prekomerno uživanje

Najboljša prehrana za zdravo srce po 60. letu
Po 60. letu se začne srce odzivati na kumulativne vplive, ki so se gradili desetletja – prehrana, stres, gibanje in dednost. Starost prinaša večje tveganje za srčno-žilne bolezni, visok krvni tlak, povišan holesterol in aterosklerozo.

Bolezni ščitnice: Vzroki, simptomi in možnosti zdravljenja
Bolezen ščitnice je obsežen izraz, ki zajema različna zdravstvena stanja, ki neposredno vplivajo na pravilno delovanje ščitnice, majhne žleze v obliki metulja, ki se nahaja v sprednjem delu vratu.

To živilo vsak dan jemo brez pomisleka – a strokovnjaki opozarjajo, da lahko moti hormone
Rastlinska olja, kot so sončnično, koruzno, sojino in repično olje, so postala stalnica v sodobni prehrani. Uporabljamo jih za kuhanje, pečenje in kot sestavine v številnih predelanih živilih. Vendar pa strokovnjaki opozarjajo, da lahko prekomerno uživanje teh olj vpliva na hormonsko ravnovesje v telesu.

8 živil, ki bi se jim morali pri zamaščenih jetrih čim prej odpovedati
Za zdravje jeter je ključna pozornost na prehrano. Strokovnjaki opozarjajo na živila, ki poslabšujejo zamaščena jetra: rafinirani sladkor, ocvrta hrana, preveč soli, izdelki iz bele moke, mastno rdeče meso, alkohol, sladkane pijače in rafinirana žita. Izogibajte se jim za boljše počutje.

Študija je končno razkrila, katero mleko je bolj zdravo za srce
Po več desetletjih temeljitih raziskav so znanstveniki nedvoumno potrdili dolgo zastavljeno vprašanje, ali ima uživanje polnomastnega ali manj mastnega mleka ugodnejše učinke na zdravje srca in ožilja.

Kaj se zgodi z vašim telesom, če 30 dni ne jeste sladkorja?
Izločitev dodanega sladkorja iz prehrane prinaša številne koristi: manj maščobe v jetrih, boljše delovanje ledvic, močnejši imunski sistem in jasnejše razmišljanje.

Visok krvni tlak: tihi ubijalec, ki ga morda ne prepoznate pravočasno
Visok krvni tlak je resna zdravstvena težava, ki jo je pogosto mogoče preprečiti. Ključno je spremljanje krvnega tlaka in razumevanje dejavnikov tveganja. Spremembe življenjskega sloga in po potrebi zdravila so ključni za ohranjanje zdravega krvnega tlaka in zmanjšanje tveganja za srčno-žilne zaplete.

Ali vaša prehrana spodbuja tiha vnetja? Znaki, da telo ne zmore več
Tiha oziroma kronična nizkostopenjska vnetja so temelj mnogih sodobnih bolezni – od srčno-žilnih obolenj, sladkorne bolezni in Alzheimerjeve bolezni, do raka in avtoimunskih motenj.

Maščobe v prehrani: Kdaj so koristne, kdaj škodljive?
Maščobe so pogosto na seznamu "prepovedanih" živil v mnogih dietah in prehranskih nasvetih, vendar so v resnici ključni del naše prehrane. Vse maščobe niso enake, in pogosto se zmedejo med škodljivimi in zdravimi maščobami. Prekomerno uživanje napačnih vrst maščob lahko poveča tveganje za srčne bolezni, sladkorno bolezen in druge zdravstvene težave, medtem ko zdrave maščobe prinašajo številne koristi za zdravje. Da bi razjasnili zmedo, je pomembno razumeti razliko med različnimi vrstami maščob in njihovo vlogo v telesu.

Kardiolog opozarja: Po kosilu se izognite eni vrsti pijače
Imate navado, da po kosilu za dvig energije posežete po energijski pijači? Premislite še enkrat. Kardiolog opozarja, da je to nespametna navada.

Protin: tiha bolečina sklepov, ki danes ogroža vse
Protin je vrsta artritisa, ki ga povzroča odlaganje kristalov sečne kisline v sklepih.

Žensko zdravje po 50. letu: kako si lahko lajšate poletne tegobe?
Ohranjanje zdravja v starosti ni le posledica naravnih procesov ali genetske predispozicije. Pomembno vlogo igrajo predvsem vsakodnevne navade, ki vplivajo na dolgoživost, splošno počutje in kakovost življenja. Posebej pri ženskah po 50. letu starosti pa lahko dosledno upoštevanje določenih priporočil še dodatno in pomembno prispeva k izboljšanju fizičnega in psihičnega stanja ter lajšanju simptomov menopavze.

15 presenetljivih stvari, ki vam lahko povišajo krvni tlak – brez da bi vedeli
Visok krvni tlak ali hipertenzija je včasih povezan s pogostimi vzroki, kot sta prekomerno uživanje soli in stres. Vendar pa lahko presenetljivo veliko dejavnikov, kot so tudi osamljenost ali zeliščni dodatki, prav tako povišajo krvni tlak.

Ščitnični vozliči: pogost pojav, ki ne pomeni vedno bolezni
Ščitnični vozliči so nenavadne 'izbokline' na vaši ščitnici. Poznamo več vrst, večina od njih ni nevarnih. So relativno pogosti, skoraj vedno benigni (nekancerogeni) in običajno niti ne povzročajo simptomih. V nekaterih redkih primerih pa so lahko rakavi.

Ali se vaše telo slabo odziva na gluten? Kako prepoznati občutljivost
Gluten je beljakovina, ki jo najdemo v pšenici, ječmenu in rži. Pri nekaterih ljudeh povzroča neprijetne prebavne in sistemske simptome – tudi če ne gre za celiakijo ali alergijo na pšenico.

Ali vaše prehranske navade pospešujejo staranje? 7 živil, ki jim je treba reči ne
Staranje kože in telesa je naraven proces, a ga lahko bistveno pospešijo napačne prehranske izbire.

5 vrst raka, ki jih povezuje nezdrav način prehranjevanja
Prehrana igra ključno vlogo pri preprečevanju številnih bolezni – tudi raka. Po ocenah strokovnjakov bi se lahko z bolj zdravim načinom prehranjevanja izognili do tretjine vseh primerov raka.

Zadrževanje vode v telesu? Strokovnjaki priporočajo te naravne rešitve
Občutek napihnjenosti in otekanja? Strokovnjaki svetujejo, da se poslužujete naravnih diuretikov za zmanjšanje zadrževanja vode v telesu. Preberite, katera živila, od kave in limone do lubenice in peteršilja, vam lahko pomagajo pri tem. Ta priporočila vam lahko pomagajo izboljšati vaše počutje.

Zato lubenica ne sme biti vaš edini vir hidracije
Lubenica je poleti simbol svežine, osvežitve in hidracije. Večina ljudi jo vidi kot popolno izbiro v vročih dneh – vsebuje več kot 90 odstotkov vode, je naravno sladka in nizkokalorična.

Vročinski val: Prepoznajte nevarnosti in ukrepajte pravočasno
Visoke temperature poleti predstavljajo resno grožnjo zdravju, še posebej za ranljive skupine, kot so otroci, starejši in bolniki. Poskrbite za varno preživljanje vročih dni, s pitjem tekočine, izogibanjem soncu in ohlajevanjem.

S staranjem telo izgublja to ključno snov – in ogroža sklepe
Z leti ni težava le v gubah, temveč v tistem, kar se dogaja globoko v telesu – v sklepih. Bolečine pri hoji, škripanje v kolenih, otrdelost po spanju ... vse to niso le posledice obrabe, temveč tudi izgube ključne snovi: kolagena.

Kdo ne sme jemati kurkume?
Zaupamo vam, kdo vse naj ne bi užival kurkume. Čeprav je kurkuma cenjena zaradi svojih zdravstvenih koristi, lahko pri nekaterih ljudeh povzroči neželene učinke.

Špinača: 7 razlogov, zakaj bi jo morali jesti vsak dan
Špinača, hranljiva zelenolistna zelenjava, je bogata z vitamini in antioksidanti, ki podpirajo zdravje srca, možganov in oči. Njen nizkokalorični profil jo dela idealno izbiro za uravnavanje teže. Uživamo jo lahko na različne načine, od smutijev do prilog, ter tako izkoristimo njene številne koristi za zdravje.

Kajenje in alkohol: Kako vplivata na raka dojk?
Kajenje in pitje alkohola sta dejavnika tveganja za raka dojke. Kajenje vsebuje rakotvorne snovi in poveča tveganje. Alkohol lahko poškoduje celice in poveča raven estrogena. Zmanjšanje ali opustitev teh navad lahko zmanjša tveganje za razvoj bolezni in izboljša zdravje.

Prepoznajte znake: jeste preveč kruha?
Kruh je eno izmed najbolj priljubljenih živil, v skoraj vsakem gospodinjstvu. Je priročen, uživamo ga lahko na različne načine, hkrati pa ga lahko popestrimo z različnimi dodatki.

Kako prehrana vpliva na zdravje vaših možganov (in kaj jesti za boljši spomin)
Možgani so najbolj zapleten organ v telesu in potrebujejo izjemno natančno podporo, da lahko optimalno delujejo. Hrana, ki jo zaužijete, neposredno vpliva na njihovo zgradbo, funkcijo in dolgoživost.

Katera živila lahko pomagajo pri visokem krvnem tlaku (in katera ga še poslabšajo)
Visok krvni tlak ali hipertenzija pogosto dolgo časa nima simptomov, a tiho in vztrajno obremenjuje srce, ožilje in ledvice. Po podatkih John Hopkins Medicine velja za enega glavnih dejavnikov tveganja za srčno kap, možgansko kap in odpoved ledvic. Dobra novica? Hrana ima moč, da pomaga uravnavati krvni tlak – ali pa ga še dodatno poviša. Razumevanje, katera živila pomagajo in katera škodujejo, je ključno za dolgoročno zdravje.

5 živil, ki v telesu tiho sprožajo vnetje (in 5, ki ga blažijo)
Vnetje je sicer naraven odziv telesa na poškodbe ali okužbe, a ko postane kronično, tiho razjeda vaše zdravje. Povezujejo ga z vrsto bolezni, kot so sladkorna bolezen tipa 2, bolezni srca, revmatoidni artritis in celo rak. Ena najmočnejših obramb proti dolgotrajnemu vnetju ni v omari z zdravili, temveč na krožniku.

Ženske s temi težavami, bodite pozorne, ker lahko menopavza nastopi že v 30. letih
Raziskave kažejo, da imajo bolnice z endometriozo pogosto težave zaradi številnih simptomov in omejenih možnosti zdravljenja. Te ženske imajo večjo verjetnost za prezgodnjo menopavzo.

Skrivno orožje proti boleznim? Navdušuje celo strokovnjake
Ingverjevi shoti so postali priljubljeni zaradi svojih potencialnih zdravstvenih koristi. Raziskali smo prednosti ingverja, denimo, dober je za zmanjševanje vnetij, izboljšanje prebave, krepitev imunskega sistema in celo pomoč pri hujšanju. Naleteli pa smo tudi na morebitne stranske učinke.