga pa lahko jemo v nedogled, a smo še vedno lačni. Preverite, zakaj.

Najpogostejši povzročitelji glavobola
Z glavobolom se vsaj enkrat v življenju srečamo skoraj vsi, nastane pa lahko kot posledica stresa, prehrane, zdravil, hormonskih težav, težav z ušesi, nosom, grlom … Kateri so najpogostejši vzroki glavobola?

Odkrili gen, ki povzroča migreno
Migrene prizadenejo enega od osmih ljudi na svetu in niso samo izjemno boleče, naporne in izčrpajoče, temveč tudi nevarne. Zdaj pa so znanstveniki našli gen, ki bi lahko bil kriv za nadležne migrene.

Kateri aditivi v hrani povzročajo raka?
Praviloma je za vsako živilo določeno, kateri in v kolikšni meri se lahko uporablja aditiv. Ugotavljanje varnosti aditivov poteka po mednarodnih predpisih. Na leto pojemo kar 4 kilograme teh strupenih snovi.

Migrena je lahko tudi koristna
Ameriški znanstveniki so ugotovili, da imajo ženske, ki trpijo za migreno, manjše možnosti za upad kognitivnih sposobnosti.