surov

Potencialne prednosti in slabosti medu v primerjavi s sladkorjem
Med je že tisočletja cenjen zaradi svojega okusa, vsestranske uporabe in domnevnih zdravstvenih koristi. Veliko ljudi ga vidi kot bolj zdravo izbiro od belega sladkorja, vendar je resnica o medu in sladkorju nekoliko bolj zapletena. Čeprav ima med nekaj prednosti, ni čudežno sladilo in ima svoje omejitve.

Kaj ima več beljakovin – jajce ali piščanec?
Katero živilo je bolj koncentriran vir beljakovin?

5 načinov, kako zmanjšati sladkor v prehrani
Prekomerno uživanje sladkorja je ena izmed glavnih sestavin sodobne prehrane, ki prispeva k številnim zdravju škodljivim stanjem, kot so debelost, sladkorna bolezen tipa 2, bolezni srca in krvnih žil ter težave z zobmi. Kljub temu lahko zmanjšanje vnosa sladkorja na dolgi rok pozitivno vpliva na naše zdravje in dobro počutje. Zmanjšanje sladkorja v prehrani ne pomeni nujno drastičnih sprememb, temveč lahko vključite nekaj preprostih, vendar učinkovitih načinov za zmanjšanje njegovega vnosa.

Se spopadate s kašljem? Pomaga vam lahko bršljanov med
Ste že poskusili bršljanov med? Če ga še niste, ga boste po branju tega članka zagotovo želeli.

10 živil, ki se jim je dobro izogibati, če imate Crohnovo bolezen
Ko gre za Crohnovo bolezen, vsa živila ne vplivajo na ljudi na enak način. Tukaj je seznam 10 vrst hrane, ki bi lahko pri tej vrsti bolnikov predstavljale težavo.

Po izgubi 190 kilogramov prvič oblekla kopalke in se zjokala
Ženska, ki je izgubila skoraj 190 kilogramov, je na družbenem omrežju svojim milijon sledilcem povedala, da se prvič v življenju 'počuti majhno'. Prestala je operacijo odstranitve odvečne kože, zdaj pa je ponosno pokazala svojo neverjetno preobrazbo.

Kdaj bi morali poseči po lahko prebavljivi hrani?
Simptomi prebavnih težav vključujejo refluks kisline, napenjanje ali bolečine v trebuhu.

Vse zdravstvene koristi česna, ki jih morate poznati
Česen je več kot le okusna sestavina vaših najljubših jedi. Poglejmo si nekaj neverjetnih zdravstvenih koristi česna in kako lahko izboljša vaše počutje.

Kaj se zgodi, če pojeste surovega piščanca?
Uživanje surovega ali premalo kuhanega piščanca lahko povzroči zastrupitev s hrano, bolečine v želodcu, slabost in drisko.

Živilo, ki lahko zaščiti črevesje in preprečuje bolezni
Nova študija je pokazala, da brokoli vsebuje določene molekule, ki lahko pomagajo zaščititi in izboljšati zdravje črevesja, s tem pa zmanjšajo tveganje za nekatere črevesne bolezni.

Vse zdravstvene koristi koriandra
Koriander je zelišče, ki ponuja pomembna hranila, kot so vitamini A, K in C ter antioksidanti za zdravje srca. Za kaj vse je (še) dober?

Splošna priporočila za prehrano v vročih mesecih
Večina ljudi obožuje poletje, visoke temperature in vse prijetne aktivnosti, ki pridejo zraven. A kot nenehno opozarjamo, vročina povzroča tudi tegobe – od vročinskih udarov, do utrujenosti telesa, do resnih simptomov, ki se jih lahko s preventivo izognemo. Poleg vsesplošnih nasvetov, predvsem pitje zadostne količine vode, je dobro, da pogledamo tudi na svojo prehrano.

Nasveti za preprosto in naravno krepitev imunosti
Z določenimi navadami, pa tudi in predvsem z določenimi živili, lahko okrepimo svoje telo in mu pomagamo, da se bori proti virusom iz okolja.

Kaj se zgodi, če zaužijete čajno žličko medu in cimeta na dan?
Morda ste že slišali za številne pozitivne učinke medu in cimeta na zdravje. Mati narava je sama ustvarila nekaj najpomembnejših živil, ki so močni antioksidanti in so bogati z vitamini in minerali. Cimet in med spadata mednje.

Sladki krompir - pisana zakladnica hranil
V naši družbi še do pred kratkim ni bil tako priljubljen, danes pa vedno bolj. Sladki krompir pripravljamo kot prilogo, dodajamo juham, domačim zelenjavnim namazom ali pa enolončnicam. Poglejmo si, zakaj je dober za naše zdravje.

Katera hrana vsebuje največ beljakovin?
Uživanje hrane z visoko vsebnostjo beljakovin ima številne prednosti, vključno s hitrejšo rastjo mišic, izgubo teže in občutkom sitosti po jedi. Čeprav je uživanje večje količine beljakovin lahko koristno, je uravnotežena prehrana bistveni del ohranjanja zdravja.

Katero zelenjavo je bolje jesti kuhano kot surovo?
Prepričanje, da je zelenjavo najboljše uživati svežo, je po besedah nutricistov napačno. Trdijo namreč, da je določeno vrsto zelenjave bolj zdravo pred zaužitjem skuhati kot pa pojesti surovo. Preverite, zakaj.

10 najboljših živil za ženske v srednjih letih
S staranjem se naš metabolizem upočasni, začnemo izgubljati mišično maso, prav tako pa se spreminja raven hormonov, kar povečuje naše možnosti za kopičenje maščob na trebuhu. Uživanje hrane, bogate z antioksidanti, vam lahko poleg redne vadbe pomaga pri zatiranju lakote in hrepenenja po sladkem, hkrati pa izboljša vaše splošno zdravje. Dr. Sarah Mirkin, pisateljica, ki se ukvarja z dietami in prehrano za ženske v srednjih letih, je za preventivo navedla svoja najljubša živila za ženske, starejše od 40 let.

V boju proti prehladu ga obvezno dodajte v svojo prehrano
Le malokatera kuhinja nima česna, ki ga dodajamo v različne jedi, mnogokrat pa ga uporabljamo tudi v zdravstvene namene – predvsem takrat, ko smo prehlajeni in bolni. Kako ga še lahko uporabimo za dobrobit lastnega zdravja?

Katero zelenjavo je bolj zdravo jesti skuhano?
Je zelenjavo res v vsakem primeru bolj zdravo pojesti surovo? Včasih da, včasih pa dobimo celo več prednosti, če jo toplotno obdelamo, odgovori prehranska strokovnjakinja Mojca Cepuš. Nikakor torej ni treba jesti le surove hrane. Še posebej v hladnejšem delu leta še kako prija kaj skuhanega.

Napake pri izbiri hrane, ki lahko škodijo vaši ščitnici
Zdrava presnova, visoka raven energije, hormonsko ravnovesje in boljša osredotočenost so prednosti, ki jih prinaša zdrava ščitnica. To je majhna žleza na vratu, ki je v obliki metulja in je odgovorna za številne funkcije v telesu. Vpliva tudi na našo telesno težo, plodnost, koncentracijo in spomin. Zato je dobro vedeti, kaj jesti in česa ne za dobro delujočo ščitnico.

Stari dober česen je res izjemno živilo
Česen se v prehrani ljudi nahaja že stoletja. Že od nekdaj tudi velja za skorajda zdravilno živilo. Vsekakor ga je v svoje obroke še posebej priporočljivo vključiti v tem letnem času, ko smo bolj izpostavljeni okužbam. Zelo dobro pa vpliva tudi na srce.

Kaj se zgodi, če redno uživate vinski kis?
V zadnjem času je veliko govora o jabolčnem kisu, kaj pa vinski kis? V resnici si solato najpogosteje začinimo prav z njim. Prav zato smo pogledali, kako zdrav je vinski kis?

Izboljšuje prebavo, pomaga pri hujšanju in krepi imunski sistem
Ste že slišali za rambutan sadež? Gre za tropsko sadje, ki izvira iz jugovzhodne Azije in ima podoben okus kot nekoliko bolj poznan sadež liči. Ko olupimo rambutan sadež pridemo do okusne sredice, ki je bogata z vitaminom C in vlakninami. Prav zato sadež pomaga krepiti imunsko odpornost in izboljšuje prebavo. Pojasnili pa bomo tudi, zakaj vam lahko pomaga pri hujšanju. Spoznajte rambutan sadež.

Parazitoza
Spoštovani! Imel bi eno vprašanje glede parazitov. Za silvestrovo in novo leto sem pojedel skoraj 0.5 kg bifteka. Včeraj pa sem jedel telečji zrezek, ki je bil na sredini še malo surov. Potem pa je ra...

Sveži sadni in zelenjavni sokovi
Pozdravljeni! Zelo rada si pripravljam sveže zelenjavne in sadne sokove. Zanima me ali lahko mešam sadje in zelenjavo, ali moram ločevati sadne sokove ter zelenjavne sokove? Ali se brokoli malo preku...

Debelost
Stara sem 20 let, merim 153 cm in imam 70 kg.ma lahko prosim napišete jedilnik?sem študentka.jem vso hrano razen zelene zelenjave(radič,motovilec,solata,...).ali mi lahko pomagate???

Napihnjenost in vetrovi
Stara sem 23 let, po konstituciji pretezno suha. (visina:173 cm, teza:58 kg), vendar zadnje case opazam, da imam zelo napihnjen trebuh. bolecin nimam, vendar me velicina trebuha zelo moti. imam tudi p...

7 živil, ki jih morate uživati za močnejši imunski sistem
Grenivke, česen, špinača, pa tudi piščančja juha. Predstavljamo 7 živil, ki bi jih morali uživati sedaj, ko je mraz in je vaš imunski sistem že zaradi tega šibkejši. Tako boste manjkrat prehlajeni in se boste bolje počutili.

Ste vedeli, kako učinkovit je ta naravni antibiotik?
Vsi smo že velikokrat slišali, da je česen naravni antibiotik. A kako močan je v resnici in pri katerih stvareh je učinkovit in kje ne?