Vizita.si

potica

Prehrana 15. 12. 2024 04.22

Zimska hrana za toploto in energijo: katere jedi grejejo telo in dušo?

Ko zima pritisne z mrazom in krajšimi dnevi, se naravno obrnejo naši apetiti in želje. Iskreno hrepenimo po jedeh, ki nas ogrejejo, napolnijo z energijo in potolažijo. Zimska hrana je pogosto povezana z udobjem in toplino – to so jedi, ki niso le okusne, ampak so tudi hranljive in polne sestavin, ki nas podprejo skozi hladne mesece. V tem članku bomo raziskali, katere jedi nam lahko pomagajo, da bomo zdravi, siti in srečni tudi v najhladnejših dneh zime.

Duševno zdravje 14. 12. 2024 04.17

Kako uživati v decembrskih dobrotah brez slabe vesti?

Decembra se vse okoli nas spremeni v praznični čar, s svečkami, okrašenimi drevesci, zvočnimi zapisi božičnih pesmi in, seveda, bogatimi jedmi, ki nas vabijo v objem udobja in topline.

Prebava 03. 04. 2023 05.00

Kako poskrbeti, da velikonočna pojedina ne obremeni prebave?

Prihaja velika noč, praznik šunke, pirhov, potice ter kopice drugih dobrot, pod težo katerih se bodo šibile naše mize. Privoščite si jih brez slabe vesti, saj se tovrstne priložnosti zgodijo le enkrat na leto. Ker pa zna obilna praznična hrana pustiti posledice v obliki napihnjenosti, občutka nelagodja v predelu trebuha, zgage in zaprtja, je dobro vedeti, kako lahko preženete tovrstne tegobe – in to na povsem naraven način!

Prehrana 01. 04. 2021 06.00

To je mesnina, ki je bogata z vitamini in minerali

Slovenci smo veliki ljubitelji mesnin, ni zabave, na kateri ne bi imeli narezka in ni priložnosti, na kateri ne bi postregli vsaj pršuta. Pa se kdaj vprašate, kakšna hranila vnesemo v telo z uživanjem mesnin? Preberite si v nadaljevanju vse o mesnini, ki vsebuje malo maščob, bogata pa je z vitamini in minerali, še posebej z železom in magnezijem.

Zdravje 10. 04. 2020 10.06

Privoščite si zdrave in naravne pirhe

Ne imejte slabe vesti, če si boste med velikonočnimi prazniki privoščili kakšno jajce več kot ponavadi. Ne samo da so jajca zdrava že sama po sebi, ponujamo vam tudi nekaj nasvetov, katera izbrati in kako jih obarvati na zdrav in naraven način.

Zdravje 10. 04. 2020 10.05

Česa ne sme manjkati poleg šunke in jajc?

Medtem ko strokovnjaki za prehrano na praznično obloženi mizi jedi, ki so tradicionalne, zaradi tega ne želijo odsvetovati, priporočajo, da ostanete pri prehranjevanju zmerni ter da obrok uravnotežite z zadostno količine zelenjave ter dovolj gibanja.

Prehrana 08. 04. 2020 08.45

Preprost nasvet za bolj zdrav velikonočni obrok

Nič ni narobe, če se občasno pregrešimo ali pojemo več, kot naše telo potrebuje, razlaga prehranska strokovnjakinja Anja Pristavec. A le če se tako prehranjujemo le ob praznikih in ne ves čas. Preprosto pa lahko tudi svoje praznične obroke spremenimo v bolj zdrave, če poskrbimo, da polovico obroka sestavlja zelenjava. Kaj bi bilo še dobro vedeti o velikonočni hrani?

Prehrana 08. 04. 2020 08.38

Veste, kako zdravilen je hren?

Hren je nepogrešljiv v času velike noči in je odličen kot dodatek k mesu. Lahko ga samo naribamo ali iz njega pripravimo omako. Hren je ena najbolj zdravih živil, ki se bodo med veliko nočjo znašle na vaši bogato obloženi mizi, zato si ga vsekakor privoščite.

Prehrana 08. 04. 2020 08.37

Koliko pirhov lahko zaužijemo?

Prišel je čas velike noči in za mnoge čas barvanja pirhov. Če so nekoč jajca veljala za nezdravo živilo, danes temu ni več tako. Kaj je vzrok za to, nam je povedala dietetičarka Marina Zakić.

Prehrana 08. 04. 2020 08.34

Preprosti triki za bolj zdravo potico

Za veliko noč brez potice ne gre. A letos lahko poskusite nekoliko bolj zdravo potico, ki jo lahko pripravite na povsem preprost način. Dejstvo je, da je lahko orehova potica izjemno zdrava za nas, saj so orehi dober vir vitaminov in mineralov. A nekoliko bolj previdni moramo biti pri izbiri moke in sladil. Kako lahko pripravite bolj zdravo orehovo potico, nam je zaupala dieteičarka Marina Zakić.

POPovi zdravniki 12. 04. 2009 07.25

Hren in potica

Ali je dobro potico pomakati v hren

POPovi zdravniki 06. 11. 2007 19.27

Lahko prebavljiva hrana

Pozdravljeni. Pred tednom dni sem bila pri zdravniku in ta mi je svetoval naj uživam lahko hrano.Mi lahko prosim poveste katera so dovoljena in katera prepovedana živila(in zakaj so ta prepovedana)te...

POPovi zdravniki 04. 08. 2003 08.08

Kronični gastritis in prehrana

SIN JE STAR 13 LET.LANSKO LETO SO MU NA GASTRODKOPIJI UGOTOVILI KRONIČNI GASTRITIS. JEDEL JE ULTOP. BILO JE MOLJE. LETOS POLETI SO SE TEŽAVE SPET PRIČELE.PROBLEM JE TUDI, KER JE VELI 166 CM IN IMA SAM...

POPovi zdravniki 09. 01. 2003 18.20

Kronični gastritis in prehrana

Že nekaj časa imam probleme z želodčno kislino (pekoč občutek). Za silo si pomagam z Rutacid tabletami, a s tem samo lajšam posledice, problem pa ostaja. Ne kadim in ne pijem alkohola, pazim pa tudi, ...

Novice 30. 03. 2018 08.01

Vas peče zgaga? Tu je hitra in učinkovita pomoč!

Potica, šunka, jajca in kozarec dobrega vina bodo v prazničnem času zagotovo na mizi. Hrane bo v obilju, prav zato se pogosteje pojavi tudi zgaga. Občutek, ko prične peči v žlički in za prsnico ter privede do bolečin, lahko tudi do slabosti. S pomočjo zdravil, ki vsebujejo ranitidin lahko zgago hitro pogasite in odpravite simptome.

Bolezni 14. 04. 2017 09.01

Hitra pomoč, ko peče zgaga

Velika noč je čas, ko so mize bogato obložene in pojemo veliko mastne hrane ter tudi spijemo nekaj alkohola. Prav zato ni nenavadno, da se lahko pojavi pekoča zgaga, ki nam po obroku zagreni prazničen čas. Tu je preprost in hiter način, kako preprečiti ali lajšati zgago.

Zdravje 23. 12. 2013 19.23

Pripravite zdravo božično pojedino!

Prazniki so pred vrati. Spet se bomo z najbližjimi zbrali za praznično obloženo mizo, si izmenjali lepe misli in darila. A na te predpraznične dni si marsikatera gospodinja beli glavo s tem, kaj zdravega skuhati in speči …

Zdravje 18. 12. 2013 11.29

Neverjetno, kaj sladkor povzroča telesu

Da sladkor škodi zobem, ni skrivnost. A s hrano, bogato s sladkorjem, ne tvegate le gnilobe zob, temveč povečate tveganje za razvoj številnih nevarnih bolezni. Prav zato je pomembno, da tudi v teh prazničnih dneh ne pretiravate z njim.

Zdravje 23. 12. 2010 09.14

Izognite se prazničnim želodčnim težavam

Med prazniki se marsikdo težko upre dobrotam, ki jih ponujajo praznično obložene mize. Da bi se izognili prenajedanju in da ne bi imeli želodčnih težav, smo za nasvete, kako in kaj jesti, povprašali prehrambeno strokovnjakinjo Andrejo Čampa Širca.

Novice 16. 12. 2010 08.20

Praznične jedi, prijazne želodcu!

Praznike pospremimo z obloženo mizo, z jedmi, ki nam pričarajo vzdušje in nas spomnijo na praznike, ki smo jih praznovali nekoč. Meso, potica, priloge. Nihče se temu ne izogne in težko si zamislimo, da bi bilo drugače.

Zdravje 27. 11. 2010 08.20

Pet nasvetov za predpraznično hujšanje

Veseli december je pred vrati in spet bomo dobro jedli in pili. A kuhano vino, medica, potica, praženi mandlji in druge dobrote imajo precej kalorij. Zato se marsikdo te dni odloči za predpraznično dieto.

Zdravje 02. 04. 2010 11.34

Zdrava velikonočna pojedina

Za velikonočne praznike na mizi ne smejo manjkati pirhi, hren, šunka, jagnjetina in potica, vse bolj priljubljena pa postajajo tudi velikonočna čokoladna jajca. Da ob mastenju z dobrotami ne bo slabe vesti, preberite, za kaj vse so zdrave te velikonočne dobrote!

Zdravi z 02. 04. 2010 09.18

VIDEO: Potica za alergike

Bližajo se velikonočni prazniki, ko bodo naše mize spet polne najrazličnejših dobrot. Ker pa je veliko ljudi alergičnih na kakšno hrano, na primer na jajca, mleko, gluten, morajo kljub prazničnemu vzdušju paziti, kaj jedo. A zaradi alergij ni treba, da so prikrajšani.

Recepti 11. 04. 2009 19.30

VIDEO: Preživite praznike bolj zdravo!

Prav zaradi prazničnih jedi imajo v tem času mnogi težave s prebavili, z bolečinami v trebuhu in z zgago, ki jo največkrat povzroči orehova potica. Če so orehi tudi za vas pretežki, si letos za spremembo omislite pehtranovo potico.

Recepti 09. 04. 2009 23.18

Orehova potica letos na bolj zdrav način

Kaj ko bi letos poskusili za velikonočne praznike jesti 'malce' bolj zdravo. Za vas smo poiskali recept za orehovo potico, v katerem smo beli sladkor nadomestili z medom in rjavim sladkorjem.

Novice 09. 04. 2009 22.46

Nina Osenar bo velikonočno šunko zamenjala s tofujem

Nina bo veliko noč praznovala malce drugače, kot je v navadi. Drugačen in za slovenske razmere verjetno neobičajen bo tudi njihov velikonočni jedilnik. Meso bo zamenjal tofu, klasično orehovo potico pa pirina potica z lešniki.

ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 859