natrij

5 ultra predelanih živil, ki so morda celo zdrava
Ultra procesirana oziroma predelana hrana je resna nevarnost za naše zdravje. Ampak, ali je vedno tako oziroma velja to za vsako živilo?

Kaj se zgodi, če uživate preveč soli?
Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje odrasli prebivalci Slovenije z našim načinom prehranjevanja še vedno presegamo varno dnevno količino zaužite soli in to za dobrih 130 %. Prekomerno uživanje soli v prehrani pa lahko vodi do nastanka kroničnih bolezni in predstavlja precej resno grožnjo za naše zdravje.

5 simptomov trebušne gripe
Trebušna gripa, virusni gastroenteritis, je virusna okužba v vašem prebavnem sistemu. Povzroča gastrointestinalne simptome, kot sta bruhanje in driska. Običajno je kratkotrajna, vendar je lahko zelo nalezljhttps://start.24ur.com/sites/10010/articlesiva.

7 načinov, kako lahko zvišate krvni tlak
Četudi je nizek krvni tlak mnogo manj nevaren od (pre)visokega, je lahko prav tako neprijeten in za določeno skupino posameznikov tudi neugoden. Kakšni so načini, če obstajajo, s katerimi lahko zvišamo krvni tlak?

5 načinov, kako zmanjšati napihnjenost
Napihnjenost se od časa do časa pojavlja pri skoraj vseh ljudeh, pri določenih posameznikih pa je skoraj stalna. Povzročajo jo predvsem neustrezna in hitra prehrana, uživanje neprimernih izdelkov in mnogo več. A tokrat si poglejmo, kako jo zmanjšati.

Tako so za imunsko odpornost skrbele naše babice
Večina nas vsako jesen in zimo neumorno išče sestavine in izdelke, ki bi pomagali pri krepitvi imunskega sistema. Pri tem bi nam morale biti vodilo naše babice, ki so že pred desetletji, ko še sploh ni bilo svetovnega spleta in pametnih telefonov, dobro vedele, kam po pomoč pri krepitvi imunske odpornosti – v čebelji panj!

Zdravstvena tegoba, ki je ne smete ignorirati
V hladnejših dneh se manj gibamo, na jedilniku pa je več mastnih, težje prebavljivih jedi. Če k temu dodamo sveže agrume, s katerimi se poskušamo zavarovati pred prehladi in gripami, ter povečane odmerke toplih napitkov, zlasti kave in kuhanega vina, ki bo aktualno zlasti v prazničnem času, se bomo slej ko prej verjetno morali soočiti s precej neprijetno zdravstveno tegobo, ki je nikakor ne smemo ignorirati.

Zakaj pride do zgage in kako jo ublažiti?
Si tudi vi po jedi radi zleknete na kavč, si prižgete televizor ali oddremate kakšno kitico? Če si ga lahko privoščite, tovrstni počitek (na začetku) vsekakor dobro dene, a se zna kmalu pojaviti izjemno pogosta zdravstvena tegoba, ki je nikakor ne smete ignorirati.

So to najbolj nezdrava živila na svetu?
Popolnoma normalno je, da včasih hrepenimo po sladki hrani in slanih prigrizkih in da si jih tudi privoščimo v zmernih količinah. Pomembno pa je tudi, da razumemo, da takšna hrana ni primerna za redno uživanje. Poglejmo si, na katera najpogostejša živila mislimo.

5 stranskih učinkov paracetamola, na katere moramo biti pozorni
Stranski učinki pri tovrstnih zdravilih se skoraj nikoli ne pojavijo, če zdravilo užijemo ob bolečinah enkrat, temveč se pojavijo ob dolgotrajni uporabi. Slednja pa lahko poveča tveganje za številne neprijetne stranske učinke in tudi tveganje za številne resne bolezni.

Kdaj in zakaj boli žolčnik?
Kdaj, zakaj in kako boli žolčnik? Čutite topo bolečino na določeni strani telesa? Poglejmo si, zakaj se pojavlja ta bolečina in kako lahko ukrepamo.

Ste že slišali za irski mah?
Irski mah je pravzaprav rdeča alga, ki je polna železa, joda in magnezija. Poglejmo si podrobno, zakaj sploh gre, kakšne so koristi in tveganja.

Kdaj je vonj urina razlog za skrb?
Šparglji niso edina stvar, ki lahko spremeni vonj (in tudi barvo) urina.

Je to razlog, da hrepenimo po soli?
Je lahko hrepenenje po soli simptom določenega zdravstvenega stanja? Veliko ljudi hrepeni po slani hrani, saj človeško telo za preživetje potrebuje natrij. Toda, kdaj in koliko soli je preveč in seveda, kakšni so razlogi, da hrepenimo po slani hrani?

Zakaj je tako težko zmanjšati vnos natrija?
Nove raziskave naj bi nakazovale na pretirano uživanje natrija med srčnimi bolniki. Zakaj se zdi, da je tako težko zmanjšati vnos natrija, kako to dosežemo, predvsem pa, zakaj je pomembno, da omejimo sol?

Nas določena živila lahko postarajo?
Čeprav je težko ubežati kronološki starosti, naša biološka starost ni tako vklesana v kamen. Uživanje določenih živil, ki pospešujejo staranje, lahko prispeva k starejšemu videzu in krajši življenjski dobi.

Tudi vi obožujete morsko hrano? Vse to so njene prednosti
Morska hrana ni samo izjemno okusna, pač pa ima zaradi vsebnosti številnih hranil mnoge pozitivne učinke na naše zdravje in vitalnost, ravno zato nutricionisti priporočajo, da jo uživajte najmanj trikrat tedensko.

Tudi s hrano lahko preprečimo dehidracijo
Ko začutimo žejo, je navadno že prepozno, saj je to znak dehidracije. Žeja je namreč posledica tega, da je izguba tekočine večja od njenega vnosa v naše telo. Simptomi dehidracije lahko tako vključujejo suha usta, omotičnost, žejo, utrujenost in tudi težave s koncentracijo.

Kaj se dogaja v telesu, ko organizmu primanjkuje magnezija?
Znanstveniki z Univerze Minnesota so v delu 'Food as Information Examples of the Roles Nutrients Play' – Primeri, kako nutrienti vplivajo na organizem odkrili, kako hranljive vrednosti delujejo na določene organe in jim omogočajo, da opravljajo svoje naloge.

Vse o medu ob svetovnem dnevu čebel
Med je naravno sladko in hranljivo darilo narave, ki ga proizvajajo čebele iz nektarja cvetov. Poleg svoje okusne in sladke narave ima številne zdravstvene koristi. Pomembnost čebel pa presega zgolj proizvodnjo medu; čebele so ključne za opraševanje rastlin, kar omogoča pridelavo hrane za ljudi in živali ter ohranjanje biotske raznovrstnosti. Brez čebel bi bil naš svet revnejši za številne pomembne živilske vire in naravne procese. Zato je nujno, da cenimo in varujemo te pridne delavke ter se zavedamo njihove ključne vloge v ekosistemu.

Kaj se zgodi, ko pride do pomanjkanja kalija?
Kalij je esencialni mineral, ki ima ključno vlogo pri ohranjanju zdravja našega telesa. Igra pomembno vlogo pri številnih fizioloških procesih, vključno z uravnavanjem krvnega tlaka, delovanjem srca in mišic ter ravnotežjem elektrolitov. Pomanjkanje kalija, imenovano hipokalemija, lahko povzroči različne zdravstvene težave.

Vitamin, ki ščiti celice pred poškodbami
Vitamini in minerali so osnovni hranilni elementi, ki igrajo ključno vlogo pri ohranjanju optimalnega zdravja in delovanju telesa.

7 znakov pomanjkanja kalija
Kalij je eden najpomembnejših mineralov, ki jih naše telo nujno potrebuje za pravilno delovanje. Ohranja ravnovesje tekočin in elektrolitov v telesu, izjemno pomemben pa je tudi za zdravo delovanje našega srca, ledvic, možganov in mišic.

6 preprostih načinov za lajšanje napihnjenosti, če ste vegan
Ne bomo filozofirali o tem, ali je veganska dieta zdrava in pametna ali ne, temveč se bomo osredotočili na to, zakaj lahko pri veganih večkrat pride do napihnjenosti in kako si lahko glede tega pomagamo.

Kaj je lahko še boljše kot voda za rehidracijo?
Voda je vsekakor najboljša tekočina za vzdrževanje hidratacije telesa, kaj pa, ko pride do dehidracije? Po kateri pijači je dobro takrat poseči?

6 stvari, ki vam lahko pomagajo do ravnega trebuha
Je res tako težko doseči raven trebuh ali delamo kaj narobe?

Vse, kar morate vedeti o makro in mikrohranilih
Če želimo razumeti prehrano, moramo poznati njene osnovne gradnike.

Ne boste verjeli, za kaj vse jo lahko uporabite
Kopriva je že od antičnih časov stalnica v zeliščarstvu. Poglejmo si, za kaj vse je dobra, kako jo lahko uporabimo, predvsem pa, kaj vsebuje.

Znanilec pomladi, ki odpravlja kašelj in krepi pljuča
Tussilago farfara ali lapuh je zelišče, ki ga je moč videti že februarja, njegovi cvetovi pa začnejo cveteti že marca in aprila. Najdemo ga ob potokih in rekah, na cvetočih poljih in vinogradih, predvsem na senčnih straneh. Pripravki iz lapuha lahko pomagajo pri prehladnih obolenjih in boleznih dihal.

Kakšno hrano bi morali za dobro zdravje jesti pozimi?
Pozimi je dobro jesti kuhano, saj tako ogrejemo ne le telo, temveč tudi duha. Nizke zimske temperature, krajša dnevna svetloba in hiter tempo življenja so dejavniki, ki vzpodbudijo naše veselje in notrenji mir, ko se vsi zberemo za jedilno mizo ob topli jedi. Katera pa so tista živila, s katerimi se je priporočljivo pozimi okrepčati?