prebavil

Jabolčni kis: Raziskave kažejo koristi pri maščobni bolezni jeter
Raziskave nakazujejo, da jabolčni kis lahko ugodno vpliva na metabolne dejavnike, kot so lipidni profili in uravnavanje glukoze, kar kaže na potencial za podporo pri maščobni bolezni jeter in steatohepatitisu. Vselej se posvetujte z zdravnikom.

Kri v blatu: Zakaj se pojavi in kdaj k zdravniku?
Kri v blatu lahko nakazuje na prehodno stanje ali resnejše bolezni prebavil, tudi določena hrana lahko povzroči lažno pozitivne znake. Pomembno je prepoznati znake in vedeti, kdaj je čas za zdravniško pomoč ter kakšni so naravni pristopi.

Morbidna debelost: Skrito tveganje za vaše zdravje, ki ga ne smete ignorirati
Morbidna debelost je resna zdravstvena težava, ki močno poveča različna tveganja za številne bolezni, močno zmanjša kakovost življenja in vpliva na praktično vse vidike našega vsakdana. Kaj sploh je morbidna debelost, kako jo lahko preprečimo, kako jo zdravimo?

Razbijanje srca, omotica, utrujenost: znaki, da vam primanjkuje železa
Železo je ključni mineral za tvorbo hemoglobina, beljakovine v rdečih krvničkah, ki prenaša kisik po telesu. Ko ga primanjkuje, telo težko oskrbuje tkiva s kisikom, kar povzroča širok spekter simptomov – od utrujenosti do srčnih težav.

Rak, ki naj bi bil vse pogostejši pri generaciji X in milenijcih
Kljub redkosti te bolezni novejše študije nakazujejo zaskrbljujoč porast obolevnosti za rakom slepiča med mlajšimi generacijami v Združenih državah Amerike, posebej med generacijo X in milenijci.

Pogoste prebavne težave: kdaj gre za sindrom razdražljivega črevesja?
Napihnjenost, krči, driska ali zaprtje so pogosti spremljevalci sodobnega življenjskega sloga. Stres, neredna prehrana, pomanjkanje gibanja in kronična utrujenost močno vplivajo na prebavni sistem.

Poletna utrujenost, napihnjenost, glavoboli? Morda ste preprosto dehidrirani
Skozi poletje smo skoraj vsak dan izpostavljeni visokim temperaturam. Preživljanje časa na plaži, druženje na piknikih in športnih aktivnostih na prostem povzroči povečano potenje, kar lahko vodi do dehidracije. Zadosten vnos tekočine je pomemben za ohranjanje energije in delovanja prebavil.

Ključen vitamin za žensko zdravje, nosečnost in še mnogo več
Folna kislina je sintetična oblika vitamina B9, ki je ključna za tvorbo rdečih krvnih celic, obnovo DNK in pravilno delovanje možganov.

Kako odpraviti ledvične kamne: naravne in medicinske metode za razgradnjo kamnov
Ledvični kamni so trde mineralne tvorbe, ki nastanejo v sečilih, kadar je v urinu preveč odpadnih snovi in premalo tekočine.

4 nevarni miti o stresu, ki vam lahko škodujejo bolj, kot si mislite
Ljudje imamo veliko napačnih predpostavk o stresu – od tega, kako pogost je, do tega, kako nevaren je dejansko lahko.

7 opozorilnih znakov pomanjkanja vitamina B12, ki jih nikakor ne smete prezreti
Vitamin B12 je bistvenega pomena za naše zdravje, saj vpliva na številne telesne funkcije, od tvorbe rdečih krvnih celic do delovanja živcev. Članek razkriva sedem opozorilnih znakov, ki nakazujejo pomanjkanje tega pomembnega vitamina, kot so utrujenost, mravljinčenje v okončinah in težave z ravnotežjem. Seznanite se z možnimi vzroki in načini za obnovo ravni B12.

Gastroenterologi pravijo, da je to najslabša hrana za zdravje črevesja
Hrana, ki jo jemo, lahko slabo vpliva na zdravje. Gastroenterologi opozarjajo, da se je treba izogibati nekaterim živilom, ker škodujejo črevesju, prebavi in telesu. O katerih živilih je govora?

To živilo velja za zdravo – a lahko, če pretiravate, sproži vnetje trebušne slinavke
Živila, ki jih pogosto štejemo med zdrava, niso vedno primerna za vsakogar – še posebej ne za ljudi z določenimi zdravstvenimi težavami. Ena takšnih skritih nevarnosti je povezava med pretiranim uživanjem nekaterih zdravih maščob in razvojem vnetja trebušne slinavke (pankreatitisa), kar potrjujejo tudi številni medicinski viri.

Zastrupitev s hrano v vročini: 8 simptomov, da vam poletni obrok ni 'sedel'
Poletje in hrana pogosto hodita z roko v roki – pikniki, hladne jedi, ulična hrana in sproščeno prehranjevanje na prostem. Toda visoke temperature in neustrezno shranjevanje živil ustvarjajo idealne pogoje za razvoj bakterij, ki povzročajo zastrupitve s hrano. Čeprav se simptomi lahko zdijo kot običajna prebavna težava ali utrujenost zaradi vročine, lahko gre za resno okužbo, ki zahteva pozornost.

Nizko železo, huda utrujenost: kako prepoznati in odpraviti slabokrvnost
Slabokrvnost, znana tudi kot anemija, je stanje, pri katerem telo nima dovolj zdravih rdečih krvnih celic ali hemoglobina, da bi učinkovito prenašalo kisik po telesu. Najpogostejša oblika anemije je posledica pomanjkanja železa, ki lahko povzroča izrazito utrujenost, bledico, razbijanje srca in celo težave s koncentracijo. Gre za tihega saboterja vsakodnevnega počutja, ki ga pogosto spregledamo ali zamenjamo z običajno izčrpanostjo.

Najbolj podcenjeni vitamin za imunski sistem v toplejših mesecih: vitamin A
Ko govorimo o podpori imunskemu sistemu, večina pomisli na vitamin C, cink ali vitamin D. A obstaja še en ključni vitamin, ki pogosto ostane prezrt – vitamin A.

Ali vaš življenjski slog dejansko lahko spodbuja razvoj rakavih celic?
Rak se pogosto zdi kot nekaj, kar pride nepričakovano – kot nesreča brez jasnega vzroka. A znanost nas opozarja, da številni vsakdanji dejavniki bistveno prispevajo k povečanju tveganja za razvoj rakavih celic.

Simptomi, ki jih spregledajo skoraj vsi. Lahko so resno opozorilo
Nekatere telesne spremembe so tako pogoste in subtilne, da jih zlahka prezremo. Pekoč jezik, razpoke v kotičkih ustnic, bleda koža, krhki nohti ali izpadanje las – pogosto jih pripišemo suhemu zraku, stresu ali pomanjkanju spanja. A v ozadju je lahko nekaj precej bolj specifičnega in pogostega: pomanjkanje železa.

7 znakov pomanjkanja vitamina B12 pri starejših (in zakaj je nevarno)
Vitamin B12 je ključen za ohranjanje zdravja živčnega sistema, tvorbo rdečih krvničk ter normalno delovanje možganov. S staranjem pa se sposobnost telesa za absorpcijo tega vitamina pogosto zmanjša, kar lahko privede do resnega pomanjkanja.

Najboljši viri vitamina D za ženske v perimenopavzi
Perimenopavza je obdobje hormonskih nihanj, ki se lahko začne že po 35. letu in traja tudi do deset let pred dejansko menopavzo.

Kaj naredite po obroku? Morda delate napako!
Izogibanje prhanju, dremežu in drugim navadam po obroku lahko bistveno vpliva na vašo prebavo.

Neverjetno! Živali, ki 'zavohajo' zdravstvene težave
Neverjetno, a resnično! Človeški prijatelji v živalski preobleki lahko zaznajo zdravstvene težave pri ljudeh. Od psov in podgan do čebel, imajo živali neverjetne sposobnosti odkrivanja bolezni, vključno z rakom in okužbami. Njihov izjemen voh je ključ do zgodnjega odkrivanja, kar lahko izboljša zdravljenje in reši življenja. Sodelujmo z njimi za boljše zdravje!

Vsak tretji rak je posledica tega, kar jemo, pijemo in dihamo
Čeprav genetika igra pomembno vlogo, raziskave vse bolj jasno potrjujejo, da imajo tudi naše vsakodnevne izbire – kar jemo, pijemo, kako živimo in celo kako dihamo – bistven vpliv na tveganje za razvoj raka.

Trije čaji, ki bi jih morali pogosteje piti, če želimo boljšo prebavo in energijo
Določeni čaji ne le izboljšujejo prebavo, ampak imajo tudi dodatne koristi za splošno počutje. Zeleni čaj denimo zmanjšuje vnetje, metin čaj pomaga pri krčih, ingver pa lahko pospešuje prebavne procese.

Trebušne bolečine: Kaj jih povzroča in kako si lahko pomagate?
Ste utrujeni od trebušnih bolečin in iščete rešitev? Ne glede na to, ali vas pestijo prebavne motnje, stres ali kaj hujšega, vam bomo pomagali razumeti, kaj se dogaja v vašem telesu. Spoznajte pomembnost prepoznavanja znakov različnih stanj ter se seznanite s tem, kako ustrezno ukrepati, da si olajšate trpljenje in izboljšate svoje počutje. Bodite pozorni na zdravje svojega trebuha in poskrbite zase.

Kako podnebne spremembe vplivajo na zdravje prebavil in povečujejo tveganje za raka?
Podnebne spremembe imajo širok spekter negativnih vplivov na zdravje ljudi, povezava med spremembami v okolju in zdravjem prebavil pa je še posebej zanimiva in pomembna. Zaradi naraščajočih temperatur, pogostejših ekstremnih vremenskih pojavov in povečanega onesnaženja sta naš organizem in prebavni sistem pod vedno večjim stresom.

Nezdrav življenjski slog in rak: 7 dejstev, ki se jih morate zavedeti
Nezdrav življenjski slog ima močan vpliv na tveganje za razvoj različnih vrst raka. Raziskave so pokazale, da dejavniki, kot so prehranjevalne navade, telesna aktivnost, kajenje in uživanje alkohola, lahko bistveno povečajo verjetnost za nastanek raka.

Zakaj smo priča porastu raka črevesa med mladimi?
Rak črevesa je ena izmed najpogostejših vrst raka na svetu, vendar smo v zadnjih desetletjih priča zaskrbljujočemu porastu primerov med mladimi odraslimi, zlasti med tistimi, mlajšimi od 50 let. Razlogi za ta trend so kompleksni in vključujejo kombinacijo genetskih, okoljskih in življenjskih dejavnikov.

Kaj je SIBO?
SIBO (small intestine bacterial overgrowth) je okrajšava, ki v prevodu pomeni "prekomerno razraščanje bakterij v tankem črevesu".

Kdaj je napihnjenost znak resnejšega stanja?
Vlaknine so pomemben del zdrave prehrane, saj prispevajo k boljši prebavi, uravnavajo raven sladkorja v krvi in podpirajo zdravo črevesno mikrobioto. A te iste vlaknine so tudi izjemno pogost vzrok za vetrove in napenjanje. Kako jih torej vključiti v prehrano, ne da bi pri tem tvegali prebavne težave?