uživala

Slovenka je s svojo osupljivo preobrazbo navdih mnogim
Mateja je mati treh otrok, ki je kljub aktivnemu življenjskemu slogu in športnim aktivnostim po porodu ter težkih življenjskih preizkušnjah začela izgubljati stik s svojim telesom. Kilogrami so se kopičili, njena samozavest je padala, točka preloma pa je prišla, ko je tehtnica pokazala trimestno število. Kljub poskusom različnih diet so rezultati vedno izginili skupaj z voljo in energijo, saj so jo stroge omejitve izčrpale. In potem je Mateja spoznala Linea Snella terapevtko Lejlo, ki ji je spremenila življenje.

Imajo ljubitelji kave manjše tveganje za smrt?
Bi lahko bila to dobra novica za ljubitelje kave?

Test razkril, da ima povečano tveganje za Alzheimerjevo bolezen
Nedavno je avstralski igralec Chris Hemsworth razkril rezultate genetskega testa, ki kažejo na povečano tveganje za Alzheimerjevo bolezen. S svojo zgodbo si prizadeva navdihniti druge in poudarja pomembnost zdravega življenjskega sloga. Hemsworth je prilagodil svoje življenje, med drugim je vanj vključil več samote, redno meditacijo ter izogibanje uporabi naprav pred spanjem.

Lahko poveča tveganje za kap za 10 do 15 odstotkov
Tveganje za kap se povečuje, več kot alkohola oseba uživa, je pokazala britansko-kitajska študija. Za povrh se s tem povečuje tveganje za povišan krvni tlak, kar je v resnici še en dejavnik tveganja za kap. Strokovnjaki opozarjajo, da je tveganje večje že pri uživanju, ki naj bi bilo zmerno.

Slavne osebnosti, ki ne pijejo alkohola
Vse več ljudi se odloča za zdrav življenjski slog, ki narekuje tudi opustitev alkohola, za to pa so se že pred časom odločili tudi številni zvezdniki. Medtem ko pogosto poslušamo o tistih, ki so se borili z odvisnostjo, pa je tudi veliko takih, ki so se iz različnih razlogov odločili za življenje brez alkohola.

Pozabljeno žito, ki lahko zmanjša apetit in spodbudi presnovo
Že uživate ječmen? Kar malo pozabljeno žito ni le zelo zdravo. Študija, ki so jo objavili v British Journal of Nutrition (Britanski zbornik nutricistike), pravi, da lahko uživanje ječmena pripomore k bolj uspešnemu hujšanju. Ker uravnava raven krvnega sladkorja, je odlična izbira tudi za sladkorne bolnike.

'Ne smrti, ljudje se bojijo bolečine pred njo'
Slovensko društvo Hospic že 28. leto stopa v stik s Slovenci v najbolj ranljivem obdobju njihovega življenja: ko se soočajo z izgubo najbližjega in celo, ko se soočajo z bližajočim se koncem svojega življenja. Zakaj umiranje in smrt še vedno veljata za tabu in zakaj bi bilo treba o tem veliko bolj naglas in iskreno govoriti ter se s tem tudi soočiti, smo tokrat klepetali z Andrejo Cilenšek, vodjo programa Prostovoljstvo pri omenjenem društvu.

Zato dieta nikoli ni smiselna rešitev
Alison Wright se danes ukvarja z nutritivno medicino. Včasih je bila strastna kadilka, uživala je alkohol, imela stresno službo, se slabo prehranjevala in sovražila telovadbo. Nato je spoznala, da se je v življenju mogoče počutiti bolje. Njen pristop k učenju zdravega prehranjevanja je zaradi njenih lastnih izkušenj zelo zanimiv.

Imate težave z vetrovi? Preverite, katera hrana jih lahko povzroča
Neprijetne vetrove povzroča uživanje polnozrnatih ogljikovih hidratov, so odkrili danski znanstveniki. A pozor. To ni negativno. Nasprotno. Zaradi tega niste napihnjeni in vam bolje delujeta črevesje in prebava.

Kaj bi svetoval sebi pred petimi leti?
Če bi mladost vedela, kar ve starost, starost pa bi zmogla, kar zmore mladost ... bi bilo življenje tako rekoč popolno. A vemo, da ni. Zato pa je dobro včasih slišati še vedno mladega refleksivnega človeka, ki zna iz rokava stresti in odkrito povedati, kaj bi spremenil v svoji preteklosti.

Veganstvo in zdravje skozi prizmo znanosti
Vsake toliko časa lahko v medijih zasledimo dokumentarec, ki sporoča, da se moramo, če je naša vrednota zdravje, odpovedati praktično vsem izdelkom živalskega izvora. Vedno več je tudi osebnih zgodb in pričevanj slavnih osebnosti o koristih odpovedovanja živalskim proizvodom in popolnega prehoda k rastlinski oziroma veganski prehrani.

Ana Praznik iskreno o svojem življenju: od otroštva do 40. rojstnega dne
Ana Praznik je pri svojih rosnih 19. letih stopila na avdicijski oder šova Popstars, vse ostalo pa je zgodovina. S skupino Bepop, v katero je bila izbrana, je ustvarila čudovito zgodbo, ki traja še danes, vmes postala mamica in voditeljica Delovne akcije ter bogatejša za številne življenjske izkušnje. Tokrat sva z Ano iskreno govorila o vsem: o njenem otroštvu, prvih korakih v svetu glasbe, bolečih izgubah, materinstvu, osebni rasti in vsem ostalem, kar je Ano zaznamovalo, da je danes to, kar imajo radi vsi Slovenci.

Kdo so narcistični starši?
Popolni starši ne obstajajo, obstajajo pa dovolj dobri starši, ki se trudijo po svojih najboljših močeh in ravnajo tako, kot v danem trenutku najbolje vedo in znajo. A ko se nekdo, ki naj bi bil vir podpore, nege in zaščite, izkaže za vir stisk in bolečine, dobi to povsem druge razsežnosti.

Tako mastna hrana vpliva na naše telo
Nedavna študija je pokazala, kako hitro pripravljena, predvsem pa hrana, ki vsebuje veliko nasičenih maščob, vpliva ne le na 'maščobne obloge' okoli trebuha, temveč tudi na našo sposobnost koncentriranja.

Jabolčni kis zjutraj na tešče. Napaka, ki jo delamo prepogosto
Jabolčni kis ima številne dobrodejne učinke na naše telo. Ti so v zdravilstvu dobro poznani dolgo časa. Prav zato mnogi ljudje z jabolčnim kisom pričnejo že dan in pijejo že zgodaj zjutraj, da bi prebudili svojo presnovo. A previdno, da ne bi naredili napake, ki jo delamo prepogosto.

To bo pomagalo znižati holesterol
Naj najprej pojasnimo, da holesterol sam po sebi ni nič slabega. Imamo ga vsi ljudje in brez njega ne bi mogli živeti. Proizvajajo ga naša jetra in nekaj ga zaužijemo s hrano. A težava se pojavi, ko imamo naenkrat preveč tako imenovanega LDL holesterola. Ta pa lahko maši žile in ko ga je preveč, je treba ukrepati in to preprečiti.

'Zdrava živila', ki jih nutricisti ne bi nikoli jedli
Od sadnih sokov, jogurta do agavinega sirupa – tu je nekaj živil, ki naj bi bila zdrava, a jih nutricisti ne bi jedli. Zakaj ne, je pojasnila britanska nutricistka Rhiannon Lambert, ki pravi, da so sadni sokovi kot sladkana voda.

'Začela sem redno piti jabolčni kis in zgodilo se je to ...'
''Kot vsakdo, ki se spopada s sindromom razdražljivega črevesa, dobro ve, da bi dal v tistem trenutku vse, da bi težave rešil,'' je dejala blogerka Scarlett Dixon, ki se je z njim spopadala kar 10 let. Poskusila je vse, od uživanja alg, hipnoze, masaže, pitja aloe vere do uživanja različnih probiotikov. A pomagalo ji je šele, ko je začela redno piti jabolčni kis.

'Pri 32 letih sem mislila, da rak 'lovi' le starejše, potem pa je ujel mene.'
Projekt 'Nismo same', ki si ga je omislila novinarka Ivana Kalogjera, da bi izkazala podporo vsem ženskam, ki so zbolele zaradi malignih bolezni, je med drugimi izpostavil tudi zgodbo mlade Alexandre Domuz Žerič. Njena pripoved se vas bo dotaknila, na drugi strani pa vam bo ponudila upanje in navdih.

Trdi, da je z vegansko dieto pozdravila hudo luskavico
Ženska, ki je bojevala bitko s hudo obliko luskavice več kot 35 let, trdi, da je bolezensko stanje kože pozdravila zgolj s pomočjo veganske diete.

10 razlogov, zakaj se ne morete znebiti maščobe na trebuhu
Maščoba na trebuhu je tista, ki je najbolj trdovratna in se je je najtežje znebiti. Tu je nekaj dokazanih razlogov, zakaj se te maščobe ne morete znebiti za vedno.

Poglejte jo danes, ko je manekenka
35-letna mati samohranilka, ki je nekoč tehtala več kot sto kilogramov, je danes neprepoznavna. Potem ko je izgubila polovico telesne teže, ji je uspelo celo ustvariti kariero manekenke. Danes tehta 57 kilogramov, pred kratkim pa je postala model leta britanske izdaje revije Glamour.

Zaradi obroča maščobe okoli vratu ni mogla več gledati televizije
Samo pred dvema letoma je 32-letna Kimberley Watson tehtala že 111 kilogramov in bila dobesedno zasvojena z mastno hitro prehrano in coca colo. Ko je njena telesna teža narasla, se ji je okoli vratu oblikoval obroč maščobe, zaradi česar je postalo gledanje televizije prava nočna mora.

Če ne pretiravamo, je varen in antioksidanten napitek
O kavi je bilo narejeno veliko študij, ki so odkrile kar nekaj pozitivnih učinkov, med drugim so redno uživanje tega napitka povezale celo z manjšim tveganjem za prezgodnjo smrt. A kot pove prof. dr. Samo Kreft, mag. farm., z ljubljanske Fakultete za farmacijo, je bilo toliko študij bržkone izvedenih tudi zato, ker raziskovalci sami pogosto uživajo kavo in jih zato bolj zanima, kakšno je njeno delovanje.

Ko je prenehala piti mleko, se je zgodilo teh 5 stvari
Novinarka spletne strani popsugar.com Jenny Sugar se je odločila, da bo opustila uživanje vseh mlečnih izdelkov. Tega se je držala štiri leta in opazila drastično spremembo. Preverite, kakšen vpliv je imela njena odločitev na njeno telo.

Sadje, ki do 15 odstotkov zniža tveganje za bolezen srca
Imate radi borovnice? Potem si jih le privoščite, saj je nova študija pokazala, da varujejo srce in ožilje. Skledica borovnic na dan je zmanjšala tveganje za bolezen srca in ožilja za od 12 do 15 odstotkov. In to pri prekomerno težkih posameznikih, ki so že imeli vrsto dejavnikov tveganja, zaradi katerih so bili bolj ogroženi za pojav takšnih težav. Pri zdravih ljudeh z normalno težo bi po mnenju raziskovalcev tak učinek imela že manjša količina borovnic.

Zbudila se je z luknjo v trebuhu
43-letna Michelle Oddy se je vse od 14. leta starosti spopadala s Crohnovo boleznijo, zaradi česar je prestala sedem operacij, s katerimi so ji odstranili del črevesja. Takrat je dobila tudi stomalno vrečko, v katero vse odtlej odvaja blato. Leta 2004 je rodila svojo hči Kiero s pomočjo carskega reza, deset let po tem pa se je spopadla s hudimi zapleti.

Je sladkor lahko rešilna bilka, ko smo utrujeni?
Ste si kdaj privoščili čokolado, ker ste želeli več energije? Ali pa ste morda posegli po piškotih, ker ste želeli izboljšati svoje razpoloženje? To, da sladkor izboljša razpoloženje, je žal mit, pravijo raziskovalci dveh britanskih in ene nemške univerze. Skupaj so analizirali 31 do sedaj narejenih študij ter ugotovili, da se po zaužitju sladkorja ne počutimo nič bolje. Nasprotno. Smo le bolj utrujeni in se težje osredotočamo.

Zakaj je povsem v redu pojesti tudi malo čokolade?
Ste med tistimi, ki se trudijo jesti zdravo? Priporočljivo je imeti uravnoteženo prehrano, polno različnih sezonskih zdravih živil. A včasih se je povsem v redu tudi posladkati z malo čokolade. Tako vsaj pravijo newyorški raziskovalci.

Zaradi uživanja maščobe ne boste pridobili maščobe. Vzrok je drugje
Vse več dokazov strokovnjakov kaže, da se zaradi uživanja maščobe ne boste zredili, a da je vzrok za vaše pridobivanje odvečnih kilogramov v resnici v sladkorju. Preverite, zakaj.