Vizita.si

mesni izdelki

Prehrana 08. 03. 2025 04.07

En ogljikov hidrat je lahko nevarnejši od sladkorja

Bi bila lahko ena vrsta ogljikovih hidratov bolj nevarna kot vse ostale in celo bolj kot sam sladkor?

Prehrana 06. 03. 2025 04.48

Kaj se zgodi, če uživate preveč soli?

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje odrasli prebivalci Slovenije z našim načinom prehranjevanja še vedno presegamo varno dnevno količino zaužite soli in to za dobrih 130 %. Prekomerno uživanje soli v prehrani pa lahko vodi do nastanka kroničnih bolezni in predstavlja precej resno grožnjo za naše zdravje.

Zdravje 20. 12. 2024 04.51

Katerih telesnih vonjav ne bi smeli prezreti?

Telesni vonj od glave do nog lahko kaže na morebitne zdravstvene težave. Kaj signalizirajo specifične vonjave?

Prehrana 16. 11. 2024 04.14

Koliko beljakovin dnevno potrebujete?

Beljakovine so ena od treh osnovnih hranilnih snovi, ki so ključne za pravilno delovanje telesa. Imajo pomembno vlogo pri gradnji in obnovi mišičnega tkiva, podpori imunskega sistema, proizvodnji hormonov in encimov ter ohranjanju zdrave kože in kosti. Kljub temu pa se marsikdo sprašuje, koliko beljakovin je dejansko potrebnih na dnevni ravni, da bi ohranili optimalno zdravje.

Prehrana 22. 08. 2024 04.48

Nas določena živila lahko postarajo?

Čeprav je težko ubežati kronološki starosti, naša biološka starost ni tako vklesana v kamen. Uživanje določenih živil, ki pospešujejo staranje, lahko prispeva k starejšemu videzu in krajši življenjski dobi.

Bolezni 14. 07. 2024 04.16

Kakšna mora biti prehrana pri lupusu?

Nobena hrana ne povzroča lupusa, niti ga ne more pozdraviti. Vsekakor pa lahko uravnotežena in zdrava prehrana pomaga pri celovitem načrtu zdravljenja in obvladovanja bolezni.

Prehrana 15. 02. 2024 04.40

To se zgodi, če jemo preveč mastne hrane

Naše telo potrebuje (zdrave!) maščobe za pravilno in optimalno delovanje. A govora je o zdravih maščobah v normalnih mejah.

Prehrana 17. 10. 2023 09.25

Prehrana pri povišanem holesterolu – na kaj paziti, čemu se izogibati?

Povišan holesterol je ena od najpogostejših težav v sodobni družbi, ki lahko vodi do srčnih bolezni, ateroskleroze in drugih resnih zdravstvenih težav. Vendar pa lahko z uravnoteženo prehrano in spremembo življenjskega sloga zmanjšamo tveganje za bolezni.

Prehrana 13. 08. 2023 05.00

7 znakov, da vam primanjkuje beljakovin

Beljakovine so eno od treh glavnih makrohranil, vendar jih veliko ljudi zaužije premalo. Spodaj so navedeni simptomi, ki kažejo, da potrebujete več beljakovin na svojem jedilniku.

Okužbe in zastrupitve 10. 08. 2023 05.00

Kakšni so simptomi okužbe z listerijo?

Okužba z listerijo je bakterijska bolezen, ki se prenaša s hrano in je lahko zelo resna za nosečnice, osebe, starejše od 65 let, in osebe z oslabljenim imunskim sistemom. Najpogosteje jo povzroči uživanje nepravilno predelanega mesa in nepasteriziranih mlečnih izdelkov.

Prehrana 04. 05. 2023 05.00

Vse, kar morate vedeti o makro in mikrohranilih

Če želimo razumeti prehrano, moramo poznati njene osnovne gradnike.

Prehrana 07. 04. 2023 05.00

Naravna zaščita pred virusi in bakterijami

Začimbe so neprecenljiva pomoč v vsaki kuhinji, saj skrbijo za bogat okus in lahko še tako preprosto jed spremenijo v pravo kulinarično poslastico. A njihova vloga seže še veliko dlje. Številne med njimi namreč blagodejno delujejo na zdravje in imunski sistem, pripomorejo lahko tudi k izboljšanju nekaterih bolezenskih stanj. Pod drobnogled smo vzeli dve, ki bosta v prihajajočih toplih mesecih še posebej aktualni.

Zdravje 04. 11. 2022 13.01

Skrite pasti antibiotikov

Konvencionalni antibiotiki so ključnega pomena za naše zdravje, ko se spopademo z bakterijsko okužbo, in so rešili že na milijone življenj. A na žalost se jih predpisuje prepogosto, zato postajajo bakterije vse bolj odporne nanje, to pa predstavlja zelo resen globalni zdravstveni izziv.

Prehrana 11. 01. 2021 08.17

Res znate nadomestiti meso?

Meso je pomemben vir beljakovin, zato je v primeru, da ga v prehrani ne uživate dovolj, ključno, da se ga naučite pravilno nadomestiti. Za nasvet smo povprašali nutricistko Mojco Cepuš.

Prehrana 18. 09. 2020 08.16

Katero in kakšno meso je najbolj zdravo?

Vsi vemo, da meso v raznoraznih burgerjih in denimo predelane hrenovke niso najbolj idealna izbira mesa, vendar obstaja tudi drugo meso, ki na pogled morda ni videti škodljivo, pa v resnici je. Katero in kakšno meso velja za najbolj zdravo?

Prehrana 21. 05. 2020 08.00

Kdo so fleksitarijanci?

Beseda fleksitarijanstvo je pravzaprav izpeljanka iz dveh besed – fleksibilnost in vegetarijanstvo. Torej gre za princip prehranjevanja, pri katerem se posameznik večino časa drži vegetarijanskih pravil, občasno pa poseže po mesni dobroti, kot so ribe in pršut.

Prehrana 06. 04. 2020 07.40

So živila po pretečenem roku še vedno užitna?

Po preteku roka uporabe, natisnjenega na embalaži živil, ni nujno, da morate živilo zavreči, ker naj ne bi bilo več užitno. Marsikatera živila lahko uživate še kar nekaj časa, če jih boste le pravilno shranjevali.

Zdravje 12. 12. 2019 08.42

8 nasvetov za zdravje vaših ledvic

Normalno ima vsak človek po dve ledvici. Gre za parni organ fižolaste oblike, leži pa za potrebušnico ob hrbtenici. Njegova osnovna naloga je filtriranje odpadnih presnovkov, odvečne količine natrija in vode iz krvi ter njihovo odstranjevanje iz telesa, zato je pomembno, da ohranjamo njegovo zdravje. Kako lahko pripomoremo k delovanju in zdravju svojih ledvic?

Bolezni živčevja in možganov 30. 10. 2019 08.03

Tihi ubijalec, ki lahko vodi tudi v kap

Visokemu krvnemu tlaku pravijo tudi tihi ubijalec. Je najpogostejši vzrok srčno-žilnih bolezni. "Mi pa ne želimo, da bi bil prvi dogodek, ki nas opozori, da ima oseba visok krvni tlak, možganska kap ali nek drug srčno-žilni dogodek," pove prof. dr. Marija Petek Šter, dr. med., predstavnica Združenja zdravnikov družinske medicine. Zato je dobro, da si krvni tlak vsaj enkrat letno preventivno izmerimo.

Srčno žilne bolezni 09. 10. 2019 08.05

Kako uspešno znižati holesterol?

Stresnemu načinu življenja se danes težko izognemo, hkrati pa premalo časa namenjamo skrbi za svoje zdravje. To pušča nemalo posledic. Zaskrbljujoč je podatek, da ima več kot 60 odstotkov Slovencev povišan holesterol, kar med drugim vodi v srčno-žilne bolezni, te pa so tudi najpogostejši vzrok smrti pri nas. Kako si lahko pomagamo?

Zdravje 19. 04. 2019 09.16

Kaj poveča tveganje za drugega najhujšega raka?

Obsežna britanska študija je nedavno pokazala, da tudi uživanje rdečega in predelanega mesa v količinah, ki naj bi še veljale za zmerne, lahko poveča tveganje za raka na debelem črevesu in danki. Ta je pri nas na drugem mestu po smrtnosti, kažejo podatki Onkološkega inštituta, čeprav od leta 2009 deluje presejalni program Svit, ki ga lahko odkrije še v predrakavi fazi, torej še preden se razvije.

Zdravje 12. 04. 2019 08.04

Povečujejo tveganje za prezgodnjo smrt za kar 23 odstotkov

Uživanje šestih rezin slanine na dan ali treh klobas in deset rezin šunke na dan poveča tveganje za prezgodnjo smrt za 23 odstotkov, je pokazala zadnja raziskava finske univerze. Tudi na slovenskem Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) opozarjajo, da prepogosto uživanje rdečega mesa in še posebej predelanih mesnih izdelkov, škodi zdravju.

POPovi zdravniki 15. 07. 2013 22.01

Prehrana po terapiji z Medrolom

Pozdravljeni! Stara sem 17 let in pred letom dni so mi odkrili da imam sistemski lupus (SLE), sicer je blažja oblika, ker moji organi niso prizadeti. Imela sem samo bolečine v sklepih, glavobole, slab...

POPovi zdravniki 03. 11. 2012 13.12

Brez navodil za terapevtsko prehrano!

Pozdravljeni Prosil bi vas če bi mi lahko razložili kakšno prehrano lahko uživa moj oče. Namreč pravkar je prišel iz bolnišnice, zaradi vnetja trebušne slinavke. Naj še omenim, da je pred dve...

POPovi zdravniki 18. 04. 2012 15.44

Kopica težav, a malo poodatkov

Že nekaj let imam težave s ščitnico, jemljem zdravila, imam premalo železa, povišan holesterol (5,6),povišano sečnino (8,6). Želela bi vedeti kako naprej s prehrano tudi glede kilogramov. lp,

POPovi zdravniki 20. 01. 2012 10.11

Prehrana po operaciji žiolčnih kan ov

Pozdravljeni! mene pa zanima mela sem operacijo za žovčne kamne. kaj lahko jem, naprimer lahko golaš.fašerano meso,pečen piščanec..... kaj pa za nakruh namazat. hvala za nasvet

POPovi zdravniki 04. 01. 2012 09.53

Motnje v delovnaju ščitnice

Pozdravljeni! Sem dekle 20 let in se na Vas obračam z naslednjim problemom: 2 leti nazaj mi je bila postavljena diagnoza kronično vnetje ščitnice s hipotirozo. Postopoma so mi določili jemanje 1,5...

POPovi zdravniki 10. 07. 2011 15.19

Koliko mesa dnevno

Pozdravljeni! Moja mama pravi, da ne smem jest mesa vsak dan, češ da je to nezdravo. Ali je to res? Vem da preveč mesa ni dobro za organizem, ampak imam občutek, da moje telo potrebuje dosti mesa, ...

POPovi zdravniki 04. 01. 2011 21.37

Dileme zdravega prehranjevanja

Pozdravljeni! Imam kar nekaj vprašanj in upam, da mi boste znali pomagati. Starost: 17 Že kakšen mesec nazaj sem se trdno odločila, da bom jedla bolj zdravo hrano in v svoje življenjske navade vkl...

POPovi zdravniki 21. 10. 2010 16.19

Hipolipemična dieta - kaj je tzo?

Pozdravljeni mene zanima kaj je hipolipemična dieta. Kaj morem pri tem upoštevat. Hvala

ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 859