simptomi glutena

Kako prepoznati intoleranco na gluten?
Gluten je beljakovina, ki jo najdemo v pšenici, ječmenu in rži. Čeprav je za večino ljudi neškodljiv, lahko pri nekaterih povzroča neprijetne simptome.

Najpogostejši simptomi intolerance na gluten
V svetu, kjer je vse več poudarka na prehrani brez glutena, je pomembno ločiti modni trend od dejanske zdravstvene potrebe. Intoleranca na gluten je resnično stanje, ki lahko pomembno vpliva na kakovost življenja – a pogosto ostane spregledano ali napačno diagnosticirano.

Vsaka ženska po 30. letu mora opraviti teh 8 preventivnih pregledov
Preventivni zdravstveni pregledi so določeni pregledi, ki jih ljudje pozabimo opraviti, a so ključnega pomena. Tako kot se dogovarjamo in naročamo za termine pri frizerju, kozmetičarki in pri ostalih zadevah, bi se morali naročati na preventivne zdravstvene preglede pri specialistih. Tokrat smo zajeli 8 preventivnih pregledov, ki bi jih morala opraviti vsaka ženska.

Ali se vaše telo slabo odziva na gluten? Kako prepoznati občutljivost
Gluten je beljakovina, ki jo najdemo v pšenici, ječmenu in rži. Pri nekaterih ljudeh povzroča neprijetne prebavne in sistemske simptome – tudi če ne gre za celiakijo ali alergijo na pšenico.

7 zgodnjih znakov, da vaše telo ne prenaša glutena – tudi če nimate celiakije
Celiakija je avtoimunska bolezen, pri kateri gluten sproži resno vnetje črevesja. A vedno več ljudi doživlja neprijetne simptome, povezane z uživanjem glutena, ne da bi imeli diagnosticirano celiakijo. Gre za takoimenovano neceliakalno preobčutljivost na gluten – stanje, ki ga zdravniki šele v zadnjih letih resneje prepoznavajo.

Vse, kar morate vedeti o driski
Driska pri otrocih in odraslih običajno izgine sama od sebe v nekaj dneh. Če se ne izboljša ali če imate druge simptome, kot sta vročina ali krvavo blato, se obrnite na svojega zdravnika.

8 stvari, ki jih vaši vetrovi razkrivajo o vašem zdravju
Ste vedeli, da povprečna oseba spušča vetrove kar 20-krat na dan in da je to popolnoma normalno? Seveda, če izpustimo nekaj komponent. Če in ko vaši vetrovi postanejo pogostejši, zaudarjajo do neznosne mere in podobno, lahko to nakazuje na določena stanja. Poglejmo si bolj podrobno, zakaj in kdaj lahko pride do tega.

Kdo dejansko potrebuje brezglutensko dieto?
Gluten je beljakovina, ki se nahaja v pšenici, ječmenu, rži in nekaterih drugih žitaricah. V zadnjih letih je brezglutenska dieta postala izjemno priljubljena, predvsem zaradi trenda zdravega prehranjevanja. A čeprav mnogi verjamejo, da je ta dieta koristna za vse, v resnici jo potrebujejo le nekateri posamezniki.

Je gluten res tako slab, če nimate celiakije?
Gluten je beljakovina, ki jo najdemo v pšenici, rži, ječmenu in drugih žitih. Sčasoma so se pojavile številne diskusije o glutenu, še posebej zaradi priljubljenosti diet brez glutena, ki jih zagovarjajo številni posamezniki, ki sicer denimo nimajo celiakije. Ljudje, ki so na tej dieti, trdijo, da se počutijo bolje, imajo več energije in manj prebavnih težav, kar pripelje do vprašanja, ali je gluten res tako slab za nas, četudi nimamo denimo bolezni, kot je celiakija?

Kaj je herpetiformni dermatitis?
Kaj je herpetiformni dermatitis, kako se zdravi in zakaj se pojavi? Vse to izveste v nadaljevanju.

Najpogostejši znaki intolerance na gluten
Intoleranca na gluten je dokaj pogosto stanje. Zanjo so značilne neželene reakcije na gluten, beljakovino, ki jo najdemo v pšenici, ječmenu in rižu.

Bulgur – zdravo žito, ki ga je enostavno pripraviti
Ste že slišali za bulgur? Je neverjetno vsestransko polnozrnato žito, ki ima svoje korenine v vzhodni, sredozemski in zahodnoazijski kuhinji.

Znaki, da vam primanjkuje vitamina B12
Vitamin B12 je eden ključnih vitaminov v našem telesu in je nujno potreben za zdravo živčevje ter dobro kri. Med drugim vpliva na zmanjševanje utrujenosti in izčrpanosti, hkrati pa sodeluje v procesu tvorbe rdečih krvnih celic. Kakšni so simptomi pomanjkanja vitamina B12?

Kaj je celiakija?
Celiakija ni 'smer prehranjevanja', še manj pa, kot poudarja Jana Ačko iz Komisije za prehrano Slovenskega društva za celiakijo, zgolj in samo 'občutljivost na gluten'. Gre za kronično avtoimuno bolezen, ki tudi v sodobni medicini velja za neozdravljivo.

Brezglutenska dieta – da ali ne?
Brezglutenska prehrana je v zadnjem času še posebej priljubljena, saj vse več ljudi izloča gluten iz svoje prehrane, toda, ali je resnično škodljiv?

Glivica, ki jo pogosto spregledajo celo zdravniki
Mnogi se spopadajo z utrujenostjo, pogostimi glavoboli, ekcemi na koži, zamegljenim vidom, depresijo, pogostimi glivičnimi vnetji in drugimi težavami, za katere pa zdravniki preprosto ne najdejo vzroka in jih vedno znova pošljejo domov, češ da ne gre za nič resnega. A počutje je še vedno slabo. Eden izmed razlogov je lahko tudi prekomerno razraščena glivica kandida.

Kakšna je resnica o zloglasnem glutenu?
Obstaja celiakija. Avtoimunska bolezen, ki prizadene celo telo, je pa posledica preobčutljivosti na gluten. Bolniki se morajo celo življenje držati stroge brezglutenske diete. "A če celiakije nimate, vam odrekanje glutenu najverjetneje ne koristi," pravi prehranska strokovnjakinja Mojca Cepuš. Zakaj je torej gluten postal nekaj, česar se mnogi bojijo tako kot nasičenih maščob in sladkorja?

Celiakija
Pozdravljeni. Moje pismo bo verjetno med najdaljšimi na teh straneh. Ne pričakujem tako doooooooolgega odgovora. Mislim pa, da mi morda ne boste mogli pomagati ali svetovati, če ne boste imeli kom...

Zvezdnica ne uživa treh skupin živil, zaradi česar se počuti odlično
Ko je govora o prehrani, Jessica Biel prisega na uravnoteženo prehrano. Čeprav ne sledi nobenemu posebnemu prehranskemu režimu, pa se izogiba določenim živilom, po katerih se počuti slabše. Med njimi živilom, ki vsebujejo gluten in belo moko, prav tako se izogiba mlečnim izdelkom.

11 dejstev, ki jih morate vedeti o razdražljivem črevesju
Sindrom razdražljivega črevesja je motnja, pri kateri je bolečina v trebuhu ali nelagodje v predelu trebuha povezano s številnimi simptomi. Značilno je, da ti vključujejo občasne bolečine v trebuhu, ki jih spremlja kronična ali ponavljajoča se driska, zaprtje ali izmenično obdobje obojega. Prisotni so lahko tudi drugi simptomi.

8 znakov, da ne prenašate glutena
Glutenska preobčutljivost ali intoleranca pomenita, da posameznik po zaužitju glutena, beljakovine, ki je v pšenici, ječmenu in ržu, občuti neprijetne simptome. Lahko gre za prebavne težave, utrujenost, imunsko reakcijo in še bi lahko naštevali.

Bilo je nevzdržno, zato sem v roke vzela škarje ...
29-letna Karina Sandberg trpi za hudo obliko kožnih ekcemov. Čeprav se skuša zadržati, da se ne bi praskala, je včasih srbečica tako neznosna, da v roke vzame škarje in si kožo spraska do krvi. Življenje s tako hudo obliko ekcema je težko, pravi, a vseeno upa na izboljšanje.

Poglejte, kaj sladkor, alkohol, gluten in mlečni izdelki naredijo obrazu!
Vsi že dobro vemo, da prehrana vpliva na videz kože. Zaradi prehrane z malo kakovostnimi hranili se lahko hitreje postrajo, saj se gube poglobijo, koža postane bolj suha in manj napeta. Naturopatinja iz Londona pa razkriva, kako na videz naše kože vpliva prekomerno pitje alkohola, uživanje sladkorja, glutena in mlečnih izdelkov.

Slabe navade, ki povzročajo napihnjenost
Napihnjenost navadno ni znak česa resnega in običajno izzveni v nekaj urah. Kljub vsemu pa je izjemno neprijetna in prinaša bolečine v trebuhu. Prav zato je dobro, da veste, kako jo lahko preprečite. Predstavljamo vam nekaj slabih navad, ki običajno povzročajo napihnjenost.

Znana Slovenka priznala: simptomi so se vrnili!
Pevka Žana se lahko pohvali z uspešno glasbeno kariero doma ter z vse večjo prepoznavnostjo v igralskih vodah 'čez lužo'. A vse vendarle ni tako popolno. Simpatična Belokranjka je pred dnevi namreč priznala, da so se dve leti po začetku težav s kandido ponovno pojavili simptomi te nadležne glivice.

Kako škodljiv je gluten v resnici?
Pšenica, ječemen in rž, ki vsebujejo gluten, so še vedno ena najpogostejših oblik prehrane v številnih državah. Zakaj je torej na policah trgovinskih centrov eden najbolj priljubljenih napisov na izdelkih ''brez glutena''? Kako škodljiv je gluten v resnici?

Celiakija
Celiakija je bolezen, ki je v porastu tako med otroci kot tudi med odraslimi in jo lahko nadzorujemo zgolj za mizo s pravilno prehrano, ki ne vsebuje glutena in njegovih izvlečkov. Kaj naj uživajo bolniki?

Katere bolezni razkriva nenehna utrujenost?
Imate občutek, da so vaše baterije popolnoma izpraznjene? Za tem se lahko skriva zdravstveni razlog ali pa je za vašo utrujenost kriv moderen način življenja. Prepoznajte razliko in odkrijte vzrok!