Vizita.si

inzulinska odpornost

Prehrana 14. 12. 2025 03.56

Živila z dodanim sladkorjem: zakaj so problematična in kako vplivajo na telo

Prekomeren vnos sladkorja vpliva na metabolizem, vnetje, hormonsko ravnovesje in dolgoročno povečuje tveganje za presnovne bolezni.

Srčno žilne bolezni 26. 11. 2025 03.13

Debelost kot vzrok za srčne bolezni in kako ukrepati

Debelost neposredno obremenjuje srce in ožilje. Povečuje tveganje za hipertenzijo, srčno popuščanje, aterosklerozo in nenadno smrt.

Preventiva 29. 08. 2025 03.53

Zgodnji znaki prediabetesa, ki jih ne smete spregledati

Vaše telo vam pošilja subtilne znake, ki opozarjajo na prediabetes. Prekomerna trebušna maščoba, kožni izrastki, temne lise na koži, povečan apetit in zaspanost po jedi so le nekateri izmed njih. Zgodnje prepoznavanje in ukrepanje lahko preprečita razvoj sladkorne bolezni tipa 2.

Žensko zdravje 01. 08. 2025 03.28

Nevarna živila po 50.: Čemu se morate ženske izogibati za boljše zdravje?

Raziskave kažejo, da je zmanjšanje vnosa določene hrane po 50. letu ključno za ohranjanje zdravja žensk. Med drugim se priporoča izogibanje živilom, bogatim z nasičenimi maščobami, kot so rdeče meso, pomfrit, sladoled in polnomastni mlečni izdelki, ki lahko povečajo tveganje za sladkorno bolezen tipa 2. Preberite si, kako te izbire vplivajo na vaše zdravje in kako se jim izogniti.

Bolezni 17. 04. 2025 03.00

Tej bolezni pravimo tudi 'tiha ubijalka'

Sladkor je ključni vir energije za naše telo. Ko ga vnesemo v telo, se pretvori v glukozo, ki nato potuje po krvnem obtoku in oskrbuje celice z energijo. Brez sladkorja v krvi naše telo ne bi moglo delovati, ne sme pa ga biti premalo ali preveč. Za to skrbi trebušna slinavka, ki glede na potrebe izloča hormon inzulin. Pri osebah s sladkorno boleznijo pa celice trebušne slinavke ne proizvajajo dovolj inzulina oziroma telo proizvedenega inzulina ne more učinkovito porabiti, zato pride do previsoke koncentracije glukoze v krvi. Bolezen sama po sebi ni smrtno nevarna, a vpliva na različne organe in sisteme v telesu, zato se na dolgi rok lahko razvijejo različni zapleti. Kateri so najpogostejši in kako se jim izogniti?

Ginekologija in porodništvo 31. 12. 2022 05.00

To bi o sindromu policističnih jajčnikov morala vedeti vsaka ženska

Sindrom policističnih jajčnikov je ena najpogostejših bolezni, ki jo povzroča hormonsko neravnovesje, in prizadene vsako peto žensko.

Nasmeh zdravju 27. 01. 2021 06.00

Glavne prednosti in slabosti ketonske diete

Glavno načelo ketonske diete je zmanjšan vnos ogljikovih hidratov. Ko beseda nanese na njo, se zdi, da smo ljudje razdeljeni le na dva pola - tiste, ki nanjo absolutno prisegajo in jo priporočajo vsem ostalim, ter tiste, ki opozarjajo na njene bistvene pomanjkljivosti, ki se dotikajo predvsem zdravstvenega vidika in samega zdravja. Dejstvo je, da ima ketonska dieta, tako kot vse v življenju, svoje prednosti in slabosti, kot takšna pa tudi ni primerna za vse in za vsakogar.

POPovi zdravniki 18. 02. 2004 15.47

Insulinska rezistenca

Spoštovani g. doktor! Star sem 40 let, in imam že okoli 20 let probleme z nekoliko povišanim krvnim tlakom, okoli 100/150. Od nekdaj sem bil presuh, v zadnjih nekaj letih pa sem shujšal močno pod norm...

Novice 19. 06. 2017 08.10

S patentirano slovensko učinkovino Belinal® nad povišano vrednost krvnega sladkorja

Sladkorna bolezen je postala epidemija tretjega tisočletja. Sedem odstotkov odrasle populacije trpi za posledicami sladkorne bolezni. Letno na svetu zaradi diabetičnih zapletov umre 5 milijonov ljudi.

Zdravje 20. 04. 2015 10.51

Ste nenehno izčrpani? Tu je preprosta rešitev!

Eden od petih ljudi se pritožuje nad nenehno utrujenostjo in izčrpanostjo. Od perfekcionizma, pomanjkanja beljakovin in preveč kave … Vse to so lahko razlogi za izčrpanost in pomanjkanje energije, predstavljamo pa vam tudi preproste rešitve zanje.

Zdravje 22. 01. 2014 08.07

Pozor! Pazite se skritega sladkorja

Že desetletja nas strašijo, da je nasičena maščoba ena najslabših stvari, ki jih lahko zaužijemo. A v resnici je sladkor veliko slabši. Nevaren pa je predvsem tisti, za katerega se sploh zavedamo ne, da smo ga zaužili.

ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 1331