heterociklični amini

Teh živil ne bi smeli jesti po 40. letu
Nezdrava hrana lahko s staranjem povzroči škodo vašemu telesu. Vsekakor je dejstvo tudi to, da s staranjem določena živila in hrano ne prenašamo tako dobro, kot smo jo včasih.

Povečujejo tveganje za prezgodnjo smrt za kar 23 odstotkov
Uživanje šestih rezin slanine na dan ali treh klobas in deset rezin šunke na dan poveča tveganje za prezgodnjo smrt za 23 odstotkov, je pokazala zadnja raziskava finske univerze. Tudi na slovenskem Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) opozarjajo, da prepogosto uživanje rdečega mesa in še posebej predelanih mesnih izdelkov, škodi zdravju.

Radi pečete na žaru? Previdno!
Pri pečenju na žaru zagotovo ne boste zgrešili z zelenjavo. Kakršno koli zelenjavo boste že pekli, bo ta zdrava in vam ne bo škodovala. Nekoliko več previdnosti pa je potrebno pri mesu. Zažgano ali napačno pripravljeno meso je namreč lahko rakotvorno.

Naj bo pečenje na žaru varno
V teh toplih dneh je pečenje na žaru še kako priljubljeno, žal pa je pri pečenju potrebna previdnost. Čeprav so jedi z žara zdrave, ker niso pripravljene na olju, pa so lahko ob nepravilni pripravi celo rakotvorne.

10 mitov o raku - resnica ali laž?
Ste že slišali, da naj bi dezodoranti z aluminijem povečevali tveganje za raka na dojki? Ali da naj bi bilo meso, ki ga preveč zapečemo na žaru, kancerogeno? O teh in še nekaterih drugih mitih smo povprašali strokovnjake.