histamin v hrani

Kaj je histaminska intoleranca?
Histaminska intoleranca je stanje, ki ga povzroča nezmožnost prebave histamina v prehrani, kar vodi do prebavnih in alergijskih simptomov.

Koprivnica, srbeča težava, ki je ne smete ignorirati
Zagotovo se še spomnite neprijetnega občutka in videza kože, če vas je kdaj opekla kopriva. Ampak ali veste, da se lahko podobni simptomi pojavijo kar sami od sebe? Koprivnica oz. urtikarija je kožna sprememba, ki prizadene okrog 20 % ljudi, vzroki za njen nastanek pa so različni – največkrat so to alergeni v okolju ali hrani.

Če jeste morsko hrano, morate vedeti to
Alergija na morsko hrano je netipičen odziv imunskega sistema telesa na beljakovine nekaterih morskih živali. Morske živali v kategoriji morske hrane vključujejo rake in mehkužce. Primeri so, kot piše krenizdravo, kozice, raki, jastogi, lignji, ostrige, pokrovače in polži.

Znake je potrebno prepoznati takoj
Slabo delovanje jeter lahko poveča tveganje za srčno-žilne bolezni, kot so ateroskleroza, visok krvni pritisk, srčni infarkt in kap. Prvi znak, da nam jetra ne delujejo večdobro, je lahko pridobivanje maščobe na trebuhu. ''Če jetra prenehajo učinkovito presnavljati maščobo, se maščoba začne nabirati okoli trebuha,'' pove ameriška zdravnica Sandra Cabot.

Se lahko (tudi) s prehrano borimo proti alergijam?
Alergije na hrano so dandanes vse pogostejše, prizadenejo na milijone ljudi po vsem svetu in so velik izziv, saj vplivajo na kakovost življenja ter povzročajo nelagodje.

Imate boleče migrene? Sprožilci naj bi bili predvsem individualni
Ocenjuje se, da 2 % svetovnega prebivalstva trpi zaradi kronične migrene, to stanje pa prizadene več žensk kot moških. Migrena je zapletena bolezen, pri kateri ima genetika pomembno vlogo, nikakor pa ni edini dejavnik.

9 zdravstvenih stanj, ki se lahko poslabšajo, če jeste paradižnik
Čeprav je paradižnik na splošno zelo zdrav pri ljudeh, ki imajo določene zdravstvene težave, vseeno lahko povzroči nelagodje. Če imate katerega od teh simptomov, razmislite o zmanjšanju paradižnika za tri do štiri tedne iz prehrane, da boste lahko videli, kako bo vaše telo reagiralo.

Slabost
Občutljiv želodec? Pozdravljeni. Imam težave s hrano, namreč pogosto se mi dogaja, da me hrana, ki ni povsem sveža ali ni na mojem krožniku odvrača, se mi gabi. Hrano, ki je že odprta ponavadi ne v...