tradicionalne jedi

Izvrstne ideje za praznične dobrote, ki ne bodo obtežile želodca
Praznični čas je tradicionalno namenjen druženju ob izdatnih količinah izvrstne hrane, omamno dišečih prazničnih piškotov, ter kozarcu ali dveh alkohola. S tem seveda ni nič narobe, saj bi bil decembra greh preštevati kalorije. A pretiravanje lahko oteži prebavo, zato je dobro vedeti, kako si pomagati, da vam prebavne tegobe ne pokvarijo božično-novoletnega vzdušja.

Dejstva, ki jih morate poznati o cvrtniku
Cvrtniki so v zadnjem času izjemno priljubljeni. Številni viri trdijo, da so zdrava alternativa za pripravo ocvrte hrane, saj porabijo manj olja. Pa so res?

Martinov praznik: tradicija, vino in druženje
Martinov praznik je dan, ki ga praznujejo v mnogih delih sveta, zlasti v Evropi. To je čas, ko se ljudje zberejo, da bi obeležili svetega Martina, zaščitnika vina in vinogradov. Praznik martinovanje ima bogato zgodovino in številne tradicije, ki segajo nazaj v srednji vek.

Naravna zaščita pred virusi in bakterijami
Začimbe so neprecenljiva pomoč v vsaki kuhinji, saj skrbijo za bogat okus in lahko še tako preprosto jed spremenijo v pravo kulinarično poslastico. A njihova vloga seže še veliko dlje. Številne med njimi namreč blagodejno delujejo na zdravje in imunski sistem, pripomorejo lahko tudi k izboljšanju nekaterih bolezenskih stanj. Pod drobnogled smo vzeli dve, ki bosta v prihajajočih toplih mesecih še posebej aktualni.

Odličen vir vlaknin, ki ga najdemo v vsaki kuhinji
Splošno zdravje današnje populacije je vse slabše. Deloma k temu vsekakor prispeva sodobni hektični življenjski slog, veliko vlogo pa igra tudi prehrana. Uživamo preveč hitro pripravljene, mastne hrane, hranilna vrednost živil je zaradi sodobne pridelave in obdelave vse slabša. Strokovnjaki v zadnjem času opozarjajo predvsem na pomanjkanje vlaknin v naši prehrani, kar ima lahko dolgoročno resne posledice za naše zdravje. Katera živila bi se torej morala večkrat znajti na naših krožnikih?

Tradicionalne zimske jedi, pripravljene na bolj zdrav način
Vsi vemo, da je v zimskem času dobro uživati veliko fižola, kislega zelja in pese. Z roko v roki z omenjeno hrano gredo zelo dobro slanina, klobase in druga živila. So ta res najboljša izbira? Kako lahko tradicionalne obroke naredimo bolj zdrave?

Ali lahko s prehrano vplivamo na kronične bolezni?
Napredek v medicini, znanosti in tehnologiji danes omogoča, da ljudje živijo dlje in število starostnikov v praktično vsaki državi na svetu se povečuje tako na absolutni kot tudi relativni skali. Po napovedih se bo delež svetovne populacije, ki je starejša od 60 let, v letih med 2015 in 2050 podvojil in presegel 20 odstotkov. Po drugi strani pa s porastom starostnikov narašča tudi število kroničnih bolezni in ena od treh odraslih oseb ima diagnosticirano vsaj eno, pogosto pa več kroničnih obolenj.

Vse, kar morate vedeti o ajurvedi
Ajurvedska medicina (na kratko ajurveda) je eden najstarejših celostnih in celovitih sistemov zdravljenja na svetu. Nastala naj bi že pred več kot 3000 leti v Indiji.

Česa ne sme manjkati poleg šunke in jajc?
Medtem ko strokovnjaki za prehrano na praznično obloženi mizi jedi, ki so tradicionalne, zaradi tega ne želijo odsvetovati, priporočajo, da ostanete pri prehranjevanju zmerni ter da obrok uravnotežite z zadostno količine zelenjave ter dovolj gibanja.

Kako preprečiti zgago in napihnjenost?
Praznični dnevi bi morali predstavljati prijetno popestritev. Toda marsikdo si jih žal zapomni po prebavnih težavah, ki jim sledijo. Prehransko strokovnjakinjo Mojco Cepuš smo povprašali, kako praznovati, ne da bi nas kasneje mučila zgaga ali bi se počutili napihnjeni. Nasvet, ki ga je vedno dobro upoštevati, je, da ne pretiravamo.

Preprosti triki za bolj zdravo potico
Za veliko noč brez potice ne gre. A letos lahko poskusite nekoliko bolj zdravo potico, ki jo lahko pripravite na povsem preprost način. Dejstvo je, da je lahko orehova potica izjemno zdrava za nas, saj so orehi dober vir vitaminov in mineralov. A nekoliko bolj previdni moramo biti pri izbiri moke in sladil. Kako lahko pripravite bolj zdravo orehovo potico, nam je zaupala dieteičarka Marina Zakić.

Se še spomnite rožičev? Preverite, za kaj vse so dobri
Nekaj časa nazaj so rožiči veljali za hrano siromakov, saj so jih v preteklosti uporabljali kot nadomestek čokolade, kave in ostalih takrat predragih in luksuznih priboljškov. Zdaj so rožiči postali težje dostopni in se jih prodaja v specializiranih trgovinah. Za kaj vse pa so dobri?

Izognite se prazničnim želodčnim težavam
Med prazniki se marsikdo težko upre dobrotam, ki jih ponujajo praznično obložene mize. Da bi se izognili prenajedanju in da ne bi imeli želodčnih težav, smo za nasvete, kako in kaj jesti, povprašali prehrambeno strokovnjakinjo Andrejo Čampa Širca.

VIDEO: Kako se izogniti pekoči zgagi in napihnjenosti?
Med velikonočnimi prazniki ima marsikdo zaradi mastne in težke hrane težave z napihnjenostjo, zgago, vnetjem žolčnika. Prav v teh prazničnih dneh pride zaradi želodčnih težav kar nekaj ljudi na urgenco. Zdravniki zato svetujejo zmernost.

VIDEO: Zakonca Novak o zdravi velikonočni pojedini
Velikonočne jedi so pogosto težke za želodec. So pa lahko praznične dobrote le z malo domišljije našemu zdravju prijaznejše. Za nasvet, kako pripraviti bolj zdravo praznično pojedino, smo povprašali stara kuharska znanca – zakonca Novak.