steroli

Pozor, če nabirate gobe
Čeprav jih obravnavamo kot zelenjavo, so gobe vrsta gliv. Namesto da bi proizvedla semena, goba sprošča na milijone mikroskopskih trosov, ki se oblikujejo pod njenim klobukom. Lahko rastejo nad zemljo, na vrhu zemlje ali na drugi površini. So hranljivo živilo, ki je po vsem svetu priznano zaradi svojih mogočih koristi za zdravje.

Sočno sadje in zelenjava, ki vas bosta odžejala v teh vročih dneh
Uživanje sadja in zelenjave je priporočljivo v vseh letnih časih, toliko bolj pa tovrstno hrano obožujemo, ko naraščajo temperature. Sadje in zelenjava sta navadno bogata z vodo, okusna in celo zdrava!

Nevarno stanje, s katerim se spopada več kot 60 odstotkov Slovencev
Srčno-žilne bolezni so tako v razvitem delu sveta kot tudi Sloveniji že desetletja najpogostejši vzrok obolevnosti in umrljivosti odraslih. Dejavnikov tveganja je več, med najpogostejšimi pa je zagotovo povišan holesterol v krvi. Na srečo lahko že z manjšimi spremembami življenjskega sloga veliko pripomoremo k zmanjšanju tveganja za omenjene bolezni ter posledično boljši kakovosti življenja. Kako?

Z njim lahko okrepimo svoje zdravje in imunski sistem
Regrat velja za eno najstarejših rastlin na svetu in mnogi mu pravijo 'kralj pomladi'. Gre za okusno in zdravo rastlino, ki se ob prvih pomladanskih žarkih in obilnem dežju pojavi na naših travnikih in spomladanski čas je sezona, ko ga z veseljem nabiramo in uživamo v solatah. Zakaj pa je tako zelo priporočljivo uživati regrat?

Najboljša živila za ženske, starejše od 40 let
Z leti telo upočasnjuje proizvajanje določenih hormonov, vitaminov, mineralov in beljakovin. Med drugim se začne spreminjati menstrualni ciklus, pojavi se lahko nočno potenje, slabši spomin, težje je izgubiti odvečne kilograme, gostota kosti začne upadati, libido pa se lahko poveča.

Prehrana in oblikovbanje telesa
Pozdravljeni! pred približno enim letom sem prenehala jemati kontracepcijske tablete Diane (zaradi slabih stranskih učinkov). Od takrat so se moje prsi vidno zmanjšale in izgubile polnost, vidne pa so...

Preprosti ukrepi za znižanje holesterola
Avstralski nutricist in naturopat Rick Hay je v svoji novi oddaji 'Ask the Nutritionist' pojasnil, kakšne spremembe lahko naredite, da bi sami znižali nivo slabega holesterola v krvi.

Razkrite tisočletja skrite zdravilne lastnosti vej bele jelke
Naši predniki so pred tisočletji od vseh dreves najbolj cenili belo jelko. Ker je varovala zdravje in prinašala dolgoživost, so jo postavljali v svoja bivališča. To prepričanje se je ohranilo tisočletja vse do današnjih dni, ko za božič in novo leto v svoj dom postavimo jelko.

Uničuje rakave celice, znižuje holesterol, zmanjšuje apetit
Strokovnjaki govorijo o vse več pozitivnih učinkih, ki jih ima avokado na zdravje. Uničuje rakave celice, preprečuje njihov nastanek, znižuje holesterol, ščiti srce, lepša polt, celo apetit zavira in tako pomaga do bolj zdrave postave.

5 pravil, če imate visok holesterol
Kakšna so pravila prehranjevanja, če se spopadate s previsokim holesterolom? Kaj bi bilo dobro vključiti v svoje obroke, čemu pa se je absolutno treba odreči, da bi svoj holesterol znižali in tako občutno zmanjšali svoje tveganje za prezgodnjo smrt?

Imate povišan holesterol? Ti ukrepi vam lahko pomagajo!
Ste ugotovili, da imate povišan holesterol? Niste edini. Povišano raven holesterola v krvi ima več kot 66 odstotkov Slovencev v starosti od 35 do 70 let (Slovenski Forum za preventivo srca in ožilja, Zbornik prispevkov 2012). Visoka raven holesterola je eden izmed dejavnikov tveganja za razvoj bolezni srca in ožilja. Prav zato je pomembno, da raven holesterola redno nadziramo.

Preverite, kako znižati raven holesterola
Več kot 66 odstotkov Slovencev starih od 35 do 70 let se spopada s povišanim holesterolom, ki je eden izmed dejavnikov tveganja za razvoj bolezni srca in ožilja (Slovenski Forum za preventivo srca in ožilja, Zbornik prispevkov 2012).

Uničuje rakave celice, znižuje holesterol, zmanjšuje apetit!
Strokovnjaki govorijo o vse več pozitivnih učinkih, ki jih ima avokado na zdravje. Uničuje rakave celice, preprečuje njihov nastanek, znižuje holesterol, ščiti srce, lepša polt, celo apetit zavira in tako pomaga do bolj zdrave postave.

Preverite, kdaj je maslo zdravo in kdaj ne
Maslo je kot vir nasičene maščobe na slabem glasu, vendar nutricistka Cirila Hlastan Ribič z Inštituta za varovanje zdravja pravi, da ni nič narobe, če si ga privoščimo občasno. Svetuje pa, da ga kombiniramo z več zelenjave.

6 živil, ki bodo znižala vaš holesterol
Imate visok nivo holesterola? Ta je glavni faktor za razvoj bolezni srca in ožilja, ki zahtevajo trikrat več življenj kot rak dojke in dvakrat več kot rak pljuč. Prav zato je pomembno, da ga znižate. To lahko storite s pomočjo šestih živil.

ZNIŽAJMO HOLESTEROL: Rastlinski steroli brez dodatnih maščob in kalorij
Statistike kažejo, da je povišan holesterol težava skoraj 75 odstotkov Slovencev. A ker večje vrednosti holesterola pomenijo večje tveganje za bolezni srca in ožilja, jih je treba čim prej spet spraviti na sprejemljivo raven.

Znižajmo zdravju nevaren holesterol
75 odstotkov Slovencev ima povišan holesterol! Ker višje vrednosti holesterola pomenijo večje tveganje za bolezni srca in ožilja, jih je treba čim prej spet spraviti na sprejemljivo raven. Lahko si pomagamo sami. Poglejte, kako.

Kako znižati zdravju nevaren holesterol?
Statistike kažejo, da je povišan holesterol težava skoraj 70 odstotkov Slovencev. A ker večje vrednosti holesterola pomenijo večje tveganje za bolezni srca in ožilja, jih je treba čim prej spet spraviti na sprejemljivo raven.

Kaj je bolj zdravo – margarina ali maslo?
Maslo ali margarina? Kaj je boljše za moje zdravje? Mi bo maslo povišalo holesterol? Bom zaradi margarine dobil raka? Kaj je resnica?

Vsako drugo žensko po 55. letu starosti ogroža holesterol
Ali ste vedeli, da se zaradi menopavze lahko zviša raven holesterola v krvi in je zato tveganje za razvoj srčno-žilnih bolezni veliko večje?

Naravna moč rastlinskih sterolov obvladuje holesterol
Holesterolu bi lahko rekli kar potuhnjeni sovražnik, saj nase ne opozarja s posebnimi znaki, a lahko, če ga je preveč, v našem telesu povzroči veliko katastrofo. Je namreč eden glavnih krivcev za razvoj srčno-žilnih bolezni. Še dobro, da ima naravnega nasprotnika – rastlinske sterole.

7 živil za povečanje odpornosti
V času prehladnih obolenj je dobro, da poskrbite za svoje telo in namesto hamburgerjev, čipsa, čokolade in drugih nezdravih prigrizkov, uživate zdravo hrano, ki vsebuje dovolj vitaminov in mineralov, da zaščitite telo pred virusi in bakterijami. Preverite, s katero hrano si lahko povečate odpornost.