simptomi preobčutljivosti na gluten

Najpogostejši simptomi intolerance na gluten (in kako jih ločiti od drugih težav)
V svetu, kjer je vse več poudarka na prehrani brez glutena, je pomembno ločiti modni trend od dejanske zdravstvene potrebe. Intoleranca na gluten je resnično stanje, ki lahko pomembno vpliva na kakovost življenja – a pogosto ostane spregledano ali napačno diagnosticirano.

7 zgodnjih znakov, da vaše telo ne prenaša glutena – tudi če nimate celiakije
Celiakija je avtoimunska bolezen, pri kateri gluten sproži resno vnetje črevesja. A vedno več ljudi doživlja neprijetne simptome, povezane z uživanjem glutena, ne da bi imeli diagnosticirano celiakijo. Gre za takoimenovano neceliakalno preobčutljivost na gluten – stanje, ki ga zdravniki šele v zadnjih letih resneje prepoznavajo.

Kdo dejansko potrebuje brezglutensko dieto?
Gluten je beljakovina, ki se nahaja v pšenici, ječmenu, rži in nekaterih drugih žitaricah. V zadnjih letih je brezglutenska dieta postala izjemno priljubljena, predvsem zaradi trenda zdravega prehranjevanja. A čeprav mnogi verjamejo, da je ta dieta koristna za vse, v resnici jo potrebujejo le nekateri posamezniki.

Se lahko (tudi) s prehrano borimo proti alergijam?
Alergije na hrano so dandanes vse pogostejše, prizadenejo na milijone ljudi po vsem svetu in so velik izziv, saj vplivajo na kakovost življenja ter povzročajo nelagodje.

Kaj je celiakija?
Celiakija ni 'smer prehranjevanja', še manj pa, kot poudarja Jana Ačko iz Komisije za prehrano Slovenskega društva za celiakijo, zgolj in samo 'občutljivost na gluten'. Gre za kronično avtoimuno bolezen, ki tudi v sodobni medicini velja za neozdravljivo.

Kakšna je resnica o zloglasnem glutenu?
Obstaja celiakija. Avtoimunska bolezen, ki prizadene celo telo, je pa posledica preobčutljivosti na gluten. Bolniki se morajo celo življenje držati stroge brezglutenske diete. "A če celiakije nimate, vam odrekanje glutenu najverjetneje ne koristi," pravi prehranska strokovnjakinja Mojca Cepuš. Zakaj je torej gluten postal nekaj, česar se mnogi bojijo tako kot nasičenih maščob in sladkorja?

8 znakov, da ne prenašate glutena
Glutenska preobčutljivost ali intoleranca pomenita, da posameznik po zaužitju glutena, beljakovine, ki je v pšenici, ječmenu in ržu, občuti neprijetne simptome. Lahko gre za prebavne težave, utrujenost, imunsko reakcijo in še bi lahko naštevali.

Kaj razkriva vaša prebava?
Slaba prebava razen neprijetnega in slabega počutja običajno ne povzroča resnejših težav, a kaj, ko zanjo ni vedno kriva zgolj neustrezna prehrana. Ali veste, da lahko v ozadju stojijo tudi nekatere nevarne bolezni?

Celiakija
Celiakija je bolezen, ki je v porastu tako med otroci kot tudi med odraslimi in jo lahko nadzorujemo zgolj za mizo s pravilno prehrano, ki ne vsebuje glutena in njegovih izvlečkov. Kaj naj uživajo bolniki?