Vizita.si

surov

Prehrana 01. 12. 2024 04.18

Potencialne prednosti in slabosti medu v primerjavi s sladkorjem

Med je že tisočletja cenjen zaradi svojega okusa, vsestranske uporabe in domnevnih zdravstvenih koristi. Veliko ljudi ga vidi kot bolj zdravo izbiro od belega sladkorja, vendar je resnica o medu in sladkorju nekoliko bolj zapletena. Čeprav ima med nekaj prednosti, ni čudežno sladilo in ima svoje omejitve.

Prehrana 27. 11. 2024 04.51

Kaj ima več beljakovin – jajce ali piščanec?

Katero živilo je bolj koncentriran vir beljakovin?

Prehrana 17. 11. 2024 04.11

5 načinov, kako zmanjšati sladkor v prehrani

Prekomerno uživanje sladkorja je ena izmed glavnih sestavin sodobne prehrane, ki prispeva k številnim zdravju škodljivim stanjem, kot so debelost, sladkorna bolezen tipa 2, bolezni srca in krvnih žil ter težave z zobmi. Kljub temu lahko zmanjšanje vnosa sladkorja na dolgi rok pozitivno vpliva na naše zdravje in dobro počutje. Zmanjšanje sladkorja v prehrani ne pomeni nujno drastičnih sprememb, temveč lahko vključite nekaj preprostih, vendar učinkovitih načinov za zmanjšanje njegovega vnosa.

Zdravje 24. 10. 2024 04.30

Se spopadate s kašljem? Pomaga vam lahko bršljanov med

Ste že poskusili bršljanov med? Če ga še niste, ga boste po branju tega članka zagotovo želeli.

Prehrana 24. 08. 2024 04.52

10 živil, ki se jim je dobro izogibati, če imate Crohnovo bolezen

Ko gre za Crohnovo bolezen, vsa živila ne vplivajo na ljudi na enak način. Tukaj je seznam 10 vrst hrane, ki bi lahko pri tej vrsti bolnikov predstavljale težavo.

Tuje 14. 06. 2024 04.26

Po izgubi 190 kilogramov prvič oblekla kopalke in se zjokala

Ženska, ki je izgubila skoraj 190 kilogramov, je na družbenem omrežju svojim milijon sledilcem povedala, da se prvič v življenju 'počuti majhno'. Prestala je operacijo odstranitve odvečne kože, zdaj pa je ponosno pokazala svojo neverjetno preobrazbo.

Prehrana 14. 06. 2024 04.22

Kdaj bi morali poseči po lahko prebavljivi hrani?

Simptomi prebavnih težav vključujejo refluks kisline, napenjanje ali bolečine v trebuhu.

Imunski sistem 17. 03. 2024 04.51

Vse zdravstvene koristi česna, ki jih morate poznati

Česen je več kot le okusna sestavina vaših najljubših jedi. Poglejmo si nekaj neverjetnih zdravstvenih koristi česna in kako lahko izboljša vaše počutje.

Prehrana 06. 03. 2024 04.48

Kaj se zgodi, če pojeste surovega piščanca?

Uživanje surovega ali premalo kuhanega piščanca lahko povzroči zastrupitev s hrano, bolečine v želodcu, slabost in drisko.

Prehrana 28. 12. 2023 05.00

Živilo, ki lahko zaščiti črevesje in preprečuje bolezni

Nova študija je pokazala, da brokoli vsebuje določene molekule, ki lahko pomagajo zaščititi in izboljšati zdravje črevesja, s tem pa zmanjšajo tveganje za nekatere črevesne bolezni.

Prehrana 05. 07. 2023 05.00

Vse zdravstvene koristi koriandra

Koriander je zelišče, ki ponuja pomembna hranila, kot so vitamini A, K in C ter antioksidanti za zdravje srca. Za kaj vse je (še) dober?

Prehrana 24. 06. 2023 05.00

Splošna priporočila za prehrano v vročih mesecih

Večina ljudi obožuje poletje, visoke temperature in vse prijetne aktivnosti, ki pridejo zraven. A kot nenehno opozarjamo, vročina povzroča tudi tegobe – od vročinskih udarov, do utrujenosti telesa, do resnih simptomov, ki se jih lahko s preventivo izognemo. Poleg vsesplošnih nasvetov, predvsem pitje zadostne količine vode, je dobro, da pogledamo tudi na svojo prehrano.

Zdrav Lajf 17. 01. 2023 05.00

Nasveti za preprosto in naravno krepitev imunosti

Z določenimi navadami, pa tudi in predvsem z določenimi živili, lahko okrepimo svoje telo in mu pomagamo, da se bori proti virusom iz okolja.

Zdravje 21. 09. 2022 05.00

Kaj se zgodi, če zaužijete čajno žličko medu in cimeta na dan?

Morda ste že slišali za številne pozitivne učinke medu in cimeta na zdravje. Mati narava je sama ustvarila nekaj najpomembnejših živil, ki so močni antioksidanti in so bogati z vitamini in minerali. Cimet in med spadata mednje.

Prehrana 10. 05. 2022 05.00

Sladki krompir - pisana zakladnica hranil

V naši družbi še do pred kratkim ni bil tako priljubljen, danes pa vedno bolj. Sladki krompir pripravljamo kot prilogo, dodajamo juham, domačim zelenjavnim namazom ali pa enolončnicam. Poglejmo si, zakaj je dober za naše zdravje.

Prehrana 14. 12. 2021 05.00

Katera hrana vsebuje največ beljakovin?

Uživanje hrane z visoko vsebnostjo beljakovin ima številne prednosti, vključno s hitrejšo rastjo mišic, izgubo teže in občutkom sitosti po jedi. Čeprav je uživanje večje količine beljakovin lahko koristno, je uravnotežena prehrana bistveni del ohranjanja zdravja.

Prehrana 12. 11. 2021 05.00

Katero zelenjavo je bolje jesti kuhano kot surovo?

Prepričanje, da je zelenjavo najboljše uživati svežo, je po besedah nutricistov napačno. Trdijo namreč, da je določeno vrsto zelenjave bolj zdravo pred zaužitjem skuhati kot pa pojesti surovo. Preverite, zakaj.

Prehrana 03. 05. 2021 06.00

10 najboljših živil za ženske v srednjih letih

S staranjem se naš metabolizem upočasni, začnemo izgubljati mišično maso, prav tako pa se spreminja raven hormonov, kar povečuje naše možnosti za kopičenje maščob na trebuhu. Uživanje hrane, bogate z antioksidanti, vam lahko poleg redne vadbe pomaga pri zatiranju lakote in hrepenenja po sladkem, hkrati pa izboljša vaše splošno zdravje. Dr. Sarah Mirkin, pisateljica, ki se ukvarja z dietami in prehrano za ženske v srednjih letih, je za preventivo navedla svoja najljubša živila za ženske, starejše od 40 let.

Imunski sistem 02. 12. 2020 07.21

V boju proti prehladu ga obvezno dodajte v svojo prehrano

Le malokatera kuhinja nima česna, ki ga dodajamo v različne jedi, mnogokrat pa ga uporabljamo tudi v zdravstvene namene – predvsem takrat, ko smo prehlajeni in bolni. Kako ga še lahko uporabimo za dobrobit lastnega zdravja?

Prehrana 05. 06. 2020 07.59

Katero zelenjavo je bolj zdravo jesti skuhano?

Je zelenjavo res v vsakem primeru bolj zdravo pojesti surovo? Včasih da, včasih pa dobimo celo več prednosti, če jo toplotno obdelamo, odgovori prehranska strokovnjakinja Mojca Cepuš. Nikakor torej ni treba jesti le surove hrane. Še posebej v hladnejšem delu leta še kako prija kaj skuhanega.

Zdravje 03. 04. 2020 08.14

Napake pri izbiri hrane, ki lahko škodijo vaši ščitnici

Zdrava presnova, visoka raven energije, hormonsko ravnovesje in boljša osredotočenost so prednosti, ki jih prinaša zdrava ščitnica. To je majhna žleza na vratu, ki je v obliki metulja in je odgovorna za številne funkcije v telesu. Vpliva tudi na našo telesno težo, plodnost, koncentracijo in spomin. Zato je dobro vedeti, kaj jesti in česa ne za dobro delujočo ščitnico.

Zdravje 08. 01. 2019 13.15

Stari dober česen je res izjemno živilo

Česen se v prehrani ljudi nahaja že stoletja. Že od nekdaj tudi velja za skorajda zdravilno živilo. Vsekakor ga je v svoje obroke še posebej priporočljivo vključiti v tem letnem času, ko smo bolj izpostavljeni okužbam. Zelo dobro pa vpliva tudi na srce.

Zdravje 27. 05. 2019 14.59

Kaj se zgodi, če redno uživate vinski kis?

V zadnjem času je veliko govora o jabolčnem kisu, kaj pa vinski kis? V resnici si solato najpogosteje začinimo prav z njim. Prav zato smo pogledali, kako zdrav je vinski kis?

Zdravje 06. 05. 2019 15.40

Izboljšuje prebavo, pomaga pri hujšanju in krepi imunski sistem

Ste že slišali za rambutan sadež? Gre za tropsko sadje, ki izvira iz jugovzhodne Azije in ima podoben okus kot nekoliko bolj poznan sadež liči. Ko olupimo rambutan sadež pridemo do okusne sredice, ki je bogata z vitaminom C in vlakninami. Prav zato sadež pomaga krepiti imunsko odpornost in izboljšuje prebavo. Pojasnili pa bomo tudi, zakaj vam lahko pomaga pri hujšanju. Spoznajte rambutan sadež.

POPovi zdravniki 06. 01. 2014 08.22

Parazitoza

Spoštovani! Imel bi eno vprašanje glede parazitov. Za silvestrovo in novo leto sem pojedel skoraj 0.5 kg bifteka. Včeraj pa sem jedel telečji zrezek, ki je bil na sredini še malo surov. Potem pa je ra...

POPovi zdravniki 18. 03. 2010 08.12

Sveži sadni in zelenjavni sokovi

Pozdravljeni! Zelo rada si pripravljam sveže zelenjavne in sadne sokove. Zanima me ali lahko mešam sadje in zelenjavo, ali moram ločevati sadne sokove ter zelenjavne sokove? Ali se brokoli malo preku...

POPovi zdravniki 07. 05. 2003 14.39

Debelost

Stara sem 20 let, merim 153 cm in imam 70 kg.ma lahko prosim napišete jedilnik?sem študentka.jem vso hrano razen zelene zelenjave(radič,motovilec,solata,...).ali mi lahko pomagate???

POPovi zdravniki 04. 11. 2002 11.07

Napihnjenost in vetrovi

Stara sem 23 let, po konstituciji pretezno suha. (visina:173 cm, teza:58 kg), vendar zadnje case opazam, da imam zelo napihnjen trebuh. bolecin nimam, vendar me velicina trebuha zelo moti. imam tudi p...

Zdravje 29. 12. 2017 11.29

7 živil, ki jih morate uživati za močnejši imunski sistem

Grenivke, česen, špinača, pa tudi piščančja juha. Predstavljamo 7 živil, ki bi jih morali uživati sedaj, ko je mraz in je vaš imunski sistem že zaradi tega šibkejši. Tako boste manjkrat prehlajeni in se boste bolje počutili.

Bolezni 13. 06. 2017 08.11

Ste vedeli, kako učinkovit je ta naravni antibiotik?

Vsi smo že velikokrat slišali, da je česen naravni antibiotik. A kako močan je v resnici in pri katerih stvareh je učinkovit in kje ne?

ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 859