Vizita.si

prehrana

Aktivno življenje 19. 12. 2025 03.53

Kako ostati aktiven decembra, ne da bi pregoreli?

December je mesec kontrastov. Po eni strani si želimo več gibanja, da bi uravnotežili sedeče delo in obilico hrane, po drugi strani pa nas realnost kratkih dni, pomanjkanja energije in povečanega stresa hitro pripelje do izčrpanosti.

Imunski sistem 19. 12. 2025 03.39

Mraz in imunski sistem: zakaj oslabi vašo obrambo in kako jo lahko okrepite

Zimski meseci prinašajo več kot le nižje temperature. Prinašajo tudi povečano obremenitev imunskega sistema, več virusov v obtoku in večjo dovzetnost za okužbe.

Dieta 18. 12. 2025 13.46

Zato ne zmorete shujšati

Hujšanje je za mnoge eno najbolj frustrirajočih področij življenja. Veliko ljudi ima za sabo že več poskusov, različne diete, kratkotrajne uspehe in še več razočaranj. Pogosto se zdi, kot da telo sodeluje na začetku, nato pa nenadoma začne "nagajati". Teža obstane, energija pade, motivacija izgine. V takih trenutkih se marsikdo vpraša, kaj dela narobe. A resnica je pogosto drugačna: problem ni v posamezniku, temveč v napačnih pristopih in globoko zakoreninjenih mitih o hujšanju.

Prehrana 18. 12. 2025 03.40

10 živil, ki lahko izboljšajo vaš spanec

Kakovosten spanec je eden ključnih temeljev zdravja, vendar ga veliko ljudi zaradi stresa, hitrega tempa in neuravnotežene prehrane ne dosega.

Estetska medicina 17. 12. 2025 04.11

Resnica o okrevanju po najpogostejših lepotnih operacijah

Lepotne operacije so postale dostopnejše in pogostejše, kar pomeni, da se vedno več ljudi odloča za estetske posege, kot so liposukcija, povečanje prsi, facelift ali korekcija nosu. Kljub temu mnogi podcenjujejo čas in zahtevnost okrevanja, kar lahko vodi do neprijetnih presenečenj.

Imunski sistem 17. 12. 2025 03.39

Znanost o sladkorju in vaši odpornosti

Sladkor je v zadnjih letih postal ena najbolj demoniziranih sestavin sodobne prehrane. Pogosto slišimo, da sladkor ubija imunski sistem ali da že ena sladica oslabi odpornost. A kaj od tega dejansko potrjuje znanost?

Prebava 17. 12. 2025 03.12

Ali pitje vode med jedjo slabša prebavo?

Veseli december je poln druženj ob dobri hrani in pijači, zato ni nič čudnega, da se marsikdo v tem obdobju leta srečuje z napihnjenostjo in težavami s prebavo. Mnogi ob tem posegajo po 'hitrih rešitvah' ali verjamejo mitom, ki nimajo veliko skupnega z dejstvi. V nadaljevanju razkrivamo, kako prebava v resnici deluje in kaj lahko sami naredimo, da se bomo med prazniki počutili bolje.

Zdravje 16. 12. 2025 10.32

Ko vas 'zdrava hrana' začne delati bolne: temna stran clean eatinga

Zdrava prehrana naj bi bila temelj dobrega počutja, energije in dolgoročnega zdravja. A v zadnjih letih stroka vse pogosteje opozarja na paradoks: ljudje, ki se prehranjujejo 'zelo zdravo', pogosto poročajo o prebavnih težavah, kronični utrujenosti, hormonskih nihanjih in celo tesnobi.

Zlata leta 16. 12. 2025 03.38

Bi lahko z zmanjšanjem vnosa kalorij zaščitili svoje možgane pred staranjem?

ScienceAlert opisuje raziskavo, v kateri so se strokovnjaki osredotočili na povezavo med energijskim vnosom in zdravjem možganov. Ugotovitve nakazujejo, da imajo lahko ljudje, ki zmanjšajo vnos kalorij, koristi za možgane, povezane z upočasnjenim staranjem.

Duševno zdravje 16. 12. 2025 03.26

Kako se soočiti s stresom pred prazniki?

Praznični december je pogosto predstavljen kot čas topline, druženja in veselja. A številni strokovnjaki opozarjajo, da je to tudi obdobje, ko se raven stresa močno poveča.

Dieta 15. 12. 2025 03.46

Največja napaka pri hujšanju, ki jo dela 90 % ljudi (in zato nikoli ne shujšajo)

Ko govorimo o hujšanju, si večina ljudi najprej predstavlja diete, prepovedi, štetje kalorij in stroge urnike. A resnica je precej bolj preprosta in hkrati bolj kompleksna. Nihče se ne zredi v enem tednu in nihče tudi ne more zdravo shujšati v treh. Hujšanje ni enkratna akcija, temveč proces, ki zahteva potrpežljivost, razumevanje lastnega telesa in predvsem spremembo življenjskega sloga.

Prehrana 15. 12. 2025 03.12

Kdaj je najboljši čas v dnevu, da pojemo jabolko?

Jabolko je eno najbolj priljubljenih in dostopnih sadežev. Velja za simbol zdravja, bogato z vlakninami, antioksidanti in vitamini.

Prehrana 14. 12. 2025 03.56

Živila z dodanim sladkorjem: zakaj so problematična in kako vplivajo na telo

Prekomeren vnos sladkorja vpliva na metabolizem, vnetje, hormonsko ravnovesje in dolgoročno povečuje tveganje za presnovne bolezni.

Preventiva 12. 12. 2025 03.03

Navade, ki lahko povečajo tveganje za osteoporozo

Osteoporoza je tiha, napredujoča bolezen, pri kateri kosti postanejo krhke, porozne in bolj dovzetne za zlome.

Prehrana 10. 12. 2025 03.55

5 napak pri uživanju probiotikov, zaradi katerih ti morda ne delujejo

Probiotiki so v zadnjih letih postali sinonim za zdravo prebavo in močan imunski sistem.

Vitamini in minerali 10. 12. 2025 03.32

Vitamin B6: 7 živil, ki ga vsebujejo več kot banane

Vitamin B6, znan tudi kot piridoksin, je ključni vitamin skupine B, ki sodeluje v več kot 200 biokemičnih reakcijah v telesu.

Aktivno življenje 09. 12. 2025 09.59

Zakaj telesna dejavnost zmanjšuje tveganje za nastanek raka?

Že dolgo vemo, da redna telesna dejavnost pomembno vpliva na zdravje in zmanjšuje tveganje za številne bolezni, tudi raka. A zakaj je ta povezava tako močna?

Prehrana 09. 12. 2025 03.54

7 živil, ki imajo več kalcija kot mleko

Mleko je dolgo veljalo za glavni vir kalcija, a sodobne raziskave kažejo, da obstajajo številna živila, ki ga po vsebnosti tega minerala prekašajo.

Zdravje 09. 12. 2025 03.48

Lahko občasno omejevanje kalorij spreminja možgane in črevesje?

Po poročanju portala ScienceAlert lahko občasno omejevanje vnosa kalorij povzroči veliko več kot le izgubo teže.

Hujsanje 05. 12. 2025 09.05

Kaj pravijo zdravniki in pacienti? Lahko Ozempic ustavi nevarnosti debelost?

Ozempic, Wegovy in Mounjaro prinašajo preboj pri zdravljenju debelosti. Dr. Žikić pojasnjuje delovanje in komu so ta zdravila namenjena.

Preventiva 08. 12. 2025 03.59

Tudi to, kdaj jeste, vpliva na sladkorno bolezen

Redno uživanje obrokov in prigrizkov pomaga ohranjati stabilno raven glukoze, preprečuje hipoglikemijo in zmanjšuje tveganje za zaplete. Posebej pomemben je zajtrk, zgodnja večerja ter pravilno načrtovanje vadbe in prigrizkov.

Duševno zdravje 08. 12. 2025 03.48

ADHD in tesnoba: Razlikovanje in diagnostični izzivi

Če se spopadate z nemirom, težavami s koncentracijo in spanjem, ste morda pod vplivom ADHD ali tesnobe – ali obeh.

Prehrana 08. 12. 2025 03.03

Hrana, ki jo jemo 'za zdravje', a lahko v telesu tiho spodbuja vnetja

Ljudje radi posežemo po živilih, ki jih marketinško predstavljajo kot zdrava, lahka ali celo fit. A kot piše Harvard Health, je del teh izdelkov daleč od neškodljivih.

Prehrana 08. 12. 2025 03.01

Živila, ki presenetljivo vsebujejo preveč soli – skriti krivci za visok krvni tlak

Sol je nujna za delovanje telesa, a večina ljudi zaužije bistveno več natrija, kot je priporočeno.

Prebava 07. 12. 2025 03.20

Zakaj vas po jedi napihuje? 8 najpogostejših vzrokov

Napihnjenost po obroku je ena najpogostejših prebavnih težav sodobnega človeka.

Prehrana 07. 12. 2025 03.18

Ne le posladek, ampak tudi zdrav napitek

Ali bi skodelica vroče čokolade, pripravljena na pravilen način (z zmanjšano vsebnostjo sladkorja in uporabo kakovostnega kakava), lahko prinesla številne zdravstvene koristi, kot so podpora delovanju srca, izboljšanje razpoloženja, zagotavljanje mineralov in stabilizacija krvnega sladkorja?

Prehrana 06. 12. 2025 03.46

Nov trend za energijo in nadzor apetita?

Kava je za mnoge nepogrešljiv jutranji ritual, proteinski prašek pa priljubljen dodatek za tiste, ki želijo povečati vnos beljakovin.

Vitamini in minerali 06. 12. 2025 03.43

Vitamin D: zakaj ga ima skoraj vsak premalo in kakšne so posledice, ki jih ignoriramo

Vitamin D je postal nov "tihotapec" sodobnih zdravstvenih težav...

Zdravje 06. 12. 2025 03.33

Presenetljiva povezava med debelostjo, prehrano in Alzheimerjevo boleznijo

Ste vedeli, da lahko kombinacija prekomerne telesne teže in pomanjkanja določenega hranila močno vpliva na vaše možgane?

Zlata leta 05. 12. 2025 03.40

Nevidna meja v staranju: Padec odpornosti po 75. letu starosti

Nova študija razkriva ključno prelomno točko v procesu staranja okoli 75. leta starosti, ko se drastično zmanjša sposobnost organizma za okrevanje po poškodbah ali boleznih, kar označuje vstop v obdobje povečane krhkosti.

ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 1331