jedi

Tega nikar ne jejte za zajtrk: Štiri živila, ki so odsvetovana za jutranji obrok
Če občutite utrujenost in izgubljate koncentracijo, so zato lahko krivi obroki, ki povzročijo nenadne padce in skoke krvnega sladkorja. In vsekakor ni dobro, da s takšnimi obroki začnemo svoj dan.

Najboljši nasvet, ki ga potrebujete za preprečevanje napihnjenosti po jedi
Najboljši nasveti, ki vam bodo pomagali se izogniti napihnjenosti.

So ostanki hrane varni za uživanje?
Uživanje ostankov hrane je odličen način, da skrbimo za manj zavržene hrane, da prihranimo denar in popestrimo svoj kuharski repertoar. Toda ali so ostanki (vedno) varni za uživanje? Kako vemo, če so?

En ogljikov hidrat je lahko nevarnejši od sladkorja
Bi bila lahko ena vrsta ogljikovih hidratov bolj nevarna kot vse ostale in celo bolj kot sam sladkor?

Spoprijemanje s fizičnimi odzivi žalovanja
Žalovanje je kompleksen pojem, pri katerem se prepletajo številna čustva, številni odzivi, navsezadnje pa pri njem ljudje potrebujemo različno dolgo časa, da se sprijaznimo z dejstvom, da ljubljene osebe ni več z nami.

Vam smrdi iz ust? Umivanje zob ni dovolj
Menite, da je za ustrezno in zadostno ustno higieno dovolj ščetkanje zob dvakrat na dan?

Razlog, da ste po jedi napihnjeni
Napihnjenost je zelo pogost pojav. Podatki kažejo, da se skoraj 18 % ljudi po vsem svetu sooča z napihnjenostjo vsaj enkrat na teden.Zakaj se pojavlja po jedi, ali jo lahko preprečimo in seveda, kako to vpliva na proces prebave?

8 stvari, ki jih vaši vetrovi razkrivajo o vašem zdravju
Ste vedeli, da povprečna oseba spušča vetrove kar 20-krat na dan in da je to popolnoma normalno? Seveda, če izpustimo nekaj komponent. Če in ko vaši vetrovi postanejo pogostejši, zaudarjajo do neznosne mere in podobno, lahko to nakazuje na določena stanja. Poglejmo si bolj podrobno, zakaj in kdaj lahko pride do tega.

10 živil, ki preprečujejo lakoto in vas ohranjajo site
Nas lahko določena živila nasitijo bolj kot druga in nas dlje časa ohranjajo site? Vsekakor!

Pogosti simptomi nezdravega črevesja – kako si lahko pomagamo?
Mislite, da poznate simptome nezdravega črevesja?

10 zdravih živil, ki vsebujejo veliko vlaknin
Zdaj že vemo, da so vlaknine eno najpomembnejših hranil za naše zdravje. Toda kljub temu dejstvu raziskave še vedno kažejo, da povprečna oseba ne zaužije dovolj vlaknin.

Razlogi za bolečino v srednjem delu trebuha
Bolečina v srednjem delu trebuha je bolečina, ki se pojavi na sredini trupa. Natančneje v žlički in lahko tudi malo pod njo. Povzročijo jo lahko številni dejavniki, stanja in bolezni, vključno s Crohnovo boleznijo, celiakijo, gastroenteritisom in obstrukcijo tankega črevesa.

7 načinov, kako lahko zvišate krvni tlak
Četudi je nizek krvni tlak mnogo manj nevaren od (pre)visokega, je lahko prav tako neprijeten in za določeno skupino posameznikov tudi neugoden. Kakšni so načini, če obstajajo, s katerimi lahko zvišamo krvni tlak?

Ali je normalno odvajati blato po vsakem obroku?
Morate na veliko potrebo po vsakem obroku? Ali to pomeni, da takoj prebavite hrano?

Kako jesti zdravo, ko nimate časa?
Vsi se soočamo z novodobnim trendom – pomanjkanjem časa. Posledično nam ostane malo časa za pripravo zdravih obrokov, večina med nami pa se v gneči hitreje posluži sendviča kot kakšnega zdravega obroka. Toda, ste se že vprašali, kako lahko jemo zdravo, ko res nimamo časa?

Pravočasno prepoznajte simptome GERB-a
Gastroezofagealna refluksna bolezen (GERB) se pojavi, ko se želodčna kislina steka iz želodca nazaj v požiralnik. To povratno izpiranje (refluks kisline) lahko draži sluznico požiralnika.

7 najpomembnejših živil za zdravje vaših možganov
Zdravje naših možganov je ključno za ohranjanje telesne in duševne energije, sposobnosti za učenje, spomin, osredotočenost in splošno počutje. Medtem ko na možgane vplivajo tudi drugi dejavniki, kot so genetika, spanec in telesna dejavnost, ima prehrana močan vpliv na delovanje možganov. S pravilnimi živili lahko izboljšamo kognitivne sposobnosti, upočasnimo upadanje duševnih funkcij in zmanjšamo tveganje za nevrološke bolezni.

Razlog, zakaj sprehod po obroku izboljša prebavo
Po obroku se mnogi ljudje počutijo zaspani ali preveč polni, zato jih pogosto zanima, kako lahko izboljšajo prebavo in zmanjšajo nelagodje. Eden od preprostih in učinkovitih načinov, da podprete prebavni sistem, je sprehod po obroku. Čeprav se morda zdi kot majhen korak, lahko ta dejavnost prinese številne koristi za vaše zdravje.

Zimska hrana za zdravo prebavo
Zima pogosto prinese spremembe v naših prehranjevalnih navadah. Težnja po težkih in tolažilnih jedeh lahko obremeni prebavni sistem, vendar pa lahko premišljena izbira živil podpira zdravo prebavo tudi v hladnejših mesecih. Prav zima nam ponuja živila, ki so bogata s hranili in idealna za krepitev prebave.

Kako izboljšati prebavo po praznikih?
Po prazničnih pojedinah se pogosto soočamo z občutki napihnjenosti, nelagodja in upočasnjene prebave. Da bi pospešili okrevanje prebavnega sistema, je koristno upoštevati naslednje nasvete.

Okužba, ki lahko privede do resnih zapletov
Okužba z bakterijo Helicobacter pylori velja za najpogostejšo okužbo in včasih niti ne vemo, da jo imamo, medtem ko v nekaterih primerih lahko povzroči nemalo težav. Večkrat jo povezujemo z gastritisom, razjedami ali celo rakom želodca. Več o tej želodčni bakteriji si lahko preberete v nadaljevanju.

5 načinov, kako zmanjšati napihnjenost
Napihnjenost se od časa do časa pojavlja pri skoraj vseh ljudeh, pri določenih posameznikih pa je skoraj stalna. Povzročajo jo predvsem neustrezna in hitra prehrana, uživanje neprimernih izdelkov in mnogo več. A tokrat si poglejmo, kako jo zmanjšati.

Zagotovite si zmernost med praznično pojedino
Zagotavljanje zdravega ravnotežja med uživanjem hrane in ohranjanjem zdrave prehrane med prazniki je pogosto izziv za mnoge. Kako se izogniti prenajedanju in še vedno uživati v prazničnih dobrotah?

Vse, kar morate vedeti o IVF
IVF ali postopek zunajtelesne oploditve je vrsta zdravljenja neplodnosti. Kako poteka, kakšna je metoda, kakšni so rezultati in vse ostalo o tej vrsti zdravljenja izveste v nadaljevanju.

Izvrstne ideje za praznične dobrote, ki ne bodo obtežile želodca
Praznični čas je tradicionalno namenjen druženju ob izdatnih količinah izvrstne hrane, omamno dišečih prazničnih piškotov, ter kozarcu ali dveh alkohola. S tem seveda ni nič narobe, saj bi bil decembra greh preštevati kalorije. A pretiravanje lahko oteži prebavo, zato je dobro vedeti, kako si pomagati, da vam prebavne tegobe ne pokvarijo božično-novoletnega vzdušja.

Zakaj je nepogrešljiv v decembrski prehrani?
Cimet je ena izmed tistih začimb, ki nas takoj popeljejo v praznični čas. Njegov značilen vonj in okus sta nepogrešljiva v številnih decembrskih jedeh, pijačah in slaščicah. Toda cimet ni zgolj okusen dodatek, temveč ima tudi številne koristi za zdravje, zaradi katerih je prava izbira za hladne mesece. V tem članku bomo raziskali, zakaj je cimet tako priljubljen v decembrski prehrani in kako ga lahko izkoristimo za svoje zdravje ter dobro počutje.

Zimska hrana za toploto in energijo: katere jedi grejejo telo in dušo?
Ko zima pritisne z mrazom in krajšimi dnevi, se naravno obrnejo naši apetiti in želje. Iskreno hrepenimo po jedeh, ki nas ogrejejo, napolnijo z energijo in potolažijo. Zimska hrana je pogosto povezana z udobjem in toplino – to so jedi, ki niso le okusne, ampak so tudi hranljive in polne sestavin, ki nas podprejo skozi hladne mesece. V tem članku bomo raziskali, katere jedi nam lahko pomagajo, da bomo zdravi, siti in srečni tudi v najhladnejših dneh zime.

Kaj je prehranska koma?
Ste po hrani velikokrat zaspani? Tako zelo zaspani, da komaj ohranjate odprte oči in bi šli najraje spat?

Kako uživati v decembrskih dobrotah brez slabe vesti?
Decembra se vse okoli nas spremeni v praznični čar, s svečkami, okrašenimi drevesci, zvočnimi zapisi božičnih pesmi in, seveda, bogatimi jedmi, ki nas vabijo v objem udobja in topline.

Naravni eliksir za energijo in zdravje
Rdeča pesa, preprosta korenina globoke rdeče barve, je prava zakladnica hranil, ki blagodejno vplivajo na zdravje. Že stoletja je cenjena zaradi svojih zdravilnih lastnosti, danes pa je njena vloga v prehrani še bolj pomembna, saj pomaga pri krepitvi telesa, izboljšanju počutja in preprečevanju številnih bolezni.