sladkor v prehrani

Dve vrsti živil, ki slabo vplivata na zdravje možganov. Najbolje je, da jih ne jeste
Medtem ko veliko živil podpira zdravje možganov, obstajajo tudi nekatere vrste živil, ki lahko negativno vplivajo na našo mentalno jasnost in dolgoročno zdravje možganov.

Kaj se zgodi s telesom že po petih dneh uživanja hitre hrane?
Študija je pokazala, da se učinki slabe prehrane poznajo že po petih dneh.

7 znakov, da jeste preveč sladkorja
Večina ljudi obožuje sladkor, peciva in podobne dobrote, ki so del našega življenja. Medtem, ko so občasni prigrizki celo zaželeni, pa lahko pri sladkorju hitro pride do prekomernega uživanja, ki ni dobro za naše zdravje.

Marija Lucija Antolič: Kronične bolezni so postale epidemija'
Večina bolezni, ki skrajšujejo življenje in zmanjšujejo njegovo kakovost, se ne pojavi nenadoma, temveč se razvijajo desetletja v ozadju, ne da bi jih pravočasno opazili. Srčno-žilne bolezni, presnovne motnje, rak in demenca so pogosto posledica dolgoročnih življenjskih navad, na katere bi lahko vplivali že veliko prej. Kljub številnim znanstvenim dokazom o pomenu preventive še vedno čakamo na prvi alarm, preden se odločimo za spremembe. Zakaj je preventiva tako pogosto spregledana in kako lahko spremenimo ta miselni vzorec? Pogovarjala sem se z Marijo Lucijo Antolič, dr. med., spec. medicine dela, prometa in športa, ki v in pri svojem delu glavni poudarek daje dolgoživosti in preventivi, ki je ključnega pomena.

Motnja hranjenja, ki prizadene ljudi s sladkorno boleznijo tipa 1
Diabulimija je motnja hranjenja, ki prizadene ljudi s sladkorno boleznijo tipa 1.

Zakaj pečejo stopala?
Pekoč občutek v stopalih se imenuje sindrom pekočih stopal. Lahko je posledica številnih različnih zdravstvenih stanj. Eden najpogostejših vzrokov je poškodba živcev v nogah, imenovana tudi nevropatija, ki se pogosto razvije pri ljudeh s sladkorno boleznijo. Večina zdravil za pekoča stopala se osredotoča na preprečevanje nadaljnje poškodbe živcev in zmanjšanje bolečine.

Kako tvoje prehranske navade vplivajo na tvojo energijo in zbranost?
Se kdaj vprašaš, zakaj se po določenem obroku počutiš utrujen ali zakaj težko ostaneš osredotočen med učenjem? Tvoja prehrana ima večji vpliv na tvojo energijo in zbranost, kot si morda misliš. Hrana je gorivo za tvoje telo in možgane, zato je ključnega pomena, kaj in kdaj ješ.

9 preprostih načinov za znižanje trigliceridov
Trigliceridi so izjemno pomembni za naše srce. Težava pa nastane, ko je njihova količina presežena.

Izvrstne ideje za praznične dobrote, ki ne bodo obtežile želodca
Praznični čas je tradicionalno namenjen druženju ob izdatnih količinah izvrstne hrane, omamno dišečih prazničnih piškotov, ter kozarcu ali dveh alkohola. S tem seveda ni nič narobe, saj bi bil decembra greh preštevati kalorije. A pretiravanje lahko oteži prebavo, zato je dobro vedeti, kako si pomagati, da vam prebavne tegobe ne pokvarijo božično-novoletnega vzdušja.

Razlog, da nenehno hrepenite po sladkem
Ali velikokrat začutite nenormalno željo po sladkorju, ki kar ne mine in ne mine? Razlog je lahko zelo preprost in sicer se skriva v osnovi prehrane – v pomanjkanju določenega hranila.

Potencialne prednosti in slabosti medu v primerjavi s sladkorjem
Med je že tisočletja cenjen zaradi svojega okusa, vsestranske uporabe in domnevnih zdravstvenih koristi. Veliko ljudi ga vidi kot bolj zdravo izbiro od belega sladkorja, vendar je resnica o medu in sladkorju nekoliko bolj zapletena. Čeprav ima med nekaj prednosti, ni čudežno sladilo in ima svoje omejitve.

Vpliv prekomernega uživanja sladkorja na naše zdravje
Sladkor je ena od najpogosteje zaužitih sestavin v sodobni prehrani. Čeprav sladek okus pogosto zadovoljivo zadostuje za našo željo po okusu, ima prekomerno uživanje sladkorja resne posledice za naše zdravje. Zaradi hitro dostopnih predpakiranih živil in pijač, ki vsebujejo velike količine sladkorja, se mnogi sprašujejo, kako ta vpliva na naše telo.

5 načinov, kako zmanjšati sladkor v prehrani
Prekomerno uživanje sladkorja je ena izmed glavnih sestavin sodobne prehrane, ki prispeva k številnim zdravju škodljivim stanjem, kot so debelost, sladkorna bolezen tipa 2, bolezni srca in krvnih žil ter težave z zobmi. Kljub temu lahko zmanjšanje vnosa sladkorja na dolgi rok pozitivno vpliva na naše zdravje in dobro počutje. Zmanjšanje sladkorja v prehrani ne pomeni nujno drastičnih sprememb, temveč lahko vključite nekaj preprostih, vendar učinkovitih načinov za zmanjšanje njegovega vnosa.

Vpliv sladkorja na možgane: kako zmanjšati odvisnost od sladkega?
Sladkor je pogosto prisoten v številnih živilih, ki jih uživamo vsakodnevno, in je eden najpogostejših dodatkov v sodobni prehrani. Kljub temu pa lahko prekomerno uživanje sladkorja negativno vpliva na možgane in privede do zasvojenosti, podobne tisti, ki jo povzroča uživanje drog. Kako sladkor vpliva na naše možgane in zakaj je pomembno, da zmanjšamo odvisnost od sladkega?

Dejstva o paleo dieti, ki jih morate poznati
Ali je načrt prehranjevanja po vzoru prehrane prazgodovinskega človeka pravi za sodobnega človeka?

Kaj se zgodi, če uživamo preveč sladkorja?
Uživanje preveč sladkorja lahko ima številne negativne učinke na zdravje: od prekomerne telesne teže do težav s prebavo. V nadaljevanju predstavljamo najpogostejše.

Tako nevaren je lahko sladkor
Ko je govora o sladkorju, večina ljudi pomisli na čokolade, sladke prigrizke, tortice in vse druge izvrstne slaščice. V teh je res ogromno sladkorja, a najdemo ga – predvsem dodanega – tudi v vseh drugih živilih, za katera si tega morda sploh ne bi mislili.

Najboljše živilo, če želite izgubiti kak kilogram
Stročnice so zelo zdravo živilo. Idealno bi bilo, če bi jih prav vsi vključili v svojo vsakodnevno prehrano. Vse vrste stročnic so tudi idealno živilo, če morate izgubiti odvečne kilograme. Težko jih je pojesti preveč. Čeprav jih naenkrat ni mogoče pojesti veliko, vas za dolgo zasitijo. Imajo nizko energijsko vrednost, a obenem z njimi zaužijete veliko vitaminov in mineralov, ki jih telo potrebuje.

6 razlogov, zakaj bi morali uživati dateljne
Dateljni so sladki in hranljivi plodovi, ki že tisočletja navdušujejo ljudi po vsem svetu. Njihova bogata zgodovina sega na starodavni Bližnji vzhod, kjer so jih cenili ne le zaradi njihovega okusa, ampak tudi zaradi njihovih številnih zdravstvenih koristi. Danes so dateljni priljubljeni kot zdrav prigrizek, sestavina v kulinariki in naravno sladilo.

5 stvari, ki ohranjajo ledvice zdrave
Ledvice so eden najpomembnejših organov, nekateri jim rečejo tudi razstrupljevalni stroj, zato bi vsekakor morali bolje skrbeti zanje. Za ohranjanje njihovega zdravja pa je ključen tudi življenjski slog. Več o tem si lahko preberete v nadaljevanju.

Vse o medu ob svetovnem dnevu čebel
Med je naravno sladko in hranljivo darilo narave, ki ga proizvajajo čebele iz nektarja cvetov. Poleg svoje okusne in sladke narave ima številne zdravstvene koristi. Pomembnost čebel pa presega zgolj proizvodnjo medu; čebele so ključne za opraševanje rastlin, kar omogoča pridelavo hrane za ljudi in živali ter ohranjanje biotske raznovrstnosti. Brez čebel bi bil naš svet revnejši za številne pomembne živilske vire in naravne procese. Zato je nujno, da cenimo in varujemo te pridne delavke ter se zavedamo njihove ključne vloge v ekosistemu.

5 razlogov, zakaj je sladkor lahko škodljiv za zdravje
Sladkor, čeprav je okusen in priljubljen sestavni del mnogih prehranskih izdelkov, lahko v prevelikih količinah negativno vpliva na zdravje.

8 znakov, ki lahko kažejo na vnetje v telesu
Večji kot je 'maščobni obroč' okoli pasu oziroma višja kot je raven sladkorja v krvi, večja je nevarnost vnetij, vključno s kroničnimi boleznimi, bolečinami v mišicah in zgodnjo jutranjo utrujenostjo, težavami pri uriniranju in draženju oči.

10 načinov za spomladansko 'čiščenje' prehrane
Navadno govorimo o spomladanskem čiščenju stanovanja, morda pa je prišel čas, da spregovorimo tudi o 'čiščenju', bolje rečeno, spremembi naše prehrane. Zima se počasi končuje, zato bi bilo dobro, da tudi prehrano prilagodimo letnemu času.

Kako lahko s spremembami življenjskega sloga izboljšamo prebavo?
Zdravniki slabo prebavo pogosto povezujejo z več dejavniki, kot so gastrointestinalna stanja ali stres. Navsezadnje pa je velikokrat lahko kriva naša prehrana, pa tudi sam življenjski slog.

Pretesna oblačila? Morda niso krivi kilogrami ...
Zunaj že diši po pomladi in za številne je to čas, ko prevetrijo svojo omaro ter naredijo selekcijo oblačil. To pomeni tudi, da bo nekaj oblačil treba pomeriti in verjetno nam ni treba razlagati o tem, kako klavrno se človek počuti, ko ne more zapeti najljubših hlač pretekle pomladi, nekoč ohlapna majica s kratkimi rokavi pa postane nenavadno oprijeta. A pozor, ni nujno, da so za tako stanje krivi kilogrami!

5 nasvetov za prehrano, če ste se med prazniki preveč najedli
Po praznikih mnogo ljudi išče načine, kako se po obdobju prenajedanja vrniti k zdravi prehrani. Če ste med prazniki uživali obilne obroke in sladkarije ter bi radi spet vzpostavili zdravo ravnovesje, lahko z naslednjimi petimi koraki uspešno nadaljujete s svojimi zdravimi prehranjevalnimi navadami.

Prehrana pri povišanem holesterolu – na kaj paziti, čemu se izogibati?
Povišan holesterol je ena od najpogostejših težav v sodobni družbi, ki lahko vodi do srčnih bolezni, ateroskleroze in drugih resnih zdravstvenih težav. Vendar pa lahko z uravnoteženo prehrano in spremembo življenjskega sloga zmanjšamo tveganje za bolezni.

'Vztrajnostni tek je kot prispodoba za življenje, korak sledi koraku''
Tukaj je težko pričakovani drugi del intervjuja s tekaškim trenerjem Urbanom Praprotnikom. V tokratnem intervjuju o ustrezni hidraciji in prehrani, pripravljenosti, poškodbah in še marsičem. Vabljeni k branju.

Kako vplivajo prevelike količine sladkorja na možgane in telo?
Glukoza je ključni vir energije za možgane, ki porabijo polovico vse razpoložljive glukoze v telesu. Njeno delovanje je povezano z mišljenjem, spominom in učenjem.