Vizita.si

okusa

Prebava 17. 12. 2025 03.12

Ali pitje vode med jedjo slabša prebavo?

Veseli december je poln druženj ob dobri hrani in pijači, zato ni nič čudnega, da se marsikdo v tem obdobju leta srečuje z napihnjenostjo in težavami s prebavo. Mnogi ob tem posegajo po 'hitrih rešitvah' ali verjamejo mitom, ki nimajo veliko skupnega z dejstvi. V nadaljevanju razkrivamo, kako prebava v resnici deluje in kaj lahko sami naredimo, da se bomo med prazniki počutili bolje.

Prehrana 29. 11. 2025 03.08

To se zgodi z našim telesom, če vsak dan uživamo ultra procesirano hrano

Redno uživanje ultra procesirane hrane dokazano škoduje skoraj vsakemu organskemu sistemu.

Prehrana 24. 11. 2025 15.33

Zakladnica hranil, a tudi past za občutljive želodce

Cvetača je v zadnjem desetletju postala prava kulinarična ikona. Kot poroča Harvard Health, je njen vzpon povezan z globalnim trendom zmanjševanja vnosa ogljikovih hidratov – iz priloge se je prelevila v osnovo za riž, pire, celo pice.

Zdravje 21. 11. 2025 03.52

Je kava škodljiva za vaše zdravje?

Kava je ena izmed najbolj priljubljenih pijač na svetu, ki jo uživamo tako zaradi njenega okusa kot tudi zaradi energijske spodbude, ki jo prinaša. Vendar pa se pogosto pojavijo različna mnenja o tem, ali je kava dobra ali slaba za naše zdravje. Nekateri jo obtožujejo, da povzroča številne težave, medtem ko drugi trdijo, da ima številne koristi. Kaj torej pravijo dejstva in kaj so miti o kofeinu?

Vitamini in minerali 12. 11. 2025 03.35

Izjemno pomemben je za naše telo, a ga skoraj vsem primanjkuje

Zakaj pogosto slišimo, da ga primanjkuje in ali to dejansko drži?

Preventiva 05. 11. 2025 03.03

Najboljši čaji za ohranjanje zdravja in dobrega počutja v novembru

Najboljši čaji za ohranjanje zdravja in dobrega počutja v novembru so zeleni čaj, hibiskus, ingver, kamilica in metin čaj. Ti čaji podpirajo imunski sistem, izboljšujejo prebavo, pomagajo pri sprostitvi in lahko znižujejo krvni tlak.

Prehrana 20. 10. 2025 03.11

Šokantna resnica o slanini: Je res tako škodljiva kot cigareta?

Svetovna zdravstvena organizacija slanino uvršča med potencialne povzročitelje raka. Poglejte, kaj pravijo nutricionisti o njeni hranilni vrednosti, tveganjih zaradi nasičenih maščob in natrija ter kakšne so smernice za njeno uživanje.

Simptomi in bolezni 16. 10. 2025 03.56

Skrita bolezen? Afte lahko nakazujejo zdravstvene težave

Čeprav so afte običajno neškodljive, se v redkih primerih lahko pojavijo kot posledica redkih bolezni ali pomanjkanja ključnih vitaminov. Pomembno je poznati svoje telo in vedeti, kdaj je potrebno poiskati strokovno pomoč.

Zdravje 11. 10. 2025 03.00

Tri živila, ki krepijo zdravje jeter

Ohranite zdrava jetra z izbiro pravih živil! Odkrijte tri živila, ki jih priporoča zdravnica dr. Janine Bowring, in ki vam lahko pomagajo podpirati delovanje tega ključnega organa. Izognite se sladkorju in nasičenim maščobam ter uživajte v pozitivnih učinkih olivnega olja, radiča in jajc za boljše počutje.

Prehrana 08. 10. 2025 03.00

Se počutite utrujeni? Preverite, kako dvigniti raven železa

Ko smo utrujeni in brez energije ali pa se počutimo šibko, navadno najprej pomislimo na raven železa v krvi. Tudi zdravniki sami navadno posumijo na pomanjkanje železa v krvi. Slednje lahko vodi do anemije in drugih težav. Na srečo pa obstaja veliko živil z visoko vsebnostjo železa, ki jih lahko preprosto dodate k svoji prehrani. Vseeno pa opozarjamo, da se je v primeru simptomov treba oglasiti pri zdravniku in najprej opraviti krvne teste!

Zdravje 03. 10. 2025 14.26

Se sme piti pomarančni sok na prazen želodec?

Sveže iztisnjen pomarančni sok je priljubljena jutranja pijača, a strokovnjaki opozarjajo na možne negativne učinke pitja na prazen želodec. Čeprav nudi hiter vnos energije in vitamina C, lahko dvigne krvni sladkor ter draži želodec in zobno sklenino. Priporočljivo je uživanje s hrano.

Okužbe in zastrupitve 16. 09. 2025 03.54

Sezonske okužbe: katere bolezni se najpogosteje pojavijo septembra in kako jih preprečiti

September je mesec prehodov – z njim se konča poletna brezskrbnost in začne obdobje večje izpostavljenosti virusom.

Prebava 25. 08. 2025 03.25

Zelišča, ki blagodejno vplivajo na vašo prebavo

Zelišča ne služijo le kot popestritev vrta, ampak so dragocen vir naravne podpore za našo prebavo, ki je ključna za splošno vitalnost. V nadaljevanju vam predstavljamo nekaj najbolj priljubljenih zelišč, ki se uporabljajo za ohranjanje zdrave prebave.

Zdravje 24. 08. 2025 03.35

Zakaj je pomembno, da takoj po prebujanju popijemo kozarec vode?

Ste vedeli, da vam lahko že en kozarec vode zjutraj bistveno izboljša dan? Pomaga pri prebavi, dvigne nivo energije in celo pripomore k lažjemu obvladovanju telesne teže. Odkrijte preproste trike za boljši začetek dneva.

Prehrana 22. 08. 2025 03.43

8 živil, ki bi se jim morali pri zamaščenih jetrih čim prej odpovedati

Za zdravje jeter je ključna pozornost na prehrano. Strokovnjaki opozarjajo na živila, ki poslabšujejo zamaščena jetra: rafinirani sladkor, ocvrta hrana, preveč soli, izdelki iz bele moke, mastno rdeče meso, alkohol, sladkane pijače in rafinirana žita. Izogibajte se jim za boljše počutje.

Zdravje 19. 08. 2025 03.35

Tri preproste pijače, ki vas bodo ohladile in hidrirale v poletni vročini

Če vam je navadna voda 'premalo' ali pa potrebujete zgolj malo dodatnega okusa, je dobra novica, da obstajajo pijače, ki vas lahko dodatno hidrirajo.

Prehrana 18. 08. 2025 08.25

Izogibajte se takšnemu zajtrku, saj slabo vpliva na črevesje in vašo energijo

Kakovosten jutranji obrok lahko izboljša zdravje vašega prebavnega sistema in zagotovi odlično raven energije čez ves dan. Čemu pa bi se bilo dobro izogniti? Strokovnjaki opozarjajo predvsem na eno vrsto hrane.

Imunski sistem 17. 08. 2025 03.00

Pripravite telo na jesen: 3 živila za več energije in močnejšo odpornost

Prehod iz poletja v jesen pogosto spremljajo krajši dnevi, nižje temperature in večja izpostavljenost virusom. Da bi telo ohranilo energijo in močan imunski odziv, je ključnega pomena ustrezna prehrana.

Srčno žilne bolezni 14. 08. 2025 07.55

Kardiologi razkrivajo, katero olje naj bi bilo najboljši zaveznik za zdravo srce

Olivno olje je že dolgo znano kot zdrava izbira v kuhinji. Avokadovo olje pa je v zadnjih letih postalo priljubljeno zaradi svoje vsestranskosti in hranilne vrednosti.

Vitamini in minerali 10. 08. 2025 03.20

Pet znakov, ki kažejo na pomanjkanje ključnega minerala za zdravje

Cink, kljub temu da je pogosto spregledan, predstavlja enega izmed ključnih mineralov za optimalno delovanje telesa. Njegova pomembnost je, poleg kalcija, odvisna od njegove zastopanosti v telesu.

Žensko zdravje 01. 08. 2025 03.28

Nevarna živila po 50.: Čemu se morate ženske izogibati za boljše zdravje?

Raziskave kažejo, da je zmanjšanje vnosa določene hrane po 50. letu ključno za ohranjanje zdravja žensk. Med drugim se priporoča izogibanje živilom, bogatim z nasičenimi maščobami, kot so rdeče meso, pomfrit, sladoled in polnomastni mlečni izdelki, ki lahko povečajo tveganje za sladkorno bolezen tipa 2. Preberite si, kako te izbire vplivajo na vaše zdravje in kako se jim izogniti.

Prebava 28. 07. 2025 09.10

Že majhne količine lahko odločijo, ali se boste zjutraj zbudili izčrpani ali polni energije

Vitamini in minerali so odgovorni za številne telesne funkcije, od tvorbe kosti in zob do uravnavanja živčevja in mišične funkcije. Tokrat bomo pogledali tri ključne minerale: magnezij, cink in mangan, ki igrajo pomembno vlogo pri ohranjanju zdravja.

Rakave bolezni 21. 07. 2025 03.11

Zakaj vse več mladih zboleva za rakom debelega črevesa? Strokovnjaki krivijo tudi predelano meso

Onkologi opozarjajo na povečano tveganje raka debelega črevesa pri mladih zaradi uživanja predelanega mesa. Svetovna zdravstvena organizacija uvršča predelano meso v prvo skupino rakotvornih snovi, kot sta kajenje in alkohol. Zmanjšajte vnos šunke, slanine in narezkov za ohranitev zdravja.

Novice 14. 07. 2025 00.15

Radenska Naturelle z novo zlato medaljo

Radenska Naturelle, negazirana naravna mineralna voda iz Radenske, je osvojila še eno v nizu vrhunskih odličij. Na ocenjevanju 63. Mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma Agra je v kategoriji sokov, brezalkoholnih pijač in embaliranih vod prejela zlato nagrado ter s tem potrdila svojo neomajno zavezo najvišji kakovosti. Strokovna komisija je priznanje podelila na podlagi mnenj neodvisnih strokovnjakov, ki so podrobno preučili okus, vonj, videz ter celostno izkušnjo uživanja vode, ki pod zemeljskim površjem svojo čistost in neokrnjenost ohranja že 12.000 let.

Bolezni 11. 07. 2025 03.08

To so najpogostejši vzroki za hormonske motnje

Hormoni igrajo pomembno vlogo v telesu. Kot del endokrinega sistema nadzorujejo številne telesne funkcije - od tega, kako pogosto uriniramo, do denimo tega, kako hitro nam rastejo lasje.

Zdravje 01. 07. 2025 03.20

Vsakodnevna navada, ki jo ima večina – a pospešuje staranje kože in možganov

Gre za pretirano uživanje sladkorja.

Prehrana 16. 06. 2025 03.45

4 razlogi, zakaj bi morali pogosteje jesti papriko

Se sprašujete, kako lahko enostavno vključite več zdravih navad v svoj jedilnik? Odkrijte neverjetne koristi paprike za vaše zdravje. Od izboljšanja vida do boju proti vnetjem, paprika je polna hranil, ki podpirajo vaše telo.

Prehrana 10. 06. 2025 03.26

Živila, ki vas ohranjajo zdrave: Zakaj bi morali jesti več zelenjave?

Raznolika prehrana, bogata z zelenjavo, je ključna za ohranjanje dobrega zdravja. Strokovnjaki poudarjajo koristi, kot so zmanjšano tveganje za debelost, srčne bolezni in sladkorno bolezen tipa 2. Listnata zelenjava, brokoli, artičoke, grah, redkvice, sladki krompir in paradižnik so odličen vir vitaminov, mineralov in antioksidantov.

Prehrana 29. 05. 2025 03.02

Kaj se zgodi s telesom, če pogosto jemo mlado čebulo?

Mlada čebula ni le okusen dodatek jedem, ampak je tudi prava zakladnica zdravja. Bogata z vitamini, minerali in antioksidanti krepi imunski sistem, izboljšuje zdravje srca in ožilja ter podpira zdravo prebavo. Odkrijte, kako redno uživanje mlade čebule vpliva na vaše telo.

Prehrana 29. 04. 2025 03.51

6 razlogov, zakaj bi morali uživati dateljne

Dateljni so sladki in hranljivi plodovi, ki že tisočletja navdušujejo ljudi po vsem svetu. Njihova bogata zgodovina sega na starodavni Bližnji vzhod, kjer so jih cenili ne le zaradi njihovega okusa, ampak tudi zaradi njihovih številnih zdravstvenih koristi. Danes so dateljni priljubljeni kot zdrav prigrizek, sestavina v kulinariki in naravno sladilo.

ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 1331