kmetijstvo slovenija

Strokovnjaki svetujejo: večkrat posezite po lokalno pridelani ekološki hrani
Intervju z Dominiko Klavž, magistrico varne prehrane in projektno sodelavko na ZSPM – Zvezi slovenske podeželske mladine.

To prehransko dopolnilo lahko izboljša vaše počutje
Janez Rakovec je mlad podjetnik, ki se navdušuje nad trajnostnim in ekološkim kmetovanjem. V oddaji Štartaj, Slovenija: na podeželju predstavlja svojo linijo izdelkov EKO JANEZ. Gre za prehranska dopolnila iz modro-zelene alge, blagega okusa, ki blagodejno vplivajo na človeško počutje.

Dobrobit živali je osnova za prirejo mesa višje kakovosti
Skrb za dobrobit živali je ključnega pomena pri prireji mesa z oznako "izbrana kakovost – Slovenija". Kmetje so zavezani zagotavljati najboljše pogoje za živali in njihova prizadevanja imajo številne pozitivne učinke na celoten sistem pridelave hrane.

Označba višje kakovosti zagotavlja visoko kakovostna živila
Hrana slovenskega porekla je večinoma kakovostna, nekateri pridelki in živila pa se ponašajo tudi z označbo višje kakovosti, so ugotovili strokovnjaki na okrogli mizi Višja kakovost prehranskih izdelkov.

Veste, da uživate gensko spremenjeno hrano?
Ne glede na teorije, da naj bi bili gensko spremenjeni organizmi zdravju in okolju škodljivi, je razvoj bioznanosti in biotehnologije postal eden ključnih mejnikov 21. stoletja, gensko spremenjena hrana pa sestavni del našega jedilnika.

Hrana bi morala biti nadzorovana
Kakovost hrane na naših prodajnih policah je iz dneva v dan bolj vprašljiva. So podatki, ki jih ima na voljo kupec, resnični? Glede na uporabo pesticidov, kemikalij, obsevanja hrane in drugih prehranskih dodatkov je dandanes težko reči, da jemo zdravo.