Vizita.si

solatam

Prehrana 05. 04. 2025 03.15

Vrsta jagodičevja, ki bi jo morali jesti vsak dan. Odlična je za zdravje srca

Uživanje borovnic je lahko ključno za ohranjanje zdravega srca in ožilja. Bogate z antioksidanti, vlakninami in vitamini, borovnice zmanjšujejo oksidativni stres in vnetje, kar pomaga pri preprečevanju srčnih obolenj.

Prehrana 21. 02. 2025 04.22

Živila, ki so bogata z železom

Ko smo utrujeni in brez energije, ali pa se počutimo šibko, navadno prvo pomislimo na raven železa v krvi. Tudi zdravniki sami navadno posumijo na pomanjkanje železa v krvi. Slednje lahko vodi do anemije in drugih težav. Na srečo pa obstaja veliko živil z visoko vsebnostjo železa, ki jih lahko preprosto dodate k svoji prehrani. Vseeno pa opozarjamo, da se je v primeru simptomov potrebno oglasiti do zdravnika in najprej narediti krvne teste!

Simptomi in bolezni 11. 02. 2025 04.49

Pogosti simptomi nezdravega črevesja – kako si lahko pomagamo?

Mislite, da poznate simptome nezdravega črevesja?

Prehrana 06. 02. 2025 04.37

Živila, ki vsebujejo več beljakovin kot jajce

Ko razmišljamo o beljakovinah, velikokrat pomislimo zgolj na jajce, meso in mesne izdelke. Pa ni nujno, da samo ti vsebujejo največ beljakovin! Poglejmo si nekaj živil, ki morebiti vsebujejo še več beljakovin kot denimo jajca.

Zdravje 23. 01. 2025 04.57

7 najpomembnejših živil za zdravje vaših možganov

Zdravje naših možganov je ključno za ohranjanje telesne in duševne energije, sposobnosti za učenje, spomin, osredotočenost in splošno počutje. Medtem ko na možgane vplivajo tudi drugi dejavniki, kot so genetika, spanec in telesna dejavnost, ima prehrana močan vpliv na delovanje možganov. S pravilnimi živili lahko izboljšamo kognitivne sposobnosti, upočasnimo upadanje duševnih funkcij in zmanjšamo tveganje za nevrološke bolezni.

Zdravje 19. 11. 2024 03.55

7 preprostih načinov za povečanje vnosa železa in izboljšanje energije

Železo je ključni mineral za zdravje, saj pomaga pri tvorbi hemoglobina, ki prenaša kisik po telesu. Pomanjkanje železa lahko vodi do anemije, kar povzroči simptome, kot so utrujenost, pomanjkanje energije, bledica in celo težave s koncentracijo. Na srečo lahko preprosto povečate vnos železa z nekaterimi prehranskimi prilagoditvami in navadami.

Imunski sistem 13. 09. 2023 05.00

Preproste navade za naravno krepitev imunosti

Predstavljamo vam nekaj trikov, ki bodo okrepili vašo imunost in s tem telesu omogočili lažji boj proti različnim virusom.

Zdravje 18. 05. 2023 05.00

5 nasvetov, kako to poletje (p)ostati zdrav in fit

V poletnih mesecih je pomembno, da poskrbimo za preventivo – hidratacija, zaščita pred soncem, zaščita pred insekti in vse ostalo. Poglejmo si deset nasvetov, da boste to poletje ostali zdravi in fit.

Prehrana 02. 06. 2022 05.00

7 zdravstvenih koristi paradižnika

Ste vedeli, da lahko paradižnik presenetljivo ugodno vpliva na našo kožo, črevesje in še veliko več? Poglejmo si nekaj glavnih koristi paradižnika.

Zdravje 23. 05. 2022 05.00

Meta – eno najboljših poletnih zelišč

Ste vedeli, da je meta eno najbolj antioksidantnih zelišč? Tolikokrat posegamo po različni eksotični superhrani, prezremo pa tisto, kar lahko zraste na našem vrtu ali celo balkonu. Dodajte meto vodi, ki jo pijete, pa tudi različni hrani. Lepo se poda h krompirju, mesu, rižotam, solatam ...

Prehrana 13. 04. 2022 05.00

Živila, ki lahko olajšajo dihanje

Uživanje nekaterih živil, kot so ingver, kurkuma, med, česen in zeleni čaj, lahko pomaga zgraditi odpornost proti škodljivim onesnaževalcem zraka. Imate astmo, težave z alergijami ali pa zgolj težje dihate? Poskusite z naslednjimi živili, ki lahko olajšajo dihanje.

Prehrana 26. 01. 2022 05.00

Ne marate mleka? Obstajajo živila, ki vsebujejo še večje količine kalcija

Marsikateri 'moderni' prehrani in dieti v današnjem času primanjkuje kalcija. Mastna hrana ovira absorpcijo kalcija, natrij (sol), kofein in fosfati iz gaziranih pijač pa še dodatno povečajo izločanje kalcija iz telesa. Edini način vnosa kalcija v telo je z zdravo hrano.

Zdravje 10. 01. 2022 05.00

S pljučnikom učinkovito nad bolezni dihal

Cvetove navadnega pljučnika nabiramo v spomladanskem času, in sicer od marca do maja. V primeru toplejše zime, lahko prve cvetove pljučnika zagledamo že v februarju. Svoj sloves je pljučnik pridobil v ljudskem zdravilstvu, saj so ga včasih uporabljali za zdravljenje tuberkuloze in pljučnice. Kako pa nam lahko pomaga zdaj?

Zdravje 12. 05. 2021 06.00

Por: živilo, ki ščiti srce, prostato in debelo črevo

Spomladi vsi posegamo po spomladanskih živilih, premalokrat pa se spomnimo na odlično živilo, ki nam je tako rekoč pri roki – por. Dodajamo ga lahko številnim jedem, na primer enolončnicam, ali ga uživamo samostojno. V kombinaciji z muškatnim oreščkom pa je vsekakor zmagovalna kombinacija, ki je ne boste pozabili!

Prehrana 03. 05. 2021 06.00

10 najboljših živil za ženske v srednjih letih

S staranjem se naš metabolizem upočasni, začnemo izgubljati mišično maso, prav tako pa se spreminja raven hormonov, kar povečuje naše možnosti za kopičenje maščob na trebuhu. Uživanje hrane, bogate z antioksidanti, vam lahko poleg redne vadbe pomaga pri zatiranju lakote in hrepenenja po sladkem, hkrati pa izboljša vaše splošno zdravje. Dr. Sarah Mirkin, pisateljica, ki se ukvarja z dietami in prehrano za ženske v srednjih letih, je za preventivo navedla svoja najljubša živila za ženske, starejše od 40 let.

Imunski sistem 12. 01. 2021 06.00

Kako lahko v tem času jemo bolj zdravo, hkrati pa okrepimo svoj imunski sistem?

Naslednja živila vam bodo pomagala, da se znebite simptomov, kot so kašelj, utrujenost in zaprtje.

Prehrana 28. 08. 2020 06.00

Nutricistka o treh vrstah soli, ki so zdrave

Še vedno velja, da s soljo ne gre pretiravati. A to ne pomeni, da po njej sploh ne smemo poseči. Le nerafinirana mora biti, pove nutricistka Alja Dimic, saj samo ta vsebuje kopico mineralov, ki krepijo zdravje. Dobrodejni pa sta še črna in himalajska sol, doda.

Prehrana 04. 08. 2020 06.00

20 zlatih nasvetov za zdravo prehranjevanje

Le malokrat v svojih mladih letih pomislimo na zdravo prehranjevanje. To postane veliki večini ljudi pomembno šele, ko se soočajo s prekomerno telesno težo ali pa ko že nastopijo blagi ali hujši zdravstveni problemi. Zdrava prehrana je eden, če ne skoraj najpomembnejši vidik našega zdravja. Poglejmo si zlate nasvete za zdravo prehranjevanje.

Zdravje 01. 07. 2020 08.20

Kraljica dišavnic, ki bo pregnala tudi komarje

Sivko ali lavando pogosto imenujejo kar mediteranski čudež, saj ni namenjena le preganjanju moljev, temveč ima tudi številne blagodejne učinke na naše telo. Pridelovalka sivke na Krasu nam je izdala recept, kako lahko z lavando odganjamo celo nadležne komarje.

Zdravje 17. 06. 2020 08.15

9 superzačimb, ki varujejo vaše zdravje

Začimbe in zelišča so v pravi meri izjemno zdravilna, zato nikar nanje ne pozabite med kuhanjem. Te namreč varujejo vaše srce, vas branijo pred rakavimi obolenji, zmanjšujejo vnetja in podobno. Predstavljamo vam devet superzačimb in zelišč, ki ne izboljšajo le okusa jedi, ampak pozitivno delujejo na vaše zdravje.

Prehrana 21. 05. 2020 10.00

Poznate pozitivne učinke kokosovega kisa?

Kokosov kis je pri nas manj poznan, v jugovzhodni Aziji in nekaterih regijah Indije pa ga uporabljajo že več stoletij. V primerjavi z jabolčnim kisom je kokosov ugodnejši za človeka, saj že v svoji naravni obliki vsebuje kulture, ki sprožajo proces fermentacije.

Zdravje 14. 05. 2020 08.00

Je to simptom pomanjkanja magnezija?

Vas mučijo krči v nogah, trzanje očesa, utrujenost, morda celo neredno bitje srca? To so lahko simptomi, ki kažejo, da vam v telesu primanjkuje magnezija. Pogosto ne pomislimo, da lahko svoje težave rešimo že z bolj uravnoteženo prehrano. Morda uživate premalo živil, ki vsebujejo magnezij.

Prehrana 29. 04. 2020 08.40

Živila, ki vsebujejo veliko železa

Železo je eden od najpomembnejših mineralov v telesu, ki obenem igra ključno vlogo pri našem počutju. Gre za snov, ki je nujna za nastajanje hemoglobina v eritrocitih. Hemoglobin prenaša kisik po našem telesu, in če mu primanjkuje železa, se raven krvnega hemoglobina zniža, celice pa ne dobijo dovolj kisika, zato ne delujejo, kot bi morale. Kako si pomagati?

Prehrana 17. 04. 2020 11.04

Katero olje je boljše?

Trgovske police nam ponujajo najrazličnejša olja – laneno, sezamovo, arašidovo, bučno, oljčno … Katero je bolj zdravo in manj redilno? Kako posamezno olje hraniti in kako ga uporabljati? Vse to je dobro vedeti, da bomo lahko od posameznega olja dobili kar največ.

Bolezni 11. 10. 2019 08.39

Kaj storiti, ko na potovanju dobite drisko?

S potovalno drisko se sreča od 20 do 50 odstotkov ljudi, ki potujejo v tuje kraje, zlasti afriške, južnoameriške in azijske države. Kako se ji lahko izognete in kaj storiti v primeru bolezni?

POPovi zdravniki 05. 03. 2004 15.08

Refluksna bolezen požiralnika

Spoštovani gospod doktor! Zopet se obračam na Vas, ki ste mi kar nekaj noči omogočili miren spanec. Opravila sem gastroskopijo in imam hudo vnetja požiralnika.Mišica zapiralka slabo deluje.Osebni zd...

Prehrana 13. 05. 2015 15.55

Olupite avokado tako, da bo najbolj zdravilen!

Avokado je superživilo, iz katerega lahko pripravimo nešteto okusnih jedi. Dobro poznan pa je tudi po številnih zdravilnih snoveh, ki nas varujejo pred boleznimi. A da bi teh zaužili čim več, je pomembno, da ga pravilno olupite. Preverite, kateri način je najboljši.

Zdravje 11. 12. 2012 11.39

Veste, kaj v resnici jeste v restavracijah?

V restavraciji je, za razliko od tistega, kar imate ali pripravite doma, vse desetkrat bolj vprašljivo tako glede energijske vrednosti kot higiene, so besede Adama Robertsona, avtorja knjige Skrivnosti najboljših kuharjev. Z upoštevanjem nekaterih nasvetov pa si lahko vseeno brez strahu privoščite dobro in zdravo večerjo v vaši najljubši restavraciji.

Zdravje 05. 01. 2012 08.14

S chia semeni do popolne postave

Ste že slišali za chia semena? Ta semena izvirajo iz Južne in Srednje Amerike in so jih uporabljali že Maji in Inki. Uživamo jih v obliki zrnja, zmleta v moko ali namočena v vodi. Številni jih uporabljajo tudi v boju zoper kilograme.

Bilke 04. 10. 2011 11.01

Jesenske dobrote za boljše zdravje

Jesen ponuja obilo dobrot, ki blagodejno vplivajo na naš organizem. Zaradi vitaminov, mineralov in drugih zdravju koristnih snovi jih je v teh hladnejših delih leta, ko nam rada pade odpornost in so spet na pohodu razna obolenja, koristno jesti v zadostnih količinah.

ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 859