porcija

Šokantna resnica o slanini: Je res tako škodljiva kot cigareta?
Svetovna zdravstvena organizacija slanino uvršča med potencialne povzročitelje raka. Poglejte, kaj pravijo nutricionisti o njeni hranilni vrednosti, tveganjih zaradi nasičenih maščob in natrija ter kakšne so smernice za njeno uživanje.

Se počutite utrujeni? Preverite, kako dvigniti raven železa
Ko smo utrujeni in brez energije ali pa se počutimo šibko, navadno najprej pomislimo na raven železa v krvi. Tudi zdravniki sami navadno posumijo na pomanjkanje železa v krvi. Slednje lahko vodi do anemije in drugih težav. Na srečo pa obstaja veliko živil z visoko vsebnostjo železa, ki jih lahko preprosto dodate k svoji prehrani. Vseeno pa opozarjamo, da se je v primeru simptomov treba oglasiti pri zdravniku in najprej opraviti krvne teste!

Nevarnosti ananasa: Če imate te simptome, ga raje ne jejte
Če spadate med ljudi s posebnimi občutljivostmi, lahko uživanje ananasa prinese določene zdravstvene težave. Preverite, ali ste med njimi.

To so vaši skriti sovražniki v jutranjih obrokih
Želite zdravo srce? Bodite previdni pri izbiri zajtrka! Preverite, zakaj sta slanina in klobasa med živili, ki jih je pri visokem holesterolu priporočljivo izločiti.

5 živil za odličen vid in zdravje oči
Uravnotežena prehrana je ključnega pomena za zdravje oči. Določena hranila, kot sta lutein in zeaksantin, moramo pridobiti s hrano. Odkrijte, katera živila, kot so ribe, jajca, mandlji in ohrovt, pomagajo zaščititi vaš vid in preprečevati očesne bolezni.

Kaj resnično zvišuje holesterol v zajtrku? Niso jajca
Ste vedno mislili, da so jajca sovražnik holesterola? Razmislite znova! Raziskave so pokazale, da niso jajca tista, ki vam mašijo žile, ampak sočne klobase in slanina. Prehranjujte se pametno, vaše srce vam bo hvaležno.

Zato lubenica ne sme biti vaš edini vir hidracije
Lubenica je poleti simbol svežine, osvežitve in hidracije. Večina ljudi jo vidi kot popolno izbiro v vročih dneh – vsebuje več kot 90 odstotkov vode, je naravno sladka in nizkokalorična.

Najboljši viri vitamina D za ženske v perimenopavzi
Perimenopavza je obdobje hormonskih nihanj, ki se lahko začne že po 35. letu in traja tudi do deset let pred dejansko menopavzo.

5 živil, ki vam bodo pomagala pri naravnem zniževanju holesterola
Za uravnavanje ravni holesterola je ključnega pomena zdrava prehrana.

Tako se boste uspešno 'znebili' maščobe na trebuhu
Oba spola, tako moški kot ženske, se neumorno trudita izgubiti maščobo na trebuhu. Eni bolj, drugi manj uspešno. Kje se skriva recept, kaj še lahko storimo sami in kaj dejansko deluje?

10 zdravih živil, ki vsebujejo veliko vlaknin
Zdaj že vemo, da so vlaknine eno najpomembnejših hranil za naše zdravje. Toda kljub temu dejstvu raziskave še vedno kažejo, da povprečna oseba ne zaužije dovolj vlaknin.

Bi nam lahko zelenjava pomagala preprečevati demenco?
Pojeste dovolj zelenjave (in sadja)? Koliko zelenjave dnevno pravzaprav potrebujemo? Poglejmo si natančno količino zelenjave, ki bi jo bojda morali zaužiti vsak dan, da bi preprečili demenco.

To so najbolj hranljive zelenjadnice
Listnata zelena zelenjava je ena od najbolj zdravih skupin živil, ki jih lahko uživamo.

Ali ogljikovi hidrati res povzročajo pridobivanje teže?
Razprave o ogljikovih hidratih so v zadnjih desetletjih postale osrednji del prehranskih debat, predvsem zaradi priljubljenosti diet, kot so Atkinsova, keto in druge nizkohidratne diete. A vprašanje, ali ogljikovi hidrati dejansko povzročajo pridobivanje telesne teže, zahteva poglobljeno razlago, saj gre za precej kompleksno temo, ki vključuje biokemijo, prehransko znanost in vpliv življenjskega sloga.

Kaj je holin in zakaj ga vaše telo potrebuje? 5 najboljših virov tega hranila
Holin je pomembno hranilo, ki podpira številne ključne funkcije v telesu, od delovanja možganov do presnove. Čeprav telo samo proizvaja določeno količino holina, je treba večino vnesti s hrano. Kljub njegovi pomembnosti je holin pogosto spregledan in večina ljudi ne zaužije dovolj tega hranila. Zakaj je holin tako pomemben ter kateri so najboljši viri, iz katerih lahko to hranilo dobimo?

Zakaj je štetje kalorij lahko nevarno?
Je štetje kalorij nujno ali je nepotrebno breme, ki povzroča stres? Nekateri strokovnjaki štetje kalorij močno priporočajo, drugi ga močno odsvetujejo. Kdaj je takšno početje morda pametno, kdaj se ga odsvetuje?

10 živil, ki vsebujejo veliko kalija
Kalij je mineral, ki je bistvenega pomena za številne funkcije telesa, vključno z regulacijo krvnega tlaka, delovanjem srca in uravnavanjem ravni tekočin v telesu. V katerih živilih ga najdemo največ?

Ste že slišali za irski mah?
Irski mah je pravzaprav rdeča alga, ki je polna železa, joda in magnezija. Poglejmo si podrobno, zakaj sploh gre, kakšne so koristi in tveganja.

10 najbolj zdravih virov beljakovin
Beljakovine pomagajo pri vzdrževanju telesne teže, sestavi telesa in so pomembne tudi za ohranjanje zdravega imunskega sistema. Vemo, da so bistvenega pomena za ohranjanje zdravja, zato si poglejmo najbolj zdrave vire.

5 načinov, kako lahko poskrbiš za zdravo prehrano
Danes se zdravo prehranjevanje zdi izjemno težavno, a nikakor ni treba, da je tako. Upoštevajte zgolj 5 naslednjih nasvetov, ki vam lahko pomagajo, da čez dan dlje časa ostanete siti, da se izognete nezdravim prigrizkom in da dobite dovolj energije za čez dan!

Srčno-žilne bolezni so lahko povezane s tem
Nobeno presenečenje ni, da je pogosto ali celo redno uživanje ocvrte hrane povezano z večjim tveganjem za razvoj srčno-žilnih bolezni. Poglejmo si, kaj je razkrila nova študija.

Dobre in manj dobre plati uživanja suhega sadja
Radi uživate suho sadje? Poglejmo si prednosti in morebitne slabosti, če le-te obstajajo.

10 živil, ki so odličen vir magnezija
Magnezij je ključen mineral, ki igra pomembno vlogo pri ohranjanju zdravja telesa. Sodeluje pri več kot 300 biokemičnih procesih, vključno z mišično funkcijo, srčnim ritmom, živčnim sistemom.

5 stvari, ki se zgodijo, če vsak dan jeste kosmiče
So kosmiči zdravi ali bi morebiti morali za zajtrk ali malico izbrati kaj drugega?

Živilo, ki lahko zaščiti črevesje in preprečuje bolezni
Nova študija je pokazala, da brokoli vsebuje določene molekule, ki lahko pomagajo zaščititi in izboljšati zdravje črevesja, s tem pa zmanjšajo tveganje za nekatere črevesne bolezni.

Že ena porcija tega sadeža bi lahko zmanjšala slab holesterol
Ste vedeli, da avokadu pravijo tudi aligatorjeva hruška ali masleno sadje? Je vrsta jagodičevja, ki raste v toplih podnebjih. Toda kako nam lahko pomaga pri zmanjševanju slabega holesterola?

Veste, kaj vse je v zrezku?
Je zrezek zdrav ali bi ga morali izpustiti? Preberite o pozitivnih in negativnih učinkih uživanja.

Enostavni viri beljakovin, ki jih ne smete spregledati
Verjetno vsi vemo, kako pomembne so beljakovine za naše zdravje, kajne? Vseeno pa mnogo ljudi med nami ob omembi beljakovin najprej pomisli na vire mesa, četudi se veliko, včasih celo več beljakovin kot v mesu, skriva tudi v drugih okusnih živilih.

Zakaj bi morali jesti več lanenih semen?
Že uživate lanena semena? Če še ne, je morda čas, da jih začnete. Poglejmo si prednosti.

So polne vitamina C, mangana, kalcija in tudi vitamina K
Maline lahko uživamo vse leto, sveže ali zamrznjene, samostojno ali v različnih sokovih. Niso le okusne in vsestranske, temveč imajo tudi zdravstvene prednosti. Poglejmo si, kaj je o njih znano.