moka

Napihnjenost? Iz prehrane izločite tri stvari
Če vas muči napihnjenost, najprej preverite svojo prehrano.

Ali vaša prehrana spodbuja tiha vnetja? Znaki, da telo ne zmore več
Tiha oziroma kronična nizkostopenjska vnetja so temelj mnogih sodobnih bolezni – od srčno-žilnih obolenj, sladkorne bolezni in Alzheimerjeve bolezni, do raka in avtoimunskih motenj.

Presnovni sindrom: nevarna in tiha diagnoza, ki lahko vodi v sladkorno bolezen in srčno kap
Presnovni sindrom je skupek presnovnih motenj, ki se pogosto pojavijo skupaj in znatno povečajo tveganje za srčno-žilne bolezni, možgansko kap in sladkorno bolezen tipa 2.

Znaki, da ste na poti k zamaščenosti jeter
Zamaščenost jeter je danes ena najpogostejših presnovnih težav – in pogosto napreduje tiho, brez izrazitih simptomov.

Kdaj je napihnjenost znak resnejšega stanja?
Vlaknine so pomemben del zdrave prehrane, saj prispevajo k boljši prebavi, uravnavajo raven sladkorja v krvi in podpirajo zdravo črevesno mikrobioto. A te iste vlaknine so tudi izjemno pogost vzrok za vetrove in napenjanje. Kako jih torej vključiti v prehrano, ne da bi pri tem tvegali prebavne težave?

5 ultra predelanih živil, ki so morda celo zdrava
Ultra procesirana oziroma predelana hrana je resna nevarnost za naše zdravje. Ampak, ali je vedno tako oziroma velja to za vsako živilo?

Kaj so ultra procesirana živila in kako se jim lahko izognemo?
Kaj so ultra procesirana živila? Kako jih opazimo in kako se jim lahko izognemo? Kako zelo lahko škodujejo telesu in zakaj bi se jim pravzaprav morali izogibati?

5 učinkovitih ukrepov za preprečevanje kapi v starosti
Kap je ena izmed vodilnih vzrokov smrti in invalidnosti po svetu, vendar jo je v mnogih primerih možno preprečiti z ustreznimi ukrepi. Tveganje za kap se s staranjem povečuje, zato je pomembno, da starostniki sprejmejo proaktivne korake za zaščito svojega zdravja. Kako lahko zmanjšate tveganje za kap z enostavnimi, a učinkovitimi spremembami življenjskega sloga in pravočasnim ukrepanjem? Sploh lahko v celoti preprečimo?

Jesenski 'čudež' narave, ki ga ne smete zamuditi
Kmalu bo čas, da ga bodisi skuhamo ali spečemo, poleg izvrstnega okusa, pa prinaša tudi številne dobre plati za naše zdravje!

Nas določena živila lahko postarajo?
Čeprav je težko ubežati kronološki starosti, naša biološka starost ni tako vklesana v kamen. Uživanje določenih živil, ki pospešujejo staranje, lahko prispeva k starejšemu videzu in krajši življenjski dobi.

Živila, ki pomagajo proti utrujenosti
Vemo, da lahko prehrana in določena živila vplivajo na izboljšanje naše koncentracije ali pa tudi nasprotno – po določenih živilih smo lahko zelo zaspani. (Zdrava) prehrana je bistvenega pomena ne le za premagovanje utrujenosti, temveč tudi za celotno optimalno počutje.

Prehranske vlaknine: zato jih potrebujemo v prehrani
Vlaknine najdemo v sadju, zelenjavi, celih zrnih in stročnicah, najbolj pa so znane po svoji sposobnosti preprečevanja ali lajšanja zaprtja. Toda ali ste vedeli, da živila, ki vsebujejo vlaknine, nudijo tudi druge koristi za zdravje?

Razlogi, zakaj hrepenite po sladkem
Včasih naše telo hrepeni po točno določenih stvareh brez očitnega razloga. Velikokrat nam telo na takšne in drugačne načine sporoča, da mu primanjkuje določenih hranil – največkrat vitaminov. Poglejmo si, kaj razkriva želja po sladkem.

10 načinov za spomladansko 'čiščenje' prehrane
Navadno govorimo o spomladanskem čiščenju stanovanja, morda pa je prišel čas, da spregovorimo tudi o 'čiščenju', bolje rečeno, spremembi naše prehrane. Zima se počasi končuje, zato bi bilo dobro, da tudi prehrano prilagodimo letnemu času.

Razlogi za nastanek aken v odrasli dobi
Akne niso le težava najstnikov, temveč se lahko pojavijo tudi v odrasli dobi. Nastanek aken pri odraslih je lahko frustrirajoč in neprijeten, saj vpliva na samozavest in kakovost življenja posameznika. Zakaj se pojavijo in kako jih zdravimo?

Kaj se zgodi, če je vaše telo 'zakisano'?
Diagnoza zakisanost telesa je vse pogostejša, ne le pri starejših ljudeh, ampak tudi pri mladih in celo otrocih. V nadaljevanju si lahko preberete več o tem, kako se lahko razkisamo in znova vzpostavimo želeno ravnovesje.

Odličen vir vlaknin, ki ga najdemo v vsaki kuhinji
Splošno zdravje današnje populacije je vse slabše. Deloma k temu vsekakor prispeva sodobni hektični življenjski slog, veliko vlogo pa igra tudi prehrana. Uživamo preveč hitro pripravljene, mastne hrane, hranilna vrednost živil je zaradi sodobne pridelave in obdelave vse slabša. Strokovnjaki v zadnjem času opozarjajo predvsem na pomanjkanje vlaknin v naši prehrani, kar ima lahko dolgoročno resne posledice za naše zdravje. Katera živila bi se torej morala večkrat znajti na naših krožnikih?

Čaj, ki lahko pomaga pri vročinskih oblivih v menopavzi
Menopavza v povprečju nastopi nekje med 41. in 59. letom starosti. Nekatere ženske prehoda v obdobje menopavze skoraj da ne čutijo, spet druge pa se soočajo z vrsto neprijetnih simptomov, kot so navali vročine, nočno potenje, spremembe razpoloženja ipd. Odkrivamo vam, s čim si lahko pomagate blažiti simptome, če spadate v drugo skupino žensk.

Poznate žita brez glutena?
Vedno več ljudi, bodisi zaradi modnih smernic, drugi pa zaradi zdravstvenih težav, išče prehrano brez glutena. K slednji spadajo tudi in predvsem žita.

Če se lotevate hujšanja, morate vedeti to
Kalorični primanjkljaj vpliva na to, kako hitro izgubite kilograme, večji primanjkljaj pa vodi do hitrejše izgube teže. Vendar se strokovnjaki strinjajo, da je zmerno hujšanje, pri katerem izgubljamo polovico kilograma do kilogram na teden, najbolj zdrava in trajnostna stopnja hujšanja. Če v določenem tednu izgubite več kot to, boste verjetno znatno zmanjšali svojo mišično maso.

Ne boste verjeli, kako odlična so za naše telo
Bučna semena zmanjšujejo tveganje za okužbe, lanena semena pa so odlična za prebavo. Kako in zakaj? Berite dalje.

Katera od 10 najbolj priljubljenih diet je primerna za vas?
Preverite 10 diet, ki so se v svetu izkazale za najučinkovitejše. Med njimi boste zagotovo našli takšno, ki ustreza vam. Če je med vašimi novoletnimi zaobljubami tudi izguba odvečnih kilogramov, pa se ravnajte po tisti, ki najbolj ustreza vašemu tipu postave in načinu življenja.

Vse, kar bi ženske morale vedeti o miomih
Miomi so benigni tumorji iz gladkih mišičnih celic maternice. Pojavijo se pri najmanj 20 odstotkih žensk po 35. letu starosti. Po obliki so navadno kroglasti ali polkroglasti, dosežejo pa velikosti vse od večjega bisera do teniške žogice. Večina žensk z miomi nima težav, 15–30 odstotkov žensk pa občuti neprijetne in boleče simptome, zaradi katerih je potrebno zdravljenje.

Suha in razpokana koža zaradi umivanja in razkužil – kako si lahko pomagamo?
Zaradi novega koronavirusa smo vsi (vsaj upajmo) postali pozornejši na higieno. K njej spadata predvsem pogosto umivanje in razkuževanje rok, ti pa lahko velikokrat poslabšata nekatere težave s kožo, posebej za tiste, ki imajo z njo že na splošno težave. Kako si lahko pomagamo, če imamo bolj občutljivo kožo?

Nutricistka o treh vrstah soli, ki so zdrave
Še vedno velja, da s soljo ne gre pretiravati. A to ne pomeni, da po njej sploh ne smemo poseči. Le nerafinirana mora biti, pove nutricistka Alja Dimic, saj samo ta vsebuje kopico mineralov, ki krepijo zdravje. Dobrodejni pa sta še črna in himalajska sol, doda.

Brezglutenska dieta – da ali ne?
Brezglutenska prehrana je v zadnjem času še posebej priljubljena, saj vse več ljudi izloča gluten iz svoje prehrane, toda, ali je resnično škodljiv?

Se redite zaradi kave?
Vonj po kavi je tisti, ki številne ljudi zjutraj dodobra prebudi in jih napolni z novo energijo. Čeprav kofein dokazano pomaga pri izgubi odvečnih kilogramov, pa lahko kava tudi redi. Odvisno je predvsem od tega, kako je pripravljena. Preverite, ali je vaša najljubša oblika kave tista, zarai katere se redite.

Preprosti triki za bolj zdravo potico
Za veliko noč brez potice ne gre. A letos lahko poskusite nekoliko bolj zdravo potico, ki jo lahko pripravite na povsem preprost način. Dejstvo je, da je lahko orehova potica izjemno zdrava za nas, saj so orehi dober vir vitaminov in mineralov. A nekoliko bolj previdni moramo biti pri izbiri moke in sladil. Kako lahko pripravite bolj zdravo orehovo potico, nam je zaupala dieteičarka Marina Zakić.

Strokovnjakina razkriva: kakšna mora biti prehrana v času koronavirusa?
Ste ostali doma in razmišljate, kako prilagoditi prehrano, da se ne bi preveč zredili ali pa vas je strah, da bo stres vplival na vaše zdravje? Po nasvet smo se obrnili na nutricionistko Mojco Cepuš.

Kako zdrav je v resnici kruh z drožmi?
Razlogov, zakaj bi ga začeli peči, je veliko, sami lahko določate, katere sestavine in vrste moke boste uporabili, po možnosti naj bodo sestavine domače in ekološko pridelane. Tako pripravljeni pekovski izdelki so lažje prebavljivi, zaradi mlečnokislinske fermentacije. Vaše telo pa bo lahko dostopalo do mineralov in vitaminov, ki so v moki. Podaljšana obstojnost, nedrobljenje in izvrsten okus pa pridajo še dodatno prednost tovrstne peke.