Vizita.si

klobase

Rakave bolezni 30. 03. 2025 18.10

Zdravnik razkriva presenetljivo hrano, ki bi lahko povečala tveganje za izjemno smrtonosnega raka trebušne slinavke

Najbolj omembe vredna je nevarnost uživanja zoglenele ali zažgane hrane, ki vsebuje strupene spojine, ki lahko povečajo možnosti za nastanek raka prostate, črevesja in ultra smrtonosnega raka trebušne slinavke.

Bolezni 16. 03. 2025 04.43

Najslabša hrana za vaša jetra – kaj lahko povzroča največ škode?

Jetra so ključni organ, ki filtrira toksine, presnavlja hranila in uravnava energijsko ravnovesje telesa. Vendar pa nezdrava prehrana lahko vodi v resne poškodbe jeter, vključno z zamaščenimi jetri, vnetjem in celo cirozo.

Simptomi in bolezni 25. 02. 2025 04.58

Dieta pri gastroezofagealni refluksni bolezni: živila, ki pomagajo pri refluksu kisline

Nič nenavadnega ni, če se občasno pojavi refluks kisline (zgaga), vendar nekateri ljudje trpijo zaradi pekočega občutka, napihnjenosti in riganja skoraj vsakič, ko jedo. Približno 20 % prebivalstva ima gastroezofagealno refluksno bolezen (GERB), kronično stanje refluksa kisline, ki ga diagnosticira zdravnik.

Zlata leta 19. 12. 2024 04.08

Če si želite zdravo starost, se znebite te miselnosti

Vsi sanjamo o dolgem življenju, predvsem pa o zdravi starosti. Vitalni, še vedno fizično aktivni starosti, ki ne bi vključevala bolečin in telesnih tegob, kajne? Pa smo pripravljeni že danes vnesti v svoj vsakdan spremembe, ki so za to potrebne?

Bolezni 16. 12. 2024 04.22

10 razlogov za otekanje prstov

Otekanje prstov je lahko moteč pojav, ki se pojavi iz različnih razlogov. Čeprav je včasih otekanje prstov povsem benigno in mine samo od sebe, lahko v nekaterih primerih signalizira resnejše zdravstvene težave.

Prehrana 15. 12. 2024 04.52

7 znakov, da uživate preveč mesa

Prekomerna uživanje mesa je lahko težava, ki se ji mnogi ne posvetijo dovolj pozorno, dokler ne začutijo posledic na lastnem telesu. Čeprav je meso dober vir beljakovin, vitaminov in mineralov, lahko prekomerno uživanje pripelje do številnih zdravstvenih težav.

Prehrana 05. 11. 2024 04.21

So to najbolj nezdrava živila na svetu?

Popolnoma normalno je, da včasih hrepenimo po sladki hrani in slanih prigrizkih in da si jih tudi privoščimo v zmernih količinah. Pomembno pa je tudi, da razumemo, da takšna hrana ni primerna za redno uživanje. Poglejmo si, na katera najpogostejša živila mislimo.

Simptomi in bolezni 30. 10. 2024 04.40

8 živil, ki se jim je dobro izogibati, če imate visok krvni tlak

Visok krvni tlak ni le neprijetna nadloga, temveč je lahko tudi resna grožnja našemu zdravju. Poglejmo si, kateri hrani in živilom se je bolje izogibati, če imate visok krvni tlak.

Rakave bolezni 26. 10. 2024 04.36

Katere karcinogene snovi so lahko prisotne v našem okolju?

Skoraj gotovo ste že slišali za besedo 'rakotvorno' in se spraševali, kaj sploh pomeni. Karcinogena oz. rakotvorna snov je tista, ki lahko povzroča raka. Lahko gre za snov, ki je prisotna v zraku, izdelek, ki ga uporabljamo, ali kemikalije, ki jih najdemo v določeni hrani ali pijači.

Prehrana 22. 10. 2024 04.14

6 najslabših prehranjevalnih navad za vnetja

Določene prehranjevalne navade lahko poslabšajo vnetje. To vključuje uživanje preveč dodanega sladkorja, premalo sadja in zelenjave ter ostalo.

Prehrana 14. 06. 2024 04.22

Kdaj bi morali poseči po lahko prebavljivi hrani?

Simptomi prebavnih težav vključujejo refluks kisline, napenjanje ali bolečine v trebuhu.

Dieta 29. 05. 2024 04.09

Želite zmanjšati vnos kalorij, a se ne odpovedati hrani, ki jo imate radi?

Maščobe in ogljikovi hidrati so včasih preveliki, vendar vam jih ni treba popolnoma opustiti, da bi zmanjšali vnos kalorij. Poglejmo si, kaj so zapisali na net.hr glede tega.

Prebava 22. 03. 2024 08.10

Kaj odvajanje blata pove o vaši prebavi?

Redno odvajanje blata je osnova zdrave prebave. Res pa je, da ima besedica 'redno' pri tem precej relativen pomen. Nekateri namreč blato odvajajo trikrat dnevno, drugi samo vsake tri dni - in v obeh primerih gre lahko za redno odvajanje blata, če ni prisotnih bolečin, neznačilne barve in nenavadnih vonjav. Kako torej sploh vedeti, da z našo prebavo nekaj ni v redu?

Simptomi in bolezni 30. 10. 2023 05.00

7 navad, ki škodujejo našemu črevesju

Naš način življenja nam otežuje pravilno prebavo, pogosto ne da bi za to sploh vedeli. Naslednje prehranjevalne navade škodujejo naši črevesni flori.

Prehrana 08. 10. 2023 05.00

Kdo bi se moral izogibati rdečem mesu?

Rdeče meso, kot so govedina, svinjina, jagnjetina in divjačina, ima svoje prednosti in slabosti, odvisno od tega, kako ga uživate in koliko.

Prehrana 09. 06. 2023 05.00

Kaj jesti in čemu se izogibati za zajtrk?

Zdrav zajtrk naj vsebuje živila, bogata z beljakovinami, vitamini in minerali. Če se odločite za ogljikove hidrate, pa so najboljša možnost žitarice, kot je oves.

Preventiva 23. 05. 2023 05.00

Ti ljudje ne bi smeli uživati rdečega mesa

Ko je govora o mesu, so v družbi vedno goreče razprave med tistimi, ki menijo, da ljudje sploh ne bi smeli uživati rdečega mesa in da ga tudi ne potrebujemo, ter med tistimi, ki zagovarjajo zdravstvene prednosti. Kaj pa, ko je govora o rdečem mesu? Stroka je jasna – z njim ne bi smeli pretiravati. Kdo pa bi moral biti še bolj pazljiv?

Simptomi in bolezni 10. 01. 2023 05.00

Kakšna je povezava med luskavico in artritisom?

Luskavica in artritis se lahko pojavita v kombinaciji, zato govorimo o bolezni, podobni revmatoidnemu artritisu, vendar običajno z boljšo prognozo.

Prehrana 15. 12. 2022 05.00

Tradicionalne zimske jedi, pripravljene na bolj zdrav način

Vsi vemo, da je v zimskem času dobro uživati veliko fižola, kislega zelja in pese. Z roko v roki z omenjeno hrano gredo zelo dobro slanina, klobase in druga živila. So ta res najboljša izbira? Kako lahko tradicionalne obroke naredimo bolj zdrave?

Prehrana 02. 12. 2022 09.01

Kaj se zgodi, če imate povečan holesterol?

Prekomerna telesna teža, debelost, neaktivnost in kajenje so le nekateri izmed dejavnikov, ki lahko prispevajo k razvoju povišanega holesterola.

Prehrana 07. 09. 2022 05.00

Kaj se lahko zgodi, če jeste preveč mesa?

Ljudje, ki pojedo veliko beljakovin živalskega izvora, imajo pogosteje preveč maščobe v jetrih ter večje tveganje za bolezen jeter. In sicer v primerjavi s tistimi, pri katerih so glavni vir beljakovin živila rastlinskega izvora. To je ugotovila nizozemska študija.

Rakave bolezni 26. 05. 2022 05.00

Vrste raka, ki so lahko povezane s slabo in nepravilno prehrano

Podatki kažejo, da lahko življenjski slog močno vpliva na dolgoživost in zdravje. Ali hrana, ki jo zaužijete, poveča možnost za nastanek raka? Odgovor je podal dr. Howard Grossman, zdravnik interne medicine, znan po svojem delu z ranljivimi skupinami, ki navaja, v katerih primerih je hrana povezana z razvojem raka.

Prehrana 18. 02. 2022 05.00

Ali živalske beljakovine res povzročajo raka?

Dejstvo je, da naše telo potrebuje beljakovine. To makrohranilo igra pomembno vlogo v našem telesu, ki vključuje pomoč celicam, tkivom in organom pri delovanju. Beljakovine je pomembno zaužiti za sintezo aminokislin, ki sestavljajo beljakovinske verige, nekaterih aminokislin pa naše telo ne more proizvesti samo.

Simptomi in bolezni 25. 10. 2021 05.00

7 živil, ki lahko povečajo možnost za napad migrene

Nekatera živila naj bi dokazano povzročala večjo možnost za napad migrene. Poglejmo si nekaj takšnih živil.

Bolezni 09. 06. 2020 07.30

Tretjina ljudi se ne zaveda, da se spopada s tem tihim ubijalcem

Kar tretjina ljudi s previsokim krvnim tlakom se ne zaveda, da se spopada z njim. A vztrajno povišan krvni pritisk lahko povzroči okvare arterij in srca. Nezdravljen zvišan krvni pritisk je najpogostejši vzrok kapi. V razvitih državah se vsaj petina ljudi spopada z zvišanim krvnim tlakom, ki ga imenujemo tudi arterijska hipertenzija.

Zdravje 03. 05. 2020 09.45

Kaj lahko storite v primeru krčnih žil?

60 odstotkov odraslih se spopada s problemom krčnih žil, ki dvakrat bolj pogosto prizadenejo žensko populacijo. Ne le, da so videti neprijetno, povzročajo tudi druge nevšečnosti, kot so občutek težkih in utrujenih nog, krči v nogah ter otekanje. Kaj lahko storimo v primeru pojava krčnih žil?

Dieta 20. 01. 2020 08.04

Poglejte, kje se vam nalaga maščoba in kako to preprečiti

Debelost ni črno-bela tema. Obstaja veliko različnih razlogov, zakaj se redimo, zato obstaja tudi veliko načinov, kako se znebiti odvečnih kilogramov. Preverite, kje se vam nalaga maščoba in kako to preprečiti.

Prehrana 24. 12. 2019 11.03

Rdeče meso: zdravo ali ne?

Kako je torej z rdečim mesom? Si ga smemo kdaj privoščiti ali bi se mu morali povsem odreči? "Povsem odreči se mu ni treba," odgovori prehranska strokovnjakinja Mojca Cepuš. "Svetujejo pa vse največje svetovne organizacije, da se v popolnosti izognemo predelanim mesninam, kot so salame, klobase, hrenovke in podobno." Nepredelano rdeče meso pa lahko uživamo v zmernih količinah.

Zdravje 27. 11. 2019 12.57

Kolikokrat na dan odvajate blato?

Hitra prebava je temelj našega zdravja in dobrega počutja. Zaužita hrana se na ta način hitro predela na posamezne dele, absorbira, nas gradi ter nam daje potrebno energijo. Obstajajo določene smernice, kako pogosto je najbolj optimalno odvajati blato in kaj storiti, če v blatu opazimo različne spremembe. Preverite jih.

Tuje 28. 10. 2019 13.22

Trdi, da je z vegansko dieto pozdravila hudo luskavico

Ženska, ki je bojevala bitko s hudo obliko luskavice več kot 35 let, trdi, da je bolezensko stanje kože pozdravila zgolj s pomočjo veganske diete.

ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 859