hranilne

Surova jajca: zdrava izbira ali tveganje za zdravje?
Surova jajca so vir zdravih hranil, a tudi potencialni vir okužbe s salmonelo.

Dodajanje ene zelene zelenjave v vašo prehrano bi lahko zmanjšalo tveganje za bolezni
Raziskave kažejo, da lahko vključitev japonske ogrščice v vašo prehrano zmanjša tveganje za nastanek raka in sladkorne bolezni. Ta listnata zelenjava, znana po svoji grenkobi, vsebuje veliko vitamina A in glukozinolatov, ki imajo pomembno vlogo pri preprečevanju bolezni.

Jajca vsak dan: navada, ki koristi ali škoduje vašemu zdravju?
Že vrsto let strokovnjaki na področju nutricionizma razpravljajo o jajcih, predvsem zaradi prisotnosti holesterola v rumenjaku. Vendar pa novejše raziskave kažejo, da so jajca koristna za zdravje, zlasti v uravnoteženi prehrani.

Te štiri pijače vam lahko tiho mašijo arterije
Katere so štiri pijače, ki potencialno povečujejo tveganje za nastanek zamašenih arterij?

Tudi vi vedno pozabiti vzeti s seboj to? Naj bo letos drugače
Nikakor ni priporočljivo, da se na bodisi poletno potovanje, dopust ali pa na morje odpravite s tesnobo, kaj vse ste ali pa bi lahko pozabili. A ravno zato, da se izognemo tej tesnobi in kasnejšemu obžalovanju, je dobro, da se na potovanje ali dopust dobro pripravimo.

Vam je izguba kilogramov edini cilj? Najpogostejša napaka, ki vas lahko drago stane
Čeprav vemo, da sta osnova zdravega življenjskega sloga redna telesna aktivnost in uravnotežena ter pestra prehrana, se, zlasti pred poletjem, še vedno radi poslužujemo hitrih, instant diet. O tem, zakaj tovrstni pristop ni najboljši in o tem, zakaj bi morali več pozornosti posvečati prehrani ter njenem vplivu na prebavni sistem, smo se pogovarjali z nutricionistko Simono Fabjan. Že čez nekaj dni se namreč prične njen poseben brezplačen izziv, primeren za vse, ki bi radi enkrat za vselej uravnotežili svoje obroke, podprli svoje črevesje in poskrbeli za bolj vitalno življenje!

Ta hrana vam lahko pomaga do boljšega zdravja in telesne teže
Bučke so več kot le okusna zelenjava; so zakladnica hranil, ki pozitivno vplivajo na naše zdravje. Bogate so s kalijem, ki podpira zdravje srca, vlaknine pa izboljšujejo prebavo in pomagajo pri hujšanju. Dodajte jih v svojo prehrano za več energije in dobrega počutja.

Rdeče meso: Ali ga jeste preveč in ali bi se mu morali izogniti?
Raziskava o vplivu rdečega mesa na zdravje razkriva, da čeprav je bogato s hranili, lahko prekomerno uživanje poveča tveganje za zdravstvene težave, vključno z boleznimi srca in rakom debelega črevesa. Posebno pozornost namenja skupinam, ki bi se morale rdečemu mesu izogibati ali njegovo uživanje omejiti.

Zdravniki opozarjajo: mesojeda dieta povečuje tveganje za raka in druge zdravstvene zaplete
Mesojeda dieta, čeprav jo nekateri zagovarjajo zaradi domnevnih koristi pri izgubi teže in izboljšanju razpoloženja, nosi resna zdravstvena tveganja. Zdravniki opozarjajo predvsem na povečano tveganje za raka na črevesju, ki je povezano z visoko vsebnostjo rdečega in predelanega mesa ter pomanjkanjem vlaknin. Poudarjajo, da dieta izključuje ključne hranilne snovi, ki so bistvene za zdravje. Priporočila izhajajo iz znanstvenih raziskav in smernic, ki jih podpirajo strokovnjaki.

Pomen magnezija: Katera živila so bogata z magnezijem in zakaj ga potrebujete?
Magnezij je ključni mineral, potreben za delovanje številnih procesov v telesu, od sproščanja energije iz hrane do ohranjanja zdravih kosti in mišic. Kako lahko magnezij pridobimo s prehrano in zakaj je včasih potrebna dodatna podpora s prehranskimi dopolnili?

Kako podnebne spremembe vplivajo na zdravje prebavil in povečujejo tveganje za raka?
Podnebne spremembe imajo širok spekter negativnih vplivov na zdravje ljudi, povezava med spremembami v okolju in zdravjem prebavil pa je še posebej zanimiva in pomembna. Zaradi naraščajočih temperatur, pogostejših ekstremnih vremenskih pojavov in povečanega onesnaženja sta naš organizem in prebavni sistem pod vedno večjim stresom.

Kaj je SIBO?
SIBO (small intestine bacterial overgrowth) je okrajšava, ki v prevodu pomeni "prekomerno razraščanje bakterij v tankem črevesu".

Tako boste optimizirali prebavni proces za boljšo vitalnost in energijo
Optimalna prebava je ključna za naše splošno zdravje, vitalnost in energijo. Če želimo, da naše telo učinkovito absorbira hranila iz hrane, je pomembno, da upoštevamo različne dejavnike, ki podpirajo zdravje prebavnega sistema. Pomembno je, da naš življenjski slog, prehrana in navade ustvarijo pravo okolje za učinkovito prebavo in s tem boljšo energijo skozi dan.

Kaj lahko storite za boljšo absorpcijo hranil?
Za učinkovito absorpcijo hranil je ključno, da vaša prebava deluje optimalno. Telo potrebuje določene dejavnike, da izkoristi hranila iz hrane in jih prenese v krvni obtok, kjer jih lahko uporabite za energijo, rast in obnovo. Pomembno je, da se osredotočimo na prehrano, življenjski slog in navade, ki podpirajo prebavni sistem.

Tako se boste uspešno 'znebili' maščobe na trebuhu
Oba spola, tako moški kot ženske, se neumorno trudita izgubiti maščobo na trebuhu. Eni bolj, drugi manj uspešno. Kje se skriva recept, kaj še lahko storimo sami in kaj dejansko deluje?

Motnja hranjenja, ki prizadene ljudi s sladkorno boleznijo tipa 1
Diabulimija je motnja hranjenja, ki prizadene ljudi s sladkorno boleznijo tipa 1.

Uživanje ene hranilne snovi vam lahko pomaga bolje spati
Najdemo ga v različnih živilih, vključno z listnato zelenjavo, oreščki, polnozrnatimi žitaricami in stročnicami, lahko pa ga jemljemo tudi s prehranskimi dodatki.

To so najbolj zdrave vrste listnate zelenjave
Imate radi listnato zelenjavo? Poglejmo si, zakaj je naravnost fantastična izbira in zakaj jo morate dodati v prehrano.

Pazljivo, če izkašljujete sluz
Zakaj in kdaj pride do izkašljevanja sluzi? Kaj barva izpljunka pove o našem zdravju, predvsem stanju dihalnega sistema? Večinoma ne gre za nobeno resno stanje, vsekakor pa bodite pozorni, če pride do določenih napredovalnih znakov.

10 zdravih živil, ki vsebujejo veliko vlaknin
Zdaj že vemo, da so vlaknine eno najpomembnejših hranil za naše zdravje. Toda kljub temu dejstvu raziskave še vedno kažejo, da povprečna oseba ne zaužije dovolj vlaknin.

Razlog, zakaj sprehod po obroku izboljša prebavo
Po obroku se mnogi ljudje počutijo zaspani ali preveč polni, zato jih pogosto zanima, kako lahko izboljšajo prebavo in zmanjšajo nelagodje. Eden od preprostih in učinkovitih načinov, da podprete prebavni sistem, je sprehod po obroku. Čeprav se morda zdi kot majhen korak, lahko ta dejavnost prinese številne koristi za vaše zdravje.

Kako ohraniti energijo in zdravje med hladnimi meseci?
Hladni meseci, ko dnevi postajajo krajši, temperature padajo, dež in sneg pa sta na vsakem koraku, lahko predstavljajo velik izziv za naše zdravje in energijo.

10 zdravih prigrizkov za v službo
Ko preživite dolge ure v službi, je ključnega pomena, da imate ob sebi prigrizke, ki so hranljivi, dajo energijo in enostavni za pripravo. Zdrav prigrizek ne le da zadostuje za popoldanski apetit, temveč vam tudi pomaga ohranjati energijo, izboljšati koncentracijo in preprečiti prenajedanje pri kosilu.

5 razlogov, zakaj je sarma zdrava
Sarma je priljubljena jed, ki jo mnogi povezujejo z domačnostjo, družinskimi obroki in prazniki. Čeprav velja za precej težko hrano, je ob pravilni pripravi lahko presenetljivo zdrava. Kombinacija zelja, mesa in drugih sestavin vsebuje številne hranilne snovi, ki blagodejno vplivajo na telo.

Kdaj je suh kašelj nevaren?
Kašelj ni bolezen, temveč zgolj simptom bolezni dihal ali ene od drugih zdravstvenih tegob. Je obrambni mehanizem, preko katerega želi organizem sprostiti dihalne poti tujkov in ostalih vnetnih znakov. Predstavljamo razlike med suhim in produktivnim kašljem ter razkrivamo metode zdravljenja.

Želeli jo boste dodati v svojo prehrano
Spirulina, modrozelena alga, je že tisočletja cenjena po vsem svetu zaradi svoje bogate hranilne vrednosti in številnih zdravstvenih koristi. Znana je po visoki vsebnosti beljakovin, vitaminov, mineralov in antioksidantov, ki lahko pomagajo izboljšati zdravje na več ravneh in na več načinov

Izvrstne ideje za praznične dobrote, ki ne bodo obtežile želodca
Praznični čas je tradicionalno namenjen druženju ob izdatnih količinah izvrstne hrane, omamno dišečih prazničnih piškotov, ter kozarcu ali dveh alkohola. S tem seveda ni nič narobe, saj bi bil decembra greh preštevati kalorije. A pretiravanje lahko oteži prebavo, zato je dobro vedeti, kako si pomagati, da vam prebavne tegobe ne pokvarijo božično-novoletnega vzdušja.

7 znakov, da uživate preveč mesa
Prekomerna uživanje mesa je lahko težava, ki se ji mnogi ne posvetijo dovolj pozorno, dokler ne začutijo posledic na lastnem telesu. Čeprav je meso dober vir beljakovin, vitaminov in mineralov, lahko prekomerno uživanje pripelje do številnih zdravstvenih težav.

Zimska hrana za toploto in energijo: katere jedi grejejo telo in dušo?
Ko zima pritisne z mrazom in krajšimi dnevi, se naravno obrnejo naši apetiti in želje. Iskreno hrepenimo po jedeh, ki nas ogrejejo, napolnijo z energijo in potolažijo. Zimska hrana je pogosto povezana z udobjem in toplino – to so jedi, ki niso le okusne, ampak so tudi hranljive in polne sestavin, ki nas podprejo skozi hladne mesece. V tem članku bomo raziskali, katere jedi nam lahko pomagajo, da bomo zdravi, siti in srečni tudi v najhladnejših dneh zime.

6 nasvetov za vašo kožo, da ta v zimskem času ne bo trpela
Zima prinaša s seboj nižje temperature, vetrovno vreme in suhi zrak v ogrevanih prostorih, ki lahko zelo izsuši in poškoduje kožo. Kljub temu pa lahko s pravilno nego poskrbimo, da bo naša koža ostala navlažena, zdrava in sijoča, tudi v najbolj mrzlih mesecih. Čeprav koža v zimskem času potrebuje posebno pozornost, obstaja več načinov, kako ji zagotoviti zaščito, da se izognemo suhosti, luščenju ali drugim težavam. Tukaj je šest nasvetov, kako ohraniti kožo v dobrem stanju skozi hladne dni.