Vizita.si

prehranska vrednost

Prehrana 21. 06. 2024 04.30

Ne boste verjeli, kako zdrave so

Fige so starodavno sadje, ki se že tisočletja uporablja v prehrani in medicini. Priljubljene so zaradi svojega sladkega okusa in številnih koristi za zdravje. Rastejo predvsem v toplejših podnebjih, kot so sredozemska regija, Bližnji vzhod in deli Azije.

Razstrupljanje 14. 04. 2024 04.00

Ali pegasti badelj pomaga pri 'razstrupljanju'?

Pegasti badelj (Silybum marianum) je že dolgo znan po svojih potencialnih koristih za zdravje jeter. Znano je, da vsebuje biološko aktivne spojine, predvsem silymarin, ki ima številne potencialne zdravilne učinke. Kljub široki uporabi v tradicionalni medicini in alternativni terapiji pa ostaja vprašanje njegove dejanske učinkovitosti pri detoksifikaciji jeter predmet razprav in raziskav. V tem članku bomo pregledali najnovejše znanstvene ugotovitve o učinkovitosti pegastega badlja pri detoksifikaciji jeter ter razpravljali o njegovi morebitni klinični uporabi.

Prehrana 25. 09. 2023 05.00

Kaj se zgodi, če vsak dan jeste jajca?

Tri jajca na dan odženejo zdravnika stran. Jajca si na našem jedilniku zaslužijo posebno mesto, saj so ne le okusna, ampak imajo tudi bogato hranilno vrednost. Ljudje se jajcem pogosto izogibajo, še posebej rumenjakom, saj verjamejo, da se bodo zredili ali imeli povišan holesterol. A resnica je drugačna.

Prehrana 23. 09. 2023 05.00

Pozor, če nabirate gobe

Čeprav jih obravnavamo kot zelenjavo, so gobe vrsta gliv. Namesto da bi proizvedla semena, goba sprošča na milijone mikroskopskih trosov, ki se oblikujejo pod njenim klobukom. Lahko rastejo nad zemljo, na vrhu zemlje ali na drugi površini. So hranljivo živilo, ki je po vsem svetu priznano zaradi svojih mogočih koristi za zdravje.

Tuje 11. 09. 2023 05.00

Dolly Parton razkrila, kakšni 'dieti' dolguje svojo postavo

Pevka in igralka Dolly Parton je nedavno dopolnila 78 let, a še vedno navdušuje s svojo dobro formo.

Zdravje 28. 02. 2022 05.00

Nevarno stanje, s katerim se spopada več kot 60 odstotkov Slovencev

Srčno-žilne bolezni so tako v razvitem delu sveta kot tudi Sloveniji že desetletja najpogostejši vzrok obolevnosti in umrljivosti odraslih. Dejavnikov tveganja je več, med najpogostejšimi pa je zagotovo povišan holesterol v krvi. Na srečo lahko že z manjšimi spremembami življenjskega sloga veliko pripomoremo k zmanjšanju tveganja za omenjene bolezni ter posledično boljši kakovosti življenja. Kako?

Prehrana 17. 02. 2022 05.00

Miti in dejstva o prehranskih dodatkih

Verjetno se je vsak izmed bralcev tega prispevka že poigraval z idejo ali potrebuje dodatke k prehrani in katera so tista prehranska dopolnila, ki mu lahko izboljšajo zdravje, morda pripomorejo k boljšemu počutju in močnejšemu imunskemu sistemu.

Vitamini in minerali 25. 11. 2020 05.30

Vitamin D – kaj je res in kaj ni?

Vitamin D ima čisto posebno mesto med vsemi vitamini, ne zgolj v zadnjem času, temveč nasploh. Naše telo ga pridobi z optimalnim in zmernim izpostavljanjem sončnim žarkom, z mešano in uravnoteženo prehrano, le malo kdo pa ve, da je lastna proizvodnja vitamina D pri ljudeh precej višja v primerjavi s prehranskim vnosom vitamina D. Poglejmo si vse, kar o tem vitaminu vemo iz trenutnih študij.

Prehrana 06. 08. 2020 06.00

Ima nizko energijsko vrednost in ogromno antioksidantov

Poleti je izbira sadja velika. Ker se je zdravo raznoliko prehranjevati, posegajte enkrat po eni, drugič po drugi vrsti. A nikar ne pozabite na jagodičje. "Med vsemi vrstami sadja jih lahko označimo kar za superživilo," pove prehranska strokovnjakinja Karla Klander. "Je zelo bogato z antioksidanti, kot so antocianin, resveratrol in drugi. Ti preprečujejo škodljivo delovanje prostih radikalov."

Vitamini in minerali 22. 06. 2020 07.50

Močan antioksidant, ki zmanjšuje vnetja v telesu

Pričela se je sezona češenj in višenj. Če je le mogoče, si jih v tem času privoščite v obilju. Tako češnje kot višnje so bogat vir vitaminov in antioksidantov, zaradi česar so izjemno zdrave. Ne le, da si boste z njimi zagotovili visok vnos zdravih hranil za močno imunsko odpornost, študije so celo pokazale, da zmanjšujejo vnetja v telesu.

Zdravje 29. 05. 2020 10.30

Mislite, da je bolj zdravo, a ni

Tako se prehranjujete v dobri veri, da delate nekaj dobrega zase. A v resnici vaša izbira morda sploh ni zdrava. Kaj so zmote o zdravi prehrani, smo se pogovarjali s prehransko strokovnjakinjo Mojco Cepuš.

Prehrana 21. 05. 2020 08.00

Zdrav zajtrk za zmanjševanje vnetij v telesu

Če ste taki kot večina ljudi, verjetno vsak dan vedno znova jeste enak zajtrk, ki se ga sčasoma že naveličate. V tem primeru vam predstavljamo recept za zajtrk, ki vam bo pomagal izgubiti nekaj odvečnih kilogramov in zmanjšati vnetja v telesu.

Prehrana 08. 04. 2020 08.45

Preprost nasvet za bolj zdrav velikonočni obrok

Nič ni narobe, če se občasno pregrešimo ali pojemo več, kot naše telo potrebuje, razlaga prehranska strokovnjakinja Anja Pristavec. A le če se tako prehranjujemo le ob praznikih in ne ves čas. Preprosto pa lahko tudi svoje praznične obroke spremenimo v bolj zdrave, če poskrbimo, da polovico obroka sestavlja zelenjava. Kaj bi bilo še dobro vedeti o velikonočni hrani?

Prehrana 15. 10. 2019 13.16

Se boste zaradi krompirja res zredili?

"To, da se med hujšanjem ne sme jesti krompirja, je neumnost," takoj jasno pove prehranska strokovnjakinja Mojca Cepuš, ki vsakodnevno ljudem pomaga do bolj zdrave teže. Preberite si, zakaj si ga lahko tudi, ko se trudite izgubiti odvečne kilograme, privoščite brez slabe vesti in z veliko užitka.

Zdravje 12. 06. 2019 07.53

Oreščke lahko uživate tudi, če hujšate

Kdor si želi izgubiti odvečne kilograme, se oreščkov pogosto boji, saj so mastna hrana z visoko energijsko vrednostjo. Toda prehranska strokovnjakinja Mojca Cepuš pravi, da je strah odveč. Med hujšanjem si lahko privoščite tudi različne oreščke, vendar v primernih količinah. Poleg tega jih je priporočljivo kombinirati z zelenjavo ali sadjem.

Zdravje 30. 05. 2019 08.10

Kaj se zgodi, če redno uživate limeto ali limono?

Limona in limeta sta sadeža, ki spadata v skupino citrusov in imata zelo podobne hranilne vrednosti in učinke na zdravje. A kljub temu obstaja nekaj razlik med njima. Preverite, kako se razlikujeta in kakšne učinke imata, če ju uživamo redno.

POPovi zdravniki 10. 07. 2011 10.21

Pomanjkanje B12

Spoštovani! Stara sem 23 let in sem šest let vegetarijanka, od tega se širi leta prehranjujem vegansko. V zadnjih dveh leti sem opustila začetno skrb po pravilnem prehranjevanju, veliko manj ...

POPovi zdravniki 26. 10. 2010 01.56

Jogurt, jogurt naš vsakdanji

Lep pozdrav. vsa priporočila o zdravem prehranjevanju priporočajo uživanje jogurta, kot vir beljakovim, sploh vegetarijancem. sama pa sem velikokrat opazila, da nimajo jogurti nič kaj visoko vsebnost ...

POPovi zdravniki 28. 08. 2010 01.14

Begajo me priporočila II.

Pozdravljeni, odgovarjam na BEGAJO ME PRIPOROČILA. Najprej se Vam zahvaljujem za izčrpen odgovor. Ste mi kar dali mislit (predvsem zato, ker očitno pretiravam in zadeva že skoraj meji na anoreksijo...

POPovi zdravniki 17. 09. 2009 21.46

škodljivost mleka? da ali ne?

Spoštovani! V današnji radijski oddaji sem zasledila, da mleko in mlečni izdelki niso tako zdravi, kot se priporočajo, ker med drugim povzročajo zakisanost telesa. Ali to drži? Hvala za odgovor in l...

POPovi zdravniki 26. 04. 2004 09.15

Prehrana in umetna sladila

Ali sladila skodujejo? katero sladilo je najbolj zdravo in katero je najbolj priporocljivo za diabetike? ali res sladila procajo raka?koliksno kolicino sladil lahko zauzijem na dan?hvala

POPovi zdravniki 26. 04. 2004 13.22

Ogljikovi hidrati v prehrani

Spoštovani! Nekje sem prebrala, da ni priporočljivo kombinirati beljakovin z ogljikovimi hidrati, beljakovin z beljakovinami niti ogljikovih hidratov z ogljikovimi hidrati. Kako sestaviti jedilnik,...

Zdravje 28. 12. 2018 11.07

Predstavljamo najbolj zdrav način priprave

Najbolj zdravo je špinačo le narezati ter narediti kot smuti, pravijo raziskovalci univerze Linköping na Švedskem. Kuhanje naj bi uničilo antioksidante, ki jih vsebuje ta zelena listnata zelenjava. Še posebej, če želimo zaužiti antioksidant lutein, je bolje, da jo pripravimo kot smuti.

Prehrana 24. 11. 2013 11.25

Znate izbrati živila, ki ne redijo?

Bi si med jutranjo kavo privoščili kolaček, na katerem bi pisalo, da vsebuje 450 kalorij in bi vedeli, da to predstavlja skoraj tretjino priporočenega dnevnega vnosa kalorij? Številni bi verjetno vsaj dvakrat premislili, preden bi si ga privoščili. Žal pri nas vsi izdelki še niso označeni s kalorijsko vrednostjo, a kmalu se bodo oznake spremenile.

Zdravje 26. 09. 2013 08.10

Najhujše laži prehranske industrije

S prihodom gigantskih supermarketov se je močno spremenila tudi naša vsakdanja prehrana. Če smo nekoč še kupovali od bližnjega pridelovalca hrane, danes nakupujemo hrano v velikih trgovinskih centrih, kjer pa pravzaprav ne vemo vedno, kaj kupimo. Veste, čemu se je dobro izogibati?

Novice 10. 04. 2012 09.07

Kako si do poletja izklesati telo?

Toplejši meseci, ko boste odvrgli debela oblačila, pod katerimi skrivate prek zime pridobljene kilograme, se nepreklicno bližajo in verjetno vas ni malo, ki jih misel na kratka krila in kratke oprijete majčke spravi v slabo voljo.

Novice 06. 02. 2012 08.05

Kako si do poletja izklesati telo?

Zima je ravno pravšnji čas, da pomislite na poletje, ko vaši odvečni kilogrami ne bodo več skriti pod debelimi plastmi oblačil, in nekaj storite za svoje telo. Vsi se zavedamo, da brez gibanja in urejene prehrane ne gre. Vprašanje pa je, kako to prenesti v prakso!

Zdravo zame 16. 01. 2012 09.27

Znižajmo zdravju nevaren holesterol

75 odstotkov Slovencev ima povišan holesterol! Ker višje vrednosti holesterola pomenijo večje tveganje za bolezni srca in ožilja, jih je treba čim prej spet spraviti na sprejemljivo raven. Lahko si pomagamo sami. Poglejte, kako.

Zdravje 15. 06. 2011 08.16

Prehrana po življenjskih obdobjih

Prehrano je treba prilagoditi posameznemu življenjskemu obdobju, saj najstnica potrebuje druge prehranske snovi kot na primer ženska v menopavzi. O tem je za našo spletno stran spregovorila hrvaška prehranska strokovnjakinja dr. Lejla Kažinić Kreho, avtorica knjige Prehrana 21. stoletja za ženske.

Estetska medicina 09. 06. 2011 07.53

Odpravljanje celulita: Kaj deluje in kaj ne?

Na trgu so najrazličnejši preparati, prehranska dopolnila, dragi tretmaji, ki obljubljajo hitro odpravljanje pomarančnega videza kože. Še preden se odločite za nakup katerega od njih, pa si preberite, kateri so učinkoviti in kateri ne. To nam je razkrila dermatologinja mag. Metka Adamič, dr. med.

ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 837