Vizita.si

toplotna obdelava

Simptomi in bolezni 29. 11. 2024 04.19

Kaj storiti ob sumu na zastrupitev s hrano?

Zastrupitev s hrano je stanje, ki ga povzroči zaužitje okužene hrane. Simptomi se lahko pojavijo hitro ali šele po nekaj dneh, njihova resnost pa variira od blagega nelagodja do življenjsko nevarnih stanj. Pomembno je vedeti, kako prepoznati znake zastrupitve in kdaj poiskati strokovno pomoč, saj pravočasni ukrepi lahko preprečijo zaplete.

Prebava 07. 08. 2024 04.50

Nalezljive črevesne bolezni, ki nam pretijo poleti

Črevesne nalezljive bolezni so najpogostejše nalezljive bolezni na svetu. Skupno jim je, da se prenašajo po fekalno-oralni poti, kar pomeni, da se povzročitelji izločajo z blatom, v telo pa vstopajo skozi usta. Pomembno vlogo pri prenosu, piše Kreni Zdravo, imajo umazane roke in hrana živalskega izvora. Za črevesnimi boleznimi pogosteje zbolevamo poleti, saj visoke temperature spodbujajo razmnoževanje patogenov.

Alergije 08. 09. 2023 05.00

Najpogostejše navzkrižne reakcije med cvetnim prahom in hrano

Alergija je pretiran odziv telesa na sicer neškodljive snovi, kot so cvetni prah, živalska dlaka ali nekatera živila. Kaj pa je navzkrižna reakcija?

Infekcijske bolezni 11. 10. 2022 13.21

Kaj je norovirus in kakšni so simptomi?

Norovirus je najpogostejši vzrok virusnega gastroenteritisa pri odraslih. Simptomi (bruhanje in driska) se pojavijo v 1–3 dneh od okužbe. Pri okužbi z norovirusi ste kužni od trenutka, ko se začnete počutiti slabo. Čeprav se po dnevu ali dveh začnete počutiti bolje, ste kužni še vsaj tri dni, podatki kažejo, da so nekateri kužni celo še dva tedna po izbruhu obolenja. Običajno so dlje kužni otroci.

Vitamini in minerali 23. 03. 2022 05.00

Kaj se zgodi v telesu, če vsak dan uživamo vitamin C?

Vitamin C naravno najdemo v nekaterih živilih, jemljemo pa ga lahko tudi v obliki prehranskih dopolnil. Kako ustrezen dnevni vnos tega vitamina vpliva na naše telo?

Prehrana 12. 11. 2021 05.00

Katero zelenjavo je bolje jesti kuhano kot surovo?

Prepričanje, da je zelenjavo najboljše uživati svežo, je po besedah nutricistov napačno. Trdijo namreč, da je določeno vrsto zelenjave bolj zdravo pred zaužitjem skuhati kot pa pojesti surovo. Preverite, zakaj.

Ginekologija in porodništvo 18. 06. 2020 07.30

Prehrana za vse, ki imate težave s policističnimi jajčniki

Policistični jajčniki so najpogostejša hormonska motnja, s katero ima težave vsaka deseta ženska v rodnem obdobju. V nadaljevanju si lahko preberete, zakaj je izjemno pomembna pravilna prehrana, s katero lahko obvladate zahrbtno bolezen sodobnega časa.

Prehrana 05. 06. 2020 07.59

Katero zelenjavo je bolj zdravo jesti skuhano?

Je zelenjavo res v vsakem primeru bolj zdravo pojesti surovo? Včasih da, včasih pa dobimo celo več prednosti, če jo toplotno obdelamo, odgovori prehranska strokovnjakinja Mojca Cepuš. Nikakor torej ni treba jesti le surove hrane. Še posebej v hladnejšem delu leta še kako prija kaj skuhanega.

Zdravje 25. 01. 2019 10.00

Preprosta navada za kar 13 odstotkov poveča tveganje za prezgodnjo smrt

Redno uživanje ocvrte hrane poveča tveganje za prezgodnjo smrt, je pokazala ameriška študija. V njej so sodelovale le ženske. Tiste, ki so pojedle eno ali več porcij ocvrtega piščanca na dan, so imele za 13 odstotkov večje tveganje za prezgodnjo smrt iz katerega koli razloga in za 12 odstotkov večje tveganje, da je prezgodnja smrt povezana s srcem.

Zdravje 04. 04. 2018 11.08

To je sadež, ki je tokrat obnorel svet

Če je bil zadnji hit med sadeži avokado, ker vsebuje številne zdrave maščobe, se, kot kaže, trend spreminja. Ananas postaja najhitreje prodajan sadež v Britaniji, njegova prodaja pa je narasla za kar 30 odstotkov. Vas zanima, zakaj?

Okužbe in zastrupitve 16. 06. 2014 10.00

Preprečite nevarno zastrupitev, ki ste ji izpostavljeni v teh mesecih!

V toplih poletnih dneh so zastrupitve s hrano pogostejše, prav zato so britanski strokovnjaki opozorili na navado, ki poveča možnosti zastrupitve z eno najpogostejših povzročiteljic zastrupitev – bakterijo kampilobakter.

Zdravi lasje 12. 03. 2014 08.19

S preprostim trikom do popolnih las

Izpadanje las je precej pogosta težava, s katero se v pomladnih mesecih srečujejo tako moški kot ženske. Pomagate si lahko s pomočjo topnega keratina, klinično dokazane svetovne inovacije, ki je v obliki prehranskega dopolnila odslej na voljo tudi pri nas.

Zdravje 19. 02. 2014 16.02

Razlogi, zakaj ga preprosto morate jesti

Poleg vitaminov in mineralov, ki jih zagotavlja večina sadja, je ananas tudi bogat vir nekaterih manj poznanih mikrohranil, ki jih naše telo potrebuje. Prav zato je ananas v teh dneh dobra izbira sadja, ki vas bo napolnila z energijo in vas obvarovala pred boleznimi.

Bolezni 07. 04. 2012 08.01

Izognite se hudim črevesnim težavam!

Bližajo se toplejši dnevi, ko je tudi okužb s salmonelo vedno več. Da bi se izognili hudim črevesnim težavam, ki jih ta trdovratna bakterija povzroča, morate na prvem mestu poskrbeti za higieno in biti nadvse pozorni, kaj zaužijete, še posebej, če potujete v eksotične kraje, kjer je higiena vprašljiva.

Zdravje 21. 02. 2012 08.10

Jejte mrzel krompir, zelene banane ...

Če želite telesu zagotoviti čim več hranilnih snovi in vitaminov ter z uživanjem zdravih obrokov poskrbeti za svoje zdravje, ni pomembno le to, kaj jeste. Pomemben je tudi način priprave hrane.

Zdravje 23. 09. 2011 08.16

Zakaj moramo piti mleko?

Mleko in mlečne izdelke bi morali uživati vsak dan tako otroci kot odrasli. Zakaj je uživanje teh izdelkov tako pomembno ter katere in koliko jih moramo na dan zaužiti, so nam zaupali strokovnjaki.

Okužbe in zastrupitve 03. 06. 2011 11.04

Prepoznajte prve znake okužbe z bakterijo E. Coli

Niso vsi sevi bakterije E. Coli škodljivi in nevarni, a tisti, ki so, lahko povzročijo precej škode. Za okužbo je dovolj že, da vase dobite od 100 do 200 klic bakterije, kar je zelo nizka doza, od okužbe do izbruha prvih znakov pa mine v povprečju od tri do osem dni.

Okužbe in zastrupitve 30. 05. 2011 19.09

Kako se izogniti nevarni okužbi z bakterijo E. Coli?

Čeprav so na Inštitutu za varovanje zdravja za tem, ko je k nam prišla novica, da se je v Nemčiji nekaj ljudi okužilo z bakterijo Escherichia coli in da jih je nekaj celo umrlo, zatrdili, da se Slovenci nimamo česa bati, je vendarle dobro vedeti, kako se izogniti morebitni okužbi. Pomembni sta ustrezna higiena in zadostna toplotna obdelava hrane.

Bolezni 28. 02. 2011 10.04

Šest bolezni, ki jih lahko dobimo od živali

Hišni ljubljenčki so nam v veselje, a če nismo previdni, lahko od njih staknemo tudi kakšno bolezen. Tukaj je šest obolenj, ki se lahko iz vaše domače živali prenesejo na vas in vaše bližnje.

ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 859