naravna podpora črevesju

Kako zgraditi zdrav črevesni mikrobiom: korak za korakom do boljše prebave
Črevesni mikrobiom je ekosistem trilijonov mikroorganizmov, ki prebivajo v našem prebavnem traktu. Ti mikrobi – predvsem bakterije – niso le pasivni prebivalci, temveč ključni sodelavci pri prebavi, imunskem sistemu, presnovi in celo duševnem zdravju.

Kdaj je napihnjenost znak resnejšega stanja?
Vlaknine so pomemben del zdrave prehrane, saj prispevajo k boljši prebavi, uravnavajo raven sladkorja v krvi in podpirajo zdravo črevesno mikrobioto. A te iste vlaknine so tudi izjemno pogost vzrok za vetrove in napenjanje. Kako jih torej vključiti v prehrano, ne da bi pri tem tvegali prebavne težave?

Ste tudi vi nenadoma zboleli?
Se tudi vam zdi, da ste v zadnjem času ujeti v vrtinec bolezni? Komajda premagate en prehlad, že se vas začne lotevati nov, kašelj je tako rekoč stalni spremljevalec, občasno se mu pridruži še nelagodje v trebuhu, da o konstantnem slabem počutju sploh ne izgubljamo besed. S podobnimi težavami se srečuje vse več ljudi in večina kljub številnim prizadevanjem ne odkrije pravega vzroka za nastalo situacijo. Morda zato, ker iščejo na napačnem mestu. Že Hipokrat je namreč trdil, da se vse bolezni "začnejo v črevesju".

Previdno, če imate te simptome
Večina se nas decembra vsaj nekajkrat pregreši s hrano in pijačo, saj ne moremo samo gledati dobrot, ki se znajdejo na praznični mizi. Januarja potem sledi streznitev, ki se ne odraža nujno samo na tehtnici – zadnji mesec v letu običajno pusti posledice tudi na počutju. Pojavijo se obdobja nerazložljive utrujenosti, težje se osredotočimo na zadane naloge, pade nam imunska odpornost, pojavijo se lahko podočnjaki, težave nam lahko povzroča tudi počasna prebava. Nekateri menijo, da je za tako stanje kriva zgodnja spomladanska utrujenost, a pogosto gre za veliko resnejšo težavo!