rakotvorna hrana

Vsak tretji rak je posledica tega, kar jemo, pijemo in dihamo
Čeprav genetika igra pomembno vlogo, raziskave vse bolj jasno potrjujejo, da imajo tudi naše vsakodnevne izbire – kar jemo, pijemo, kako živimo in celo kako dihamo – bistven vpliv na tveganje za razvoj raka.

Katere karcinogene snovi so lahko prisotne v našem okolju?
Skoraj gotovo ste že slišali za besedo 'rakotvorno' in se spraševali, kaj sploh pomeni. Karcinogena oz. rakotvorna snov je tista, ki lahko povzroča raka. Lahko gre za snov, ki je prisotna v zraku, izdelek, ki ga uporabljamo, ali kemikalije, ki jih najdemo v določeni hrani ali pijači.

To se zgodi, če jeste zažgano hrano
Kako škodljiva je zažgana hrana v resnici za zdravje? Posledice uživanja takšne hrane nikakor niso optimalne. Znanstveniki opozarjajo, da je zažgana hrana škodljiva našemu zdravju iz več razlogov.

Nevarni izdelki v vašem domu
Številni izdelki, ki jih uporabljamo v domačem gospodinjstvu, so škodljivi zdravju, posebno če jih uporabljamo dolgotrajno. Preverite, kateri so najbolj nevarni.

Hrana, zaradi katere se staramo
Pri izbiri jedi morate paziti predvsem na kakovost in sestavo. Bolj kot je hrana predelana, slabša je za vas. Navadno je tudi veliko bolj kalorična in manj hranljiva. Tako je povod za različna bolezenska stanja in vas lahko tudi postara.

Prehrana po življenjskih obdobjih
Prehrano je treba prilagoditi posameznemu življenjskemu obdobju, saj najstnica potrebuje druge prehranske snovi kot na primer ženska v menopavzi. O tem je za našo spletno stran spregovorila hrvaška prehranska strokovnjakinja dr. Lejla Kažinić Kreho, avtorica knjige Prehrana 21. stoletja za ženske.