prehrana ki zniža krvni tlak

Vrsta jagodičevja, ki bi jo morali jesti vsak dan. Odlična je za zdravje srca
Uživanje borovnic je lahko ključno za ohranjanje zdravega srca in ožilja. Bogate z antioksidanti, vlakninami in vitamini, borovnice zmanjšujejo oksidativni stres in vnetje, kar pomaga pri preprečevanju srčnih obolenj.

Načini za hitro znižanje krvnega tlaka
Visok krvni tlak je resen zdravstveni problem, ki lahko poveča tveganje za bolezni srca, možgansko kap in druge zaplete. Čeprav so zdravila pogosto potrebna za dolgoročno obvladovanje krvnega tlaka, obstajajo tudi načini, kako lahko hitro znižate krvni tlak brez uporabe zdravil.

Živila, ki lahko naravno znižajo krvni tlak
Visok krvni tlak lahko uspešno nadzorujemo z rednimi obiski pri zdravniku, rednim jemanjem predpisanih zdravil in nenazadnje tudi z uživanjem določenih živil.

Večina ljudi lahko zniža krvni tlak že s preprostimi navadami
Večina ljudi bi lahko glede na novo študijo znižala svoj krvni tlak tako, da vsak dan opusti zgolj eno čajno žličko soli.

Tako boste ohranili zdravo srce po 50. letu
Srce je osrednji organ našega telesa, ki nenehno deluje, da bi ohranilo našo vitalnost. S staranjem se povečuje tveganje za srčno-žilne bolezni, saj srce in ožilje doživljata naravne spremembe. Po 50. letu postane skrb za zdravje srca še pomembnejša, saj se s staranjem zmanjšuje elastičnost krvnih žil, povečuje pa se tveganje za visok krvni tlak, aterosklerozo, srčni infarkt in druge težave. Dobra novica je, da lahko z zdravimi življenjskimi navadami in ustrezno nego svoje srce ohranite močno in zdravo.

7 stvari, ki lahko pomagajo uravnavati visok krvni tlak
Če se soočamo s težavami z visokim krvnim tlakom, je v prvi vrsti pomembno, da se izogibamo slani hrani in sami soli. Pomagajo pa tudi naslednje stvari.

To bi morali narediti po obroku hrane
Zakaj bi se morali po jedi sprehoditi? Poglejmo si, zakaj je to zelo pametno in veliko bolje kot to, da se po obroku hrane uležemo.

Zelenjava, ki je zagotovo še ne poznate
Bok čoj, znanstveno znan kot Brassica rapa in včasih imenovan tudi pak čoj, je temno zelena zelenjava, natančneje vrsta kitajskega zelja, ki izvira iz Kitajske.

Hipertenzija v nosečnosti – je stanje lahko nevarno?
Zaradi visokega krvnega tlaka ali hipertenzije se ne boste nujno počutili slabo, pa vendar je lahko včasih visok krvni tlak med nosečnostjo resne narave!

Najboljša živila za starejše od 50 let
Uravnotežena prehrana je po mnenju Health in Human Research najboljša preventiva za varovanje zdravja in dolgoživost. Obstajajo živila, ki so na splošno dobra ne glede na našo starost, obstajajo pa tudi tista, ki imajo posebne koristi za ljudi, ki so starejši od 50 let.

Ne boste verjeli, za kaj vse jo lahko uporabite
Kopriva je že od antičnih časov stalnica v zeliščarstvu. Poglejmo si, za kaj vse je dobra, kako jo lahko uporabimo, predvsem pa, kaj vsebuje.

5 razlogov, zakaj je dobro pogosto piti špinačni sok
Špinača je prava zakladnica kakovostnih hranil in vsebuje vitamine, minerale in antioksidante. Ne sme biti samo v solatah ali kot priloga, ampak jo uživajmo tudi na druge načine. Skrajni čas je, da poskusite tudi špinačni sok, ker prinaša številne zdravstvene koristi.

Kaj se zgodi, ko nehamo uživati rdeče meso?
Nekateri se za opustitev mesa odločajo z etičnega vidika, drugi z okoljskega. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje pravijo, da uradna medicina stoji za stališčem, da zdrava in uravnotežena prehrana vključuje vsa živila v priporočenih in optimalnih količinah. A pri tem dodajajo, da je lahko tudi prepogosto uživanje mesa in zlasti mesnih izdelkov v večjih količinah zdravju škodljivo.

Grozdje – hrana 'bogov' za zdravo srce in kosti
Grozdje vsebuje obilico flavonoidov, ki so zaslužni za barvo tega sadeža, zaslužni pa so za celo vrsto blagodejnih učinkov na človekovo zdravje, predvsem za ohranjanje zdravja srčno-žilnega sistema.

Napitek, ki lahko prepreči infekcije, zniža pritisk in izboljša spanec
V mešalniku zmešajte 2 majhni rdeči pesi, majhno jabolko, 50 gramov borovnic, 3 decilitre vode in žlico nastrganega ingverja. To je napitek, ki lahko prepreči vnetja, zniža pritisk, izboljša spanje.

Kako lahko pametno nadzorujete krvni tlak?
Sodoben način življenja je iz leta v leto hitrejši, sledi pa mu tudi ritem srca. To namreč bije vedno hitreje, in če so ob tem prisotni še telesna nedejavnost, nepravilna prehrana ter stres, je zelo verjetno, da se bomo morali soočiti s kopico zdravstvenih posledic, med katerimi je najbolj preteča arterijska hipertenzija, ki lahko vodi v resna bolezenska stanja. Gre za povišan krvni tlak, ki ga zaradi odsotnosti specifičnih simptomov mnogi imenujejo tudi 'tihi ubijalec'. Kako ga sploh prepoznati in imeti učinkovito pod nadzorom?

Glavne prednosti in slabosti ketonske diete
Glavno načelo ketonske diete je zmanjšan vnos ogljikovih hidratov. Ko beseda nanese na njo, se zdi, da smo ljudje razdeljeni le na dva pola - tiste, ki nanjo absolutno prisegajo in jo priporočajo vsem ostalim, ter tiste, ki opozarjajo na njene bistvene pomanjkljivosti, ki se dotikajo predvsem zdravstvenega vidika in samega zdravja. Dejstvo je, da ima ketonska dieta, tako kot vse v življenju, svoje prednosti in slabosti, kot takšna pa tudi ni primerna za vse in za vsakogar.

Kako znižati in optimizirati krvni tlak?
Visok krvni tlak je nevarno stanje, ki lahko poškoduje srce. Če je krvni tlak nenadzorovan, se poveča tveganje za srčne bolezni in možgansko kap. Za naravno znižanje krvnega tlaka lahko storite številne stvari.

10 najbolj zdravih živil za vaše srce
90 odstotkov srčnih infarktov je posledica dejavnikov tveganja, ki bi jih lahko preprečili. Med njimi je tudi nezdrava prehrana. Eden najpomembnejših ukrepov, če želite ohraniti zdravo srce, je, da izboljšate svojo prehrano. Predstavljamo vam 10 najbolj zdravih živil za vaše srce.

Preverite, katera živila uživati, da se izognete srčno-žilnim boleznim
Po navedbah kardiologa Joela K. Kahna naj bi določena hrana pripomogla k boljšemu zdravju srca in ožilja.

12 razlogov, zakaj so bučke tako zelo dobre za nas
V poletnem času so na našem jedilniku pogosto tudi bučke. Ne samo da so zelo okusne, ampak imajo tudi ogromno koristnih snovi za naše zdravje.

Za debelost so lahko krivi tudi hormoni! Preverite, kdaj
Prekomerna telesna teža in debelost negativno vplivata na naše psihofizično zdravje. O tem ni dvoma, in čeprav si težko priznamo, hitro občutimo posledice odvečne telesne teže: boleči sklepi, bolečine v hrbtenici, otekanje nog, utrujenost, slabo počutje in morebitne številne druge hujše, tudi psihične posledice.

VRTOGLAVICA, NIHANJE PRITISKA, GLAVOBOLI
Pozdravljeni! Sem 20-letnica in imam težave z vrtoglavico, nihanjem pritiska in občasnimi glavoboli. Glede na mojo starost, nisem noseča. Kot sem že prej omenila svoje težave se te samo še stopnjujejo...

S patentirano slovensko učinkovino Belinal® nad povišano vrednost krvnega sladkorja
Sladkorna bolezen je postala epidemija tretjega tisočletja. Sedem odstotkov odrasle populacije trpi za posledicami sladkorne bolezni. Letno na svetu zaradi diabetičnih zapletov umre 5 milijonov ljudi.

6 živil, ki bodo znižala vaš holesterol
Imate visok nivo holesterola? Ta je glavni faktor za razvoj bolezni srca in ožilja, ki zahtevajo trikrat več življenj kot rak dojke in dvakrat več kot rak pljuč. Prav zato je pomembno, da ga znižate. To lahko storite s pomočjo šestih živil.

Posledice te pogoste bolezni so lahko uničujoče
Sladkorno bolezen povzroči nezdrav način življenja. Če tega ne boste spremenili prej, boste morali to storiti, če zbolite. Posledice so sicer lahko zelo hude. Od slepote do amputacije okončin ter celo kapi.

Mastna hrana, ki topi kilograme
Resda z mastno hrano, če želimo imeti pravo število kilogramov, ne smemo pretiravati. Toda obstajajo živila, ki jih v majhnih količinah v svojo prehrano moramo vključiti.

Moramo res uživati kar 9 obrokov dnevno?
Zadnja raziskava britanskih strokovnjakov je pokazala, da trije obroki dnevno niso dovolj. Zaužiti bi jih morali kar devet. Na ta način se namreč zmanjša količina slabega holesterola in zniža krvni tlak.

Visok krvni prtisk - "tihi ubijalec"
Arterijska hipertenzija ali visok krvni tlak je glavni dejavnik tveganja za bolezni srca, možgansko kap in ledvične bolezni. Ker nima posebnih opozorilnih znakov, jo imenujemo tudi “tihi ubijalec“.