Vizita.si

rok trajanja živil

Prehrana 29. 10. 2025 03.09

Sedem živil, ki se pokvarijo hitreje, kot si mislite

Vas skrbi, da zavržete preveč hrane? Odkrijte, katera vsakdanja živila se hitro pokvarijo in kako jim podaljšati obstojnost. Od rjavega riža do paradižnikove omake, naučite se učinkovitih strategij za shranjevanje, da boste ohranili svežino in zmanjšali odpadke.

Simptomi in bolezni 01. 08. 2025 09.54

Imate to bolečino v hrbtu? Vzrok se morda skriva v vašem hladilniku

Bolečine v hrbtu so ena najpogostejših zdravstvenih težav sodobnega človeka. Pogosto jih pripisujemo slabi drži, pomanjkanju gibanja ali preobremenjenosti. A ste vedeli, da lahko vzrok za vaše težave tiči tudi v živilu, ki ga imate v hladilniku? Vnetje, ki je glavni krivec za kronične bolečine, je namreč močno povezano z vašo prehrano.

Prehrana 30. 07. 2025 03.38

Maščobe v prehrani: Kdaj so koristne, kdaj škodljive?

Maščobe so pogosto na seznamu "prepovedanih" živil v mnogih dietah in prehranskih nasvetih, vendar so v resnici ključni del naše prehrane. Vse maščobe niso enake, in pogosto se zmedejo med škodljivimi in zdravimi maščobami. Prekomerno uživanje napačnih vrst maščob lahko poveča tveganje za srčne bolezni, sladkorno bolezen in druge zdravstvene težave, medtem ko zdrave maščobe prinašajo številne koristi za zdravje. Da bi razjasnili zmedo, je pomembno razumeti razliko med različnimi vrstami maščob in njihovo vlogo v telesu.

Prehrana 08. 03. 2025 04.07

En ogljikov hidrat je lahko nevarnejši od sladkorja

Bi bila lahko ena vrsta ogljikovih hidratov bolj nevarna kot vse ostale in celo bolj kot sam sladkor?

Prehrana 17. 11. 2024 04.11

5 načinov, kako zmanjšati sladkor v prehrani

Prekomerno uživanje sladkorja je ena izmed glavnih sestavin sodobne prehrane, ki prispeva k številnim zdravju škodljivim stanjem, kot so debelost, sladkorna bolezen tipa 2, bolezni srca in krvnih žil ter težave z zobmi. Kljub temu lahko zmanjšanje vnosa sladkorja na dolgi rok pozitivno vpliva na naše zdravje in dobro počutje. Zmanjšanje sladkorja v prehrani ne pomeni nujno drastičnih sprememb, temveč lahko vključite nekaj preprostih, vendar učinkovitih načinov za zmanjšanje njegovega vnosa.

Zdravje 26. 07. 2024 04.55

Trije načini za bolj hranljivo prehrano

Ko gre za ohranjanje zdravja, je prehrana poleg gibanja in razgibavanja telesa ena najboljših stvari, ki jih lahko naredite za zdravje svojega telesa. Če želite jesti bolj hranljivo, a ne veste povsem, kako začeti in nadaljevati, predstavljamo nekaj preprostih sprememb, ki bodo koristile vašemu zdravju.

Prehrana 25. 07. 2024 04.14

Vohanje ni vedno zanesljiv test za preverjanje varnosti hrane

Ste med tistimi, ki vonjajo hrano, da preverijo, če je ta še vedno užitna oz. varna za uživanje? Poglejmo si, zakaj ta 'test' ni zanesljiv.

Prehrana 17. 08. 2023 05.00

Kaj sploh so aditivi, zloglasni E-ji v živilih?

Aditivi predstavljajo snovi ali mešanice snovi, ki niso samostojna živila, ampak se dodajajo živilom med predelavo, transportom ali hrambo, da bi izboljšali njihovo varnost in kakovost.

Prehrana 28. 10. 2022 13.13

Napaka, ki jo delamo vsi, pa se tega sploh ne zavedamo

Naši predniki so na svoje jedilnike umeščali predvsem sestavine, ki so bile aktualne v določeni sezoni in so zrasle doma ali v bližnji okolici. Razširjeno in uveljavljeno je bilo blagovno izmenjevanje, ki je zagotavljalo preskrbo in raznolikost na krožnikih. Danes, desetletja kasneje, je lokalna hrana ponovno v središču pozornosti. A tokrat ne le zaradi enostavnega zagotavljanja preskrbe, temveč tudi zaradi zagotavljanja kakovosti, ki postaja vse pomembnejši kriterij zdrave prehrane.

Prehrana 21. 07. 2022 05.00

Zdravstvene koristi češenj, ki jih še ne poznate

Češnje so okusna poletna poslastica, s prehranskega vidika pa so njihove koristi zelo cenjene.

Prehrana 26. 03. 2020 07.33

Kako veste, da je jajce sveže?

Bolj kot je hrana sveža in naravna, bolj blagodejno vpliva na naše zdravje. Prav zato je pomembno, da uživamo svežo, polnovredno, naravno in nepredelano hrano. A kako vemo, da je hrana sveža in do kdaj ostane sveža?

Zdravje 20. 03. 2020 08.53

10 korakov v boju proti koronavirusu

V uredništvo smo prejeli pismo Darka Siuka, dr. med., ki ga trenutna situacija v državi zelo skrbi, saj bo po ocenah pri nas do več kot 5 primerov smrti dnevno zaradi covid-19 prišlo čez 14 dni, do številke 20 do 40 smrti dnevno pa čez štiri tedne. Zato želi opozoriti čim širšo javnost z enostavnimi napotki in koraki, kako znižati tveganje okužbe. Delite besedilo med prijatelje in opozorite čim večje množične slovenskega prebivalstva, saj trenutno vedenje ljudi ne daje vtisa, da so kakorkoli pripravljeni. Opozorite pa tudi svoje svojce, starejše in tiste iz rizičnih skupin (sladkorni bolniki, bolniki s krvnim tlakom, onkološki bolniki, bolniki na biološkem ali sistemskem zdravljenju s kemoterapijo itd.). V celoti objavljamo njegove napotke.

Prehrana 31. 05. 2019 09.34

Živila, ki povečujejo tveganje za kap

Močno predelana živila, kot so čips, sladki kosmiči, sladke gazirane pijače povečujejo tveganje za srčni infarkt in kap, opozarjajo strokovnjaki iz različnih držav po svetu in zahtevajo ukrepanje oblasti.

POPovi zdravniki 24. 05. 2005 09.22

Pretečen rok trajanja živil

Dober dan! včeraj sem jedel čips, ki mu je rok trajanja potekel 1.2.2005, vendar pa tega tisti čas nisem vedel (čips je bil odprt, ne več zapakiran, vendar hranjen v suhem prostoru). pojedel sem kaki...

Prehrana 03. 08. 2016 13.06

9 živil, ki jih ne smemo hraniti v hladilniku

V vročih dneh nas pogosto premami, da bi kar vso hrano dali v hladilnik, da bi dlje časa ostala sveža. A ni nujno, da bomo na ta način ohranili svežino vseh živil. Določena je bolje pustiti na sobni temperaturi. Preverite, katera.

Prehrana 31. 03. 2014 10.14

4 vrste živil, ki se jim morate izogniti!

Večina nas pozna osnovna pravila zdrave prehrane – uživajte več prave in sveže hrane (sadje, zelenjava, polnozrnata žita) in čim manj predelanih živil. A dobro je vedeti tudi, katerim živilom se je resnično treba izogniti.

Prehrana 24. 11. 2013 11.25

Znate izbrati živila, ki ne redijo?

Bi si med jutranjo kavo privoščili kolaček, na katerem bi pisalo, da vsebuje 450 kalorij in bi vedeli, da to predstavlja skoraj tretjino priporočenega dnevnega vnosa kalorij? Številni bi verjetno vsaj dvakrat premislili, preden bi si ga privoščili. Žal pri nas vsi izdelki še niso označeni s kalorijsko vrednostjo, a kmalu se bodo oznake spremenile.

Zdravje 01. 01. 2012 09.05

Hrana, zaradi katere se staramo

Pri izbiri jedi morate paziti predvsem na kakovost in sestavo. Bolj kot je hrana predelana, slabša je za vas. Navadno je tudi veliko bolj kalorična in manj hranljiva. Tako je povod za različna bolezenska stanja in vas lahko tudi postara.

Zdravje 03. 11. 2011 08.46

Je obrezana plesniva hrana nevarna?

Vam je škoda zavreči hrano, ki jo je ravno načela plesen in jo zato raje obrežete ter zaužijete? V nekaterih primerih je tovrstno početje povsem varno, v nekaterih pa lahko privede do nevarnosti.

Zdravje 07. 02. 2011 14.23

Probiotični jogurti brez sladil in barvil

V današnjih časih več kot 80 odstotkov živil zaužijemo v predelani obliki, taka živila pa večinoma vsebujejo aditive, ki niso prav nič naravni in zdravi, saj zmanjšujejo prehrambno vrednost živil. Prav zato je pomembno uživati živila brez umetnih dodatkov, sladil in barvil!

ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 1331